Як приготувати мойву в духовці
Просту, буквально копійчану рибу можна не тільки солити або смажити на сковорідці, а й запікати в духовці. Незвично, вірно? Але виходить напрочуд смачно і розлітається, як насіннячко! Пропонуємо добірку рецептів, як смачно приготувати мойву в духовці. Здивуйте своїх близьких новою і, можливо, незвичайною рибною стравою вже сьогодні.
Як приготувати мойву в духовці - покроковий фото рецепт
Смачний і простий рецепт приготування мойви підійде навіть кулінарам-початківцям. Рибка виходить рум'яною, зовні хрусткою, а всередині особливо ніжною, просто тане в роті. А ще її можна не очищати, що дуже тішить зайнятих господинь. Та й приготування в духовці звільняє багато часу, не потрібно постійно стояти біля плити, як під час смаження, - досить підготувати рибу і відправити запікатися. Шалений спосіб!
Для приготування мойви за цим рецептом знадобиться деко і решітка за його розміром. Завдяки цьому риба буде рум'яною з двох боків.
Інгредієнти
- Мойва свіжоморожена: 350 г
- Борошно для панірування: 2 ст. л.
- Приправа для риби: 1 ч. л.
- Паприка копчена мелена: 2 ч. л.
- Перець чорний мелений: за смаком
- Сіль дрібна: 0.5 ч. л.
- Сік лимона: за бажанням
Інструкція приготування
Рибку вимити, обсушити за допомогою паперових рушників. За бажанням можна почистити від голів і нутрощів, але це не обов'язково.
У глибокій ємності змішати борошно (можна використовувати кукурудзяне або пшеничне) і паприку.
Додати решту спецій, сіль, перемішати для рівномірного розподілу спецій.
Деко для запікання застелити фольгою і накрити решіткою.
Кожну рибку обваляти з усіх боків у борошняному паніруванні.
Викласти мойву щільно на решітку. Змастити зверху рослинною олією, зручно для цього використовувати силіконовий пензлик.
Відправити в духовку, нагріту до 180° хвилин на 30-35, дивитися потрібно за готовністю і рум'яністю риби. Ось така смакота виходить з мінімумом зусиль і праці. За бажанням перед подачею можна скропити лимонним соком. Подавати мойву найсмачніше з картопляним пюре. Ще добре підійде рис або макарони.
Рецепт хрусткої мойви в духовці з рум'яною скоринкою
Абсолютно не жирна, практично дієтична рибка, якою можна хрустіти, як горішками. Приготування теж дуже просте і швидке. Готуємо?
Інгредієнти:
- Мойва - 1 кг;
- Олія рослинна - 2 ст. л.;
- Борошно - 3 ст. л.;
- Паприка - 1 ч. л.;
- Приправа до риби - 1 ч. л.;
- Перець чорний - за смаком;
- Сіль - 0,5 ч. л.
Приготування:
- Рибу почистити від голови та нутрощів, добре помити й обсушити. У мисці змішати всі сухі компоненти, обваляти рибу.
- Деко або відповідну для запікання форму вистелити пергаментом, злегка змастити його олією і викласти на нього паніровану мойву.
- Відправити запікатися в духовку при 180° на 15 хвилин, ненадовго вийняти деко, змастити верх риби олією, поставити допікатися ще хвилин на 5. Ось така рум'яна, хрустка і абсолютно не жирна мойва вийшла. Приємного!
Смачна мойва в духовці на швидку руку
Легкий і швидкий спосіб приготування, за якого не доведеться стояти біля плити, обсмажуючи кожну рибку на сковороді. Відправив у духовку - і займайся іншими справами, чекаючи готовності обіду чи вечері. Краса!
Інгредієнти:
- Свіжа мойва - 250 г;
- Рослинна олія - 4-5 ст. л.;
- Приправа для риби - 3 щіпки;
- Пшеничне борошно - 2 ст. л.;
- Сіль - 3 щіпки.
Приготування:
- Рибу помити, не очищаючи, просушити і присипати приправою. Обваляти в борошні, намагаючись рівномірно розподілити по всій мойві.
- Форму для запікання застелити фольгою і змастити олією рослинного походження, викласти одну до одної запаніровану рибку.
- Запекти в духовці при 200° півгодини, може трохи більше або менше, залежно від особливостей плити. Подавати запечену мойву до столу як доповнення до гарніру або окрему страву.
Мойва, запечена в духовці на деку
Смачна та дієтична страва, яка всім припаде до смаку. Додавання цікавих приправ робить рибку ніжною, пряною та ароматною, а борошняне панірування забезпечує хрустку скоринку.
Щоб моментально запанірувати мойву, слід насипати суху суміш для панірування в щільний поліетиленовий пакет, туди ж покласти рибу і гарненько потрусити.
Інгредієнти:
- Мойва - 500-800 г;
- Борошно пшеничне - 6 ст. л.;
- Крохмаль кукурудзяний - 2 ст. л.;
- Перець чорний - 0,5 ч. л.;
- Часник сухий - 0,5 ч. л.;
- Паприка - 1 ч. л.;
- Чебрець - 0,5 ч. л.;
- Сіль - 1 ч. л.;
- Олія рафінована - 0,5 ст.
Приготування:
- Рибку вимити, відрізати у кожної голову і животик з нутрощами, якщо не любите жирне. Економніший варіант - розпороти черевце і вичистити всі нутрощі, включно з чорною плівкою, вона буде гірчити в готовій страві. Вимити очищену мойву і просушити паперовими рушниками.
- Змішати в глибокій мисці пшеничне борошно і кукурудзяний крохмаль (можна замінити картопляним), додати сіль, мелену паприку, сухий чебрець, часник, перець. Добре перемішати і запанірувати мойву.
- Деко для запікання застелити фольгою, змастити олією і викласти мойву щільно одна до одної в кілька рядів. Запікати при 200° хвилин 20. Потім вийняти з духовки і змастити верх кожної рибки рослинною олією.
- Запікати ще 10 хвилин, щоб утворилася красива рум'яна скоринка. Залишається перекласти готову мойву на тарілку, скропити лимонним соком і подати до столу. Смачного!
Мойва в духовці на пергаментному папері
Цей варіант запікання мойви радує відсутністю олії, навіть рослинної. Підготовка обмежується паніруванням рибки, і саме вона надає готовій страві красу і хрустку скоринку. Низькокалорійна, але від цього не менш ситна їжа.
Інгредієнти:
- Мойва свіжоморожена - 0,5 кг;
- Приправа для риби - 2 ч. л.;
- Борошно пшеничне - 3 ст. л.;
- Рослинна олія - 2 ст. л. л.;
- Сіль - 2 щіпки;
- Кріп зелень - невеликий пучок.
Приготування:
- Промити мойву і просушити на паперовому рушнику від зайвої вологи, при бажанні можна перед миттям почистити. Підсушену рибку посолити і приправити з двох боків.
- Обваляти в борошні та щільненько перекласти на застелене пергаментом деко, його бажано також змастити олією, щоб уникнути прилипання.
- Запікати в духовці за 200° хвилин 20, за готовності викласти на блюдо і прикрасити свіжою зеленню, подавати до улюбленого гарніру.
Як запекти мойву на деку в духовці
Ситний і нежирний обід або вечеря, який готується з мінімумом клопоту і продуктів. Із завданням за нашим фото-рецептом впорається навіть школяр, а спосіб приготування в духовці допоможе заощадити час біля плити.
Інгредієнти:
- Мойва свіжа - 0,5 кг;
- Приправа до риби - 1 ст. л.;
- Сіль - за смаком;
- Олія рослинна - 1 ст. л.
Приготування:
- Підготувати всі продукти, рибу розморозити в холодильнику на нижній полиці, а потім очистити від голів і нутрощів, промити й обсушити.
- Посолити і приправити, скропити олією і перемішати обережно, розподіляючи спеції рівномірно. Залишити хвилин на 15 маринуватися. Деко застелити пергаментом і викласти на нього рибу в один шар.
- Запікати 20 хвилин за 180°, для формування рум'яної скоринки можна змастити рослинною олією і потримати ще кілька хвилин у духовці. Подати зі свіжою зеленню до гарніру або як окрему страву.
Мойва належить до морських порід риби, тому вона дуже корисна і за умови регулярного вживання знижує небезпеку захворювань серцево-судинної системи та щитоподібної залози. Ця рибка гарна смажена, варена, засолена і як начинка для пирога. А запечена на деку виходить особливо рум'яною, хрусткою та ароматною. Ще й економить час. Обов'язково спробуйте!