Булочки краффіни - оригінальний американський гібрид маффинов і круасанів
Всі знають і люблять мафіни - маленькі круглі полубулочкі-полукексікі, придумані англійцями років тисячу тому. Всі знають і люблять круасани - листкові кренделі, які придумали французи теж тисячу років тому. А ось краффіни - відносно недавній винахід американців, які взяли, та й з'єднали все найкраще від маффинов і круасанів в один оригінальний рецепт. Так що краффіни - це маленькі здобні листкові булочки, хрусткі зовні і ніжні всередині. І, одного разу спробувавши, їх не можна не полюбити!
Найчастіше краффіни роблять десертними, з цукром або з начинкою з повидла або крему, але можливий і несолодкий варіант. Такі не солодкі булочки подають замість хліба на банкетах і фуршетах. Сьогодні ми приготуємо обидва варіанти.
Як готувати краффін в домашніх умовах
Для 300 гр борошна (на дві дюжини булочок) візьмемо 140 мл води або молока, 50 г вершкового масла, 1-2 ст.л. цукру, 0,5 ч.л. солі, 1 ч.л. сухих дріжджів або 20 гр свіжих. Солодкі краффіни ароматизують ваніллю або корицею, несолодкі - мускатним горіхом, але ми сьогодні візьмемо нейтральний варіант - мелений кардамон, його потрібно, приблизно, з половину чайної ложки.
Приготування краффінов починаємо з замішування тіста. Дріжджове тісто заведемо в хлібопічці. У разі її відсутності, звичайно ж, можна замісити і в ручному режимі. При ручному замішуванні тісто накриваємо харчовою плівкою або серветкою і ставимо в тепле місце, щоб підійшло.
При використанні свіжих дріжджів краще спочатку з половини норми цукру і норми рідини зробити опару.
З сухими порошковими дріжджами - просто завантажуємо в чашу всі інгредієнти відповідно до інструкції і запускаємо режим «Дріжджове тісто». Власне, до моменту формування нічого незвичайного в рецепті немає.
Щоб краффіни вийшли рівними, готове тісто як слід вибиваємо, а потім, обробляємо на 12 однакових шматочків і прикриваємо їх плівкою. Розраховуємо на 2 дека, по 12 булочок на кожному.
Паперові або силіконові форми для мафінів мастила не вимагають, а от металеві потрібно обробити маслом. Ще, приблизно, 100-150 гр м'якого вершкового масла знадобиться для прослаіванія тесту.
З шматочка тесту викочуємо ковбаску - це заготовка для майбутньої оригінальної листкової булочки.
Тепер нам належить досить складне завдання: розкачати з цієї ковбаски стрічку 10-12 см в ширину і не менше півметра в довжину. Тісто за рецептом досить жирне, тому, воно практично не липне і не вимагає постійної підсипання борошна при обробленні і формуванні.
Далі, ми повинні змастити тісто олією. За рецептом покладається вершкове масло розтопити і розподілити по всій площі стрічки за допомогою, скажімо, кулінарного пензлика. Але якщо не розтоплювати масло, а тільки розігріти до м'якості, а для розмазування використовувати шпатель або лопатку, то шар масла вийде набагато більш тонкий. Цього цілком вистачить, щоб вийшла слойка, але готовий виріб вийде набагато більш легким і менш калорійним. Вибір способу прослаіванія краффінов за вами.
Тепер, скачуємо тісто в щільний рулет, як ніби це шматок бинта. Починаємо скачувати з короткої сторони. У нас знову виходить ковбаска - коротенька і товстувата.
Покатаємо ковбаску руками по дошці, щоб вона стала тонше і довше рази в два.
Гострим ножем або спеціальним різаком ріжемо ковбаску уздовж на дві частини. На розрізі добре видно шаруватість тесту. Беремо в руки «полуколбаску» і обмотуємо її навколо пальця ніби нитку на клубок. Намагаємося, щоб шаруватий зріз постійно дивився назовні.
Сформовані краффіни розсаджує по промасленим гнізд форми, даємо півгодини вистоювання і змащуємо яйцем. Випікають булочки-краффіни при температурі 200-220 градусів 20-25 хвилин в попередньо добре прогрітій духовці.
Несолодкі краффіни, формою нагадують трояндочки, не тільки виконають роль хлібних виробів за святковим столом, а й прикрасять його.
Солодкі краффіни з дріжджового тіста висаджуємо в одноразові паперові формочки. Після вистоювання змащуємо яйцем і посипаємо цукром (краще коричневим).
Така оригінальна солодка випічка чимось схожа на звичайні плюшки, але набагато цікавіше, тому що, контраст між хрусткой скоринкою і ніжним тестом всередині виражений яскравіше.
Можна також зробити солодкі булочки-краффіни з начинкою. Для цього, при намотування тесту можна сформувати в середині булочки отвір-кратер, в який після випікання помістити джем, повидло або крем.
Сподіваюся, вам сподобається запропонований оригінальний рецепт краффін, а красива і смачна листкова випічка з дріжджового тіста буде часто з'являтися у вашому будинку.