Макрурус - 10 рецептів на сковороді та духовці
Риба макрурус має біле м'ясо з ніжним і приємним смаком, яке ідеально підходить для різних страв. Крім того, макрурус є джерелом цінних поживних речовин, таких як білки, вітаміни та мінерали. Варто пам'ятати, що різноманітність у меню має велике значення для підтримки здоров'я. Тому риба може стати цікавим і смачним доповненням до звичного раціону харчування. У цій добірці 10 рецептів приготування макруруса від простих до вишуканих страв.
Простий смажений макрурус на сковороді - покроковий фото рецепт
Макрурус є рідкісною рибою, яка при правильному приготуванні перетворюється на вишукану кулінарну страву. Як гарнір до макруруса підійдуть будь-які овочі або відварений рис.
Інгредієнти
- Макрусус: 1 кг
- Сіль: 1 ст. л.
- Борошно: 3-4 ст. л.
- Олія: для смаження
Інструкція приготування
-
Як швидко та смачно приготувати макрурус? Не чекаючи повного розморожування, помийте і почистіть рибу, потім поріжте її поперек на середні шматочки.
-
Зробіть панірування, змішавши в мисці борошно з сіллю. Розігрійте сковороду з додаванням рослинної олії.
-
Кожен рибний шматочок обваляйте в паніровці та покладіть на сковороду.
-
Через 6 хвилин переверніть макрурус на другий бік, накрийте кришкою і готуйте ще 8 хвилин. За цей час риба встигне добре просмажитися.
-
Подавати смажену рибку макрурус можна в теплому або повністю охолодженому вигляді. На гарнір ідеально підійде картопляне пюре, відварений рис або макаронні вироби. А можна з'їсти макруруса просто так із хлібцем і овочами.
Рецепт соковитого макруруса на сковороді з овочами
Наступний рецепт чудовий вибір для тих, хто хоче приготувати щось смачне і корисне, але не витрачати багато часу. Далі проста і швидка страва, яку можна подати як на обід, так і на вечерю.
Інгредієнти:
- Макрурус;
- Цибуля ріпчаста;
- Морква;
- Перець болгарський;
- Сіль, перець;
- Лавровий лист;
- Олія рослинна.
Приготування:
- Почистіть рибу і наріжте її на порційні шматочки. Розігрійте сковорідку та налийте олію. Коли олія нагріється, обсмажте нарізану півкільцями цибулю.
- Моркву і болгарський перець наріжте на довгасті смужки та обсмажте разом із цибулею. Не забувайте помішувати овочі. Приправте сіллю і перцем за смаком.
- На пательню викладіть рибу прямо на овочі та трохи посоліть. Покладіть лавровий лист і накрийте сковороду кришкою.
- Готуйте на помірному вогні приблизно 15 хвилин. Воду підливати не потрібно, риба готуватиметься у власному та овочевому соку і вийде шалено смачною.
Рецепт приготування макруруса в клярі на сковороді
М'ясо макруруса вважається дієтичним і дуже корисним, проте цю рибу багато хто недооцінює. Спробуйте приготувати її за цим рецептом і ваша думка сильно зміниться.
Інгредієнти:
- Макрурус - 1,2 кг;
- Сметана - 2 ст. л.;
- Борошно - 2 ст. л.;
- Яйця - 2 шт.;
- Зелень кропу;
- Сіль, чорний мелений перець;
- Рослинна олія - 150 мл.
Приготування:
- Покладіть рибу на ніч у холодильник для повільного розморожування. Розморожений макрурус промийте та почистіть. Гострим ножем проріжте рибу вздовж тушки, щоб легко зняти шкіру. Відокремте філе і поріжте на кілька частин.
- До філе додайте сіль, перець і будь-які спеції на свій смак, перемішайте шматочки для розподілу спецій. У мисці змішайте яйця зі сметаною, просійте пшеничне борошно. Додайте дрібно порізаний кріп і трохи посоліть. Усе ретельно перемішайте.
- Перед смаженням злегка відіжміть рибу, щоб не було зайвої рідини. Кожен шматочок вмочіть у клярі та викладіть на розігріту сковороду з олією. Смажте макрурус до готовності кляру з двох боків.
- Щоб прибрати надлишки жиру, знімайте шматочки на паперові рушники. Завдяки кляру рибка виходить соковитою, має ніжну і трохи солодкувату на смак м'якоть і хрустку скоринку.
Рецепт риби макрурус у духовці
Завдяки своїм якостям макрурус легко піддається приготуванню і може бути смачним доповненням до здорового раціону. А запікання в духовці є найкращим способом термічної обробки.
Інгредієнти:
- Макрурус;
- Цибуля ріпчаста;
- Перець болгарський;
- Лимон;
- Спеції;
- Сир твердий;
- Олія соняшникова.
Приготування:
- Рибу очистіть і наріжте невеликими шматочками. Форму застеліть фольгою, змастіть соняшниковою олією і викладіть рибу. Зверху посипте спеціями на свій вибір.
- Цибулину і болгарський перець очистіть і наріжте півкільцями або соломкою. Лимон розріжте навпіл і видавіть сік на рибні шматочки. Потім розкладіть цибулю і болгарський перець.
- Твердий сир натріть на тертці та посипте зверху. Накрийте фольгою і відправте в духовку на 20 хвилин за температури 200 градусів.
- Оскільки риба водяниста, з'явиться багато рідини, за бажання злийте її. Після цього поверніть макрурус у духовку ще на 10 хвилин. Готову страву подавайте в теплому вигляді з будь-яким гарніром.
Запікаємо макрурус цілком із рисом та овочами в духовці
Готова страва поєднує в собі насичений смак морепродукту, ароматні овочі та ситний рис. Запечений макрурус дуже смачний і добре доповнить святковий стіл або зробить звичайну вечерю святковою.
У цьому рецепті використовуються заморожені овочі. Але можна брати і свіжі, добре помити їх, почистити і нарізати невеликими шматочками. Сир можна взяти вже готовий або нарізати пластинами шматок твердого.
Інгредієнти:
- Макрурус;
- Рис сухий;
- Цибуля ріпчаста;
- Гриби;
- Помідори;
- Стручкова квасоля;
- Сир пластинки;
- Вершкове масло;
- Сметана, майонез;
- Мелений перець, сіль.
Приготування:
- На дно форми покладіть трохи вершкового масла і рівномірно розподіліть сирий рис. Цибулину дрібно поріжте і викладіть на рис. Насипте будь-які спеції.
- Далі шарами викладіть трохи стручкової квасолі, будь-яких грибів, кружечки помідорів. Тепер трохи присоліть. Рибину помийте, почистіть.
- Покладіть цілий макрурус на овочеву подушку, посоліть і присипте спеціями. Форму накрийте фольгою і поставте в духовку на одну годину, встановивши температуру 160 градусів.
- Змішайте майонез і сметану, сіль, мелений перець і налийте трохи води, щоб вийшов рідкий соус. З духовки дістаньте макрурус і акуратно зніміть фольгу. Вилийте на рибу заливку, зверху покладіть кілька шматочків сиру.
- Не закриваючи фольгою, знову поставте в духовку хвилин на 20 при температурі 180 градусів. Сир злегка розплавиться й утворить на поверхні риби красиву оболонку. Це виглядає дуже ефектно.
Рецепт стейків із макруруса в духовці
Дуже смачні стейки з макруруса можна приготувати в духовці з мінімальною кількістю інгредієнтів. Крім того, це дуже швидко і зовсім не клопітно, особливо, якщо дотримуватися нашої поради.
Порада: Щоб заощадити час, можна замаринувати рибу ще з вечора або вранці, а ввечері наступного дня викласти на деко і запекти. Риба добре замаринується і буде ще смачнішою.
Інгредієнти:
- Макрурус;
- Сіль, перець;
- Суміш сухих трав;
- Оливкова олія.
Приготування:
- Тушку добре помийте, відріжте плавники. Потім поділіть макрурус на шматочки. Рибні шматочки складіть у миску, додайте сіль із перцем і суміш сухих трав.
- Деко для випічки застеліть пергаментним папером і розкладіть шматочки макруруса. Змастіть рибу невеликою кількістю оливкової олії.
- Поставте в духовку на 20 хвилин за температури 190 градусів. Готовий макрурус подавайте з овочами, різними гарнірами та соусами.
Дуже ніжне смажене філе макруруса на сковороді
Макрурус може досягати ваги в кілька кілограмів, тому нерідко продається у вигляді чистого філе. Це величезний плюс для господинь - не потрібно нічого чистити, можна відразу готувати.
Інгредієнти:
- Макрурус;
- Сіль, чорний, червоний перець;
- Олія оливкова.
Приготування:
- Перед початком приготування промийте рибне філе й обсушіть. Поріжте на невеликі шматочки. Обов'язково посипте сіллю і перцем кожну сторону рибних шматочків. Якщо не любите гострі страви, можна не використовувати червоний перець.
- На сковороду налийте кілька ложок оливкової олії та поставте розігріватися на великому вогні. Потім зменшіть вогонь і покладіть кілька шматочків макруруса. Смажте рибу з двох боків по 15 секунд, але не більше. Потім переверніть і повторно обсмажте макрурус з кожного боку по 15 секунд.
- Такий спосіб обсмажування дасть змогу отримати ніжну рум'яну скориночку на поверхні риби, яка додасть привабливого зовнішнього вигляду. Після цього смажене філе макруруса можна прикрасити зеленню і подавати на стіл у гарячому вигляді.
Макрурус, запечений у духовці шматочками під цибулею
Морська риба, така як макрурус, характеризується дуже м'яким, білим м'ясом, що містить ледь помітну кількість кісток. Як смачно приготувати її в духовці з овочами розповість наступний рецепт.
Інгредієнти:
- Макрурус - 800 г;
- Цибуля ріпчаста - 3 шт.;
- Морква - 1 шт.;
- Лимон - 0,5 шт.;
- Майонез - 3 ст. л.;
- Олія соняшникова - 4 ст. л.;
- Цукор - 0,5 ч. л.;
- Сіль, перець чорний - за смаком.
Приготування:
- Як тільки риба трохи підтане після заморозки, наріжте її на порційні шматочки. Одну цибулину, половину морквини та лимона наріжте кружечками. Викладіть на деко, застелене фольгою, полийте соняшниковою олією.
- Решту цибулі поріжте дрібними кубиками та складіть у миску. Додайте цукор і майонез, гарненько перемішайте.
- Шматочки макруруса покладіть на деко і приправте за смаком сіллю і чорним перцем. Кожен шматочок риби покрийте цибулею з майонезом і зверху збризніть олією.
- Поставте деко в розігріту духовку і запікайте рибу до 50 хвилин, встановивши температуру 200 градусів.
- Готову рибу рекомендується прикрасити свіжою зеленню, а подавати в гарячому вигляді з гарніром із рису. Також підійде картопля або макарони.
Рецепт макруруса в клярі та паніровці на сковороді
Макрурус дуже ніжний, трохи водянистий і зовсім без кісток. Ця риба немов спеціально створена природою для приготування в паніровці. Таку страву можна подати навіть не свято.
У магазинах рибу можна придбати в замороженому вигляді, вже очищену від луски і оброблену на філе. Цілу тушку доведеться чистити і філірувати самостійно.
Інгредієнти:
- Макрурус - 400 г;
- Яйця курячі - 2 шт.;
- Сметана - 2 ст. л.;
- Рослинна олія - 1 ст. л.;
- Пшеничне борошно - 3 ст. л.;
- Лимонний сік - 1 ч. л.;
- Сіль - 1 ч. л.;
- Чорний перець - 0,5 ч. л.;
- Панірувальні сухарі - 100 г.
Приготування:
- У велику миску розбийте два яйця і змішайте зі сметаною. Посоліть і поперчіть, додайте лимонний сік, рослинну олію та пшеничне борошно. Ретельно перемішайте в однорідну масу.
- Не чекаючи повного розморожування, очищену рибу поріжте на порційні шматочки. Макрурус складіть у миску і полийте лимонним соком. Зачекайте 10 хвилин, після чого опустіть рибні шматочки в кляр і перемішайте.
- Рибу в клярі покладіть у паніровку і ретельно обваляйте, щоб щільно і рівномірно покрити з усіх боків. Розігрійте пательню на сильному вогні й акуратно викладіть рибні шматочки. Обсмажте до появи скоринки, приблизно по 3 хвилини.
- Готовий макрурус подавайте до столу відразу ж після приготування. Якщо ж раптом (що навряд чи) рибка залишиться, складіть її в герметичний контейнер і приберіть у холодильник. У такому вигляді її можна зберігати до 3-х днів.
Як приготувати рибу макрурус у томаті
Хочете побалувати домашніх незвичайною рибною стравою? Цей рецепт для вас. Обсмажені шматочки повільно готуються з томатним соусом, даючи змогу рибі увібрати в себе весь аромат і насичений смак.
Інгредієнти:
- Макрурус - 1 кг;
- Цибулина - 1 шт.;
- Помідор - 3 шт.;
- Вода - 150 мл;
- Борошно пшеничне - 3 ст. л.;
- Томатна паста - 1 ст. л.;
- Лавровий лист - 2 шт.;
- Сіль і перець - за смаком;
- Рослинна олія - для смаження.
Приготування:
- Якщо ви придбали рибу в замороженому вигляді, залиште її на ніч у холодильнику для розморожування. Потім промийте рибу прохолодною водою і видаліть нутрощі. Очищену рибу поріжте на середні шматочки та приправте сіллю з перцем. Кожен шматочок обваляйте в борошні та викладіть на розігріту сковороду з рослинною олією. Обсмажте рибу з двох боків до появи легкого рум'янцю. Готову рибу покладіть у каструлю.
- На тій самій сковороді, де смажилася риба, обсмажте очищену цибулину і порізані часточками помідори. Томатну пасту розведіть водою до стану соусу і залийте овочі на сковороді. Приправте сіллю та перцем за смаком. Тушкуйте овочі до утворення густої маси, що нагадує соус. Готовим соусом залийте макрурус і покладіть лавровий лист.
- Поставте каструлю на слабкий вогонь і протушкуйте 15 хвилин. Готову рибу макрурус подають у гарячому вигляді разом із томатною юшкою. На гарнір ідеально підійде відварений рис, будь-які макаронні вироби з маслом або картопля.
Макрурус смачна морська риба, яка не має дрібних кісток і швидко готується. А що ще потрібно, щоб після довгого трудового дня не возитися ще весь вечір на кухні? Приготувати вечерю можна буквально за півгодини, а деякі рецепти варто використовувати навіть на свята, щоб подати цю рибу як холодну закуску.