Паска-краффін зі зниженою калорійністю
Паска важко назвати дієтичним блюдом - він настільки солодкий і здобний, що від однієї думки про нього холестерин і цукор підскакують до небес. Але виявляється, що можна поєднати улюблене пасхальне ласощі і вимоги здорового харчування. Пропоную приготувати разом зі мною низькокалорійний і нізкохолестеріновую паску-краффін. Простий і покроково оформлений рецепт з фото допоможе і вам зробити таку смачну і оригінальну випічку на Великдень.
Хитрість низькокалорійного краффіна полягає в тому, що частина повинна бути за рецептом здоби (масло і цукор) виявляються не всередині тесту, а зовні, у вигляді начинки рулету. А ще ми можемо скоротити кількість висококалорійних інгредієнтів і навіть частково замінити їх на більш низькокалорійні.
Як приготувати паску-краффін низькокалорійний
Куряче яйце - один з найбільш багатих на холестерин продуктів, а ось в яєчному порошку його практично немає. З цих міркувань можна замінити свіжі яйця яєчним порошком. Розводити порошок можна водою, але краще скористатися теплим молоком. За рецептом покладається взяти два яйця або одне яйце і два жовтки.
Для заміни двох яєць схил 30 гр яєчного порошку. Злегка подогреем (до температури парного молока) 80 гр молока.
Молоко вливаємо в порошок потроху при постійному помішуванні. У нас повинна вийти рідкуватий паста без грудок. Їй потрібно дати постояти хвилин 20-30 для набухання.
Це час нам буде потрібно для дозрівання опари. Для опари візьмемо 20 гр свіжих дріжджів, 110 мл теплого молока. Покладений за рецептом цукор (80 гр) замінюємо на фруктозу, що дає можливість без втрати смаку скоротити кількість вуглеводів вдвічі - до 40 гр.
Дріжджі розтираємо в пасту з фруктозою, розводимо молоком, закриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для дозрівання опари.
Через півгодини починаємо замішувати тісто. Крім набряклого яєчного порошку і підійшла опари нам буде потрібно 40 гр м'якого вершкового масла і 350 гр борошна. Паска - це, перш за все, апетитний аромат. Щоб випічка була ароматною, ми візьмемо пакетик ваніліну, по кавовій ложечці меленої кардамону і мускатного горіха. Ну і дрібку солі для балансу смаків, її ми втручаємося в борошно.
Якщо готувати здобне тісто намір в тістомісильн або хлібопічці, викладаємо все рідкі інгредієнти і ароматизатори в чашу. Зверху всипати просіяне (обов'язково!) Борошно, сіль і включаємо на режим Дріжджове тісто.
У тесті мало жирів і зовсім немає яєць, тому навіть з невеликою кількістю цукру тісто швидко підійшло і стало надзвичайно пишним.
Якщо замішати тісто вирішили вручну, то спочатку ретельно змішуємо в просторій мисці всі рідкі продукти, потім підсипає борошно, безперервно вимішуючи. Коли тісто почне збиратися в кулю, затягнемо миску харчовою плівкою і поставимо на годину-півтори в тепле місце.
Похило тісто на паски підходить, підготуємо наповнювачі - горіхи і сухофрукти. Візьмемо по невеликій жменьці різних горіхів (фундук, арахіс, мигдаль, кеш'ю, волоські і т.п.) чистимо, миємо, злегка обсмажуємо і подрібнюємо. Подрібнювати найкраще вручну, ножем, в крайньому випадку, можна скористатися ступкою. Нам потрібна не горіхова мука, а помітні і виразні дрібні шматочки зі своїм характерним смаком і ароматом.
Ізюм промиваємо, підсушуємо, заливаємо ложкою коньяку, рому або десертного вина і даємо час для набухання. Замість зацукрованих цукат (дуже калорійних!) Візьмемо натуральні в'ялені ягоди: суницю, журавлину, вишню без кісточок, курагу і т.п. Якщо ягоди або плоди продавалися врозтіч, а не в герметичній упаковці, їх необхідно промити, підсушити, при необхідності трохи подрібнити ножем.
Тісто, що підійшло ще раз вимішуємо і ділимо на порційні шматки - по числу формочок. У нас їх буде чотири.
Кожен шматок розгортаємо в пласт, по можливості, прямокутної форми товщиною, близько, 5 мм.
За рецептом ми повинні взяти 120 гр вершкового масла, розтопити його і пензликом змащувати пласти тіста. Але якщо масло просто розм'якшити, а для змащування скористатися шпателем, то масла потрібно максимум 60 гр. Можна злегка присипати масло фруктозою або коричневим цукром.
Для зручності, відразу розділимо горіхи і сухофрукти на частини за кількістю порційних шматків. Чверть сухофруктів рівномірно розсипаємо по пласту тіста.
Розподіляємо порцію горіхів і акуратно загортаємо пласт в рулет, прикриваємо його плівкою, щоб тісто не підсихало. Ці операції проробляємо і з іншими порціями тіста.
Коли все рулети сформовані, переходимо до наступного етапу. Гострим довгим ножем розрізаємо рулетик уздовж, але не дорізати до кінця.
Починаємо згортати краффін: спочатку равликом до розміру дна формочки, а потім продовжуємо укладати тісто другим-третім ярусом.
Сформований таким чином паску-краффін укладаємо в форму. Аналогічно формуємо залишилися. Прикриваємо форми з пасками рушником і даємо расстойку хвилин 30-40 в теплому місці. Піднялися вироби змащуємо збитим з молоком жовтком і відправляємо в нагріту до 200 ° С духовку на 30-35 хвилин.
Готові паски-краффіни виймаємо з форм і прикрашаємо глазур'ю і різнокольоровими посипушкамі, або просто подрібненими горішками.
Чесно кажучи, і без прикраси випічка виходить незвичайно ефектної, динамічною форми.
На розрізі прекрасно проглядаються шари і яскраві плями горішків і ягід.
Тісто легке, ароматне, що не нудотне і не жирне. Наскільки довго такий паску-краффін не черствіє, мені дізнатися не вдалося. Вони полетіли першими, набагато раніше класичної пасхальної здоби.