Паска на кефірі та соді без яєць - рецепт смачного паски без дріжджів
У житті бувають різні обставини, коли навіть до такого світлого свята потрібно приготувати паску без дріжджів і яєць. В цьому випадку вам точно варто скористатися цим рецептом і приготувати смачний паску на кефірі та соді. Така великодня випічка з дріжджового тіста готується значно швидше, ніж традиційна, а паску виходить незрівнянно смачним, ароматним і красивим.
Інгредієнти для тіста:
• кефір - 300 мл (краще з кислинкою);
• масло вершкове - 100 гр;
• пісок цукровий - 150 гр;
• цукор ванільний - 1 пачка (за бажанням);
• родзинки - 100 гр;
• лимонна цедра - з одного лимона;
• харчова сода - 1 ч.л. (Або розпушувач - 4 ч.л.);
• борошно (допускається додавання цільнозерновий борошна) - 300 - 350 гр.
Інгредієнти для глазурі:
• масло вершкове - 2 ст.л. (Без гірки);
• сік лимонний -3 ст.л .;
• цукрова пудра - 100 гр.
Як приготувати паску без дріжджів
Перед тим як готувати тісто, раджу спочатку підготувати формочки для випічки. Форми з паперу потрібно змастити рафінованим рослинним або розтопленим вершковим маслом, а виготовлені самостійно з жерстяних банок, вистилає промасленим вощеного папером.
Приготування пасок почнемо з того, що підготуємо всі інгредієнти для тіста. Спочатку потрібно перебрати родзинки, промити його, обсушити ягоди на серветці і притрусити борошном.
Щоб випічка вийшла більш пишною, перед додаванням в тісто просіюємо борошно.
Цедру лимона (тонкий верхній жовтий шар) натираємо на дрібній тертці.
У кефір потрібно додати соду, добре перемішати і дати постояти кілька хвилин.
Розпускаємо на вогні вершкове масло. У ємність з м'яким маслом додаємо цукровий пісок і подрібнену лимонну цедру.
Для отримання у пасок яскраво вираженого червоно-оранжевого відтінку можна додати в тісто ¼ ч.л. куркуми.
Щоб паска був більш ароматний, в тісто можна додати ванільний цукор.
З'єднуємо кефір гасіння содою з цукрово-масляною масою і добре все перемішуємо.
Кладемо в тісто родзинки і починаємо потроху додавати борошно, розмішуючи тісто лопаткою. Замішуємо однорідне тісто середньої густини.
Приступаючи до наповнення формочок тестом потрібно врахувати ряд важливих факторів. Щоб тісто рівномірно пропеклося і не осіло, найкраще робити випічку в спеціальних формочках невеликого розміру. Врахуйте, тісто в процесі випікання піднімається, тому, будемо заповнювати їх не більше ніж на ⅔ від загального обсягу.
Попередньо прогреваем духову шафу до 180 ° С і встановлюємо наповнені форми на деко. Форми не повинні торкатися один одного.
Випікати "дрібні" паски будемо від 25 до 30 хвилин, а більші - 45-50 хвилин. Смачні, симпатичні і рум'яні великодні бездріжджові паски дістаємо з формочок тільки після їх охолодження. Верхівку, як і у традиційних, за допомогою кулінарного пензлика прикрашаємо глазур'ю.
Свій відео-рецепт бездріжджового паски на кефірі та соді пропонує канал «Вегетаріанська і пісна кухня Олени».