Наш рецепт » Страви з риби » Як приготувати сазана

Як приготувати сазана

Ця прісноводна риба вирізняється ніжним, соковитим, жирним і злегка солодкуватим м'ясом, а також малою кількістю кісток. Важливо, що при заморожуванні продукт втрачає більшу частину своїх смакових якостей, тому здебільшого його продають у живому вигляді. Сазана широко застосовують у кулінарії для тушкування, смаження, запікання, приготування котлет, несолодких пирогів і юшки. А ще його фарширують овочами, грибами або крупами. Цю рибу складно зіпсувати, вона все одно залишається соковитою і м'якою. Пропонуємо невелику добірку, як можна приготувати сазана в духовці та на сковороді.

Сазан у духовці цілком - покроковий фото рецепт

Напевно, найпростіший спосіб приготування цієї риби - запікання. А якщо додати ароматні трави, спеції та овочі, то вийде розкішна страва, гідна центрального місця на святковому столі.

Потрібно лише додати, що смак у сазана незвичайний, і перебити його спеціями досить складно, тому краще підібрати приправи, які вдало його доповнять і прикрасять.

Інгредієнти

  • Сазан тушка: 1 кг
  • Цибуля ріпчаста: 2 шт.
  • Перець солодкий: 1 шт.
  • Морква середня: 1 шт.
  • Картопля: 4 шт.
  • Лимон: 1-2 шт.
  • Часник: 3-4 зубчики
  • Перець горошком духмяний: 7-8 шт.
  • Перець горошком чорний: 10-14 шт.
  • Гвоздика суцвіття: 4 шт.
  • Розмарин: 1 ч. л.
  • Майоран: 1 ч. л.
  • Сіль: 1-2 ч. л.

Інструкція приготування

  1. Як швидко та смачно приготувати сазана? Для початку слід очистити сазана від луски, для цього зручно використовувати зворотний бік картоплечистки (там, де не леза, а тупий бік), проводячи нею від хвоста до голови. Тушку вимити, вкоротити хвіст, випатрати і протерти зсередини паперовими рушниками (справжні рибалки вважають, що мити рибу потрібно тільки раз, повторне ополіскування зіпсує її смак, а там дивіться самі). Якщо попадеться ікра - не викидати, бо вона дуже смачна.

    Як приготувати сазана
  2. Цибулю ріпчасту почистити від лушпиння, солодкий перець від насіння і перетинок, нарізати тонко соломкою.

    Як приготувати сазана
  3. Додати до них дрібно нарізаний часник. Його обов'язково потрібно різати, а не продавлювати через прес.

    Як приготувати сазана
  4. З'єднати нарізану цибулю, перець і часник. Туди ж відправити і спеції. Перемішати овочеву масу.

    Як приготувати сазана
  5. На кожному боці рибини зробити досить глибокі надрізи кожні 1-1,5 см.

    Як приготувати сазана
  6. Вкласти в кожен надріз по тонкій часточці лимона. Укласти тушку на змащене олією деко і злегка посипати сіллю.

    Як приготувати сазана
  7. Поруч розташувати суміш овочів, не забути частину цієї маси розмістити в черевці сазана.

    Як приготувати сазана
  8. Зверху рівномірно розподілити кружечки моркви.

    Як приготувати сазана
  9. Викласти картоплю, нарізану кубиками. Овочі також слід присолити і поперчити зверху.

    Як приготувати сазана
  10. Прикрити деко фольгою і поставити запікатися в духовці при 200° хвилин 40-50. Потім зняти укриття і допекти страву ще кілька хвилин до приємної рум'яної скоринки і повної готовності. Подавати в гарячому вигляді. Смачного!

    Як приготувати сазана

Простий спосіб, як приготувати сазана в духовці

Просто - не означає несмачно. Часом досить легкі в приготуванні страви дивують вишуканим і тонким смаком, а також привабливим зовнішнім виглядом. До цієї категорії можна сміливо віднести і запеченого сазана - це шалено смачно, апетитно, корисно і до смішного швидко в підготовці.

Інгредієнти:

  • Сазан - 3,5 кг;
  • Часник - 2-3 зубки;
  • Перець болгарський - 3-4 шт.;
  • Помідор - 2 шт.;
  • Цибуля червона - 1 шт.;
  • Приправа для риби - за смаком;
  • Перець чорний мелений, сіль - за смаком;
  • Майонез - 1-2 ст. л.;
  • Олія рослинна.

Приготування:

  1. Тушку очистити від луски, вимити, розрізати по хребту (а не черевцю, як зазвичай), випатрати. Посипати приправою і перцем зворотний бік, тобто шкіру риби.
    Як приготувати сазана
  2. Деко застелити фольгою, скропити її олією і укласти зверху сазана розрізом догори. З цього боку теж щедро присипати меленим перцем і приправою та змастити майонезом, він допоможе сформувати скоринку і запечатати всередині сік.
    Як приготувати сазана
  3. Цибулю червону (або звичайну ріпчасту) очистити та нарізати кільцями. Таким самим чином нарізати солодкий перчик, останній можна різати навіть із насінням, воно дасть більше аромату.
    Як приготувати сазана
  4. Викласти на рибу кільця цибулі, попередньо розділивши їх, зверху - солодкий перець. Присипати рівномірно подрібненим часником.
    Як приготувати сазана
  5. Останнім шаром йде помідор, також нарізаний кільцями, його слід теж приправити і поперчити, а потім злегка скропити олією.
    Як приготувати сазана
  6. На завершення залишається змастити верх майонезом і відправити запікатися хвилин 45 при 190-200°. У результаті виходить така ось краса - рибка під овочами, при цьому всі продукти рівномірно пропікаються, зберігають соковитість і форму, просочуються смаками один одного. Ідеально як для простої вечері в колі сім'ї, так і святкового застілля!
    Як приготувати сазана

Як приготувати сазана на сковороді

Сазан - риба, яка дуже смачна під час смаження на сковороді. А якщо додати до неї картопельку, то вийде повноцінна, поживна і досить проста у приготуванні вечеря. Обсмажування дарує страві приємний присмак, а тушкування не менше 20 хвилин забезпечує м'якість і ніжність.

Інгредієнти:

  • Сазан - 1 тушка;
  • Цибуля велика - 1 шт.;
  • Картопля середня - 3-4 шт.;
  • Паста томатна - 1 ст. л.;
  • Вода питна - 400 мл;
  • Борошно для панірування - 3-4 ст. л.
  • Сіль за смаком.

Приготування:

  1. Сазана почистити, нарізати на порційні шматочки, за бажанням можна філірувати (зняти м'ясо з хребта, так буде зручніше їсти). Посолити. Кожен шматочок обваляти в борошні з усіх боків.
    Як приготувати сазана
  2. У пательні нагріти олію й обсмажити на ній рибу з двох боків на досить сильному вогні, щоб утворилася скоринка. Поки ж можна почистити картоплю і цибулю, нарізати, як більше подобається.
    Як приготувати сазана
  3. Коли риба вже обсмажена, можна приступати до наступного етапу. У казан налити олію і добре розігріти. Перевірити на ступінь прогрівання шматочком картоплі, якщо навколо нього формуються бульбашки - можна закидати решту і смажити 3-4 хвилини, періодично помішуючи.
    Як приготувати сазана
  4. У кухлі змішати воду з томатною пастою, посолити за смаком, за бажанням додати спеції. Нагрівання під казаном зробити тихіше, щоб картопля не підгорала, викласти зверху шматочки обсмаженої риби шкіркою вниз.
    Як приготувати сазана
  5. Зверху красиво укласти кільця цибулі та залити соусом. Закрити кришкою, дати закипіти, знову зменшити нагрів до мінімального і тушкувати 20 хвилин. Так риба і картопля обмінюються соками, ідеально готуються і стають неймовірно смачними. Під час сервірування на кожну порційну тарілку викласти картоплю, кілька шматочків сазана і не забути про ніжну цибулю. Об'їдання!
    Як приготувати сазана

Як приготувати ікру сазана на сковороді

У цій рибі надзвичайно смачне не тільки саме м'ясо, а й ікра, у смаженому вигляді вона є справжніми ласощами. Якщо вам попалася рибка з ікрою, неодмінно приготуйте її за нашим наступним рецептом.

Смажити бажано свіжу ікру, але якщо вона заморожена, потрібно розморозити її природним способом у холодильнику, без занурення в теплу воду або використання мікрохвильовки, це важливо.

Інгредієнти:

  • Ікра сазана - 0,5 кг;
  • Яйце куряче - 1 кг;
  • Сіль - 0,5 ч. л.;
  • Перець чорний мелений за смаком;
  • Сода харчова - 0,5 ч. л.;
  • Борошно пшеничне - 2-3 ст. л.;
  • Олія соняшникова для смаження.

Приготування:

  1. Ікру за необхідності розморозити. Потім виделкою розбовтати її в однорідну масу.
    Як приготувати сазана
  2. Додати сіль і спеції, вбити яйце і ще раз гарненько перемішати.
    Як приготувати сазана
  3. Насипати борошна на око, ще раз перемішати і залишити на 3-4 хвилини настоятися. У сковороду налити олії і нагріти її, налити ложкою рідкувате ікорне тісто і смажити до золотистої скоринки за середнього нагрівання плити.
    Як приготувати сазана
  4. Перевернути коржі і підсмажити їх з іншого боку. За бажання можна викладати готові котлетки на паперові рушники для видалення зайвого жиру, але й без цього страва дуже смачна та ніжна. Подавати краще зі свіжим картопляним пюре, крупами або овочами.
    Як приготувати сазана

Сазан смажений у томатному соусі - відео-рецепт

Цікавий варіант, як приготувати сазана. Спочатку риба обсмажується стандартним способом, а потім тушкується в томатній заливці з овочами. Подавати таку рибу можна з будь-яким гарніром, підійде картопля, рис, макаронні вироби.

Щоб не возитися з кісточками під час їжі, можна відразу філірувати рибу. Тобто, зняти м'ясо з хребта та реберних кісток.

Інгредієнти:

  • Сазан - 1-1.5 кг;
  • Приправа для риби - 1-2 ч. л.
  • Цибулина велика - 1 шт.;
  • Помідори середні - 2 шт.;
  • Перець солодкий - 1 шт.;
  • Часник - 2 зубчики;
  • Кінза, червоний перець гострий;
  • Томатна паста 1-2 ч. л.;
  • Сіль, спеції - за смаком;
  • Борошно пшеничне - для панірування;
  • Олія рослинна - для смаження.

Приготування:

Смачний сазан з цибулею і зеленню в духовці

Напевно, найкорисніший спосіб приготування сазана - запікання його в духовці. У цьому разі зберігається більшість вітамінів і мінералів, що містяться в цій рибі, а висока температура забезпечує стерильність продукту. При цьому готується швидко, а виходить смачно. Що ще потрібно для щастя?

Інгредієнти:

  • Сазан - 1,5-2,5 кг;
  • Сіль - 1 ч. л.;
  • Перець - 0,5 ч. л.;
  • Приправа для риби - 1 ч. л.;
  • Лимон - 0,5 шт.;
  • Паприка - 1 ч. л.;
  • Кріп - невеликий пучок.

Приготування:

  1. Тушку почистити та видалити нутрощі. Зробити надрізи з двох боків хребта через кожні 2-2,5 см, можна і частіше, вони допоможуть рибі добре промаринуватися, і потім буде легше розрізати на порційні шматочки.
    Як приготувати сазана
  2. Видавити сік з половинки лимона, розбавити його водою у співвідношенні 1:1 і змастити цією водичкою рибу зсередини і зовні, вона відмінно бореться з неприємним запахом твані, а у прісноводного сазана він часто буває. Залишити тушку хвилин на 10 насичуватися запахами лимона.
    Як приготувати сазана
  3. Поки ж варто зайнятися цибулею, її потрібно очистити від лушпиння і нарізати досить крупно. У пательні розігріти трохи олії та обсмажити на ній цибулеві шматочки. В окремій ємності змішати сіль і спеції.
    Як приготувати сазана
  4. Змастити тушку ароматною сумішшю, пройшовшись по всіх надрізах і всередині риби, залишити маринуватися ще на 10-15 хвилин. А поки пасерувати цибулю до прозорості, не забуваючи її помішувати.
    Як приготувати сазана
  5. Посолити, щедро додати паприку, вона не зашкодить, а наприкінці додати дрібнорубану зелень, найкраще смак сазана підкреслює саме кріп.
    Як приготувати сазана
  6. Деко застелити фольгою, можна її злегка змастити олією, але без фанатизму. Викласти за розміром рибини цибулеву подушку, залишивши трохи на фарширування. Покласти зверху сазана, цибулю, що залишилася, вкласти всередину.
    Як приготувати сазана
  7. З'єднати краї фольги і відправити деко в духовку, розігріту до 190-200°, хвилин на 40. Хвилин за 10 до кінця приготування розкрити фольгу і дати рибці зарум'янитися під грилем. Ну і все, наш сазан готовий, залишається його прикрасити на свій смак перед подачею.
    Як приготувати сазана

Як смачно посмажити сазана на сковорідці з хрусткою скоринкою

Така смажена рибка ідеальна і як доповнення до будь-якого гарніру, і як самостійна страва, смачна вона і гаряча, і вже повністю остигла. Весь секрет рум'яних шматочків із хрусткою скоринкою в правильному паніруванні. Готуємо?

Інгредієнти:

  • Тушка сазана - 1 шт.;
  • Сіль, спеції - за смаком;
  • Борошно кукурудзяне - 1-2 ст. л.;
  • Борошно пшеничне - 1-2 ст. л.;
  • Олія рослинна для обсмажування.

Приготування:

  1. Тушку вимити, випатрати і почистити від луски, зсередини протерти паперовим рушником. Нарізати на порційні шматочки і посипати їх сіллю, перцем, розподілити рівномірно, дати постояти хвилин 10.
    Як приготувати сазана
  2. Змішати два види борошна в однакових пропорціях, таке панірування виходить особливо ніжним і смачним. Обваляти в сухій суміші шматочки риби і викласти на сковороду з гарячою олією.
    Як приготувати сазана
  3. За кілька хвилин, коли нижній бік добре підрум'яниться, перевернути стейки і зарум'янити їх із другого боку. Їсти такого сазана можна і гарячим, і зовсім холодним.
    Як приготувати сазана

Як запекти сазана в духовці з картоплею

Багато господинь, особливо тих, хто працює, віддають перевагу рецептам, які дають змогу отримати повноцінну вечерю без зайвих витрат. Далі саме така страва, яка ситно нагодує всю сім'ю і не займе надто багато часу на приготування.

Інгредієнти:

  • Сазан - 1,5-2 кг;
  • Цибуля середня - 1-2 шт.;
  • Картопля - 2-3 шт. (можна більше);
  • Сіль - 0,5 ч. л.;
  • Перець чорний мелений - кілька щіпок;
  • Рослинна олія - 2 ст. л.

Приготування:

  1. Картоплю вимити й очистити, залити водою, щоб не потемніла. Рибу очистити від луски, помити, вичистити черевце від нутрощів (молочко та ікру залишити) і чорної плівки. Форму для випічки застелити рукавом або фольгою, злегка змастити рослинним жиром, щоб до неї не прилипала риба. Викласти на неї нарізану кільцями цибулю.
    Як приготувати сазана
  2. Рибу поперчити і посолити як усередині, так і зовні, перекласти у форму і поруч укласти кільця картоплі. Збризнути рослинною олією, вона забезпечить формування красивої скоринки.
    Як приготувати сазана
  3. Випікати в прогрітій до 200° духовці хвилин 50, у середині процесу ненадовго вийняти деко і змастити сазана соками, що виділилися. Готову страву злегка остудити і сервірувати для подачі.
    Як приготувати сазана

Як приготувати сазана з апельсином у духовці

Для тих, хто не любить кислий смак лимона, але хоче надати сазану приємного цитрусового аромату, ідеально підійде апельсин. Він ніжніший і чудово підкреслює природну солодкість цієї риби.

Інгредієнти:

  • Сазан - 700-1000 г;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Суміш прованських трав - щіпка;
  • Апельсин - 1 шт.;
  • Лист лавра - 3 шт.;
  • Масло вершкове - 30 г;
  • Сметана - 1 ст. л.

Приготування:

  1. Очистити сазана від луски, розрізати черевце і прибрати нутрощі, вирізати зябра і помити підготовлену тушку. Посолити, присипати спеціями, полити соком з половини апельсина, залишити маринуватися хвилин на 10.
    Як приготувати сазана
  2. Два товстих кільця фрукта укласти всередину рибини разом із лавровим листом і брусочком вершкового масла. Укласти тушку на застелене пергаментом деко, змастити зверху щедро вершковим маслом.
    Як приготувати сазана
  3. Відправити в духовку, нагріту до 200°, приблизно на 20 хвилин, якщо тушка більша - час відповідно потрібно збільшити. Готову рибу прикрасити свіжими овочами, зеленню, апельсином-гриль та ікрою летючої риби.
    Як приготувати сазана

Оригінальний рецепт сазана в духовці - відео-рецепт

Сазан хоч не належить до бюджетних сортів риби, але хоча б іноді варто тішити ним своїх рідних. Адже його м'ясо дуже ніжне, соковите і має приємну солодкість, а відсутність дрібних кісток дозволяє давати його навіть діткам. Готуйте, експериментуйте та дегустуйте із задоволенням!

Продукти:

  • Сазан - 4 кг;
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • Бекон - 70-100 г;
  • Печериці - 100 г;
  • Помідори - 2-3 шт.;
  • Сіль - 1,5 ст. л.;
  • Перець - 1 ч. л.;
  • Коріандр - 1 ч. л.;
  • Паприка - 1,5 ч. л.;
  • Імбир мелений - 1 ч. л. неповна;
  • Чебрець - 1 ч. л. без гірки;
  • Гірчиця - 2 ч. л.;
  • Базилік - 1 ч. л.;
  • Соєвий соус - 4-5 ст. л.;
  • Рослинна олія - 3 ст. л.

Приготування:

Рекомендуем

Палтус у духовці
Палтус у духовці
Ніжне, смачне м'ясо палтуса містить у собі безліч речовин, які необхідні для людини. Належить ця риба до сімейства камбалових, водиться в чистих морських водах. До переваг, крім користі та
Як приготувати коропа на сковороді
Як приготувати коропа на сковороді
Недарма коропа називають царською рибою, а досвідчені рибалки хваляться таким уловом - він смачний у будь-якому вигляді, як запеченому, так і відвареному, але особливо цікавий при обсмажуванні.
Як готувати пеленгас
Як готувати пеленгас
Риба пеленгас належить до сімейства кефальових, тому її м'ясо за смаком нагадує цю саму кефаль, але в пеленгаса воно більш соковите та жирне, із солодкуватим присмаком. Пеленгас є поживним і

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору