Маца з яйцями і молоком або преженіца - традиційне блюдо на Песах
Одним з найбільш впізнаваних символів на столі в свято Песах (єврейської Пасхи) є маца - бездріжджовий прісний хліб, по щільності схожий на тверду вафлю. Мацу можна використовувати не тільки як самостійну одиницю на святковому столі, але і як інгредієнт. З неї готуються багато складних і прості в приготуванні традиційні єврейські страви на Песах. Сьогодні я розповім як зробити традиційний омлет з мацою, який називають преженіца або мацебрай. Маца з яйцями і молоком - це основні продукти, які нам будуть потрібні для приготування. У цьому крок за кроком оформленому фото-рецепті я детально розповім як приготувати це просте блюдо на єврейський Великдень.
Підготуйте такі продукти:
- маци 3-4 пластинки;
- 5-6 яєць;
- великий пучок зеленої цибулі;
- молоко;
- вершкове масло;
- сіль.
Як приготувати мацу з яйцями і молоком
В даний час маца не є специфічним виробом, доступ до якого мали тільки іудеї. У передсвяткові дні її можна купити в супермаркетах і, навіть, в продуктових відділах великих дитячих супермаркетів. Беремо 3-4 пластини маци, ламаємо їх на невеликі шматочки як на фото. Сильніше подрібнювати її не варто.
Заливаємо шматочки молоком.
Поки шматки маци розм'якшуються в молоці, готуємо інші інгредієнти. Своїм та висушуємо пучок зеленої цибулі. Відрізаємо від нього кінчики і нарізаємо весь пучок цибулі. Чим більше зеленої цибулі, тим смачніше вийде преженіца.
5-6 яєць розбиваємо в окрему миску, солимо і збиваємо виделкою.
Виливаємо яйця в миску з мацою, додаємо туди ж нарізану зелену цибулю і добре перемішуємо. Поверхня форми або сковороди змащуємо вершковим маслом. Заливаємо суміш в сковороду. При бажанні, можемо посипати дрібно нарізаним або натертим твердим сиром.
Ставимо в духовку нагріту до 180 градусів, приблизно, на 20 хвилин. Подаємо мацебрай (преженіцу) на стіл гарячою, прямо в формі, на дерев'яній підставці. Нарізаємо як піцу.
Традиційна страва до Песаха - маца з яйцями і молоком - виходить щільним, але ніжним, чимось схожим на цибульний пиріг. Можна поекспериментувати з формуванням страви, але не з набором інгредієнтів. Наприклад, можемо викласти продукти шарами: вимочений маца, цибуля, сир, маца, цибуля, сир. І залити збитими яйцями. У будь-якому випадку, добре знайомий омлет з маловідомої мацою багатьом припаде до смаку.