Котлети з минтая
Мінтай хоч і є смачною рибою універсального приготування, але від самого початку є досить пісною. Просто смажений минтай часто виходить сухуватим, тому його краще тушкувати або запікати в духовці в соусі. А ще краще використовувати для приготування котлет, які точно вийдуть смачними, соковитими та ніжними. Сьогодні ми підібрали 10 цікавих рецептів, як приготувати найсмачніші котлети з риби минтай. Рецепти доповнені покроковими фото, тож жодних проблем із приготуванням точно не виникне.
Найсмачніші рибні котлети з минтая - покроковий фото рецепт
Такі котлети з минтая виходять настільки смачними, що близькі точно просять добавки. Головне - точно дотримуватися покрокового рецепта, адже в приготуванні є певні нюанси.
Інгредієнти
- Філе минтая: 1 кг
- Батон учорашній: 250 г
- Цибуля ріпчаста: 1-2 шт.
- Яйця курячі: 2 шт.
- Молоко: 100 мл
- Майонез: 2 ст. л.
- Сіль: 0.5 ч. л.
- Цукор: 0.5 ч. л.
- Чорний перець: 0.5 ч. л.
- Інші приправи: за смаком
- Олія рослинна: для смаження
Інструкція приготування
Батон ріжемо шматочками, заливаємо молоком і ретельно розминаємо його, щоб швидше розмокнути.
У цей час рибне філе й очищену цибулю подрібнюємо в м'ясорубці. Віджимаємо хліб від молока і також пропускаємо через м'ясорубку.
У фарш додаємо яйця, майонез, цукор. Приправляємо сіллю та чорним меленим перцем за смаком. Все перемішуємо.
З котлетної маси робимо заготовки потрібної форми. Їхня вага має бути приблизно 80 грамів. З усіх боків обвалюємо в борошні.
На сковороді розігріваємо олію. Викладаємо заготовки. Обсмажуємо на слабкому вогні під кришкою спочатку, а потім - без неї.
Коли котлети підрум'яняться з нижнього боку, перевертаємо і досмажуємо до рум'яної скоринки з іншого боку.
Котлети виходять м'якими всередині, але зверху їх покриває хрустка скоринка. Подавати можна в гарячому вигляді з гарніром. Відмінно підійде картопля і рис. Після охолодження рибні котлети з минтая залишаються такими ж соковитими і смачними.

Рецепт простих бюджетних котлет із минтая
У наступному рецепті з покроковими фото котлети з минтая також готуються з доступних продуктів. Манна крупа в цьому випадку забезпечує виробам помірно пухку структуру.
Для котлет можна брати чисте філе або ж філірувати тушки самостійно. Для кращого відділення м'яса від кісток, рибу можна нарізати середніми шматочками і проварити буквально 1-2 хвилини. Для панірування можна використовувати панірувальні сухарі.
Інгредієнти:
- філе минтая - 0,8 кг;
- манна крупа - 1 ст. л.;
- пара середніх цибулин;
- половина шматочка хліба;
- сіль, чорний перець - за смаком;
- 1 яйце куряче.
Етапи приготування:
- Минтай розморожуємо. Миємо ретельно. Видаляємо хвіст, плавники та нутрощі. Уздовж хребта розрізаємо та видаляємо хребет. Потім розділяємо на невеликі шматочки.
- Цибулину миємо, очищаємо й обсмажуємо. Філе риби й обсмажену цибулину подрібнюємо до стану фаршу. Для цього добре підійде м'ясорубка. Шматочок хліба замочуємо у воді, потім віджимаємо і також подрібнюємо.
- Фарш приправляємо за смаком. Додаємо часник, манну крупу, куряче яйце. Ретельно розмішуємо до однорідності. Робимо заготовки, паніруємо в борошні, завдяки цьому котлети не розваляться, а ще вийдуть хрусткими. Викладаємо в сковороду з гарячою олією.
- Обсмажуємо котлети так, щоб вони стали рум'яними. Обсмажування здійснюємо з двох боків. Спочатку смажимо на сильному вогні, а потім - на слабкому. Рибні котлети всередині будуть ніжними, але при цьому буде хрустка скоринка.
Як посмажити смачні котлети з минтая на сковороді
Смак котлет за цим рецептом неодмінно підкорить навіть гурманів. При цьому вони готуються з бюджетної риби, а виходять настільки смачними, що ідеально доповнять навіть святкове меню.
Інгредієнти:
- минтай - 2 кг;
- цибуля велика - 1 шт.;
- сіль - за смаком;
- борошно - 3 ст. л. з гіркою;
- панірувальні сухарі;
- соняшникова олія для смаження.
Етапи приготування:
- Минтай ретельно миємо. Видаляємо плавники, нутрощі, кісточки, знімаємо філе з хребта. Нарізаємо невеликими шматочками.
- Перекручуємо в м'ясорубці для м'яса. Також подрібнюємо цибулину, яку потрібно заздалегідь помити й очистити. Додаємо до рибного фаршу.
- Солимо. Додаємо борошно. Усе ретельно перемішуємо, злегка відбиваємо, щоб надати котлетній масі еластичності. Формуємо котлети. Для панірування використовуємо сухарі. Завдяки їм котлети вийдуть хрусткими.
- Обсмажуємо так, щоб утворилася скоринка і котлети повністю приготувалися спочатку з одного, потім з іншого боку. Робимо це під кришкою.
- Готові котлети будуть хрусткими та рум'яними згори і водночас ніжними всередині. Подавати можна з гарніром або просто так, котлети дійсно дуже смачні.
Котлети з фаршу минтая з плавленим сиром
Любите експериментувати на кухні? Тоді ловіть новий рецепт із покроковим фото. Рибні котлети можна приготувати з додаванням плавленого сиру. У цьому випадку вони будуть ще ніжнішими та смачнішими.
Інгредієнти:
- філе минтая - 1 кг;
- цибулина - 1 шт.;
- плавлений сирок - 1 шт.;
- 3 скибочки хліба;
- яйце куряче - 1 шт.;
- сіль, чорний перець - за смаком;
- кукурудзяне борошно;
- соняшникова олія.
Етапи приготування:
- Філе нарізаємо довільними шматочками. Помиту й очищену цибулю нарізаємо довільно. Хліб заливаємо водою і залишаємо на кілька хвилин. Через м'ясорубку перекручуємо філе, цибулину та хліб (попередньо віджимаємо). У фарш крупно натираємо плавлений сирок. Приправляємо сіллю та перцем. Вбиваємо яйце. Перемішуємо.
- Формуємо котлети приблизно однакового розміру й обвалюємо в борошні. Смажимо на рослинній олії з двох боків. Сковорідку не потрібно закривати кришкою. Вогонь має бути помірним.
- Готові котлети викладаємо не на тарілку, а на паперовий рушник. Це дозволить позбутися зайвої кількості олії. Для подачі відмінно підходить картопляне пюре.
Як зробити смачні котлети з філе минтая
Риба минтай - корисний продукт, який потрібно вживати на регулярній основі. Для різноманітності з неї можна зробити котлети за таким рецептом, доповненим покроковими фото для зручності.
Вага риби вказана для філе, при використанні цілих тушок слід брати більше, приблизно 500-600 г. Хребти і хвости не варто викидати, з них можна зварити бульйон для соусу та інших страв.
Інгредієнти:
- минтай - 400 г;
- цибулина - 1 шт.;
- білий хліб - 150 г.;
- яйце куряче - 1 шт.;
- молока або вода - 50 мл;
- соняшникова олія - 40 мл;
- панірувальні сухарі - 1 ст. л.;
- сіль, чорний мелений перець - за смаком.
Етапи приготування:
- Рибу філіруємо, філе просто ріжемо невеликими шматочками. Викладаємо в чашу подрібнювача. Ріпчасту цибулю миємо й очищаємо, нарізаємо дрібно. Обсмажуємо до золотистого відтінку. Додаємо до риби.
- Перебиваємо філе і цибулю до стану однорідного фаршу. Хліб (використовуємо тільки білий) розмочуємо в молоці. Віджимаємо і також відправляємо в чашу блендера. Вбиваємо яйце. Приправляємо спеціями.
- Ще раз пробиваємо. Прибираємо фарш у холодильник і очікуємо приблизно годину. Робимо заготовки приблизно одного розміру. Паніруємо в сухарях або будь-якому борошні.
- Розігріваємо на сковорідці рослинну олію, після чого обсмажуємо котлети до рум'яності. Вкрай важливо, щоб вони не тільки підсмажилися і зарум'янилися зверху, а й приготувалися всередині. Подавати можна з рисом, картопляним пюре або просто так.
Рибні котлети з минтая в духовці
Котлети з минтая можна не тільки смажити, а й запікати в духовці. У цьому випадку вони теж виходять дуже смачними. До того ж запечені в духовці рибні котлети будуть більш корисними і менш калорійними.
Мінтай досить суха сама по собі риба, тому для соковитості котлет у цьому рецепті використовується свиняче сало. Воно може бути як свіжим, так і солоним.
Інгредієнти:
- тушка минтая - 1,2 кг;
- цибуля ріпчаста - 100 г;
- сало свиняче - 100 г;
- білий хліб або батон - 100 г;
- молоко - 100 мл;
- 1 куряче яйце;
- сіль, чорний перець - за смаком;
- соняшникова олія.
Етапи приготування:
- Рибні тушки розморожуємо. Видаляємо плавники і хвіст, шкіру, кістки. Використовуємо тільки філе. Хліб замочуємо в молоці на кілька хвилин до розбухання. Подрібнену цибулину обсмажуємо. Перекручуємо в м'ясорубці філе, хліб і сало.
- Змішуємо фарш з обсмаженою цибулею. Вбиваємо яйце. Приправляємо сіллю та перцем. Ретельно вимішуємо. Формуємо середні котлети. Змащуємо вогнетривку форму соняшниковою олією. Запікаємо 40-50 хвилин. Оптимальна температура - 180 градусів. Подаємо в гарячому або холодному вигляді.
Як приготувати соковиті котлети з минтая з цибулею та морквою
Рибні котлети можна приготувати з додаванням овочів. Тоді вони точно вийдуть соковитими і корисними, з помірно пухкою структурою і рум'яною скоринкою. А ще така страва буде бюджетною, і котлет вийде багато.
Інгредієнти:
- тушка минтая/філе - 1 кг/700 г;
- панірувальні сухарі - 200 г;
- вершкове масло - 100 г;
- цибулина - 1 шт.;
- моркву - 1 шт.;
- куряче яйце - 1 шт.;
- кілька скибочок черствого хліба;
- сіль кам'яна - 1 ч. л.;
- чорний мелений перець - 1/3 ч. л.;
- свіжа петрушка - 10 г;
- соняшникова олія - 70 мл.
Етапи приготування:
- Готове філе просто нарізаємо довільно. У разі використання цілих тушок зрізаємо плавники, хвіст, прибираємо нутрощі, знімаємо шкіру, зрізаємо м'ясо з хребтової кістки.
- Ставимо поки що в холодильник. У цей час ріпчасту цибулину миємо й очищаємо. Нарізаємо крупно. Моркву миємо й очищаємо. Крупно натираємо на тертці.
- Обсмажуємо цибулю та моркву. Овочі мають злегка зарум'янитися і стати м'якими. Хліб заливаємо водою на кілька хвилин. Потім віджимаємо.
- Рибне філе, хліб, вершкове масло, обсмажену цибулину та морквину подрібнюємо на м'ясорубці. Фарш приправляємо спеціями, вбиваємо яйце.
- Помиту петрушку дрібно нарізаємо. Відправляємо у фарш. Перемішуємо ретельно, трохи відбиваємо, щоб котлетна маса стала більш щільною та еластичною.
- Робимо круглі заготовки. Вага має бути приблизно 80 грамів. Паніруємо в сухарях, які збережуть соковитість котлет усередині і забезпечать рум'яну скоринку зовні.
- На розігрітій сковорідці з олією обсмажуємо котлети з одного боку. Коли низ добре підрум'яниться, перевертаємо і досмажуємо другий бік.
- При бажанні накриваємо кришкою, але риба готується і так швидко. Готові рибні котлети будуть смачними в гарячому та холодному вигляді.
Приготування котлет із минтая з картоплею
Рибні котлети можна приготувати з додаванням картоплі. Вони теж вийдуть ніжними і соковитими, при цьому будуть відмінно тримати форму і не розвалюватися під час обсмажування.
Якщо фарш вийшов рідкуватим, можна додати борошна, але зовсім небагато, інакше вироби вийдуть занадто щільними. Борошно можна замінити панірувальними сухарями або манкою.
Інгредієнти:
- минтай - 500 г;
- картопля - 2 шт.;
- цибулина - 1 шт.;
- яйце куряче - 1 шт.;
- пшеничне борошно - 4 ст. л.;
- чорний мелений перець - 0,5 ч. л.;
- сіль кам'яна - 1 ч. л.;
- соняшникова олія - 3 ст. л.
Етапи приготування:
- Рибу миємо, обробляємо на філе, ретельно видаляємо кісточки. Овочі миємо та очищаємо. Нарізаємо. Рибу, картоплю та цибулю подрібнюємо в м'ясорубці.
- Додаємо яйце і всипаємо борошно. Приправляємо фарш, орієнтуючись на смакові переваги. Фарш ретельно вимішуємо.
- Ліпимо котлети довгастої форми. Обвалюємо в борошні. На сковорідці розігріваємо олію. Обсмажуємо заготовки з двох боків. За бажання прикриваємо сковорідку кришкою.
- Ось такі гарні виходять рибні котлети за цим рецептом. Рекомендується подавати їх з овочами або картопляним пюре.
Рецепт котлет із риби минтай із манкою
Котлети із сухого минтая без проблем виходять ніжними та соковитими завдяки додаванню манної крупи. У цьому рецепті вони готуються з начинкою, яка також додає готовим виробам соковитості.
Інгредієнти:
- минтай - 1,1 кг;
- цибуля ріпчаста - 85 г;
- морква - 100 г;
- манна крупа - 50 г;
- вершкове масло - 50 г;
- панірувальні сухарі - 50 г;
- хліб учорашній - 70 г;
- молоко - 100 мл;
- часник - 5 г;
- сіль, чорний перець - за смаком;
- рослинна олія - 50 мл.
Етапи приготування:
- Хліб нарізаємо на шматочки. Поміщаємо в глибоку миску. Заливаємо теплим молоком. Залишаємо приблизно на 20 хвилин. Іноді помішуємо. Молоко за бажання можна замінити звичайною водою. Вершкове масло нарізаємо невеликими шматочками за кількістю котлет. Відправляємо в морозильну камеру.
- Дрібно ріжемо цибулину і часник, морквину тремо на крупній тертці. На сковорідці розігріваємо рослинну олію. Обсмажуємо цибулю, трохи пізніше додаємо часник. Готуємо приблизно хвилину після додавання часнику. Регулярно перемішуємо. Вогонь має бути невеликим. Тепер додаємо моркву. Тушкуємо приблизно 5 хвилин. Усі овочі мають стати м'якими. Охолоджуємо до кімнатної температури. Минтай розморожуємо, філіруємо.
- Нарізаємо філе на шматочки довільного розміру. Філе минтая пропускаємо через м'ясорубку. Також подрібнюємо хліб, добре віджатий від молока або води.
- З'єднуємо в одній мисці рибний фарш і подрібнений хліб. До фаршу додаємо вже повністю остиглу засмажку та перемішуємо все.
- Всипаємо манку. Солимо та перчимо. Перемішуємо. Відбиваємо фарш, можна залишити на 10-15 хвилин для набухання манки. З котлетної маси робимо круглі заготовки. У центральній частині розміщуємо шматочок масла.
- Потім з'єднуємо протилежні боки, формуючи вироби довгастої форми. Обвалюємо заготовки в панірувальних сухарях з кожного боку.
- Наливаємо олію на сковорідку. Ставимо розігріватися. Смажимо з двох боків. Орієнтуємося не тільки на скоринку, котлети мають повністю приготуватися всередині. Для цього можна накрити кришкою.
- Викладаємо на паперовий рушник. Це дасть змогу усунути зайвий обсяг олії. Подавати котлети можна з овочами або з кашею.
Смажені котлети з тушок минтая
Прості котлети з минтая - поживна і корисна страва, яка відмінно підходить для як для щоденного, так і для святкового меню. За наступним рецептом вони готуються досить просто.
Інгредієнти:
- Минтай тушки - 800 г;
- яйце куряче - 1 шт.;
- цибулю ріпчасту - 1 шт.;
- батон учорашній - 70 г;
- пара зубчиків часнику;
- рослинна олія - 2 ст. л.;
- борошно пшеничне - 4 ст. л.;
- сіль кам'яна - 0,5 ч. л.;
- чорний мелений перець - 0,5 ч. л.;
- мускатний горіх - 0,5 ч. л.
Етапи приготування:
- Минтай розморожуємо. Обробляємо рибу на філе, видаляючи хвіст, плавники та хребтову кістку. Довільно нарізаємо. Батон замочуємо в молоці. Чекаємо, поки він розмокне, потім віджимаємо.
- Перекручуємо через м'ясорубку рибу, батон, цибулю та часник. Вбиваємо яйце. Додаємо приправи. За бажання додаємо зелень. Формуємо котлети й обвалюємо в борошні.
- Розігріваємо олію на сковорідці. Обсмажуємо з двох боків до легкої рум'яної скоринки. Хороший варіант подачі для рибних котлет - картопляне пюре.
За дотримання всіх умов, зазначених у рецептах, рибні котлети з минтая виходять ніжними та смачними, а ще вони пасують до овочевих гарнірів і до каш, до пюре та смаженої картоплі. При цьому можна зробити одразу кілька порцій за різними рецептами та заморозити. Пізніше лише залишиться обсмажити напівфабрикати на сковороді або ж запекти в духовці.