Як приготувати навагу
Навага - поживний і цінний продукт, а способи приготування цієї риби дуже універсальні. Найпопулярнішими способами термічної обробки наваги є смаження на сковороді та запікання в духовці. Пропонуємо одразу 10 рецептів, як смачно приготувати навагу - запекти і посмажити, щоб ви могли зробити раціон сім'ї корисним, але при цьому різноманітним.
Як приготувати навагу на пательні швидко та смачно
Смачна навага на сковорідці може стати чудовою вечерею. З малої кількості продуктів виходить апетитна страва, а процес приготування займає кілька хвилин. Дотримуючись цього рецепту, ви зможете приготувати дуже ніжну рибу з цибулею та вершковою підливою.
Інгредієнти
- Навага: 5 шт.
- Цибуля ріпчаста: 2 шт.
- Малсо вершкове: 60 г
- Борошно пшеничне: для обвалювання
- Сіль: за смаком
Інструкція приготування
Як приготувати навагу? Заздалегідь підготуйте рибу, почистіть і обсушіть. Маленьку навагу можна смажити цілком, але велику слід нарізати на порційні шматочки.
Кожен шматочок ретельно обваляйте в борошні. У великій сковороді на середньому вогні розігрійте одну столову ложку олії для смаження. Викладіть рибу.
Обсмажте її трохи. Не потрібно сильно засмажувати рибу. Досить почекати, щоб борошно схопилося і можна перевертати.
Коли перевернете навагу на другий бік, посоліть, додайте вершкове масло і рясно посипте нарізаною цибулею.
Залийте окропом (щоб покрило) і накрийте сковороду кришкою. Тушкуйте навагу на середньому вогні протягом 25 хвилин.
Навага, приготована за цим рецептом, найкраще поєднується з картопляним пюре, макаронними виробами, а також відвареним рисом. Додатково бажано подати овочі, свіжі або тушковані.
Як приготувати навагу з майонезом у духовці
У процесі приготування навага покривається соусом із майонезу і після запікання набуває чудового смаку. Цей вершковий соус із кропом на основі майонезу чудово поєднується із запеченою рибою. Готову страву можна подавати з овочевим салатом, свіжим хлібом або традиційним гарніром.
Інгредієнти:
- Навага - 1 кг;
- Кріп - 1 ст. л;
- Майонез - 2 ст. л.;
- Сіль і перець.
Приготування:
- Рибу помийте і відріжте голову. Ножицями зріжте плавники і хвіст. Вичистіть зсередини. Знову промийте і обсушіть на паперовому рушнику. Візьміть деко для запікання і викладіть навагу. Далі приготуйте соус у глибокій мисці. Розмішайте до однорідності майонез і подрібнений кріп. Готовий соус приправте сіллю і перцем на свій смак.
- Змастіть навагу з двох боків соусом із майонезу. Для досягнення максимального смаку, ви можете замаринувати рибу в соусі на кілька годин перед запіканням. Помістіть деко в розігріту духовку на 180 градусів і готуйте 25 хвилин.
- Готова навага, запечена цілком, виходить соковитою і дуже апетитною. Майонез надає насиченості та гладкої текстури, а кріп є центральним елементом смаку в соусі. Краще використовувати свіжий кріп або замінити на пів ложки сушеного, оскільки сушені трави мають набагато сильнішу концентрацію аромату.
Як посмажити навагу цілком на сковороді
Практично будь-яка риба є прекрасним продуктом, який можна просто посмажити і вже можна подавати до столу. Правильно просмажена риба ніколи не порветься під час смаження, буде зверху засмаженою, а всередині соковитою
Найголовніше - слідувати рецепту і не залишати готову навагу на сковороді. Риба, залишена на сковорідці надто довго, стає жорсткою, сухою і несмачною.
Інгредієнти:
- Навага - 1,5 кг;
- Борошно для панірування;
- Сіль, перець;
- Цибуля ріпчаста;
- Рослинна олія;
- Зелень.
Приготування:
- Вимийте рибу і видаліть нутрощі, зріжте ножицями плавники на тушці. Посоліть і поперчіть навагу.
- Кожну рибку обваляйте в борошні з усіх боків. Завдяки цьому, при смаженні утворюється апетитна скоринка. Розігрійте сковороду з рослинною олією. Викладіть навагу й обсмажуйте, не накриваючи кришкою.
- Риба просмажується швидко, знадобиться до 7 хвилин на кожен бік. До наваги на сковороду додайте дрібно нарізану ріпчасту цибулю.
- Тепер прикрийте кришкою і дочекайтеся, коли цибуля стане золотистого кольору. Готову страву перекладіть на тарілку і прикрасьте улюбленою зеленню. Подавайте смажену навагу з цибулею в гарячому вигляді.
Риба навага з часником у духовці
Найкраще смак наваги розкривається при запіканні в духовці. Завдяки запіканню у фользі риба не пересихає і виходить особливо смачною. Готова навага дуже ароматна, ніжна і м'яка, у неї немає сильного рибного запаху.
Інгредієнти:
- Навага;
- Часник;
- Часник сушений;
- Перець;
- Паприка;
- Лимон;
- Сіль;
- Масло вершкове.
Приготування:
- Візьміть обробну дошку, філейний ніж і підготуйте рибу. Очистіть зсередини та зовні. Ретельно промийте холодною водою.
- Розкладіть лист фольги на велике деко. Викладіть рибу. Посипте перцем, сушеним часником і посоліть. Почистіть один часник, розділіть на зубчики і викладіть на навагу.
- Для пікантності посипте рибу копченою паприкою. Розкладіть скибочки лимона і шматочки вершкового масла. Щільно загорніть у фольгу і поставте в духовку на 40 хвилин.
- Запечену у фользі рибу можна подавати з вашими улюбленими овочами та гарнірами. Готова страва має апетитний, святковий вигляд і стане чудовою вечерею для всієї родини.
Як просто приготувати навагу в овочевому бульйоні
Простий спосіб приготування наваги в ароматному бульйоні, який вариться на основі традиційних овочів. М'ясо наваги дуже поживне, нежирне і належить до дієтичних продуктів. Тому варто замислитися про включення риби у свій раціон здорового харчування.
Інгредієнти:
- Навага - 2 шт.;
- Цибуля - 5 шт.;
- Перець - 1 шт.;
- Помідор - 1 шт.;
- Зелень;
- Сіль, перець.
Приготування:
- Заздалегідь розморозьте навагу. Розріжте рибу на кілька частин. Плавники і хвіст можна не прибирати, оскільки вони містять багато желюючих та інших корисних речовин. Наріжте цибулю кільцями, помідори і перець кубиками.
- Візьміть каструлю, налийте рослинну олію і поставте на вогонь. Коли розігріється, покладіть нарізану ріпчасту цибулю. Пасеруйте до прозорості та покладіть перець. Через 3-4 хвилини помідори.
- Перемішайте овочі, зверху викладіть шматочки риби. Посоліть і долийте трохи води, щоб покрило овочі та рибу до половини. Збільште вогонь і залиште тушкуватися під кришкою.
- Через 5 хвилин навага в овочевому бульйоні буде готова. Для подачі та додаткового смаку готову страву обов'язково посипте свіжою зеленню.
Швидке приготування наваги на сковороді в борошні
Навага не особливо популярна риба, оскільки багато господинь просто не знають, що з нею робити. В її щільному м'ясі немає дрібних кісток, що дуже зручно для вживання в їжу. Смажена навага в борошні дуже смачна, має хрустку золотисту скориночку і ніжне м'ясо всередині, а процес приготування займає кілька хвилин.
Ніколи не нехтуйте паніруванням з борошна, саме воно забезпечує смачну хрустку скориночку зверху та захищає рибу від вбирання занадто великої кількості олії. Не рухайте рибу на сковороді під час смаження, щоб вона добре зарум'янилася.
Інгредієнти:
- Навага - 3 шт.;
- Борошно - 3 ст. л.;
- Сіль - 1 ч. л.;
- Перець - 0,5 ч. л.;
- Рослинна олія.
Приготування:
- Попередньо розморозьте навагу при кімнатній температурі. У наваги практично немає луски, тому її досить вимити в холодній воді. Очистіть рибу від нутрощів. Видаліть плавники та хвіст. Наріжте на порційні шматочки і повністю обсушіть за допомогою паперових рушників. У глибокій тарілці змішайте пшеничне борошно, перець і сіль.
- Обваляйте шматочки риби в борошняній суміші з усіх боків. Розігрійте сковороду з товстим дном, налийте рослинну олію. Акуратно викладіть на гарячу сковороду шматочки риби. Попередньо струсіть надлишки борошна, щоб воно не пригоріло. Смажте рибу на середньому вогні, не накриваючи кришкою. За часом іде 3 хвилини на кожен бік.
- Коли навага набуде рівномірного золотистого відтінку, перекладіть шматочки на паперовий рушник, щоб позбутися зайвої олії. Як гарнір відмінно підійде овочевий салат, картопляне пюре або розсипчастий рис.
Як смачно посмажити навагу на сковороді
Смажена навага з хрусткою скоринкою дуже проста і неймовірно смачна страва. Цей вид риби має приємну текстуру і має безліч корисних властивостей. Смажена навага швидко готується і сподобається всім любителям риби. Щоб доповнити готову страву, досить зварити картоплю або зробити овочевий салат.
Інгредієнти:
- Навага - 3-4 шт.;
- Кукурудзяне борошно - 3 ст. л.;
- Чорний перець - 0,5 ч. л.;
- Сіль кам'яна - 1 ч. л.;
- Часник;
- Вершкове масло;
- Рослинна олія.
Приготування:
- Перед приготуванням необхідно почистити та помити рибу. Ножицями відріжте плавники та хвіст. Очистіть від нутрощів. Розріжте тушки на кілька порційних частин.
- Далі знадобиться чистий і міцний целофановий пакетик. Змішайте в ньому кукурудзяне борошно, чорний мелений перець і сіль. Потім покладіть шматочки наваги в пакет і потрясіть, щоб риба перемішалася з паніруванням.
- Розігрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Потім додайте шматочок вершкового масла. Візьміть один зубчик часнику, розчавіть і покладіть до олії на сковороду. Коли масло добре нагріється, зменшіть вогонь і викладіть рибу. Обсмажуйте 5 хвилин, потім переверніть на інший бік.
- Навага повинна покритися рум'яною скоринкою. Однак не пересмажуйте рибу, щоб вона залишалася вологою і соковитою всередині. Смажену рибу подавайте до столу в гарячому вигляді, після охолодження зберігайте в холодильнику до двох днів.
Як приготувати навагу з цибулею на сковороді
Якщо ви любите морепродукти, вам обов'язково сподобається ця хрустка риба з цибулею, яку дуже просто приготувати на сковороді. Смажена цибуля може перетворити будь-яку страву на щось особливе. Обсмажена навага виходить соковита й ароматна. Велика кількість цибулі просочує рибу і надає їй приголомшливий солодкий присмак.
Інгредієнти:
- Навага - 1 кг;
- Цибуля - 3-4 шт.;
- Сіль, перець;
- Борошно пшеничне;
- Олія рослинна.
Приготування:
- Вимийте рибу. Відріжте голову, хвіст і плавники. Вичистіть зсередини та знову промийте у воді. Велику рибу розріжте навпіл, а дрібну можна смажити цілком. У плоскій тарілці змішайте борошно та сіль. Обваляйте рибу в паніровці з усіх боків, щоб вона не прилипала до поверхні сковорідки, зберегла форму під час смаження і стала хрусткою.
- На гарячу сковороду налийте рослинну олію. Дочекайтеся, коли олія нагріється, і викладіть рибу. У процесі смаження не накривайте сковороду кришкою, щоб готова страва не втратила своїх хрустких властивостей. Коли риба зарум'яниться, переверніть її на другий бік.
- Візьміть три великі цибулини, очистіть від лушпиння і наріжте тонкими півкільцями. Потім додайте нарізану цибулю на сковороду. Смажте разом до золотистого кольору цибулі, періодично її помішуючи.
- Обсмажену рибу перекладіть на тарілку. Готову карамелізовану цибулю з рослинною олією викладіть поверх наваги. До цієї страви можна додати гарнір і подавати з будь-якими овочами.
Як приготувати навагу в клярі
Завдяки кляру виходить дуже смачна риба з ніжною текстурою. Вона має гарне золотисте покриття з хрусткою скоринкою, яке зберігає м'яке і соковите м'ясо всередині. Смажена навага в клярі є ідеальною стравою для подачі як у свята, так і в звичайний день. Смажену рибу рекомендується готувати безпосередньо перед вживанням.
Інгредієнти:
- Навага - 2 шт.;
- Яйця курячі - 2 шт.;
- Молоко - 100 мл;
- Борошно - 30 г;
- Сіль адигейська;
- Паприка.
Приготування:
- Базовий рецепт рибного кляру містить лише чотири простих інгредієнти, але в ньому виходить найсмачніша навага в клярі, яку тільки можна уявити. Для кляру з'єднайте яйця, молоко, борошно і дрібку адигейської солі. Збийте до однорідного стану.
- У очищеної наваги видаліть хвіст і плавники. Поріжте рибу на кілька рівних частин. Додайте по одній чайній ложці адигейської солі та паприки, злегка втирайте спеції в рибу.
- Розігрійте сковороду з олією для смаження. Кожен шматочок наваги занурте в кляр і викладіть на сковороду. Зробіть найменший вогонь і обсмажуйте рибу під закритою кришкою.
- Коли риба добре підрум'яниться, покладіть її на тарілку з паперовим рушником, щоб видалити надлишки олії. Готову навагу в клярі подавайте до столу в гарячому вигляді з овочами або гарніром.
Смачна навага з овочами в духовці
Варіантів приготування наваги дуже багато, але найшвидшим, що дозволяє зберегти смак і корисні речовини, є запікання в духовці. Навага з овочами приготована в духовці буде відмінним вибором для здорової сімейної вечері.
Інгредієнти:
- Навага - 600 г;
- Морква - 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- Сметана - 150 г;
- Лимонний сік - 2 ст. л. л.;
- Сіль, перець чорний мелений.
Приготування:
- Вимийте моркву, почистіть і натріть на крупній тертці. Очистіть і розріжте навпіл цибулину, а потім наріжте великими півкільцями. Розігрійте олію у великій сковорідці та обсмажте цибулю з морквою, поки овочі не стануть м'якими.
- Вимийте рибу, додайте сіль, перець і лимонний сік. Кислотність соку відмінно підкреслює і зберігає м'який смак наваги. Через 15 хвилин візьміть форму для випічки та викладіть рибу.
- Карамелізовані овочі викладіть зверху та залийте сметаною. Поставте форму в розігріту духовку на 35 хвилин.
- Подавайте готову навагу на блюді, прикрасивши шматочками лимона і свіжою зеленню. Поєднання овочів із запеченою рибою подарує приємне відчуття ситості та насолоду від смачної страви.
За смаком навага набагато перевершує інші види риб. Для неї характерне ніжне м'ясо, яке має приємну текстуру. У м'ясі цієї риби здебільшого відсутні дрібні кістки, зате міститься багато білка, вітамінів, мінералів і амінокислот. Вживання цієї риби підтримує роботу здорового організму і є важливою частиною збалансованого харчування.