Щука в духовці
Поласувати річковою рибкою люблять багато хто. І королева в цій категорії - звичайно ж, щука. Відомо безліч способів приготування щуки - з неї готують супи та холодець, її тушкують, смажать в олії, клярі або паніровці та інше. Але по-справжньому вишуканий вигляд має щука, приготована в духовці.
Деякі господині відмовляються готувати щуку, оскільки ця риба має багато дрібних кісточок, а ще іноді неприємно пахне тиною. Але існують прості способи вирішити ці дві проблеми. Пропонуємо добірку рецептів, як смачно приготувати щуку в духовці та деякі секретики.
Фарширована щука в духовці - покроковий фото рецепт
Щоб вразити гостей смачною щукою з красивою подачею, варто приготувати її за цим рецептом. Так, завдання не з простих, але подача цієї страви справить справжній фурор.
Інгредієнти
- Щука велика: 2 кг
- Цибуля ріпчаста: 200 г
- Сало свіже: 200 г
- Рис відварений: 250 г
- Яйця курячі: 3 шт.
- Олія рослинна: 30 мо
- Сіль: 1.5 ч. л.
- Перець чорний: за смаком
- Сметана 15%: 100 мл
Інструкція приготування
Як приготувати щуку в духовці? Для початку візьміть дерев'яну качалку або скляну пляшку, і добре відбийте щуку. Це дасть змогу розм'якшити м'ясо і буде легше зняти шкуру.
Повністю відріжте голову, намагаючись зберегти плавники цілими. Приберіть нутрощі та ретельно промийте рибу.
Надріжте шкуру і легкими рухами зніміть її. Вона повинна залишитися цілою «панчохою».
Зі шкури ложкою очистіть залишки м'яса. Голову також очистіть від зябер та інших нутрощів, промийте. М'ясо зніміть із хребта.
Цибулю наріжте кубиками довільного розміру та обсмажте на сковороді з рослинною олією до золотистого кольору. Прокрутіть двічі м'ясо щуки.
Також двічі пропустіть через м'ясорубку сало, відварений рис і обсмажену цибулю. Додайте у фарш яйця, сіль і перець, сметану.
Гарненько перемішайте. Шкуру заповніть фаршем, постійно утрамбовуючи його ложкою у напрямку до хвоста. Наповніть фаршем і голову.
Складіть із тушки і голови одне ціле, загорніть у харчову плівку щільно і в кілька шарів. Перекладіть на деко і запікайте в духовці півтори години за температури 180°.
Дістаньте рибу з духовки, дайте їй повністю охолонути і тільки потім знімайте плівку. Наріжте шматками в півтора сантиметра.
Для приголомшливої подачі щуки в духовці розчиніть желатин у воді в пропорції 1:2. Підігрійте суміш на плиті, постійно помішуючи, але не доводьте до кипіння. Після пензликом обробіть шматочки щуки. Для прикрашання можна використовувати зелень петрушки, ягоди журавлини, оливки, кільця грейпфрута, тонкі слайси огірка, половинки чері та часточки лимона. Виклавши все на блюдо, знову все обробіть желатином. Це дозволить зберегти зовнішній вигляд до подачі на стіл.
Щука, запечена в духовці цілком
Цей рецепт займе трохи часу під час приготування, але водночас страва не втратить розкішного вигляду. Оптимально підійде як для зустрічі гостей, так і для приготування вечері.
Інгредієнти:
- Щука велика - 1 шт.;
- 2 середні цибулини;
- 1 ст. л. солі;
- 1/2 ч. л. чорного меленого перцю;
- 1/3 лимона (сік);
- 1 ст. л. рослинної олії.
Етапи приготування:
- Очистіть щуку, відріжте голову і ретельно промийте. Сіль і перець змішайте, натріть рибу зверху і всередині. Наріжте одну цибулину великими кубиками.
- Деко накрийте фольгою, змастіть рослинною олією, викладіть цибулю, а зверху рибу. Полийте соком лимона і рослинною олією.
- Наріжте другу цибулину великими часточками, придушіть її трохи руками, щоб виділився сік, і також додайте наверх риби та всередину. Загорніть у фольгу.
- Щоб щука промаринувалася, залиште її на ніч у холодильнику. Розігрійте духовку на 180° і запікайте 30-40 хвилин.
- За 10 хвилин до кінця приготування розгорніть рибу і знову поверніть у духовку, щоб досягти золотистої скоринки. Далі наріжте щуку порційними шматочками та подавайте на стіл. Смачного!
Рецепт фаршированої щуки в духовці «По-королівськи»
Щоб приготувати щуку з красивою скоринкою, скористайтеся цим рецептом. Усього кілька простих компонентів дадуть змогу потішити сім'ю та близьких смачною і красивою рибою.
Якщо вам пощастило і риба була з ікрою, не викидайте її, а засоліть або запаніруйте в борошні та посмажте на пательні, або ж додайте у фарш. Смак буде ще вишуканішим.
Інгредієнти:
- Тушка щуки - 2 кг;
- 3 шт. ріпчастої цибулі;
- 1 середня морква;
- 2 яйця курячих:
- 3 ст. л. майонезу;
- 4 шматочки хліба;
- Сіль і перець;
- 300 г сала.
Етапи приготування:
- Очистіть щуку, зніміть шкуру цілою «панчохою» і ретельно промийте під проточною водою. Акуратно відокремте м'ясо від хребта.
- Пропустіть м'ясо через м'ясорубку, додавши 300 г сала. Натріть морквину на тертці та наріжте цибулю кубиками, обсмажте кілька хвилин. Посоліть і поперчіть.
- Хліб замочіть у теплій воді. Через 5 хвилин додайте у фарш, попередньо віджавши рідину. Додайте сюди ж яйця, зажарку та майонез. Перемішайте.
- Деко накрийте пергаментом, додайте кілька крапель оливкової олії. Наповніть зняту щучью шкіру фаршем. Приставте голову. Зверху змастіть майонезом.
- Перекладіть на деко. Якщо рибина занадто велика, то її можна злегка зігнути. Запікайте в духовці за 180 градусів приблизно годину.
- Подавайте щуку на стіл зі свіжими овочами - чері, огірком і солодким перцем. Листя салату також додасть страві більш святкового вигляду.
Універсальний рецепт запеченої щуки у фользі в духовці
Цей рецепт підійде не тільки для приготування щуки, а й будь-якої іншої річкової риби середнього або великого розміру. Маринад дозволить усунути неприємний запах, який часто буває у річкової риби. А ще зробить рибку ніжнішою та вишуканішою на смак.
Якщо щука неприємно пахне тванню, приготуйте спеціальний маринад і залиште в ньому рибу не менше ніж на 15 хвилин. Для цього 50 мл соєвого соусу змішайте з 2 ст.л. соєвого соусу. ложками яблучного оцту.
Інгредієнти:
- Щука;
- Цибуля ріпчаста;
- Рослинна олія;
- Суміш перців;
- Сіль;
- Лимон.
Етапи приготування:
- Очистіть рибу, відріжте голову і поріжте на порційні шматочки. Перекладіть шматочки у велику миску.
- Збризніть соком лимона. Поперчіть сумішшю перців і посоліть. Перемішайте. Дайте постояти 10-15 хвилин, щоб риба промаринувалася. Наріжте цибулю півкільцями та обсмажте до золотистого кольору.
- Візьміть деко, накрийте фольгою. Викладіть половину цибулі на форму. Після шматочки риби. Змастіть їх рослинною олією для утворення скоринки і покрийте її залишками цибулі.
- Закрийте щуку фольгою. Запікайте 30 хвилин за температури 200°. Дістаньте рибу, відкрийте фольгу для утворення скоринки. Запікайте ще 10 хвилин.
- Приготована щука за цим рецептом може бути як повноцінною стравою, якщо подати її з тарілкою свіжих овочів. А також відмінно підійде в поєднанні з картоплею.
Щука в духовці з картоплею
Якщо хочете на основі щуки приготувати повноцінну вечерю, то ловіть наступний рецепт. За бажанням можна додати інші овочі (капусту цвітну, брюссельську, сині, кабачок, гарбуз). Взимку можна брати заморозку.
Для приготування повноцінної страви з овочами бажано брати не шматки риби, а чисте філе, щоб під час їжі не вибирати кістки.
Інгредієнти:
- Щука - 800 г;
- Картопля - 500 г;
- Морква середня - 1 шт.;
- Цибуля велика - 1 шт.;
- 4 ст. л. майонезу;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- Сіль і перець за смаком.
Етапи приготування:
- Очистіть рибу, помийте, зріжте плавники. Овочі почистіть і поріжте кружечками однакової товщини.
- Наріжте порційними шматками щуку. У миску покладіть картоплю. Додайте столову ложку майонезу, посоліть і поперчіть, ретельно перемішайте.
- У форму для запікання влийте трохи рослинної олії. Викладіть рівномірно шар цибулі, а після картоплю і моркву.
- На овочеву подушку покладіть шматочки щуки, посипте будь-якими спеціями для риби. Накрийте форму фольгою. Випікайте щуку 45 хвилин у духовці за 180°.
- Дістаньте щуку з духовки, приберіть фольгу. Зробіть зверху майонезну сіточку та запікайте ще 20 хвилин.
- Щука з овочами, приготована за цим рецептом, припаде до смаку навіть тим, хто не дуже любить рибу.
Щука запечена з лимоном - простий і смачний рецепт
Оскільки щука відрізняється від інших видів, то її потрібно готувати не так як звикли це робити. Оптимально її фарширувати, попередньо потримавши в маринаді для усунення запаху. Але, що робити, якщо щука зовсім невелика? Просто запекти невеликими шматочками з лимоном.
Інгредієнти:
- Щука - 2 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Майонез - 2 ст. л.;
- Спеції за смаком.
Етапи приготування:
- Очистіть рибу від луски та плавників. Відріжте голову і хвіст, випотрошіть. Ретельно промийте. Наріжте шматочками, додайте спеції та майонез. Залиште в такому маринаді на 30 хвилин.
- Накрийте деко фольгою, змастіть її рослинною олією. Викладіть шматочки риби і половини лимона. Зверху посипте приправою. Запікайте протягом 35-40 хвилин за температури 170° запікання. Перед подачею риби полийте соком другої половинки лимона.
Ніжна щука з овочами в сметані в духовці
Цей рецепт порадує ніжним смаком. Передбачає стандартні підготовку риби до приготування. Щоб чищення риби не становило труднощів, тримайте її за хвіст, використовуючи при цьому спеціальний скребок.
Інгредієнти:
- Щука велика;
- Морква середня;
- Цибулина велика;
- Картопля - 800 г;
- Оцет 7% - 50 мл;
- 4 ст. л. жирної сметани;
- Чорний мелений перець - 1 ч. л.;
- Масло вершкове - 50 г;
- Твердий сир - 50 г.
Етапи приготування:
- Очистіть щуку, наріжте шматочками середнього розміру. Зробіть маринад: розведіть оцет водою в пропорції 1:2. Потримайте рибу в ньому, щоб позбутися неприємного аромату, а після злийте.
- Очистіть картоплю, цибулю та моркву. Наріжте кубиками або кільцями. Додайте улюблені спеції. Перемішайте і дайте їм постояти 10 хвилин. Додайте 3 ст. ложки сметани.
- Змастіть форму вершковим маслом, викладіть овочі та зверху щуку. Посоліть і змастіть сметаною. Накрийте фольгою. Розігрійте духовку до 200°. Запікайте протягом години.
- За кілька хвилин до готовності зніміть фольгу та посипте натертим сиром. Запікайте, поки не розплавиться сир. Подавайте з чорним хлібом, овочами або легким салатом.
Приготування філе щуки в духовці з картоплею
Щука за цим рецептом приємно вразить простотою приготування, апетитним виглядом і відмінним смаком. А ще це повноцінна страва, яку можна давати навіть діткам. Адже використовується чисте філе.
Інгредієнти:
- Щука середнього розміру;
- Картопля - 0,5 кг;
- Кілька листків базиліку;
- Паприка - 1 ч. л.;
- Часник - 2 зубчики;
- Соєвий соус - 50 мл.
Етапи приготування:
- Очистіть щуку від луски та нутрощів. Промийте. Зріжте філе, видаліть по максимуму кісточки.
- Посоліть, поперчіть, додайте часник, пропущений через прес. Полийте соєвим соусом. Маринуйте 10 хвилин.
- Картоплю наріжте тонкими скибочками. Базилік дрібно наріжте, посипте картоплю, перемішайте.
- Деко змастіть невеликою кількістю рослинної олії. Викладіть картоплю, рівномірно посипте паприкою і полийте трохи олією. Викладіть щуку шкірою догори, знову змастіть рослинною олією.
- Запікайте в духовці півгодини. Цю страву необхідно готувати безпосередньо перед подачею. Оскільки найкраще за смаком, коли подається гарячим.
Незрівнянні котлети зі щуки в духовці
Котлети зі щуки друга за популярністю страва, яку прийнято готувати з цієї риби. На першому місці фарширована. Річ у тім, що в щуці дуже багато дрібних кісточок, але в перекрученому фарші з добавками їх не чути.
Щоб котлети були ніжними (а також, щоб точно не пропустити жодної кісточки), пропустіть фарш через м'ясорубку щонайменше два рази.
Інгредієнти:
- Щука велика;
- Сметана - 100 г;
- Яйце куряче - 1 шт.;
- Сіль і перець за смаком;
- Манна крупа - 2 ст. л.
Етапи приготування:
- Очистіть щуку та помийте. Зріжте м'ясо з кісток і подрібніть на м'ясорубці. Додайте сметану, яйце, сіль, перець. Трохи відбийте.
- Сформуйте котлети і обваляйте в манці, щоб вони зберегли щільність форми під час запікання.
- Візьміть деко, накрийте пергаментом і викладіть котлети. Запікайте в духовці при 180° 10 хвилин з одного боку.
- Переверніть і запікайте ще 15 хвилин. Смачні котлетки з хрусткою скоринкою готові. Подавайте зі сметаною, різними кашами, картопляним пюре та свіжими овочами.
Тушкована щука в духовці з овочами
Оскільки м'ясо щуки вельми щільне, то при неправильному приготуванні воно може вийти сухуватим. Але якщо готувати рибу за нашим наступним рецептом, вона неодмінно буде соковитою без особливих старань.
Інгредієнти:
- Щука ціла;
- Корінь петрушки;
- Селера;
- Морква;
- Цибуля ріпчаста;
- Лавровий лист;
- Перець чорний горошком;
- Вершкове масло - 180 г;
- Сіль, перець мелений, лавровий лист, перець горошком.
Для тіста:
- Вода - 0.5 ст.;
- Борошно - 1 ст. без гірки;
- Сіль - щіпка.
Етапи приготування:
- Очистіть морквину, корінь петрушки та селери, цибулину. Наріжте соломкою.
- Щуку потрібно почистити, відріжте голову і хвіст. Помийте, тушку наріжте невеликими шматками.
- Каструлю з товстим дном змастіть олією, покладіть усі овочі, зверху рибу, спеції, шматочки масла.
- Для тіста візьміть воду, сіль, борошно і мішайте, поки не вийде рідке тісто. Розігрійте духовку до 190°.
- Каструлю встановіть на деко, накрийте кришкою і змастіть тістом, щоб забезпечити герметичність.
- Тушкуйте протягом півгодини. Вимкніть духовку, але не доставляйте одразу, дайте трохи охолонути. Подавайте тушковану щуку разом із тістом. Тільки уявіть, наскільки смачно поєднувати хрусткий корж із насиченою овочевою підливою з яскраво-вираженим смаком і запахом риби.
Щука - неймовірно смачна та корисна риба, яка має безліч способів приготування. Так, на приготування святкових страв, на кшталт фаршированої щуки, йде чимало часу, але є й простіші та швидші варіанти. У будь-якому разі варто спробувати приготувати хоча б один раз, і можливо, щука стане вашою улюбленою рибою.