Як приготувати коропа на сковороді
Недарма коропа називають царською рибою, а досвідчені рибалки хваляться таким уловом - він смачний у будь-якому вигляді, як запеченому, так і відвареному, але особливо цікавий при обсмажуванні. Приготування коропа на сковорідці загалом справа доволі проста, але є й певні важливі моменти, які дають змогу зробити ніжну рибу дійсно соковитою та апетитною. Сьогодні для вас 5 фото-рецептів, як смачно і просто посмажити коропа.
Як смачно приготувати коропа на сковороді - покроковий фото рецепт
Ідеально, якщо риба для смаження була куплена живою, вона має бути максимально свіжою. Карпа навіть не радять заморожувати, а готувати відразу після вилову, така його особливість. Краще, щоб риба була не менше 1,5 кг, тоді в шматочках буде мало дрібних кісток.
У цьому рецепті використовується дзеркальний короп, він вигідно відрізняється від своїх побратимів невеликою кількістю дрібних кісток і майже повною відсутністю луски. В іншому ж ця риба нічим не відрізняється від класичного виду, той самий смак і спосіб приготування.
Інгредієнти
- Короп дзеркальний: 1.5-2.5 кг
- Сіль кам'яна: 1-2 ч. л.
- Борошно для панірування: 2-3 ст. л.
- Олія рослинна: для смаження
Інструкція приготування
Як приготувати коропа на сковороді? Тушку слід вимити, ножем зчистити луску в напрямку від хвоста до голови, обережно видалити нутрощі. Якщо в процесі був пошкоджений жовчний міхур, то черевце слід посипати кристалами солі та залишити на 10-20 хвилин, потім ретельно промити під краном.
Плавники можна відрізати ножицями або залишити, під час смаження вони стають апетитно хрусткими, це справжні ласощі для гурманів. Гострим ножем нарізати тушку порційними стейками, голову і хвіст теж не варто викидати - вони чудово підійдуть для юшки.
Кожен шматочок риби присипати сіллю з двох боків і залишити маринуватися хвилин 20-30. До кінця зазначеного часу поставити на плиту сковороду розігріватися.
Налити в сковороду олію приблизно на 1 см. Щоб короп був смачним, його слід смажити на гарячій олії, яка доходить хоча б до середини шматка. Кожен стейк обваляти в борошні з усіх боків, для цього його насипати в широку і неглибоку тарілку.
Викласти паніровані шматочки на пательню і смажити на сильному вогні до формування золотої скоринки знизу.
Перевернути стейки і готувати з іншого боку, нагрів можна злегка зменшити. Тут слід вибрати вдалий ступінь прогріву, щоб і риба повністю встигла просмажитися, і не допускати тушкування - інакше стейки не будуть хрусткими зовні та соковитими всередині.
Готову смажену рибу перекласти на тарілку, надлишки жиру можна промокнути паперовими рушниками. Прикрасити зеленню, подавати з картоплею, відвареним рисом, свіжими овочами. Смажений короп однаково смачний і в гарячому, і в холодному вигляді. Смачного!
Рецепт смачного коропа на сковороді з хрусткою скоринкою
Далі рецепт дуже смачного смаженого коропа. Особливо підкорює поєднання ніжної, соковитої серцевини і хрусткої рум'яної скоринки. Щоб отримати таку, потрібно вміти правильно панірувати рибні шматочки.
Річкова риба завжди містить багато дрібних кісток. Тому смажити краще великого коропа (понад 1,5 кг) у вигляді стейків. У невеликої риби потрібно зробити в районі хребта косі надрізи в одному та іншому напрямку, тоді кісточки в готовій страві не будуть визначатися.
Інгредієнти:
- Короп великий - 1-1,5 кг;
- Борошно пшеничне - 1-3 ст. л.;
- Мелений перець і сіль за смаком;
- Олія рослинна для обсмажування.
Приготування:
- Випотрошити рибу, очистити від луски і нарізати на шматочки завтовшки 1-1,5 см, більше для смаження на сковороді не потрібно.
- У хвості багато кісточок, тому його краще розрізати вздовж хребта на тонкі філе зі шкіркою, так буде смачніше. Присипати сумішшю солі та перцю, руками рівномірно розподілити і залишити на 15-20 хвилин.
- Нагріти сковороду, налити в неї олію і дати гарненько прогрітися. Шматочки риби обваляти в борошні, викласти в розпечений жир і смажити 5 хвилин на сильному вогні.
- Перевернути шматочки на другий бік і накрити кришкою, нагрівання можна трохи зменшити, щоб риба добре пропеклася всередині.
- Викласти смаженого коропа на тарілку, злегка остудити і можна пробувати. Риба порадує хрусткою, щільною скоринкою (незважаючи на приготування під кришкою) і соковитим м'ясом усередині. Просто божественно!
Як посмажити коропа в борошні на сковороді
Обсмажування коропа на сковорідці - завдання не складне, важливо лише дотримуватися температурного режиму, щоб шкурка не обгоріла, а м'ясо встигло добре приготуватися. Таку рибу можна смажити щодня, подаючи з картопляним пюре, кашами, салатом або просто крупно нарізаними свіжими овочами.
Найкраще купувати свіжого коропа на ринку або в спеціалізованому магазині, де продавець може почистити його від луски і нутрощів і відразу ж нарізати порційними стейками. Так не доведеться вдома мучитися з обробленням тушки, адже не завжди на кухні є для цього місце і зручні пристосування.
Інгредієнти:
- Стейки коропа - 700 г;
- Пшеничне борошно - 150 г;
- Сіль - 1 ч. л.;
- Перець чорний мелений - 0,5 ч. л.;
- Олія рослинна - 150 г.
Приготування:
- Стейки коропа помити, промокнути серветками від води, поперчити і присолити з усіх боків, залишити на хвилин 10-20. Після цього обваляти кожен стейк у борошні так, щоб панірування покривало всю його поверхню. Панірування забезпечує формування смачної скоринки та збереження соку в середині.
- У сковороді розігріти олію, викласти в неї рибу і готувати при середньому нагріванні з двох боків. Варто враховувати і розмір стейків, якщо вони великі, то потрібно смажити по 10 хвилин на кожну зі сторін, тому вогонь краще зробити тихішим. Але й допускати тушкування не варто, інакше скоринка стане м'якою і не хрусткою. Подавати коропа до столу слід ще гарячим, хоча і в охолодженому вигляді риба все одно дуже смачна.
Як смачно посмажити коропа на сковороді шматочками
Таку просту і швидку страву, як смажений короп, багато господинь готують нечасто, вважаючи її простакуватою. Але ж досить додати пряні трави і лимонний сік - і рибка стане вишуканими ласощами.
До речі, використання запашних спецій і трав, а також цитрусових, допомагають впоратися із запахом твані, якщо коропа виловили зі стоячої води, і неприємний аромат було виявлено вже після купівлі. Не викидати ж смачний і корисний продукт!
Інгредієнти:
- Короп тушка - близько 1,5 кг;
- Лимон - 1 шт.;
- Сіль і перець за смаком;
- Борошно пшеничне - 3-4 ст. л.;
- Олія рослинна - для обсмажування.
Приготування:
- Тушку почистити від луски гострим ножем або спеціальним пристосуванням, вимити, випатрати. Зрізати плавники, голову і хвіст, нарізати стейки завтовшки до 2 см. Промокнути зайву вологу паперовими рушниками. Вимитий лимон розрізати навпіл і видавити на коропа, присолити його і поперчити, приправити спеціями для риби. Залишити маринуватися на 15 хвилин.
- Запанірувати стейки в борошні з усіх боків. Сковороду поставити на плиту нагріватися, налити в неї олію шаром не менше ніж 3-4 мм і теж прогріти. Викласти в гарячий жир запаніровані в борошні шматочки риби і смажити 5-10 хвилин до формування красивої скоринки знизу.
- Потім перевернути на інший бік і посмажити ще приблизно стільки ж. Готові стейки викласти на паперові рушники, щоб ті увібрали зайвий жир. Подавати з пюре з картоплі, іншими гарнірами та скибочками свіжих овочів.
Як посмажити коропа в паніровці на сковороді
Таку страву можна легко приготувати на обід або вечерю, вона не потребуватиме багато часу та сил за умови використання вже обробленої та нарізаної на шматочки риби.
Якщо панірувальних сухарів немає, то можна зробити їх самостійно. Підсушити шматок хліба в духовці або на сухій пательні, а потім натерти на тертці або подрібнити в блендері. А можна не морочитися і використовувати манну крупу, вона буде трохи жорсткішою і довше рум'янитися, але ефект той самий.
Інгредієнти:
- Свіжий короп (краще дзеркальний, у ньому менше кісток) - 1,5-2 кг;
- Рослинна олія - 70-80 мл;
- Сіль і перець за смаком;
- Сухарі панірувальні - 50-80 г.
Приготування:
- Тушку очистити від луски, зрізати голову, хвіст і плавники (підуть на юшку), випатрати і ретельно вимити. Нарізати порційними стейками завтовшки 1-2 см, кожен натерти спеціями та сіллю з усіх боків, дати хвилин 15 промаринуватися.
- У плоску та широку тарілку насипати панірувальні сухарі й обваляти в них кожен шматочок, панірування допомагає зберегти сік усередині та сформувати хрустку оболонку. У сковороді розігріти олію і смажити в ній рибні шматочки 5-8 хвилин без кришки.
- Перевернути обережно стейки на інший бік і смажити приблизно стільки ж. Якщо шматки великі, то краще наприкінці зменшити нагрів і прикрити сковорідку кришкою, пропаривши додаткові 2-3 хвилини. Готові стейки викласти на паперові серветки для видалення непотрібного жиру. Подати до столу з гарніром і салатом.
Смажений короп - проста і досить швидка в приготуванні страва, особливо якщо тушку вже почищено і нарізано на шматочки, готується вона за лічені хвилини. При правильному приготуванні риба радує хрусткою рум'яною скоринкою і соковитою, ніжною серединкою. Ситно, просто, недорого і напрочуд смачно!