Наш рецепт » Страви з риби » Як приготувати тунця

Як приготувати тунця

Тунець - продукт дієтичний, у ньому багато поживного білка, але мало жирів, а до того ж м'ясо містить рідкісні й корисні омега-6 і омега-3, вітамін В6. Та й загалом це дуже смачна риба сімейства скумбрієвих, яка чудова в смаженому, маринованому, консервованому і навіть сирому вигляді. Залишається навчитися її готувати! Пропонуємо добірку рецептів, які зроблять ваш раціон корисним і різноманітним.

Як просто та смачно приготувати тунця - покроковий фото рецепт

Простий і ефективний спосіб готування риби, цікавий він тим, що при різному ступені просмажування страва має інший смак. Незвично, правда?

Точного часу смаження тунця немає. Можна готувати всього секунд 30, отримуючи соковиту рибу з рожевою м'якоттю, або потримати на пательні довше для активнішого просмажування. Але занадто довго готувати філе не варто, воно стане жорстким. І не варто боятися, що риба буде сирою, адже тунця можна їсти навіть без термічної обробки.

Інгредієнти

  • Тунець свіжий: 150-200 г
  • Сіль, перець: за смаком
  • Олія рослинна: для смаження

Інструкція приготування

  1. Рибу попередньо розморозити при кімнатній температурі, дати стекти зайвій волозі, промокнути серветками.

    Як приготувати тунця
  2. Присипати шматочки сіллю і перцем з двох боків, розподілити приправи рівномірно по всій поверхні руками.

    Як приготувати тунця
  3. Сковороду сильно розігріти, налити олію і прогріти також її.

    Як приготувати тунця
  4. Потім викласти в гарячу олію шматочки риби і смажити на середньому вогні.

    Як приготувати тунця
  5. Перевернути через півхвилини або хвилину, спостерігаючи за ступенем прожарювання на зрізі шматочка, риба буде з червоної перетворюватися на жовтувату. Ступінь приготування кожен може вибирати для себе.

    Як приготувати тунця

Подавати рибу в теплому вигляді на порційних тарілках із гарніром або овочами. Ось так швидко, просто і легко готується дієтичний і корисний обід або вечеря з тунця.

Як приготувати тунця


Ще один варіант, як смачно приготувати тунця

Тунець не можна назвати дешевою рибою, тому хочеться, щоб придбаний продукт був смачним після приготування. І це один із безпрограшних рецептів, який виходить завжди!

Інгредієнти:

  • Тунець філе - 700-900 г;
  • Соєвий соус - 0,5 ст.;
  • Олія оливкова - 1/3 ст.;
  • Апельсиновий сік - з ½ шт.;
  • Лимонний сік - з 1/3 шт.;
  • Суміш перців за смаком;
  • Сухий орегано - 0,5 ч. л.;
  • Часник - 2 зубки;
  • Кінза свіжа - невеликий пучок;
  • Вершкове масло та рослинна олія для обсмажування.

Приготування:

  1. Філе розморозити і промити, злегка обсушити від зайвої вологи. Змішати соєвий соус і оливкову олію. Додати сік цитрусових, перець, дрібно нарізану кінзу, подрібнений часник і орегано.
    Як приготувати тунця
  2. Отриманий маринад перемішати і вилити на рибу, ретельно обробляючи кожен шматочок ароматною сумішшю. Накрити заготовку харчовою плівкою і відправити в холодильник на годину просочуватися.
    Як приготувати тунця
  3. Сковороду поставити на плиту, на ній прогріти суміш олії та вершкового масла, а потім викласти рибні шматочки. Смажити на середньому вогні хвилини дві.
    Як приготувати тунця
  4. Потім перевернути на інший бік і готувати ще 2 хвилини, викласти на тарілку і подавати в гарячому вигляді. В ідеалі всередині тунець має залишитися червонуватим.
    Як приготувати тунця

Як приготувати філе тунця на сковороді гриль

За такого способу обробки рибка виходить, як на вогні - соковита, з рум'яною скоринкою і характерними для гриля апетитними смужками. Прекрасне доповнення звичайного і навіть святкового меню!

Інгредієнти:

  • Тунець (філе) - 500 г;
  • Коріандр - 1 ч. л.;
  • Перець мелений - ½ ч. л.;
  • Фенхель - щіпка;
  • Лимон - 1 шт.;
  • Сіль - ½ ч. л.;
  • Оливкова олія - 4 ст. л.

Приготування:

  1. Філе дуже гострим ножем нарізати на шматки завтовшки не менше 2 см. Приправи змішати і ретельно перетерти в ступці або руками, щоб вони розкрилися і проявили себе максимально...
    Як приготувати тунця
  2. Присипати кожен шматочок риби з усіх боків сумішшю спецій, злегка вдавлюючи їх у м'якоть, потім натерти олією. Суху сковорідку-гриль добре розжарити на сильному вогні, викласти на неї рибу, злегка придавивши шматочки.
    Як приготувати тунця
  3. Через 1,5-2 хвилинки перевернути на інший бік, смажити ще стільки ж, після чого зняти зі сковорідки на тарілку або дошку. Злегка скропити оливковою олією і соком лимона з обох боків, дати «відпочити» кілька хвилин і подавати з гарніром.
    Як приготувати тунця

Як приготувати тунця свіжомороженого під соєвим соусом

Глазур на основі соєвого соусу - прекрасне доповнення до найніжнішої риби. Рецепт простий, але в той же час надзвичайно вишуканий і оригінальний. Ідеальна страва для романтичного вечора.

Інгредієнти:

  • Свіжоморожене філе тунця - 500 г;
  • Перець чорний свіжомелений - 1 ч. л.;
  • Соус соєвий - 1 ст. л.;
  • Оцет бальзамічний - 1 ст. л.;
  • Крохмаль кукурудзяний - 1 ч. л.;
  • Сіль - 1 щіпка;
  • Цукор - 4 ч. л.

Приготування:

  1. Рибу нарізати порційно, присипати сіллю і перцем, обсмажити на сухій гарячій сковороді з двох боків по 1,5-2 хвилини.
    Як приготувати тунця
  2. Інгредієнти для соусу з'єднати в сотейнику, довести до кипіння і варити на мінімальному вогні до загустіння, постійно помішуючи ароматну масу. Полити нею тунця, подати до столу.
    Як приготувати тунця

Як приготувати тунця швидко на сковороді

Ще один експрес-рецепт для легкої та вишуканої вечері, який готується на звичайній сковороді за кілька хвилин. Швидко, смачно і неймовірно корисно.

Інгредієнти:

  • Тунець (стейки) - 200-220 г.

Для маринаду:

  • Соєвий соус - 1-2 ч. л.;
  • Олія оливкова - 2 ч. л.;
  • Перець чорний за смаком;
  • Сік лимона - 1-2 ч. л.

Приготування:

  1. Стейки розморозити, присипати перцем, полити олією, соєвим соусом, розподілити по поверхні риби з усіх боків за допомогою кондитерського пензля. Залишити на 30 і більше хвилин маринуватися, краще відправити рибу в холодильник, хоча можна залишити і за кімнатної температури.
    Як приготувати тунця
  2. Просушити шматочки паперовими рушниками, прибираючи зайву вологу. Сковороду змастити оливковою олією, гарненько розігріти і викласти на неї стейки.
    Як приготувати тунця
  3. Смажити з двох боків по 1,5 хвилини, також не забути запечатати бічні боки, це допоможе зберегти смачний сік всередині.
    Як приготувати тунця
  4. Готові стейки викласти на фольгу, скропити лимонним соком і залишити на 5 хвилин «дійти». Подавати з улюбленим гарніром, чудово підійдуть насіння кіноа у відвареному вигляді та броколі.
    Як приготувати тунця

Як приготувати стейк із тунця в кунжуті

Ніжне рибне філе в паніровці з кунжуту - прекрасна ресторанна вечеря у себе вдома. Приготування зовсім не складне, а зовнішній вигляд дійсно вражає, особливо якщо витратити час і проявити фантазію на оформлення подачі.

Інгредієнти:

  • Тунець - 2 стейки;
  • Соус соєвий - 4 ст. л.;
  • Оливкова олія - 2 ст. л.;
  • Кунжут - 40-50 г;
  • Зелень за смаком.

Приготування:

  1. Стейки розморозити на нижній полиці в холодильнику, обсушити від зайвої води. У зручній мисці змішати соєвий соус і олію у співвідношенні 1:2 та опустити в нього тунець на хвилину, перевернути іншим боком і потримати стільки ж. Потім перекласти стейки в широку миску з кунжутом і гарненько обваляти їх у насінні.
    Як приготувати тунця
  2. Суху сковороду розжарити, смажити стейки з двох боків по 1-1,5 хвилині, зняти з вогню і нарізати гострим ножем на шматочки по 1-2 см завтовшки під кутом 45 градусів. Перед подачею прикрасити зеленню.
    Як приготувати тунця

Як приготувати тунця з лимоном у духовці

Далі ще один варіант приготування тунця, що заслуговує на особливу увагу. Цього разу риба готується в духовці. Клопоту небагато, а результат порадує смаком і апетитним зовнішнім виглядом.

Інгредієнти:

  • Тушка тунця - 1 шт.;
  • Лимон - 1 шт.;
  • Цукор - 0,5 ч. л.;
  • Олія соняшникова - 1 ч. л.;
  • Сіль і перець за смаком.

Приготування:

  1. Тушку вимити, відрізати плавники і хвіст, розрізати черевце і прибрати всі нутрощі, протерти поверхні паперовою серветкою. Зробити ножем перпендикулярні надрізи з обох боків.
    Як приготувати тунця
  2. Посолити і посипати перцем, зверху і всередині, щоб рибка маринувалася рівномірно. Лимон нарізати півкільцями.
    Як приготувати тунця
  3. Присипати цукром. Укласти лимонні часточки в надрізи, всередину тушки і в зябра. Скропити тунця олією.
    Як приготувати тунця
  4. Укласти тушку в пакет для запікання, видавити з нього повітря (щоб не надувався під час запікання) і зав'язати. Відправити в духовку при 180-190° до готовності, це близько 15-20 хвилин. Подати до столу з обраним гарніром.
    Як приготувати тунця

Як приготувати салат із тунцем і руколою

Вишуканий, красивий, строкатий і легкий як у приготуванні, так і для організму салатик. Хоча по суті це повноцінна страва для вечері, адже в ній є смажена риба і свіжі овочі.

Інгредієнти:

  • Тунець - 350 г;
  • Рукола - 100 г;
  • Помідори чері - 300 г.

Для заправки:

  • Олія рослинна - 3 ст. л. л.;
  • Сік лимона - 2 ст. л.;
  • Гірчиця - 1 ст. л.;
  • Сіль і перець за смаком.

Приготування:

  1. Овочі та зелень вимити й обсушити. Добре прогріти сковороду-гриль, жиру додавати не потрібно. Викласти на неї стейк і смажити 2 хвилини.
    Як приготувати тунця
  2. Перевернути й обсмажити з іншого боку стільки ж. Остудити повністю, нарізати тонкими скибочками рибу. Помідори нарізати на четвертинки.
    Як приготувати тунця
  3. Усі продукти для заправки змішати і злегка збовтати виделкою. Чері з'єднати з листочками руколи в мисці.
    Як приготувати тунця
  4. Полити заправкою і гарненько вимішати, перекласти в тарілки для подачі і зверху красиво викласти смажений тунець. Усе, легка і смачна вечеря готова.
    Як приготувати тунця

Як засолити тунець у домашніх умовах

Найчастіше в магазинах можна знайти або консерви з тунця, або морожені тушки (або стейки). А ось знайти в продажу солоного тунця досить проблематично, хоча це справжній делікатес. Не біда, засолити тунця можна легко в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • М'ясо тунця (філе) - 500 г;
  • Цукор - 2 ст. л. л.;
  • Сіль - 5 ст. л.

Приготування:

  1. Рибу розморозити, мити не потрібно - тільки промокнути серветкою від зайвої вологи. Як правило, тунець продається вже порційними шматочками, тому додатково різати його не доводиться. У мисочці змішати сіль із цукром.
    Як приготувати тунця
  2. Приготувати форму для маринування, краще взяти скляну, вона не вступить у реакцію з сіллю. На дно висипати половину сухої суміші, поверх укласти скибочки тунця.
    Як приготувати тунця
  3. Посипати стейки зверху залишками суміші, прикрити кришкою або замотати посуд у плівку і поставити в холод на 12 годин. Потім перевернути шматочки і залишити ще на такий самий час. Усе, солоний тунець готовий до подачі.
    Як приготувати тунця

Як приготувати тартар із тунця

Давайте приготуємо з тунця тартар. Так, рецепт не з найпростіших, доведеться і по магазинах побігати в пошуку всіх продуктів, і з оформленням попрацювати. Але яка ж краса виходить у результаті, а який смак у страви! Справжній гастрономічний захват!

У цьому рецепті риба не піддається тепловій обробці, проте з огляду на те, що шматочки дуже маленькі, 10-15 хвилин цілком вистачає, щоб тунець промаринувався. Так що це вже не сира, а солона риба і їсти її можна сміливо.

Інгредієнти:

  • Філе тунця - 200 г;
  • Салатне листя - 30 г;
  • Яйце перепелине - 2 шт.;
  • Редис середній - 2 шт.;
  • Помідор невеликий - 1-2 шт.;
  • Огірок невеликий - 1 шт.;
  • Зелена цибуля - 3-4 пера;
  • Селера - 1 стебло;
  • Часник - 1 зубок;
  • Оливкова олія - 3 ст. л.;
  • Гірчиця - 1 ч. л.+ 0,5 ч. л. для заправки;
  • Соєвий соус - 1,5-2 ст. л.;
  • Цукор коричневий - 0,5 ч. л.;
  • Мірин - 3 ст. л.;
  • Олія кунжутна - 1/3 ч. л.;
  • Оцет бальзамічний - 0,5 ч. л.;
  • Кунжут (насіння) - 0,5 ч. л.;
  • Сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Філе розморозити в холодильнику, промокнути паперовою серветкою і нарізати кубиком зі сторонами близько 0,5 см. З'єднати оливкову олію та дрібнорубану цибулю-перо.
    Як приготувати тунця
  2. Додати сюди ж гірчицю, соєвий соус, ретельно збити вінчиком. Це буде соус для маринування риби.
    Як приготувати тунця
  3. Залити соусом філе, ретельно перемішати, дати промаринуватися 10-20 хвилин. Часник очистити і нарізати слайсами, так само подрібнити селеру.
    Як приготувати тунця
  4. Овочі змішати з кунжутом і цукром, додати кунжутну олію, мірін і соєвий соус, гірчицю і оцет. Усе добре перемішати.
    Як приготувати тунця
  5. За допомогою кулінарного кільця викласти на тарілку маринований тунець, зробити по центру заглиблення і викласти жовток яйця. Прикрасити тартар салатом з овочів, полити заправкою і подавати. До цієї страви добре підійдуть грінки з житнього хліба.
    Як приготувати тунця

Тунець можна їсти навіть у сирому вигляді, не дарма його часто використовують у суші. Але він чудовий і в маринованому, смаженому та солоному вигляді. Так, ціна немаленька, але можна іноді побалувати себе і рідних цією смачною і корисною рибкою!

Рекомендуем

Палтус у духовці
Палтус у духовці
Ніжне, смачне м'ясо палтуса містить у собі безліч речовин, які необхідні для людини. Належить ця риба до сімейства камбалових, водиться в чистих морських водах. До переваг, крім користі та
Домашня засолювання риби з горілкою і прянощами - швидко і смачно
Домашня засолювання риби з горілкою і прянощами - швидко і смачно
Смачна, пряна і щільна за текстурою солона червона риба відмінно доповнить будь-який святковий стіл. Пропонована сьогодні домашня засолювання риби з горілкою і прянощами, дає можливість приготувати

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору