Наш рецепт » Страви з риби » Горбуша в духовці

Горбуша в духовці

Як смачно приготувати горбушу? Можна швидко посмажити на пательні, але краще запекти її цілком або шматочками в духовці. Вийде досить швидко, просто і водночас дуже смачно та корисно. Така страва чудово підходить для щоденного, дієтичного, дитячого і навіть святкового меню. Пропонуємо найцікавіші рецепти приготування горбуші в духовці. Приблизна калорійність - 188 ккал.

Горбуша в духовці у фользі - покроковий фото рецепт

Горбушу можна не тільки солити, а й запікати. Причому на приготування піде мінімум часу: потрібно лише підготувати тушку і відправити її в духовку. Цей рецепт припаде до смаку всім шанувальникам не просто корисного, а й смачного харчування.

Інгредієнти

  • Горбуша: 1 шт.
  • Лимон: 2 шт.
  • Часник: 2 зубчики
  • Олія рослинна: 3 ст. л. л.
  • Приправа рибна: 2 ч. л. без гірки
  • Суміш перців: 0.5 ч. л.
  • Сіль: 0.5 ч. л.

Інструкція приготування

  1. Підготувати всі компоненти для подальшого приготування.

    Горбуша в духовці
  2. Рибу ретельно вичистити від луски, видалити голову, хвіст і плавники. Зробити на тушці кілька неглибоких поперечних надрізів.

    Горбуша в духовці
  3. Змішати сіль зі спеціями, натерти тушку цією сумішшю, залишити маринуватися на 5-7 хвилин.

    Горбуша в духовці
  4. З одного лимона видавити сік, а цедру натерти на дрібній тертці. Змішати лимонний сік із цедрою, олією, додати подрібнений часник, перемішати.

    Горбуша в духовці
  5. Змастити поверхню рибини маринадом.

    Горбуша в духовці
  6. Від другого лимона відрізати на кілька часточок, вставити їх у надрізи, залишити маринуватися ще 15-20 хвилин.

    Горбуша в духовці
  7. Щільно загорнути горбушу у фольгу, викласти у форму для запікання або на деко.

    Горбуша в духовці
  8. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 20 хвилин. Подавати можна зі свіжими овочами та зеленню в гарячому або охолодженому вигляді.

    Горбуша в духовці

Як приготувати горбушу з сиром у духовці

Найлегший і найшвидший варіант - горбуша з сиром у духовці. Соковита, з апетитною рум'яною скоринкою і сиром, що тягнеться. Відмінно підійде як основна страва до картопляного пюре або овочевого плову.

Дуже важливо не перетримати спочатку сухувату горбушу в духовці, інакше волога випарується повністю, і вона стане зовсім сухою.

Необхідні продукти:

  • 400 г замороженого філе горбуші;
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. л лляної або оливкової олії;
  • 100 г будь-якого твердого сиру, який легко плавиться;
  • 1/3 ч. л. солі або за смаком;
  • 1/3 ч. л. універсальної приправи.

Покроковий рецепт:

  1. Філе горбуші ріжемо на шматочки невеликого розміру. Найпростіше акуратно це зробити, поки воно ще не зовсім розморозилося. Дно глибокої форми для запікання змащуємо рослинною олією. Викладаємо підготовлене філе, солимо, перчимо, приправляємо спеціями.
    Горбуша в духовці
  2. Цибулю очищаємо від лушпиння, розрізаємо навпіл, а потім тонкими чверть кільцями. Посипаємо рибу. Вливаємо 100-120 мл звичайної води і ставимо в духову шафу на 20 хвилин. Температурний режим - 190 градусів.
    Горбуша в духовці
  3. Тремо сир і посипаємо ним напівготову страву. Запікаємо ще 10 хвилин до появи легкої золотистої скоринки.
    Горбуша в духовці
  4. Подавати цю страву краще в гарячому вигляді, поки сир ще апетитно тягнеться. Хоча і в холодному вигляді горбуша буде такою ж смачною.
    Горбуша в духовці

Запечена горбуша з овочами в духовці: з картоплею та/або цибулею, помідорами

Якщо потрібно приготувати повноцінну вечерю, виручить такий рецепт. У ньому червона раба готується одночасно з овочами. Причому овочі можна використовувати будь-які - дуже смачно виходить із цвітною або брюссельською капустою.

Картоплю необхідно брати вже відварену або ж виключити з рецептури помідори. Інакше кислота не дасть картоплі добре пропектися.

Необхідні інгредієнти:

  • 700 г горбуші;
  • 2 помідори;
  • 150 г твердого сиру;
  • 20 мл сметани;
  • 2 зубчики часнику;
  • Приправа рибна - 1 ч. л.;
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком.

Що робимо:

  1. Рибину чистимо, видаляємо всі кістки і плавники, розрізаємо на порційні шматочки. Беремо форму з антипригарним покриттям, змащувати її не потрібно. Викладаємо рибу щільно одна до одної в один шар. Солимо, перчимо, посипаємо спеціями.
    Горбуша в духовці
  2. Помідор ріжемо кільцями завтовшки близько півсантиметра. Сир подрібнюємо за допомогою великої терки. Сметану з'єднуємо з подрібненим часником.
    Горбуша в духовці
  3. Горбушу щедро змащуємо сметанно-часниковим соусом. Зверху кладемо томати і знову змащуємо соусом. Присипаємо сиром.
    Горбуша в духовці
  4. Закриваємо форму кришкою або фольгою. Запікаємо за 200 градусів близько півгодини. Соковита, ароматна горбуша з томатами і сметаною подається до столу гарячою.
    Горбуша в духовці

Смачна і соковита горбуша в майонезі або сметані в духовці

Хочете отримати шалено смачну основну страву і водночас густий ароматний соус, яким можна полити улюблений гарнір? Отже, наступний рецепт вам обов'язково припаде до смаку. Процес приготування вкрай простий.

За бажанням на етапі закладки продуктів до горбуші можна додати свіжі овочі та зелень. У цьому випадку кількість соусу слід збільшити.

Необхідні продукти:

  • 1 тушка горбуші;
  • 2 великі цибулини;
  • 30 мл рослинної олії;
  • 20 г вершкового масла;
  • Сіль і перець чорний мелений;
  • Лавровий лист;
  • 250 мл сметани;
  • 1 ст. л. борошна.

Покроковий рецепт:

  1. Рибу очищаємо від нутрощів, плавників, кісток і ріжемо на шматочки того розміру, який подобається. Викладаємо в скляну або керамічну форму, солимо і перчимо. Також можна побризкати 1 ст. л. лимонного соку. Цибулю ріжемо тонкими півкільцями. Обсмажуємо на суміші олії та вершкового масла до прозорого кольору.
    Горбуша в духовці
  2. Для соусу з'єднуємо сметану (її можна замінити жирним майонезом) і борошно.
    Горбуша в духовці
  3. На рибу викладаємо пасеровану цибулю, заливаємо сметанним соусом і накриваємо форму фольгою. Ставимо на 25 хвилин у духовку, розігріту до 190 градусів. Знімаємо фольгу і доводимо до готовності ще хвилин 10.
    Горбуша в духовці
  4. Подаємо готову горбушу відразу ж із духовки. На гарнір піде рис, картопля, спагеті. Готувати таку страву про запас не варто, адже риба розмокне від соусу і втрачає приємний смак.
    Горбуша в духовці

Горбуша в духовці шматочками - стейки горбуші

Запекти можна не тільки філе, а й цілі стейки. Кістки в горбуші великі, а витягнути їх із пропеченого м'яса не становитиме труднощів. Головний плюс такої страви - мінімум жиру, а ось корисних речовин цілий комплекс.

Завдяки овочам, немає сенсу додавати будь-яку олію, в процесі готування соку утворюється достатньо.

Необхідні продукти:

  • 900 г стейків горбуші;
  • 2 цибулини;
  • 2 помідори;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 100 г сиру типу Моцарелла;
  • Сіль;
  • Чорний мелений перець.

Як готуємо:

  1. Стейки добре миємо, видаляємо плівки, плавники, якщо вони присутні. Солимо, перчимо і добре втираємо спеції руками. Перекладаємо на дно форми в один шар.
    Горбуша в духовці
  2. Цибулю чистимо, подрібнюємо півкільцями та додаємо 2 ст. л. л. сметани. Цибулю можна обсмажити на невеликій кількості рослинної олії. У цьому випадку додавати сметану вже не потрібно. Викладаємо цибулю другим шаром на стейки горбуші.
    Горбуша в духовці
  3. Томати ріжемо тоненькими шайбами, розкладаємо на цибулевий шар. Зверху посипаємо дрібно натертим сиром і ставимо в духовку на 35 хвилин за температури 190 градусів.
    Горбуша в духовці
  4. Подавати таку горбушу можна з гарніром або як самостійну страву. Краще в гарячому вигляді.
    Горбуша в духовці

Поради та рекомендації

Горбуша в духовці - вкрай проста, смачна і корисна страва. У поєднанні з овочами, сиром і сметанною заправкою виходить шалено соковито, а головне - корисно. Щоб страви вдавалися на славу, просто необхідно знати, як поводитися з рибою.

  • Горбушу найчастіше продають у мороженому вигляді: філе або стейки, але можна знайти і цілу свіжу тушку.
  • Розморожуючи рибу, не заливайте теплою водою і не відправляйте в мікрохвильовку. Волокна стануть водянистими, гумовими на смак. Шматочки розпадатимуться і перетворяться на пюре.
  • Розморожувати рибу необхідно в холодильнику, в крайньому разі - за кімнатної температури.
  • Якщо у вас ціла тушка риби, розділіть її спочатку на дві частини, відокремлюючи від хребта, а потім на шматочки меншого розміру. Хвостову частину для запікання використовувати не варто, краще разом із хребтом зварити з неї юшку.
  • Середній час запікання риби - 25 хвилин. Орієнтуйтеся за своєю духовкою, краще дістаньте раніше і спробуйте. Горбуша - суха риба, тому довга термічна обробка їй не потрібна.
  • Посипати сиром рибну запіканку можна одразу, за півгодини сир якраз добре підрум'яниться.

Якщо боїтеся специфічного рибного запаху, обов'язково збризніть її лимонним соком. Кілька маленьких часточок лимона можна і запекти разом із рибою. На закінчення ще один відео-рецепт.

Рекомендуем

Як обробити горбушу на філе
Як обробити горбушу на філе
Філе горбуші відокремлене від кісток використовується для приготування різних страв. М'ясо риби без кісток смажать, запікають, солять, а також роблять з нього начинку для розтягаїв.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору