Кижуч на сковороді та в духовці
Кижуч, відомий також як тихоокеанський лосось, це втілення шляхетності та вишуканості у світі риби. Його соковите м'ясо, багате на омега-3 жирні кислоти, просто тане в роті. Але що робить рибу по-справжньому унікальною, так це можливість приготування різними способами. Пропонуємо добірку рецептів, як смачно приготувати рибу кижуч у духовці та на сковороді. Головне - дотримуватися всіх рекомендацій і не сильно експериментувати зі спеціями, щоб не перебити вишуканий смак червоної риби.
Риба кижуч у духовці - покроковий фото рецепт
Якщо ви є справжнім поціновувачем морської риби, то цей рецепт неодмінно підкорить ваше серце. Простота і легкість у приготуванні, приємний смак і ніжний аромат роблять цю рибу ідеальним вибором, як для повсякденного обіду, так і для особливого торжества.
Інгредієнти
- Кижуч стейки: 4 шт.
- Кефір: 100 мл
- Огірок свіжий: 1 шт.
- Кріп свіжий: пучок
- Часник зубчики: 2 шт.
- Олія оливкова: 30 мл
- Сік лимонний: 15 мл
- Перець, сіль: за смаком
Інструкція приготування
Як смачно приготувати кижуч? Стейки риби покладіть у миску. Посоліть і поперчіть з обох боків, полийте лимонним соком і оливковою олією. Добре втирайте спеції вручну.
На форму для запікання покладіть харчову фольгу, на неї розкладіть стейки в маринаді та накрийте поверх фольгою. Відправте в розігріту до +200 градусів духовку на третину години для запікання.
Вимитий огірок очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці в миску. Додайте сюди ж сіль, часник, пропущений через часникодавку, дрібно нарізаний кріп і влийте кефір, перемішайте соус.
Вийміть форму зі стейками з духовки, зніміть верхній шар фольги і залиште запікатися під верхнім грилем до утворення рум'яної скоринки.
Подавайте готові стейки риби кижуч разом із пікантним французьким соусом тартар та листям салату до картопляного пюре, відвареного рису, макаронних виробів на кшталт спагеті або як самостійну страву.
Кижуч, запечений у духовці цілком у фользі
Кижуч у духовці з ароматними помідорами та свіжим лимоном ідеально підходить для людей, які не люблять багато часу проводити на кухні. Готується він швидко і легко, а результат - просто приголомшливий. Не вірите - спробуйте самі!
Не викидайте голову і хвіст. З них вийде шалена юшка. Хребет після філірування і черевце можна також пустити на юшку, а краще посолити і отримати ще одну смачну страву.
Інгредієнти:
- Риба кижуч - 2 кг;
- Свіжий помідор - 1 шт.;
- Лимон середній - 1 шт.;
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком.
Приготування:
- Рибу очистіть від нутрощів і луски, видаліть голову і добре промийте. Виріжте плавники і хвіст, зробіть надрізи по всій довжині з кроком 2-3 сантиметри. Посипте сіллю та меленим перцем, втирайте спеції в рибу.
- Вимийте лимон і помідор, наріжте помідори тонкими часточками, а лимони такими ж кружечками. Вставте нарізані шматочки в надрізи на рибі.
- Загорніть кижуч у фольгу і відправте в духову шафу на 45 хвилин для запікання за температури +200 градусів. Розгорніть фольгу і продовжуйте процес запікання ще чверть години.
- Кижуч, запечений у духовці цілком у фользі, готовий, Смачного! Оскільки кижуч належить до червоних делікатесних сортів риби, то це чудова страва не тільки для повсякденної вечері, а й для свята.
Оригінальний спосіб приготувати рибу кижуч у духовці з овочами
Кижуч з його ніжним м'ясом і багатим смаком чудово поєднується з різноманітними овочами. Цей рецепт належить до найпростіших, адже потрібно все нарізати і відправити в духовку.
У рецепті використовуються солодкий перець, картопля та гриби. Але можна взяти й інші овочі, наприклад, кабачки, броколі. Дуже цікаво вийде з гарбузом.
Інгредієнти:
- Свіжий кижуч - 2,7 кг;
- Картопля - 0,5 кг;
- Болгарський перець (великий) - 1 шт.;
- Гриби (печериці) - 8 шт.;
- Олія рослинна - 20 г;
- Сіль, чорний перець мелений, прованські трави - за смаком;
- Лимонний сік - з половини лимона;
- Зелений кріп - 4 гілочки.
Приготування:
- Кижуча почистіть від луски, розпотрошіть, обріжте голову і хвіст, виріжте плавники. Промийте. Наріжте тушку на стейки, посоліть, посипте прованськими травами, поперчіть і поставте холодильник для маринування на сім годин.
- Картоплю вимийте, очистіть і наріжте кубиками. Болгарський перець наріжте невеликими шматочками. Гриби поріжте на шматочки залежно від розміру. Викладіть у глибоку миску, посоліть, додайте рослинну олію, перемішайте.
- З пергаментного паперу (фольги) сформуйте подобу човників. Покладіть у них суміш овочів і грибів, поверх покладіть промариновані стейки кижуча, порожнечі заповніть цілими грибами.
- Встановіть човники на деко, відправте в духовку, розігріту до 180-200 градусів на 40-50 хвилин. Подавайте оригінально приготовану рибу кижуч, окропивши лимонним соком і прикрасивши гілочками зеленого кропу.
Кижуч, смажений на сковороді на пергаменті
Це не тільки простий, але й вельми смачний спосіб приготування риби. Використання пергаменту робить цей рецепт винятково зручним і швидким, тож ви зможете насолоджуватися соковитою і апетитною вечерею всього за кілька хвилин!
Інгредієнти:
- Кижуч (стейки) - 1 кг;
- Сіль - за смаком;
- Приправа «хмелі-сунелі» - 1 ч. л.;
- Кукурудзяне борошно - для панірування;
- Вершкове масло та оливкова олія - для смаження.
Приготування:
- Обполосніть водою стейки кижуча, витріть паперовим рушником для видалення вологи, посоліть з обох боків і посипте кукурудзяним борошном крізь сито.
- Пергаментним папером застеліть дно сковороди, щоб краї виступали за борти. Додайте вершкове масло та оливкову олію, хмелі-сунелі. Розігрійте сковорідку і розмішайте всі інгредієнти.
- Покладіть на папір стейки й обсмажуйте їх на середньому вогні по п'ять хвилин з обох боків. Під час смаження, олією з дна сковороди, поливайте стейки. При смаженні великих шматків - перевертайте стейки кілька разів.
- Кижуч, смажений на пергаменті готовий, а вам не потрібно очищати пательню від забруднень, тільки викинути пергамент із залишками олії - це дуже зручно!
Як приготувати соковитий кижуч на сковороді гриль
За цим рецептом виходить по-справжньому вишукана риба, яка чудово поєднується з різноманітними гарнірами та соусами і годиться навіть для подачі на святковий стіл.
Для цього рецепта рибу рекомендується розрізати на стейки або філе, щоб вона рівномірно і щільно притиснулася до поверхні сковороди гриль.
Інгредієнти:
- Стейк кижуча - 0,7 кг;
- Суміш перців - за смаком;
- Олія соняшникова - 35 г;
- Соус соєвий - 30 г;
- Часник свіжий - 1 зубчик;
- Сік лимона - 1 чайна ложка.
Приготування:
- Стейки кижуча добре промийте, потім просушіть паперовим рушником. У мисці змішайте соняшникову олію, соєвий соус, подрібнений часник, лимонний сік і перець.
- Змастіть рибу маринадом з усіх боків і зсередини. Залиште на півгодини для маринування. У процесі періодично перевертайте стейки. Сковороду гриль поставте на плиту, влийте рослинну олію і розігрійте. Викладіть стейки.
- Обсмажуйте кижуч на сковороді гриль приблизно по 4-5 хвилин з кожного боку. Подавайте як самостійну страву або з рисом, картоплею та овочами.
Як приготувати стейки кижуча в духовці
Дуже простий варіант приготування червоної риби в духовці. По суті, все, що потрібно зробити, це загорнути шматок риби у фольгу, відправити в духовку і відварити на гарнір спагеті. Через чверть години вечеря буде готова.
Для цієї страви підійдуть будь-які спеції та приправи для риби. Можна експериментувати, додаючи цибулю і часник, щоб надати стейкам особливого шарму.
Інгредієнти:
- Стейк кижуча - 1 шт.;
- Лимон - 1 часточка;
- Зелень петрушка - 1-2 гілки;
- Оливкова олія - 1 ч. л.;
- Сіль, мелений перець - за смаком.
Приготування:
- Повільно розморозьте стейк риби в холодильнику, промийте і просушіть паперовим рушником. Змастіть оливковою олією, злегка посоліть і поперчіть. Поверх покладіть часточку лимона та гілочку зелені. Загорніть у фольгу.
- Відправте заготівлю в духову шафу на чверть години і запікайте при температурі +200 градусів. Подавайте готовий кижуч стейками разом зі свіжою зеленню та лимоном.
Соковитий смажений кижуч на сковороді в медово-гірчичному маринаді
Кижуч у медово-гірчичному маринаді порадує вас неповторним смаком і апетитним зовнішнім виглядом. Ба більше, цей рецепт може бути віднесений до категорії корисних страв. Готуйте із задоволенням!
Інгредієнти:
- Кижуч риба (стейки) - 4 шт.;
- Мед (рідкий) - 20 г;
- Гірчиця зернова - 30 г;
- Соус соєвий - 20 г;
- Оливкова олія - 10 г;
- Чорний мелений перець, сушені орегано і базилік, гранульований часник - за смаком.
Приготування:
- У глибокій ємності змішайте готову зернову гірчицю, мед, соєвий соус, чорний мелений перець, сушені орегано, базилік і часник. Залиште на п'ять хвилин для настоювання.
- Рибні стейки промийте, витріть паперовим рушником, при бажанні видаліть кісточки та плавники. Рясно змастіть стейки кижуча з усіх боків підготовленим маринадом. Залиште на сім хвилин для маринування.
- Викладіть стейки на суху антипригарну сковорідку та обсмажуйте на середньому вогні по три хвилини з кожного боку. Зніміть сковорідку з вогню, але не прибирайте стейки зі сковороди до повної готовності (потримайте ще 1-2 хвилини). Головне при смаженні - не перетримати стейки, щоб мед не пригорів.
- Подавайте соковитий смажений кижуч у медово-гірчичному маринаді в гарячому вигляді з овочами або рисом. В охолодженому вигляді така рибка буде чудовою закускою на святковий стіл.
Швидкий рецепт запікання риби кижуч у духовці
Далі один із найкращих способів приготування кижуча. Спробуйте приготувати рибу за нашим рецептом і насолоджуйтеся чудовою стравою разом із рідними та близькими. Смачного!
Інгредієнти:
- Стейки кижуча - 4 шт.;
- Сіль, сік лимона - за смаком.
Приготування:
- Заморожені стейки кижуча без попереднього відтавання покладіть на деко. Посоліть і збризніть соком лимона.
- Відправте в духову шафу і запікайте півгодини при 200 градусах. Запечений кижуч подавайте до гарнірів із картоплі, овочів і рису.
Порівняно із сьомгою, лососем і фореллю, стейки з кижуча є менш жирними, що чудово підійде для поціновувачів корисної їжі. Більш того, ця риба коштує трохи дешевше, але при цьому також вважається делікатесною. Тож кижуча можна готувати не тільки в будні дні, а й сміливо подавати на святковий стіл дорогим гостям.