Як приготувати корюшку
Якщо любите рибні страви, неодмінно спробуйте приготувати корюшку. Це дрібна морська риба, яка водиться в прибережних водах. Завдяки своєму ніжному м'ясу та унікальному смаку, корюшка дає змогу створювати смачні та здорові страви, які допоможуть урізноманітнити повсякденний раціон. На сьогоднішній день існує безліч способів приготування корюшки на сковороді і в духовці, а найпопулярніші рецепти можна знайти в цій добірці.
Як посмажити корюшку на сковороді - покроковий фото рецепт
За цим рецептом рибу можна швидко і дуже просто приготувати на сковороді. Корюшка відмінно підходить як закуска або основна страва з улюбленим гарніром.
Інгредієнти
- Риба корюшка: 1 кг
- Борошно пшеничне: для панірування
- Олія соняшникова: для смаження
- Спеції: за смаком
Інструкція приготування
Приготувати смачно корюшку просто. Щоб очистити корюшку, відріжте голову та хребет і витягніть нутрощі. Добре помийте. Борошно змішайте зі спеціями та обваляйте кожну рибку.
Викладіть корюшку на пательню і зверху полийте невеликою кількістю соняшникової олії. Смажте на помірному вогні 2 хвилини.
Коли підсмажиться нижня частина риби, притримайте її плоскою тарілкою відповідного розміру, а сковороду нахиліть, щоб злити олію. Потім переверніть корюшку на інший бік, полийте соняшниковою олією і смажте до готовності.
Дрібна корюшка після обсмажування стає хрусткою і відлітає як насіннячко. Її можна подати домашнім на вечерю з гарніром із картоплі, рису, макаронних виробів. А також як закуска під пиво на посиденьках із друзями.
Як правильно смажити корюшку з хрусткою скоринкою
Корюшку можна посмажити в будь-який день, адже це дуже простий і швидкий рецепт. Знадобиться тільки риба, борошно з сіллю для обсипання та олія для смаження.
Якщо корюшка за розмірами нагадує кільку або хамсу, тому чистити її від нутрощів і головок перед смаженням не має сенсу. Більшу рибку, звісно, краще очистити.
Інгредієнти:
- Риба корюшка;
- Кукурудзяне борошно;
- Сіль;
- Рослинна олія.
Приготування:
- Рибу корюшку добре помийте, підсушіть паперовими рушниками. Потім покладіть у чистий пакет. Посоліть і додайте борошно. Закрийте пакет і добре потрясіть. Корюшка вся покриється паніруванням.
- Нагрійте сковорідку з олією і викладіть корюшку щільно. Підсмажте рибу на сильному вогні. Далі візьміть кришку меншу за діаметр сковорідки, накрийте рибу, злийте олію, а потім сковороду переверніть.
- Коли корюшка опиниться на кришці, поставте пательню на плиту й акуратно посуньте весь пласт риби з кришки назад у пательню. Підрум'яньте з нижнього боку і можна подавати.
Як приготувати корюшку в духовці з грибами та овочами
Приготувавши корюшку з грибами та овочами за простим рецептом у духовці, можна потішити свою сім'ю смачною стравою. Воно поєднує в собі смачну рибку, ароматні гриби та соковиті овочі.
Замість помідорів можна взяти томатну пасту і розвести її до потрібної консистенції. За бажанням можна додати інші овочі, наприклад, кабачки, гарбуз, баклажани.
Інгредієнти:
- Риба корюшка - 350 г;
- Цибуля велика - 1 шт.;
- Печериці - 150 г;
- Болгарський перець - 1 шт.;
- Помідори - 3 шт.;
- Вода - 60 мл;
- Соняшникова олія - 30 мл;
- Сіль - за смаком;
- Спеції - 0,5 ч. л.
Приготування:
- Перець і цибулю помийте, очистіть, наріжте півкільцями. Гриби поріжте слайсами. Форму змастіть, викладіть шар цибулі та шар грибів.
- Далі викладіть шар болгарського перцю. Очистіть рибу, видаливши голови і нутрощі. Потім добре промийте водою і перекладіть у форму.
- Посипте сіллю і гострими спеціями. Помідори подрібніть блендером і масу, що вийшла, розбавте водою і соняшниковою олією.
- Перелийте томат у форму, він має повністю покрити продукти. Форму накрийте фольгою і зафіксуйте краї.
- Поставте форму в розігріту духовку до 190 градусів. Готуйте корюшку 30 хвилин, а готову страву посипте свіжим кропом.
Як просто приготувати корюшку на сковороді
Смажена корюшка трохи масляниста і з ніжною м'якоттю, має аромат, який пробуджує апетит. Простота приготування і неповторний смак роблять цю рибу популярною стравою на будь-якій кухні.
Будь-яка дрібна риба чиститься дуже швидко за одним принципом. Потрібно надрізати рибку біля голови з боку спинки, перерізати хребет, після чого акуратно потягнути за голову і витягнути всі нутрощі.
Інгредієнти:
- Риба корюшка - 1 кг;
- Сіль і перець - за смаком;
- Борошно пшеничне;
- Рослинна олія.
Приготування:
- Очищену і помиту корюшку посоліть і поперчіть за смаком. Залиште рибу на 10 хвилин, потім обваляйте в борошні. Розігрійте сковороду з олією і викладіть рибу.
- Смажте буквально 2 хвилини до легкого золотистого кольору, переверніть на інший бік і смажте ще стільки ж. Потім перекладіть корюшку на тарілку, застелену паперовим рушником.
- Дуже смачно подати ще теплу смажену корюшку з білим хлібцем і свіжими помідорами. Також на гарнір підійде відварений рис і картопля.
Соковита корюшка, запечена з лимоном у духовці
Якщо вдалося купити корюшку досить великого розміру, її можна швидко і смачно за цим рецептом запекти в духовці. Готова риба виходить соковитою і рум'яною і відмінно доповнить будь-який гарнір.
Лимонний сік не тільки додає рибі легку кислинку і цікавий цитрусовий аромат, а також усуває не завжди приємний рибний запах.
Інгредієнти:
- Риба корюшка - 500 г;
- Лимон - 1 шт.;
- Сіль і перець;
- Сушена зелень.
Приготування:
- Почистіть рибу від луски, відріжте голови та видаліть нутрощі. Після цього ретельно помийте корюшку всередині та зовні. На рибу видавіть сік лимона. Додайте сушену зелень, запашний перець і сіль. Добре перемішайте і залиште на 15 хвилин.
- Застеліть деко фольгою так, щоб половина виходила за деко. Потім викладіть на деко в один шар мариновану корюшку. Зверху накрийте вільною частиною фольги і підверніть краї.
- Поставте в духовку на 20 хвилин за температури 200 градусів. За 5 хвилин до кінця приготування верхній шар фольги відкрийте, щоб рибка вийшла з рум'яною скоринкою.
Як посмажити корюшку з цибулею
Корюшка має прекрасний і м'який смак, а також вважається корисною і поживною рибою, яку можна вживати в їжу на регулярній основі.
Інгредієнти:
- Риба корюшка - 700 г;
- Цибулина велика - 1 шт.;
- Борошно пшеничне - 150 г;
- Сіль - 0,5 ч. л.;
- Цукор - 1 ч. л.;
- Лавровий лист - 2 шт.;
- Вода - 250 мл;
- Оцет 9% - 10 мл;
- Рослинна олія - 100 мл.
Приготування:
- Якщо готується заморожена корюшка, спочатку розморозьте її. Після того як риба відтане, очистіть і помийте, посоліть і дайте настоятися 10 хвилин.
- Розігрійте пательню з рослинною олією та підготуйте посуд із борошном для панірування. Кожну рибку обваляйте в борошні. Струсіть зайве борошно і перекладіть на сковороду. Обсмажте рибу з двох боків до рум'яності, але не засмажуйте сильно.
- Почистіть велику цибулину, поріжте її півкільцями і також обваляйте в борошні. Потім обсмажте на рослинній олії до золотистого кольору. Розкладіть на дно форми обсмажену корюшку, а зверху викладіть шар цибулі.
- Для маринаду змішайте цукор і сіль, додайте оцет і лавровий лист. Залийте окропом і перемішайте. Гарячий маринад перелийте у форму і дайте повністю охолонути.
- Після охолодження поставте форму з рибою і цибулею в холодильник на ніч, а вранці страва буде готова. Смажена корюшка в маринаді буде дуже соковитою і просто чудовою на смак.
Рецепт корюшки на цибулевій подушці в духовці
Щоб риба залишалася цілою, смачною та апетитною, рекомендується приготувати її в духовці. А щоб корюшка не пригорала і не прилипала до дека, її можна запекти на цибулевій подушці.
Інгредієнти:
- Риба корюшка;
- Сіль адигейська;
- Спеції для риби;
- Цибуля ріпчаста.
Приготування:
- Очищену рибу посипте сіллю і спеціями. Деко застеліть фольгою або пергаментним папером. Викладіть цибулю, нарізану кільцями.
- На цибулю викладіть рибу і поставте деко в розігріту духовку. Готуйте корюшку на цибулевій подушці за температури 190 градусів. Час приготування близько 40 хвилин.
- Подавати таку корюшку можна як у гарячому вигляді з гарніром із тушкованої цибулі та відвареного рису. Так і після повного охолодження.
Маринована смажена корюшка з оцтом
Корюшка, мабуть, єдина риба, яка ідеально підходить для цього рецепта. А виходить настільки смачно, що відірватися просто неможливо. Таку страву не соромно підставити навіть на святковий стіл.
Незважаючи на те, що корюшка дуже маленька за розміром і її можна їсти цілою, перед приготуванням бажано видалити нутрощі, адже вони можуть надавати гіркий і неприємний присмак.
Інгредієнти:
- Риба корюшка - 2,5 кг;
- Борошно пшеничне - 150 г;
- Цибуля велика ріпчаста - 3 шт.;
- Морква велика - 2 шт.;
- Олія рослинна - 150 г;
- Горошок чорного перцю - 15 шт.;
- Лавровий лист - 4 шт.;
- Цукор - 50 г;
- Сіль - 50 г;
- Вода - 1 л;
- Оцет 9% - 100 г.
Приготування:
- Виберіть корюшку однакового розміру, відріжте голову і видаліть нутрощі. Добре промийте рибу під проточною водою, поки вона стане чистою всередині. Обваляйте корюшку в борошні. Це зручніше зробити в пакеті, щоб уся риба швидко вкрилася паніруванням з усіх боків.
- Розкладіть корюшку на пательні щільно одна до одної. Зверху посоліть і полийте олією. Поставте сковорідку на плиту і увімкніть великий вогонь. Підсмажте корюшку з одного боку. Потім накрийте рибу плоскою тарілкою, а сковороду переверніть, щоб риба опинилася на тарілці. Поставивши сковорідку на плиту, акуратно посуньте рибу з тарілки. Посоліть, полийте олією і продовжуйте смажити корюшку з другого боку. Готову рибу перекладіть на тарілку, застелену паперовим рушником.
- Цибулю поріжте півкільцями, а моркву натріть на корейській тертці. Складіть у каструлю цибулю і моркву. Додайте горошок перцю, лавровий лист, посоліть і посахаріть. Налийте воду і закип'ятіть. Потім додайте оцет і проваріть кілька хвилин. З маринаду дістаньте трохи цибулі з морквою і покладіть у харчовий контейнер.
- Зверху покладіть шар смаженої риби, накрийте цибулею і морквою. Заповніть контейнер, викладаючи шарами овочі та рибу. Залийте маринадом і закрийте кришкою.
- Поки маринад гарячий, залиште остигати на столі, після охолодження поставте в холодильник і потримайте кілька годин (6-12 годин). Наступного дня смажена корюшка в маринаді буде готова.
Як запекти корюшку у фользі в духовці
Корюшка смачна риба, але не завжди є бажання смажити її на сковороді. Клопітно, та й увесь будинок пропахує димом навіть за наявності витяжки. Але рибу можна запекти в духовці, і часу піде менше, і запаху не буде.
Інгредієнти:
- Риба корюшка - 1 кг;
- Лимон - 0,5 шт.;
- Олія рослинна - 45 мл;
- Сіль і перець;
- Сушена зелень.
Приготування:
- Рибу розморозьте, помийте, почистіть від голови та нутрощів, ще раз помийте. Очищену корюшку полийте рослинною олією і лимонним соком. Посоліть і поперчіть.
- Викладіть рибу досить щільно на деко, застелене фольгою. Зверху посипте сушеною зеленню. Накрийте зверху ще одним листом фольги та поставте в духовку.
- Готуйте корюшку 25 хвилин за температури 190 градусів. Потім приберіть верхній шар фольги і готуйте ще 5 хвилин.
Хрустка корюшка в духовці зі скоринкою
Ще один цікавий варіант приготування корюшки в духовці. Цього разу готувати будемо не дрібницю, а філе корюшки. Завдяки паніровці рибка вийде хрусткою, а готувати швидко і просто. Одне задоволення!
Інгредієнти:
- Філе корюшки - 300 г;
- Сіль і перець - за смаком;
- Яйце куряче - 1 шт.;
- Часниковий порошок - 0,25 ч. л.;
- Сушена петрушка - 1 ч. л.;
- Пармезан тертий - 30 г;
- Борошно пшеничне - 50 г;
- Панірувальні сухарі - 60 г;
- Олія рослинна - 45 мл.
Приготування:
- Приступаючи до приготування, увімкніть духовку на 200 градусів. Філе корюшки промийте, складіть у миску, посоліть і поперчіть. Рибне філе помістіть у борошно й обваляйте з двох боків.
- Збовтайте яйце з часниковим порошком і сушеною петрушкою. Занурте корюшку в яєчну суміш. Змішайте панірувальні сухарі та тертий пармезан. Перекладіть туди рибу і запаніруйте з двох боків.
- Форму змастіть олією. Запаніроване філе корюшки викладіть у форму і полийте рослинною олією. Поставте в духовку і готуйте рибу до красивого золотистого кольору і хрусткої скоринки.
- Подавайте шалену рибну страву, приготовану в духовці, зі свіжим салатним листям і овочами. Навіть на святі така закуска не загубиться серед салатів.
Дрібна риба корюшка може принести безодню задоволення, якщо приготувати її за нашими рецептами. Його можна просто посмажити й одразу з'їсти, а можна замаринувати й отримати ще цікавішу страву. Крім того корюшку можна запікати в духовці, щоб не морочитися. Ну а велика риба корюшка це вже справжній делікатес, гідний святкової подачі.