Як приготувати сазана
Ця прісноводна риба вирізняється ніжним, соковитим, жирним і злегка солодкуватим м'ясом, а також малою кількістю кісток. Важливо, що при заморожуванні продукт втрачає більшу частину своїх смакових якостей, тому здебільшого його продають у живому вигляді. Сазана широко застосовують у кулінарії для тушкування, смаження, запікання, приготування котлет, несолодких пирогів і юшки. А ще його фарширують овочами, грибами або крупами. Цю рибу складно зіпсувати, вона все одно залишається соковитою і м'якою. Пропонуємо невелику добірку, як можна приготувати сазана в духовці та на сковороді.
Сазан у духовці цілком - покроковий фото рецепт
Напевно, найпростіший спосіб приготування цієї риби - запікання. А якщо додати ароматні трави, спеції та овочі, то вийде розкішна страва, гідна центрального місця на святковому столі.
Потрібно лише додати, що смак у сазана незвичайний, і перебити його спеціями досить складно, тому краще підібрати приправи, які вдало його доповнять і прикрасять.
Інгредієнти
- Сазан тушка: 1 кг
- Цибуля ріпчаста: 2 шт.
- Перець солодкий: 1 шт.
- Морква середня: 1 шт.
- Картопля: 4 шт.
- Лимон: 1-2 шт.
- Часник: 3-4 зубчики
- Перець горошком духмяний: 7-8 шт.
- Перець горошком чорний: 10-14 шт.
- Гвоздика суцвіття: 4 шт.
- Розмарин: 1 ч. л.
- Майоран: 1 ч. л.
- Сіль: 1-2 ч. л.
Інструкція приготування
Як швидко та смачно приготувати сазана? Для початку слід очистити сазана від луски, для цього зручно використовувати зворотний бік картоплечистки (там, де не леза, а тупий бік), проводячи нею від хвоста до голови. Тушку вимити, вкоротити хвіст, випатрати і протерти зсередини паперовими рушниками (справжні рибалки вважають, що мити рибу потрібно тільки раз, повторне ополіскування зіпсує її смак, а там дивіться самі). Якщо попадеться ікра - не викидати, бо вона дуже смачна.
Цибулю ріпчасту почистити від лушпиння, солодкий перець від насіння і перетинок, нарізати тонко соломкою.
Додати до них дрібно нарізаний часник. Його обов'язково потрібно різати, а не продавлювати через прес.
З'єднати нарізану цибулю, перець і часник. Туди ж відправити і спеції. Перемішати овочеву масу.
На кожному боці рибини зробити досить глибокі надрізи кожні 1-1,5 см.
Вкласти в кожен надріз по тонкій часточці лимона. Укласти тушку на змащене олією деко і злегка посипати сіллю.
Поруч розташувати суміш овочів, не забути частину цієї маси розмістити в черевці сазана.
Зверху рівномірно розподілити кружечки моркви.
Викласти картоплю, нарізану кубиками. Овочі також слід присолити і поперчити зверху.
Прикрити деко фольгою і поставити запікатися в духовці при 200° хвилин 40-50. Потім зняти укриття і допекти страву ще кілька хвилин до приємної рум'яної скоринки і повної готовності. Подавати в гарячому вигляді. Смачного!
Простий спосіб, як приготувати сазана в духовці
Просто - не означає несмачно. Часом досить легкі в приготуванні страви дивують вишуканим і тонким смаком, а також привабливим зовнішнім виглядом. До цієї категорії можна сміливо віднести і запеченого сазана - це шалено смачно, апетитно, корисно і до смішного швидко в підготовці.
Інгредієнти:
- Сазан - 3,5 кг;
- Часник - 2-3 зубки;
- Перець болгарський - 3-4 шт.;
- Помідор - 2 шт.;
- Цибуля червона - 1 шт.;
- Приправа для риби - за смаком;
- Перець чорний мелений, сіль - за смаком;
- Майонез - 1-2 ст. л.;
- Олія рослинна.
Приготування:
- Тушку очистити від луски, вимити, розрізати по хребту (а не черевцю, як зазвичай), випатрати. Посипати приправою і перцем зворотний бік, тобто шкіру риби.
- Деко застелити фольгою, скропити її олією і укласти зверху сазана розрізом догори. З цього боку теж щедро присипати меленим перцем і приправою та змастити майонезом, він допоможе сформувати скоринку і запечатати всередині сік.
- Цибулю червону (або звичайну ріпчасту) очистити та нарізати кільцями. Таким самим чином нарізати солодкий перчик, останній можна різати навіть із насінням, воно дасть більше аромату.
- Викласти на рибу кільця цибулі, попередньо розділивши їх, зверху - солодкий перець. Присипати рівномірно подрібненим часником.
- Останнім шаром йде помідор, також нарізаний кільцями, його слід теж приправити і поперчити, а потім злегка скропити олією.
- На завершення залишається змастити верх майонезом і відправити запікатися хвилин 45 при 190-200°. У результаті виходить така ось краса - рибка під овочами, при цьому всі продукти рівномірно пропікаються, зберігають соковитість і форму, просочуються смаками один одного. Ідеально як для простої вечері в колі сім'ї, так і святкового застілля!
Як приготувати сазана на сковороді
Сазан - риба, яка дуже смачна під час смаження на сковороді. А якщо додати до неї картопельку, то вийде повноцінна, поживна і досить проста у приготуванні вечеря. Обсмажування дарує страві приємний присмак, а тушкування не менше 20 хвилин забезпечує м'якість і ніжність.
Інгредієнти:
- Сазан - 1 тушка;
- Цибуля велика - 1 шт.;
- Картопля середня - 3-4 шт.;
- Паста томатна - 1 ст. л.;
- Вода питна - 400 мл;
- Борошно для панірування - 3-4 ст. л.
- Сіль за смаком.
Приготування:
- Сазана почистити, нарізати на порційні шматочки, за бажанням можна філірувати (зняти м'ясо з хребта, так буде зручніше їсти). Посолити. Кожен шматочок обваляти в борошні з усіх боків.
- У пательні нагріти олію й обсмажити на ній рибу з двох боків на досить сильному вогні, щоб утворилася скоринка. Поки ж можна почистити картоплю і цибулю, нарізати, як більше подобається.
- Коли риба вже обсмажена, можна приступати до наступного етапу. У казан налити олію і добре розігріти. Перевірити на ступінь прогрівання шматочком картоплі, якщо навколо нього формуються бульбашки - можна закидати решту і смажити 3-4 хвилини, періодично помішуючи.
- У кухлі змішати воду з томатною пастою, посолити за смаком, за бажанням додати спеції. Нагрівання під казаном зробити тихіше, щоб картопля не підгорала, викласти зверху шматочки обсмаженої риби шкіркою вниз.
- Зверху красиво укласти кільця цибулі та залити соусом. Закрити кришкою, дати закипіти, знову зменшити нагрів до мінімального і тушкувати 20 хвилин. Так риба і картопля обмінюються соками, ідеально готуються і стають неймовірно смачними. Під час сервірування на кожну порційну тарілку викласти картоплю, кілька шматочків сазана і не забути про ніжну цибулю. Об'їдання!
Як приготувати ікру сазана на сковороді
У цій рибі надзвичайно смачне не тільки саме м'ясо, а й ікра, у смаженому вигляді вона є справжніми ласощами. Якщо вам попалася рибка з ікрою, неодмінно приготуйте її за нашим наступним рецептом.
Смажити бажано свіжу ікру, але якщо вона заморожена, потрібно розморозити її природним способом у холодильнику, без занурення в теплу воду або використання мікрохвильовки, це важливо.
Інгредієнти:
- Ікра сазана - 0,5 кг;
- Яйце куряче - 1 кг;
- Сіль - 0,5 ч. л.;
- Перець чорний мелений за смаком;
- Сода харчова - 0,5 ч. л.;
- Борошно пшеничне - 2-3 ст. л.;
- Олія соняшникова для смаження.
Приготування:
- Ікру за необхідності розморозити. Потім виделкою розбовтати її в однорідну масу.
- Додати сіль і спеції, вбити яйце і ще раз гарненько перемішати.
- Насипати борошна на око, ще раз перемішати і залишити на 3-4 хвилини настоятися. У сковороду налити олії і нагріти її, налити ложкою рідкувате ікорне тісто і смажити до золотистої скоринки за середнього нагрівання плити.
- Перевернути коржі і підсмажити їх з іншого боку. За бажання можна викладати готові котлетки на паперові рушники для видалення зайвого жиру, але й без цього страва дуже смачна та ніжна. Подавати краще зі свіжим картопляним пюре, крупами або овочами.
Сазан смажений у томатному соусі - відео-рецепт
Цікавий варіант, як приготувати сазана. Спочатку риба обсмажується стандартним способом, а потім тушкується в томатній заливці з овочами. Подавати таку рибу можна з будь-яким гарніром, підійде картопля, рис, макаронні вироби.
Щоб не возитися з кісточками під час їжі, можна відразу філірувати рибу. Тобто, зняти м'ясо з хребта та реберних кісток.
Інгредієнти:
- Сазан - 1-1.5 кг;
- Приправа для риби - 1-2 ч. л.
- Цибулина велика - 1 шт.;
- Помідори середні - 2 шт.;
- Перець солодкий - 1 шт.;
- Часник - 2 зубчики;
- Кінза, червоний перець гострий;
- Томатна паста 1-2 ч. л.;
- Сіль, спеції - за смаком;
- Борошно пшеничне - для панірування;
- Олія рослинна - для смаження.
Приготування:
Смачний сазан з цибулею і зеленню в духовці
Напевно, найкорисніший спосіб приготування сазана - запікання його в духовці. У цьому разі зберігається більшість вітамінів і мінералів, що містяться в цій рибі, а висока температура забезпечує стерильність продукту. При цьому готується швидко, а виходить смачно. Що ще потрібно для щастя?
Інгредієнти:
- Сазан - 1,5-2,5 кг;
- Сіль - 1 ч. л.;
- Перець - 0,5 ч. л.;
- Приправа для риби - 1 ч. л.;
- Лимон - 0,5 шт.;
- Паприка - 1 ч. л.;
- Кріп - невеликий пучок.
Приготування:
- Тушку почистити та видалити нутрощі. Зробити надрізи з двох боків хребта через кожні 2-2,5 см, можна і частіше, вони допоможуть рибі добре промаринуватися, і потім буде легше розрізати на порційні шматочки.
- Видавити сік з половинки лимона, розбавити його водою у співвідношенні 1:1 і змастити цією водичкою рибу зсередини і зовні, вона відмінно бореться з неприємним запахом твані, а у прісноводного сазана він часто буває. Залишити тушку хвилин на 10 насичуватися запахами лимона.
- Поки ж варто зайнятися цибулею, її потрібно очистити від лушпиння і нарізати досить крупно. У пательні розігріти трохи олії та обсмажити на ній цибулеві шматочки. В окремій ємності змішати сіль і спеції.
- Змастити тушку ароматною сумішшю, пройшовшись по всіх надрізах і всередині риби, залишити маринуватися ще на 10-15 хвилин. А поки пасерувати цибулю до прозорості, не забуваючи її помішувати.
- Посолити, щедро додати паприку, вона не зашкодить, а наприкінці додати дрібнорубану зелень, найкраще смак сазана підкреслює саме кріп.
- Деко застелити фольгою, можна її злегка змастити олією, але без фанатизму. Викласти за розміром рибини цибулеву подушку, залишивши трохи на фарширування. Покласти зверху сазана, цибулю, що залишилася, вкласти всередину.
- З'єднати краї фольги і відправити деко в духовку, розігріту до 190-200°, хвилин на 40. Хвилин за 10 до кінця приготування розкрити фольгу і дати рибці зарум'янитися під грилем. Ну і все, наш сазан готовий, залишається його прикрасити на свій смак перед подачею.
Як смачно посмажити сазана на сковорідці з хрусткою скоринкою
Така смажена рибка ідеальна і як доповнення до будь-якого гарніру, і як самостійна страва, смачна вона і гаряча, і вже повністю остигла. Весь секрет рум'яних шматочків із хрусткою скоринкою в правильному паніруванні. Готуємо?
Інгредієнти:
- Тушка сазана - 1 шт.;
- Сіль, спеції - за смаком;
- Борошно кукурудзяне - 1-2 ст. л.;
- Борошно пшеничне - 1-2 ст. л.;
- Олія рослинна для обсмажування.
Приготування:
- Тушку вимити, випатрати і почистити від луски, зсередини протерти паперовим рушником. Нарізати на порційні шматочки і посипати їх сіллю, перцем, розподілити рівномірно, дати постояти хвилин 10.
- Змішати два види борошна в однакових пропорціях, таке панірування виходить особливо ніжним і смачним. Обваляти в сухій суміші шматочки риби і викласти на сковороду з гарячою олією.
- За кілька хвилин, коли нижній бік добре підрум'яниться, перевернути стейки і зарум'янити їх із другого боку. Їсти такого сазана можна і гарячим, і зовсім холодним.
Як запекти сазана в духовці з картоплею
Багато господинь, особливо тих, хто працює, віддають перевагу рецептам, які дають змогу отримати повноцінну вечерю без зайвих витрат. Далі саме така страва, яка ситно нагодує всю сім'ю і не займе надто багато часу на приготування.
Інгредієнти:
- Сазан - 1,5-2 кг;
- Цибуля середня - 1-2 шт.;
- Картопля - 2-3 шт. (можна більше);
- Сіль - 0,5 ч. л.;
- Перець чорний мелений - кілька щіпок;
- Рослинна олія - 2 ст. л.
Приготування:
- Картоплю вимити й очистити, залити водою, щоб не потемніла. Рибу очистити від луски, помити, вичистити черевце від нутрощів (молочко та ікру залишити) і чорної плівки. Форму для випічки застелити рукавом або фольгою, злегка змастити рослинним жиром, щоб до неї не прилипала риба. Викласти на неї нарізану кільцями цибулю.
- Рибу поперчити і посолити як усередині, так і зовні, перекласти у форму і поруч укласти кільця картоплі. Збризнути рослинною олією, вона забезпечить формування красивої скоринки.
- Випікати в прогрітій до 200° духовці хвилин 50, у середині процесу ненадовго вийняти деко і змастити сазана соками, що виділилися. Готову страву злегка остудити і сервірувати для подачі.
Як приготувати сазана з апельсином у духовці
Для тих, хто не любить кислий смак лимона, але хоче надати сазану приємного цитрусового аромату, ідеально підійде апельсин. Він ніжніший і чудово підкреслює природну солодкість цієї риби.
Інгредієнти:
- Сазан - 700-1000 г;
- Сіль і перець за смаком;
- Суміш прованських трав - щіпка;
- Апельсин - 1 шт.;
- Лист лавра - 3 шт.;
- Масло вершкове - 30 г;
- Сметана - 1 ст. л.
Приготування:
- Очистити сазана від луски, розрізати черевце і прибрати нутрощі, вирізати зябра і помити підготовлену тушку. Посолити, присипати спеціями, полити соком з половини апельсина, залишити маринуватися хвилин на 10.
- Два товстих кільця фрукта укласти всередину рибини разом із лавровим листом і брусочком вершкового масла. Укласти тушку на застелене пергаментом деко, змастити зверху щедро вершковим маслом.
- Відправити в духовку, нагріту до 200°, приблизно на 20 хвилин, якщо тушка більша - час відповідно потрібно збільшити. Готову рибу прикрасити свіжими овочами, зеленню, апельсином-гриль та ікрою летючої риби.
Оригінальний рецепт сазана в духовці - відео-рецепт
Сазан хоч не належить до бюджетних сортів риби, але хоча б іноді варто тішити ним своїх рідних. Адже його м'ясо дуже ніжне, соковите і має приємну солодкість, а відсутність дрібних кісток дозволяє давати його навіть діткам. Готуйте, експериментуйте та дегустуйте із задоволенням!
Продукти:
- Сазан - 4 кг;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- Бекон - 70-100 г;
- Печериці - 100 г;
- Помідори - 2-3 шт.;
- Сіль - 1,5 ст. л.;
- Перець - 1 ч. л.;
- Коріандр - 1 ч. л.;
- Паприка - 1,5 ч. л.;
- Імбир мелений - 1 ч. л. неповна;
- Чебрець - 1 ч. л. без гірки;
- Гірчиця - 2 ч. л.;
- Базилік - 1 ч. л.;
- Соєвий соус - 4-5 ст. л.;
- Рослинна олія - 3 ст. л.
Приготування: