Листкові котлети стіжки запечені в духовці з підливою
Сьогодні ми приготуємо оригінальні листкові котлети в духовці. Роблячи їх фарш не змішують, а викладають всі інгредієнти окремими шарами, приблизно, як сіно в стіжки. Тому їх так і називають - котлети стіжки. Докладний, покроково оформлений фото-рецепт допоможе і вам нагодувати рідних і гостей швидко, ситно і незвично.
Продукти для листкових котлет нам потрібні самі прості і доступні: м'ясний фарш, цибулю, сиру картоплю, тертий сир. Одним з шарів часто роблять рубані варені яйця або гриби. У нас сьогодні - свіжі шампіньйони.
Як приготувати котлети в духовці шарами
До змішаного фаршу з свинини і яловичини додамо нежирного курячого. Суміш посолити і поперчити. Можна додати будь-які приємні вам травички-приправки до м'яса - чебрець, коріандр, розмарин і т.п.
Цибулю дрібно порубати. Печериці почистимо і поріжемо. Картоплю почистити і потремо на крупній тертці, натерти і сир. Нічого не солимо!
Зазвичай, для зв'язки шарів використовують майонез, але ми приготуємо більш пісну нізкохолестеріновую заливку без яєць. У миску викладемо 2 ст.л. нежирної сметани (10-15%), 1-2 ст.л. готової гірчиці, 3 ст.л. холодної води, 1 ст.л. лимонного соку або натурального яблучного оцту, 2-3 ст.л. рослинного масла, сіль і цукор за смаком.
Збиваємо міксером або блендером, і у нас виходить соус-емульсія. А їхній вигляд, і по консистенції, і навіть до смаку він схожий на легкий майонез. Цю заправку можна використовувати і для салатів, вона смачна, але менш калорійна, ніж звичайний майонез. Єдиний дефект - нестійкість. Без потужного емульгатора - яєчного жовтка, водно-сметанно-масляна суміш почне розшаровуватися вже через 15-20 хвилин, так що працюємо швидко.
Приступаємо до формування стіжкові. Можна збирати листкові котлети «вільно», просто накладаючи шар на шар, але зручніше і акуратніше це вийде з використанням сервірувальних кілець відповідного діаметру. Піддон для запікання злегка змащуємо олією, виставляємо кільця, і першим шаром викладаємо в них м'ясний фарш.
На фарш висипаємо дрібно шінкованной цибулю. Для зв'язки між шарами кладемо щіпку сиру.
Далі йдуть печериці та ще щіпка сиру. Трошки тертого сиру поки залишимо на фінал.
Зверху гіркою викладаємо терту картоплю і щедро поливаємо заправкою, яка повинна просочити всі верстви.
Акуратно знімаємо сервіровки кільця і ставимо наші забавно скуйовджене котлетки в духовку, нагріту до 220-250 градусів на 25-30 хвилин.
Коли картопля зверху котлети почне злегка рум'янитися, витягуємо піддон з духовки.
Посипаємо стіжки залишком сиру і повертаємо в духовку, переключившись на режим Гриль або Верхній нагрів.
Сир розплавився і зарум'яниться, а на дні піддона сам собою утворився дуже смачний соус-підлива. Смачні і соковиті котлети стіжки готові, пора подавати на стіл.
Вибравши цей рецепт вам не потрібно витрачати час і сили на приготування спеціального гарніру. Просто викладаємо листкові котлети стіжки на тарілки, поливаємо їх власної підливою, прикрашаємо зеленню і свіжими або консервованими овочами.
Ось так з найпростіших продуктів, з мінімальними затратами у нас вийшло ситне, смачне і оригінальне блюдо, яким можна порадувати домашніх і вразити гостей.