Імеретинсье хачапурі з сиром - коржі на кефірі з сирною начинкою
Хачапурі - це грузинські національні коржі з начинкою. Але це сама загальна характеристика, адже різновидів хачапурі на Кавказі, приблизно, стільки ж (і навіть трохи більше), скільки і гірських народів. Начинка у такий коржі може бути з картоплі, квасолі, м'яса і навіть риби. А форма - не тільки кругла, але і квадратна або у вигляді човника. Та й тісто в різних областях використовують різне. Але абсолютної класикою, і це визнають самі грузини, є Імеретинсье хачапурі з сиром. Готують їх із здобного тіста без дріжджів і начинкою з м'якого розсолу сиру. Ось їх ми сьогодні і приготуємо. Приготування, тонкощі нюанси різних етапів, детально виклала в покроково оформленому рецепті з фото.
Щоб приготувати смачні Імеретинсье хачапурі з сиром, потрібно замісити тісто і зробити начинку. Цим ми і займемося на підготовчому етапі.
зміст
- 1 Тісто для хачапурі по-Імеретинсье
- 2 Начинка для хачапурі з сиром
- 3 Як ліпити хачапурі
- 4 Як спекти хачапурі по-імеретинськи
Тісто для хачапурі по-Імеретинсье
Основою тесту служить грузинський національний кисломолочний продукт мацоні. Але його допустимо замінювати нежирною сметаною, кислим молоком або кефіром. У нас це буде натуральний несолодкий йогурт - 1 стакан. Ще в тісто піде 2 склянки борошна, 1 яйце, 1 ст. л. рослинного масла, по чайній ложці солі і цукру і 0,5 чайної ложки соди.
Сьогодні той досить рідкісний випадок, коли не можна скористатися хлебопечкой або тістомісом. Тісто має вийти рідкуватий і дуже липке, механічні помічники його тільки размажут. Тому озброюємось дерев'яної веселкою і просторою мискою. У миску виливаємо яйце, кисломолочний продукт, масло, солимо, цукром і ретельно перемішуємо.
На рідку основу просіюємо норму борошна, до неї додаємо соду і спочатку змішуємо соду з борошном, а потім вже з рідкої складової.
Лопаткою-веселкою перемішуємо тісто до однорідності. Воно буде рідкуватим і липким, але додавати борошна не можна, інакше пропаде властива хачапурі ніжність.
Вимішати тісто контактно (щоб прилягало щільно, без повітряних бульбашок) прикриваємо поліетиленом і відправляємо на півгодини в прохолодне місце.
Начинка для хачапурі з сиром
У начинці імеретінській хачапурі цілком логічно повинен бути имеретинский сир - ніжний, слабосоленої, з ароматом кмину або зіри, з пластівцями чорного і червоного перцю. Але допустимо використовувати і більш поширений адигейський - з деякими доробками. За кілька годин до приготування візьмемо шматок адигейського сиру (практично населеного), опустимо його в розчин солі, а зверху висиплю за хорошою пучку кмину і зіри. Поплававши в такому розсолі ніч, адигейський сир придбає потрібний нам смак і аромат.
Витягнуте з розсолу сир споліскуємо, обсушуємо серветкою і натираємо на крупній тертці.
Додаємо сире яйце, посипаємо свіжомеленим сумішшю чорного і червоного перцю.
Сирну начинку ретельно перемішуємо і вона готова.
Як ліпити хачапурі
Щедро посипаємо обробну дошку борошном, вивалюємо з миски дозріле тісто. Формуємо з тіста ковбаску, яку ділимо на 5-6 шматочків.
Руками розминаємо шматок в коржик.
Викладаємо на корж начинку, приминає її в кульку, щоб усередині залишалося якомога менше повітря.
Підтягуючи вгору краю коржі, формуємо колобок з начинкою. Щоб тісто не липнуло, руки постійно обмакиваем в борошно.
Тепер ми обережно і ніжно, від середини до країв, кілька разів перевертаючи і постійно підсипаючи борошно, повинні руками розім'яти наш колобок, перетворивши його в коржик. Коли розмір коржі стане дорівнює розміру дна нашої улюбленої сковороди, трошки пройдемося качалкою - для вирівнювання.
Як спекти хачапурі по-імеретинськи
Ці смачні коржі на кефірі з сиром печуть на сухій толстодонной сковорідці. Нагріваємо сковороду трохи вище середньої температури (при шкалою з максимальною позицією 3, ставимо нагрів на 2). На гарячу сковороду викладаємо Імеретинсье хачапурі з сиром швом вниз, закриваємо кришкою і починаємо формувати наступне виріб.
Як тільки корж знизу зарум'яниться, перевертаємо і знову прикриваємо кришкою.
Коржик спухла міхуром - значить, вона готова, пора знімати.
На гарячий корж кладемо шматочок вершкового масла, коли воно розтане - розмазує пензликом по всій поверхні і боків.
Ніжні, рум'яні, ароматні Імеретинсье хачапурі з сиром готові!
Такі ситні і смачні коржі на кефірі з сиром - повноцінне самостійне блюдо. Одна коржик здатна замінити цілий обід.
Але вони прекрасно поєднуються з м'ясом, рибою, овочами, зеленню, а тому, однаково доречні і за звичайним, і за святковим столом.