Палтус у духовці
Ніжне, смачне м'ясо палтуса містить у собі безліч речовин, які необхідні для людини. Належить ця риба до сімейства камбалових, водиться в чистих морських водах. До переваг, крім користі та незрівнянних смакових якостей, належить і відсутність дрібних кісток. Готують цю рибу по-різному. Один із найпопулярніших варіантів - запікання в духовці. Красива, ароматна страва підійде як для сімейного обіду, так і для святкового застілля.
Палтус у духовці легко і швидко - покроковий фото рецепт
Мінімальний набір продуктів і мінімум метушні на кухні - так можна описати цей рецепт. Найголовніше - правильно вибрати рибу. Купувати краще в перевірених місцях, де є всі необхідні документи.
Інгредієнти
- Палтус риба: 500 г
- Сіль, перець, спеції: за смаком
- Гірчиця: 2 ч. л.
- Оливкова олія: 1 ч. л.
Інструкція приготування
-
Рибу ретельно промиваємо, очищаємо та нарізаємо на стейки. Товщина приблизно півтора сантиметра. Стейки викладаємо відразу на деко, попередньо застеливши його фольгою.
Стейки присолюємо, посипаємо перцем і приправами. Потім поливаємо оливковою олією. Тут важливо пам'ятати про те, що саме м'ясо цієї риби досить жирне, тому олії має бути небагато.
-
Наступний крок - намазуємо стейки дуже тонким шаром з двох боків гірчицею. Можна брати будь-яку, але краще французьку, у зернах - вона підкреслить особливий смак страви.
-
Розігріваємо духовку до 180°. Загортаємо краї фольги на зразок форми для запікання, щоб не розтікався сік, який виділятиметься з риби в процесі, і відправляємо запікатися. Приблизно через 20 хвилин палтус буде готовий. Подавати його можна в гарячому вигляді з гарніром із рису, картоплі, спагеті. У холодному вигляді запечена риба палтус являє собою дуже смачну закуску.
Рецепт ніжного філе палтуса, запеченого в духовці
Якщо ви ще жодного разу не готували цю диво-рибу, саме час надолужити згаяне. Вона підкорить ваше серце і стане частим гостем на вашому столі. У цьому рецепті використовується готове філе, що скорочує час приготування.
М'ясо палтуса має дивовижний смак, тому спеції і прянощі при його приготуванні слід використовувати по мінімуму. В одній страві не більше 2-3 видів і по щіпці.
Інгредієнти:
- Філе палтуса - 3 шт. 700 г;
- Морквина - 1 шт.;
- Яйце куряче - 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- Лимонний сік;
- Чорний перець, сіль;
- Свіжа зелень;
- Сметана 20% - 150 г;
- Вершкове масло - 1 ст. л.
Як приготувати:
- Заморожене філе спочатку розморожуємо. Потім добре промиваємо і прибираємо зайву вологу - для цього знадобляться паперові рушники. Потім нарізаємо філе шматочками.
- Шматочки збризкуємо соком лимона, солимо, перчимо. Залишаємо поки що палтуса. У мисці змішуємо яйце, сметану, можна додати трохи сухих пряних трав, наприклад, італійських. Ретельно перемішуємо.
- Цибулю очищаємо і тонко нарізаємо кільцями. Так само чинимо з морквою. Форму змащуємо олією і викладаємо спочатку цибулю, потім морквину. На овочі кладемо філе палтуса, заливаємо його соусом.
- Накриваємо форму фольгою і на 20 хвилин відправляємо в розігріту до 180° духовку. Подаємо в гарячому вигляді. Ідеальним гарніром під запеченого з овочами палтуса буде відварений рис або спагеті.
Як смачно приготувати палтус у духовці цілком
Не просто так запікання вважається одним із найвдаліших способів приготування для палтуса - він зберігає всі свої корисні властивості та ніжне соковите м'ясо. Цього разу готувати будемо цілу рибу. Духовку слід розігріти заздалегідь до 220°.
Інгредієнти:
- Цілий палтус.
- Сіль.
- Суміш перців.
- Оливкова олія.
Як приготувати:
- Рибу добре миємо, позбавляємо нутрощів, ще раз миємо. Деко змащуємо олією оливковою і посипаємо сіллю, перцем. Зверху кладемо палтуса.
- Робимо неглибокі надрізи по всій тушці. Це необхідно для того, щоб шкіра не деформувалася під час термічної обробки. Рясно змащуємо оливковою олією і поливаємо соком із половини лимона.
- Солимо і присипаємо сумішшю перців з двох боків, а також усередині. Відправляємо на півгодини в духовку, розігріту до 220°.
- Готову страву можна присипати дрібно нарубаною зеленню. Подавати можна відразу, як тільки трохи охолоне. У палтусі немає дрібних кісток, тому рибу можна давати навіть дітям.
Ніжний стейк палтуса з овочами в духовці
Наступний рецепт ідеально підходить для дієти і правильного харчування. Поєднання палтуса з овочами дуже вдале. Під час запікання вони просочуються рибним соком і дарують неземну насолоду смаковим рецепторам.
За бажанням можна брати інші овочі, наприклад, добре підійде цвітна капуста або броколі, морквина, стручкова квасоля, солодкий перець, зелений горошок. Взимку підійде овочева заморозка.
Інгредієнти:
- Палтус - 1 шт.;
- Кабачок молодий - 1 шт.;
- Імбир свіжий - шматочок;
- Цибуля порей - 2-3 стебла;
- Сік із лимона;
- Сіль, перець;
- Кріп сухий.
Як приготувати:
- Готуємо рибу - якщо потрібно, розморожуємо, потім промиваємо, очищаємо. Нарізаємо на шматки шириною близько 1,5 см. Нарізаємо невеликими кубиками цибулю порей і кабачок. Натираємо трохи імбиру.
- Деко застеляємо пергаментом. Викладаємо рівним шаром овочі, присипаємо сухим кропом, сіллю, перцем. Зверху кладемо рибу. Рибу поливаємо лимоном, кладемо зверху трохи натертого імбиру і посипаємо кропом.
- Накриваємо пергаментом. Краї верхнього і нижнього шару пергаменту з'єднуємо. Для цього можна використовувати степлер. Відправляємо на 40 хвилин у духовку, розігріту до 180°. Подаємо як самостійну страву в теплому або холодному вигляді.
Філе палтуса з овочами в духовці - відео рецепт
Далі смачна повноцінна страва з овочів і філе палтуса. Готується дуже просто, потрібно все нарізати і скласти у форму, решту довершить духовка. У результаті буде смачна вечеря і вільний час для інших справ.
Інгредієнти:
- Філе палтуса - 300 г;
- Картопля - 300 г (3-4 шт.);
- Перець болгарський жовтий - 80 г (1/2 шт.);
- Помідор - 150 г (1 шт.);
- Цибуля ріпчаста - 80 г (1 шт.);
- Морква - 100 г (1 шт.);
- Броколі (заморожена) - 150 г;
- Томатна паста - 30 г;
- Часник - 1 зубчик;
- Сіль, перець - за смаком;
- Прованські трави - 1 ч. л.;
- Вода - 200 мл.
Приготування: