Дріжджовий пиріг-соняшник з двома начинками: з м'ясом і грибами, з картоплею і сиром
Сьогодні ми приготуємо незвичайно смачний і красивий закусочний пиріг у вигляді квітки з дріжджового тіста з двома начинками. Одна начинка буде з м'ясом і грибами, а друга з картоплею і сиром. Такий пиріг-соняшник - відмінно поєднує в собі варіант закуски і другої страви. Покроково описаний рецепт з фото допоможе і вам зробити таку незвичайну, смачну і красиву випічку.
зміст
- 1 Як спекти дріжджовий пиріг-соняшник з двома начинками
- 1.1 Як зробити дріжджове тісто
- 1.2 Як приготувати начинку для пирога
- 1.2.1 Як зробити м'ясну начинку для пирога
- 1.2.2 Як приготувати картопляну начинку з сиром
Як спекти дріжджовий пиріг-соняшник з двома начинками
Для тесту буде потрібно цілком звичайний набір продуктів:
- 250 мл гарячої води;
- 50 гр (3 ст.л.) вершкового масла;
- 3 ст.л. сухого молока;
- сіль - 1 ч.л .;
- цукор - 2 ст.л .;
- 500 гр борошна;
- 1,5 ч.л. дріжджів;
- в якості ароматизатора - кардамон.
А щоб пиріг наш був не тільки ароматним, а й яскравим, використовуємо 1-1,5 ч.л. порошку куркуми.
Як зробити дріжджове тісто
У гарячу воду всипаємо сіль, цукор, сухе молоко, кардамон і куркуму, викладаємо шматочок масла.
Поки масло розпускається в гарячій воді, просіюємо борошно і змішуємо її з сухими дріжджами. Руками або за допомогою тістоміса (хлібопічки) вимішуємо гладке тісто і залишаємо його підходити.
На цьому етапі тісто виглядає цілком звичайним, бліденькі, адже куркумі для прояву кольору необхідно час.
Як приготувати начинку для пирога
Переходимо до приготування начинок. Начинки для подібного пирога можуть бути різними, навіть солодкими, але до них є два обов'язкових вимоги:
- вони повинні добре між собою поєднуватися;
- одна з начинок, та, що піде в пелюстки, повинна в процесі запікання купувати в'язкість, що досягається добавкою сиру (для наслідках начинок) або сирого яйця (для солодких).
У нашому пирозі буде м'ясна начинка з грибами і картопляна з сиром, тобто обидва умови виконані. Ще знадобляться вершкове масло, ріпчасту цибулю і відповідні прянощі.
Оскільки тісто ми присмачили східній куркумою, продовжимо цю лінію і в начинці. Стовчені в ступці пажитник, зіру, коріандр і сухий базилік, підготуємо млинки з сумішшю ароматних перців.
Як зробити м'ясну начинку для пирога
Для м'ясної начинки спассеруем шінкованной ріпчаста цибуля в вершковому маслі, додамо подрібнені гриби і трохи згасимо.
Варене м'ясо (у нас - гомілку індички) звільняємо від кісток і ріжемо дрібними кубиками.
Викладаємо м'ясо до цибулі і грибів, солимо, перчимо, присмачуємо тертими прянощами з ступки.
Перемішуємо, накриваємо кришкою, тушкуємо все разом 3-5 хвилин і перекладаємо зі сковороди в іншу посудину, щоб начинка швидше охолола.
Як приготувати картопляну начинку з сиром
Для другої начинки холодну варену картоплю потремо на крупній тертці.
Всипаємо крупно натертий сир і прянощі. Якщо сир досить солоний, можна фарш додатково не підсолювати.
Все ретельно перемішуємо - і картопляна начинка готова.
Як робити пиріг-соняшник
Тепер починається хвилюючий творчий процес: ми будемо ліпити свій пиріг-соняшник! Тісто дуже добре підійшло, воно пишне, ароматне, незвичайного сонячного кольору.
Після обминання поділимо його на дві рівні частини.
Одну половину розгортаємо в круглий коржик за розміром майбутнього пирога. Краще це робити на пергаменті або силіконовому килимку, на якому ми будемо випікати. Роботу здорово полегшить роз'ємна форма із змінним діаметром, але якщо її немає, можна скористатися мисками або кришками відповідного розміру.
Переносимо тісто на підкладці на деко і продовжуємо формування. У центральне коло викладаємо м'ясну начинку, розрівнюємо і злегка ущільнюють, щоб не було зайвого повітря.
Розсовуємо форму або просто намічаємо відступ в 1,5-2 см.
Широким кільцем викладаємо картопляно-сирну начинку, злегка її утрамбовують.
Розкачуємо другу частину тесту, накриваємо нею начинки, гарненько проминаємо кордон між м'ясної і картопляної. Ретельно защипуємо краю.
Для більшої краси і міцності кромку пирога загортаємо джгутом.
Різаком для тесту або гострим ножем робимо надрізи по валику з картопляною начинкою, розділяючи його на 12-16 частин (в залежності від бажання, розміру пирога і в'язкості начинки). Щоб різати було легше, лезо ножа або різака можна злегка змастити маслом.
Кожен сектор акуратно перевертаємо на бочок, начинкою назовні, щоб розкрити пелюстки нашого пирога-соняшнику. Наколюємо центральне коло виделкою, накриваємо деко серветкою і ставимо пиріг в тепле місце для вистоювання.
Підійшов пиріг змащуємо яйцем або жовтком і трохи «підфарбовуємо»: посипаємо серцевину квітки маком, а пелюстки - кунжутом. Випікаємо наш квітка в добре нагрітій духовці 40-45 хвилин при температурі 200-220 градусів.
І ось наш незвичайний закусочний пиріг готовий! Він рум'яний, як сонечко, яскравий і ароматний, як квітка на галявині!
А як він хороший на смак: соковитий, ситний і ароматний.
Про пиріг-соняшник можна сказати «три в одному»: тут і м'ясо, і гарнір, і хліб. Справжня знахідка для святкового меню: і частування, і прикраса.