Наш рецепт » Страви з риби » Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як посолити оселедець у домашніх умовах

Солоний оселедець частий гість на столах, але ціни на нього постійно зростають, та й якість самої риби та її засолу не завжди відповідають очікуванням. Але вихід є. Посолити оселедець можна легко в домашніх умовах. Як це зробити правильно, розкажуть наші рецепти з покроковим фото. Тепер на вашому столі завжди буде тільки найсмачніший в міру солоний оселедець.

Як посолити оселедець у домашніх умовах - покроковий фото рецепт

Засолити рибку самостійно в домашніх умовах зовсім не важко, зате можна отримаєш ідеальний за всіма параметрами продукт. Обов'язково потрібно купити товстенького, красивого на вигляд і без пошкоджень оселедця. Жовте забарвлення свідчить про те, що риба вже стара, давно лежить, а отже, і в готовому вигляді смачною не буде.

Інгредієнти

  • Оселедець: 1 шт.
  • Вода: 1 л
  • Сіль: 150 г
  • Цукор: 1 ст. л.
  • Лавровий лист: 4 шт.
  • Гвоздика: 3 шт.
  • Коріандр: 1 ч. л.
  • Гірчиця в зернах: 1/2 ч. л.
  • Перець духмяний горошком: 1 ч. л.
  • Перець чорний горошком: 1 ч. л.

Інструкція приготування

  1. Як посолити оселедець у домашніх умовах? Для початку в літрі води розчинимо сіль і цукор, додамо спеції. Закип'ятимо розсіл і остудимо.

    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. У холодний розсіл покладемо тушку так, щоб вона цілком опинилася в рідині.

    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Щоб оселедець не спливав і просолювався рівномірно, прикриємо тарілкою і поставимо вантаж.

    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  4. У такому вигляді витримаємо оселедець 3-4 дні в нежаркому місці. За цей час розсіл потемніє і набуде дивовижного пряного запаху.

    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  5. Через чотири дні оселедець виймаємо і потім зберігаємо в пакеті або контейнері в холодильнику, щоб не пересолився.

    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  6. Чудовий домашній оселедець власного посолу готовий! Для подачі його залишається лише почистити традиційним способом і нарізати на невеликі шматочки. Також із такого оселедця можна готувати будь-які салати та інші закуски. Якщо сподобається результат, то соліть відразу багато, щоб ні в чому собі не відмовляти.

    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як просто посолити оселедець у домашніх умовах

Помірно посолений із пряним ароматом оселедець стане гідним частуванням на вашому столі. Пробуйте різні варіанти приправ і ступенів солоності, щоб знайти саме той смак, який сподобається вам.

Сіль для посолу оселедця слід брати тільки звичайну кам'яну крупного помелу. Дуже дрібна сіль типу Екстра і тим більше йодована для цих цілей не підійде.

Інгредієнти на 2 літри розсолу:

  • Оселедець середнього розміру (морожений) - 6 шт.;
  • Очищена вода - 2 л;
  • Велика сіль - 0,15 кг;
  • Перець духмяний - 5 горошин;
  • Перець чорний - 10 горошин;
  • Гвоздика - 5 бутонів;
  • Зерна коріандру - 6 г;
  • Лаврушка - 3 листочки.

Приготування:

  1. У каструлю влийте воду, додайте сіль, перець, гвоздику, коріандр і лавровий лист. Перемішайте, поставте на плиту і доведіть до кипіння. Розсіл зніміть із вогню й остудіть до кімнатної температури. Оселедець повільно розморозьте в холодильнику і промийте.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. Щільно укладіть підготовлений оселедець у скляну банку з широким горлом, хвости підверніть. Залийте рибу остиглим розсолом, попередньо видаливши з нього лавровий лист. Ємність накрийте кришкою і залиште для соління на мінімум два дні. Для отримання більш солоного результату - соліть оселедець у розсолі три або чотири дні (залежно від уподобань).
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Вийміть готову рибу з банки, очистіть від нутрощів і шкірки, витягніть хребет і кістки, наріжте на порційні шматки та подавайте до столу разом із запашною олією, цибулею, нарізаною кільцями, і свіжою зеленню.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як смачно посолити оселедець у домашніх умовах

Пропонуємо вам ознайомитися з простим рецептом приготування малосольного оселедця. Виходить смачно, робиться швидко. Дотримуйтесь інструкції, і оселедець буде ідеальним з першого разу.

Інгредієнти:

  • Оселедець середній - 4 шт.;
  • Очищена вода - 0,7 л;
  • Кухонна сіль - 90 г;
  • Розсипний цукор - 60 г;
  • Лаврушка - 5 шт.;
  • Зерновий коріандр - 6 г;
  • Перець духмяний - 6-8 горошин;
  • Перець чорний - 10-12 горошин.

Приготування:

  1. Рибу вимийте і покладіть у плоский посуд з високими бортиками, додайте лавровий лист. В окремий посуд залийте окріп (0,5 літра), всипте в нього сіль, цукор, запашний і чорний перець горошком. Усе перемішайте до повного розчинення кристалів солі та цукру і залиште на п'ять хвилин для настоювання.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. У банку з розсолом долийте 200 грам прохолодної кип'яченої води і добре перемішайте. Дочекайтеся охолодження розсолу до кімнатної температури і влийте його в ємність до риби.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Накрийте кришкою і відправте в холодильник для засолювання на 16-20 годин. Готовий оселедець подавайте до столу разом із зеленню та цибулею. Смачного!
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як посолити оселедець у банці в розсолі

Приготування оселедця в домашніх умовах дає можливість контролювати ступінь солоності і застосовувати тільки свіжі продукти. Зробіть одразу велику порцію і насолоджуйтеся смачним оселедцем хоч щодня.

Риба для засолювання має бути свіжою, з тонким рибним ароматом, з прозорими очними кристалами, пружною і без зовнішніх пошкоджень.

Інгредієнти:

  • Великий оселедець (жирний) - 4 шт.;
  • Очищена вода - 0,7 л;
  • Велика сіль - 70 г;
  • Цукор-пісок - 10 г;
  • Лаврушка - 1 лист;
  • Чорний перець - 5 горошин.

Приготування:

  1. Оселедець вимийте і покладіть у дволітрову скляну банку. У каструлю влийте воду, поставте на плиту і закип'ятіть. Внесіть лавровий лист, цукор, сіль, перець, усе перемішайте і проваріть розсіл протягом трьох хвилин.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. Зніміть каструлю з вогню й остудіть до кімнатної температури. Остиглий розсіл процідіть через сито і залийте в банку з оселедцем, накрийте кришкою і відправте на 3 доби в холодне місце для засолювання.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Оселедець витягніть із розсолу, очистіть від нутрощів, шкірочки, хребта і кісток, філе наріжте на шматки і подавайте до столу з подрібненою цибулею. Зберігайте рибу в розсолі 10 днів - протягом цього часу оселедець трохи змінить ступінь своєї солоності.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Смачний солоний оселедець із прянощами шматочками

Якщо ви хочете насолодитися смаком ніжного оселедця з нотами прянощів, то ми пропонуємо вам простий і швидкий спосіб засолювання цієї риби. За цим рецептом оселедець уже повністю готовий до подачі, очищений і нарізаний на шматочки.

Інгредієнти:

  • Великий оселедець - 1 шт.;
  • Велика сіль кухонна - 25 г;
  • Цукровий пісок - 4 г;
  • Олія рослинна - 20 г;
  • Оцет яблучний - 25 г;
  • Перець чорний - 5 горошин;
  • Перець духмяний - 5 горошин;
  • Коріандр у зернах - 6 г;
  • Лавровий лист - 2 листочки.

Приготування:

  1. Оселедець повільно розморозьте в холодильнику, промийте, випатрайте, відокремте хвіст і голову. Наріжте філе на порційні шматки завширшки 1.5-2 см і викладіть у глибоку миску.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. В окремому посуді підготуйте маринад. Для чого покладіть у піалу перець, коріандр, розкришений лавровий лист, цукор, влийте оцет і олію. Усе перемішайте.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Отриманий маринад влийте в миску до риби і все перемішайте добре, залиште на кілька годин і ще раз перемішайте інгредієнти. Накрийте ємність із оселедцем харчовою плівкою.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  4. Відправте в холодне місце на добу для засолювання. Готовий солоний оселедець із прянощами шматочками відразу ж подавайте до столу. Смачного!
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як швидко посолити оселедець вдома - рецепт сухого посолу

Якщо ви бажаєте приготувати смачний і ніжний оселедець, який буквально тане в роті, випробуйте цей метод сухого засолу. При цьому готується риба буквально за добу, що дуже зручно.

Мелений імбир додає оселедцю пікантної нотки. Але його можна використовувати за бажанням. Якщо імбир не подобається, просто виключіть його з посолочної суміші та додайте прянощі на свій смак.

Інгредієнти:

  • Оселедець свіжий - 0,9 кг (3 рибини);
  • Кухонна сіль - 80 г;
  • Цукровий пісок - 40 г;
  • Мелений імбир - 4 г;
  • Перець чорний мелений - 1,5 г.

Приготування:

  1. Оселедець вимийте, обріжте голови, хвости і видаліть нутрощі, ще раз промийте тушки і покладіть у відповідний за формою посуд.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. В окремій ємності з'єднайте сіль, цукор, мелені перець та імбир. Все перемішайте і розітріть суху суміш по всій поверхні риби (зовні та всередині). Накрийте плівкою і відправте в холодильник на 10 годин для маринування.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Після чого переверніть тушки на інший бік і залиште в холодильнику ще на 14 годин. За цей час сіль майже вся розтане і на дні з'явиться маринад. Оселедець промийте під проточною водою.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  4. Перекладіть у чистий пакет і зберігайте кілька днів у холодильнику. Для подачі очистіть від шкірки та плавників, наріжте на порційні шматки й одразу ж подавайте до столу разом із кільцями цибулі та рубаною зеленню.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як зробити малосольний оселедець у домашніх умовах

Цей рецепт - справжнє відкриття для поціновувачів натуральних смаків. Головне - вибрати якісний оселедець, і ви гарантовано отримаєте дуже смачну рибу, яку неможливо знайти в магазинах.

Інгредієнти:

  • Оселедець заморожений - 4 тушки (1,8 кг);
  • Сіль велика - 0,18 кг;
  • Цукор-пісок - 60 г;
  • Лавровий - 3 листки;
  • Запашний перець - 5 шт.;
  • Чорний перець - 15 горошин;
  • Гвоздика - 1 шт.;
  • Коріандр зерновий - 6 г;
  • Гірчиця насінням - 5 г;
  • Питна вода - 2 л.

Приготування:

  1. Оселедець розморозьте природним шляхом при кімнатній температурі, але краще в холодильнику і промийте під проточною водою. Покладіть тушки риби в трилітрову банку.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. У каструлю налийте воду, додайте сіль, цукор, лаврушку, перець духмяний і горошком, гвоздику, коріандр, гірчицю і все перемішайте. Поставте на плиту, закип'ятіть і проваріть маринад на середньому вогні протягом кількох хвилин. Зніміть каструлю з вогню і дочекайтеся охолодження до кімнатної температури.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. У банку з оселедцем залийте до верху маринад, закупорте кришкою і відправте в холодне місце (з температурою близько 0 градусів) для засолювання на 36 годин.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  4. Зберігайте солоний оселедець у маринаді не більш як 7 діб, а за потреби загорніть у харчову плівку і відправте для тривалого зберігання в морозильну камеру. Риба відмінно підходить як для подачі у вигляді самостійної закуски, так і для салатів.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як швидко посолити оселедець вдома шматочками

Після того, як ви засолите рибу за цим рецептом, ви просто не зможете від неї відірватися і точно не захочете купувати в магазині. На посол риби піде не більше доби, що головне!

Інгредієнти:

  • Великий оселедець (свіжоморожений) - 2 шт.;
  • Питна вода - 1 л;
  • Сіль велика - 90 г;
  • Цукор розсипний - 25 г;
  • Запашний перець - 5 горошин;
  • Чорний перець - 10 горошин;
  • Лавровий лист - 3 шт.

Приготування:

  1. Оселедець розморозьте, промийте, випатрайте, обріжте голови та хвости, наріжте на невеликі шматки. Шматки риби викладіть у скляну банку.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. У каструлю влийте воду, додайте сіль, цукор, перець, лавровий лист, перемішайте і закип'ятіть. Зніміть розсіл з вогню й остудіть. Залийте остиглим до кімнатної температури розсолом рибу в банці.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Закрийте кришкою, відправте на 24 години в холодильник для маринування і після подавайте до столу. Додатково під час подачі можна полити ароматною олією.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як зробити малосольний оселедець у банці

Любите малосольний оселедець, але все частіше трапляється занадто солона риба? Давайте приготуємо малосольний оселедець разом. Смачно, швидко, корисно і більше не доведеться засмучуватися через даремно витрачені гроші.

У цьому рецепті прянощі можна додавати в маринад за бажанням, можна взагалі їх виключити і використовувати тільки цукор і сіль. Усе залежить від особистих уподобань.

Інгредієнти:

  • Свіжозаморожений оселедець - 2 шт.;
  • Питна вода - 1 л;
  • Кам'яна сіль - 60 г;
  • Розсипчастий цукор - 15 г;
  • Лавровий лист - 2 шт.;
  • Горошини чорного перцю - 7 шт.;
  • Горошини запашного перцю - 3 шт.;
  • Бутон гвоздики - 2 шт.;
  • Насіння коріандру - 2 г.

Приготування:

  1. Оселедець вимийте, випатрайте, відріжте плавники, голову, хвіст і обітріть. Тушки оселедця наріжте на порційні шматки, перекладіть у скляну банку.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. У сотейник влийте воду, внесіть велику сіль і цукор. Додайте лаврушку, горошини чорного і запашного перцю, коріандр і гвоздику. Поставте на плиту, закип'ятіть, проваріть протягом семи хвилин, зніміть із вогню й остудіть. Залийте остиглий розсіл у банку. Накрийте кришкою і залиште при кімнатній температурі на чотири години, після чого перенесіть у холодильник для повноцінного просолювання на добу.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Готовий оселедець витягніть із банки, почистіть від шкірки та кісток, полийте олією і подавайте до столу або повністю залийте олією. У такому вигляді його можна зберігати в холодильнику протягом 5-7 днів.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Як посолити пряний оселедець у домашніх умовах

Домашній оселедець із пряним посолом перевершує за смаковими якостями магазинну продукцію будь-якої торгової марки. Готувати такий оселедець зовсім нескладно, а наш простий рецепт допоможе вам у цьому.

Інгредієнти:

  • Оселедець морожений - 2 кг;
  • Сіль грубого помелу - 0,15 кг;
  • Цукор-пісок - 40 г;
  • Вода питна - 2,5 л;
  • Коріандр у зернах - 20 г;
  • Перцева суміш - 5 г;
  • Лавровий лист - 8 шт.;
  • Коріандр мелений - 5 г;
  • Бутони гвоздики - за смаком.

Приготування:

  1. У глибокий металевий посуд влийте воду, додайте сіль, поставте на вогонь, закип'ятіть, зніміть із плити й остудіть. У глибокий пластиковий судочок внесіть коріандр, перець і гвоздику.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  2. Оселедець розморозьте, промийте і цілком викладіть поверх спецій у пластикову тару. Сюди ж додайте лавровий лист, коріандр і влийте підготовлений (остиглий) розсіл.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  3. Притисніть тушки риби будь-яким предметом (можна використовувати тарілку з розсолом), накрийте кришкою і відправте в холодильник на чотири доби.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах
  4. Зберігайте рибу не більше 7 днів у ємності з маринадом, готовий пряний оселедець подавайте до столу разом із цибулею і маринованим перцем.
    Як посолити оселедець у домашніх умовах

Купити в магазині оселедець вдалого посолу вдається вкрай рідко. Виробники то пересолюють рибу для її більш тривалого зберігання, наприклад, влітку. То банально не встигають солити стільки, щоб задовольняти потреби покупців. Зате вдома можна і рецепт вибрати відповідний і час засолу коригувати з урахуванням своїх смаків. Не дивно, що домашній солоний оселедець виходить набагато смачнішим, ніж магазинний. І на закінчення ще один рецепт, як засолити філе оселедця буквально за одну годину.

Рекомендуем

Смачна оселедець під шубою класичний рецепт c фото: які верстви та як приготувати оселедець під шубою з яйцем
Смачна оселедець під шубою класичний рецепт c фото: які верстви та як приготувати оселедець під шубою з яйцем
Наближається головне торжество року, і багато хто вже від початку осені замислюються про святковому вбранні, про місце проведення і складають новорічне меню.
Як засолити рибу в домашніх умовах
Як засолити рибу в домашніх умовах
Засолювання підходить для різних видів риби. Ви можете використовувати цей спосіб для приготування горбуші, червоної риби, лосося, річкової риби, ікри. Час засолювання залежить від розміру філе:

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору