Наш рецепт » Страви з риби » Як приготувати ставриду

Як приготувати ставриду

Ставрида - риба, яку можна готувати найрізноманітнішими способами. Її ніжне м'ясо не містить у собі дрібних кісточок, тому вона ідеально підходить для дітей, у раціон яких обов'язково слід включати рибні страви. Найчастіше готують ставриду двома способами - запікають у духовці або ж смажать на сковороді. І в тому, і в іншому випадку виходить дуже смачно. Серед представлених нижче рецептів легко знайти ідеально відповідний варіант.

Як приготувати ставриду в духовці - покроковий фото рецепт

Приготована цим способом, страва підійде як для щоденного меню, так і для святкового столу. Якщо йдеться про свято, можна не переживати про те, що хтось із гостей на дієті - ця риба в запеченому вигляді чудово підходить і для дієтичного харчування.

Якщо вирішите самостійно підбирати прянощі, то зверніть увагу, що чудово поєднуються з рибою розмарин, сухий імбир, сушена цедра апельсина, каррі, сушена цибуля.

Інгредієнти

  • Ставрида: 2 шт.
  • Сіль, спеції: за смаком
  • Куркума: 1 ч. л.
  • Лавровий лист: 2 шт.
  • Лимон: 1/2 шт.
  • Олія рослинна: 1-2 ст. л.

Інструкція приготування

  1. Як приготувати ставриду? Насамперед готуємо основний інгредієнт - промиваємо, очищаємо рибу, позбавляємося хвостів і голів, якщо вони є.

    Як приготувати ставриду
  2. Для маринування риби беремо готову суміш приправ для риби, а можна змішати самостійно спеції. Усе змішуємо із сіллю та меленим перцем чорним.

    Як приготувати ставриду
  3. Отриманою сумішшю посипаємо рибу з двох боків, а також засипаємо всередину. Лимон ріжемо півкільцями і разом із лаврушкою кладемо також всередину кожної ставриди. Трохи поливаємо рослинною олією.

    Як приготувати ставриду
  4. Загортаємо рибу у фольгу - кожну окремо. Фольгу спочатку змащуємо трохи олією. Залишаємо в такому вигляді на кілька годин. Перекладаємо ставриду у фользі у форму для запікання, відправляємо в розігріту до 280° духовку хвилин на 40.

    Як приготувати ставриду

Ставрида, смажена з цибулею на сковороді

Хочете урізноманітнити своє меню? Немає нічого простішого - приготуйте ставриду. А щоб не відволікатися під час прийому їжі на виймання кісток, рекомендуємо філірувати рибу, як у цьому рецепті.

Інгредієнти:

  • Ставрида.
  • Цибуля ріпчаста.
  • Борошно пшеничне.
  • Сіль, перець.

Як приготувати:

  1. Відокремлюємо голову, хвіст, видаляємо нутрощі та ретельно промиваємо. Потім розділяємо рибу на два філе, видаляємо хребет і всі видимі кісточки, обрізаємо плавники.
    Як приготувати ставриду
  2. Розрізаємо кожне філе на шматочки шириною близько 4 см. Далі солимо та перчимо ставриду. Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо кільцями.
    Як приготувати ставриду
  3. Відправляємо рибні шматочки на розігріту з рослинною олією сковороду, попередньо обвалявши з усіх боків у борошні. Обсмажуємо пару хвилин - поки не з'явиться золотиста скоринка. Потім перевертаємо і на кожен шматочок кладемо кільце цибулі.
    Як приготувати ставриду
  4. Ще пару хвилин смажимо, знову перевертаємо, кладемо зверху ту саму цибулю. Рибу знімаємо, а цибулю смажимо до готовності. Подаємо смажену ставриду зі смаженою цибулею. Ідеальний гарнір - рис або картопля.
    Як приготувати ставриду

Рецепт ставриди з картоплею в духовці

Божественний аромат, що наповнює кухню ще під час приготування, підготує вас до того, що скоро ви скуштуєте дуже смачну страву. Готується вона швидко, з простих, доступних продуктів, але при цьому гідна того, щоб прикрасити святковий стіл.

Інгредієнти:

  • Риба ставрида.
  • Картопля.
  • Томати.
  • Часник.
  • Свіжий кріп.
  • Цибуля.
  • Спеції.

Як приготувати:

  1. Почнемо, звісно ж, із підготовки ставриди. Відрізаємо голову, хвіст, плавники, виймаємо нутрощі, промиваємо ретельно. Далі розрізаємо тушку на філе, видаляємо кістки. Потім нарізаємо невеликими шматочками.
    Як приготувати ставриду
  2. Чистимо картоплю, ріпчасту цибулю. Нарізаємо овочі. Цибулю - кільцями, картоплю - кружальцями. Викладаємо на деко слайси картоплі, присолюємо трохи і накриваємо зверху шаром із цибулевих кілець. Зверху - ще один шар із картоплі, теж присолюємо. Овочі відправляємо в розігріту до 240° духовку хвилин на 20. Картопля має підрум'янитися.
    Як приготувати ставриду
  3. Томати і часник нарізаємо слайсами, викладаємо зверху на картоплю, присипаємо подрібненим кропом. Зверху викладаємо шар риби, яку також присолюємо і посипаємо спеціями.
    Як приготувати ставриду
  4. Відправляємо все знову в духовку, знижуємо нагрів до 200°, витримуємо приблизно хвилин 20-25. Подаємо повноцінну страву одразу після приготування. Але і після повного охолодження риба з овочами сподобається вам не менше.
    Як приготувати ставриду

Як приготувати ставриду дрібну з овочами в духовці

У поєднанні з різними овочами ставрида в духовці виходить дуже смачною, просочується соками, спеціями. Чудовий рецепт для всіх, хто дотримується правильного харчування.

Якщо риба була заморожена, розморожувати можна тільки природним шляхом - на нижній полиці холодильника або при кімнатній температурі.

Інгредієнти:

  • Дрібна ставрида - 0,5 кг;
  • Цибулина середня - 1 шт.;
  • Томати «черрі» - 150 г;
  • Молодий кабачок середній - 1 шт.;
  • Пара гілочок розмарину;
  • Уцхо-сунелі, перець, сіль;
  • Олія рослинна.

Як приготувати:

  1. На першому етапі відокремлюємо голови у дрібних ставридок, видаляємо нутрощі, добре промиваємо. Готуємо овочі - миємо, чистимо. Нарізаємо кружечками і посипаємо спеціями.
    Як приготувати ставриду
  2. На дно форми для запікання наливаємо рослинну олію. Потім викладаємо шар із цибулевих кілець. Слідом викладаємо кабачки і томати, зверху ставриду і гілочки розмарину.
    Як приготувати ставриду
  3. Відправляємо на півгодини в розігріту до 200° духовку. Цього часу цілком вистачить, щоб риба повністю проготувалася, а овочі просочилися її соками і теж стали м'якими.
    Як приготувати ставриду

Ставрида в борошні на сковороді

Недорога порівняно з іншими морськими рибами ставрида, не поступається багатьом видам за смаковими якостями та кількістю корисних речовин. А готується вона дуже просто і швидко - впорається кожен.

Інгредієнти:

  • Одна ставрида великого розміру.
  • Борошно - 4 ст. л.;
  • Сік лимона - 1 ч. л.;
  • Рослинна олія - 1 ст. л.;
  • Сіль, перець.

Як приготувати:

  1. Рибну тушку розморожуємо заздалегідь при кімнатній температурі або в холодильнику. Потім видаляємо нутрощі з плавниками, ретельно промиваємо і розрізаємо на дві половини. З двох боків і всередині присипаємо спеціями, солимо, скроплюємо соком лимона. Залишаємо буквально на кілька хвилин.
    Як приготувати ставриду
  2. Обвалюємо тушку в борошні з двох боків і відправляємо на пательню з розпеченою олією. Обсмажуємо хвилин 5 з двох боків. Вогонь має бути невеликим. Якщо смажити довше, можна їсти разом зі шкірою, в іншому разі її краще знімати, оскільки на ній розташовані досить гострі шипи.
    Як приготувати ставриду
  3. Подавати смажену ставриду можна як самостійну страву, доповнивши лише зеленню і свіжими помідорами. Крім того до риби добре підійде картопляне пюре та відварений білий або дикий рис.
    Як приготувати ставриду

Рецепт маленької смаженої ставриди на сковороді

За цим рецептом радимо готувати дрібну рибку. Вона виходить настільки смачною і хрусткою, що відлітає з тарілки практично миттєво. Подавати можна практично з будь-яким гарніром - овочами, картоплею, або ж просто їсти одну рибу.

Сіль не тільки покращує смак, а й перешкоджає тому, щоб риба розповзалася під час смаження. За кілька хвилин маринування сіль робить консистенцію м'яса більш щільною.

Інгредієнти:

  • Дрібна ставрида - 1 кг;
  • Борошно пшеничне - 120 г;
  • Мелений перець, сіль;
  • Олія рослинна.

Як приготувати:

  1. Позбавляємо тушки від голів, плавників, нутрощів. Хвостик можна не чіпати - зручніше потім буде їсти. Обов'язково видаляємо темну плівку всередині риби - вона гірчитиме, якщо її залишити. Ставриду солимо і перчимо, залишаємо буквально на 5 хвилин.
    Як приготувати ставриду
  2. Тушки обвалюємо в пшеничному борошні з двох боків. Розжарюємо рослинну олію на сковороді і відправляємо в неї рибу. Обсмажуємо з двох боків доти, доки не з'явиться золотава скоринка. Буде потрібно не більше двох хвилин на кожен бік.
    Як приготувати ставриду
  3. Смажену ставриду подаємо в гарячому вигляді з гарніром із картоплі. Після охолодження рибка залишається не менш смачною, хоча, найімовірніше, вона просто не встигне охолонути, адже домашні її з'їдять миттєво.
    Як приготувати ставриду

Якщо в магазині вам випадково попалася ставрида хоч велика, хоч дрібна, неодмінно купіть, адже риба ця дійсно дуже смачна, а приготувати її можна так, що просто пальчики оближеш. Навіть якщо запекти її просто на сольовій подушці, вийде шалено.

Рекомендуем

Палтус у духовці
Палтус у духовці
Ніжне, смачне м'ясо палтуса містить у собі безліч речовин, які необхідні для людини. Належить ця риба до сімейства камбалових, водиться в чистих морських водах. До переваг, крім користі та
Горбуша в духовці
Горбуша в духовці
Як смачно приготувати горбушу? Можна швидко посмажити на пательні, але краще запекти її цілком або шматочками в духовці. Вийде досить швидко, просто і водночас дуже смачно та корисно. Така страва

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору