Як готувати пеленгас
Риба пеленгас належить до сімейства кефальових, тому її м'ясо за смаком нагадує цю саму кефаль, але в пеленгаса воно більш соковите та жирне, із солодкуватим присмаком. Пеленгас є поживним і корисним продуктом, адже містить йод, калій, фосфор, селен, омега-3, а також вітаміни А, С, К, РР, В, Е та щонайменше 20% легкозасвоюваного білка. Пеленгас не тільки корисний, а й тішить малою кількістю кісток, і всі вони великі, легко видаляються як із сирої, так і приготовленої риби. М'ясо пеленгаса відмінно підходить для виготовлення супів, котлет, запікання, обсмажування шматочками і навіть салатів!
Смачний пеленгас у духовці - покроковий фото рецепт
Ніжне, соковите м'ясо рибки з незвичайним пряним ароматом - це прекрасне рішення для святкового застілля. Рецепт в'єтнамської кухні, але він обов'язково сподобається любителям рибних страв і чогось незвичайного. Приїлася юшка та смажена риба? Тоді спробуйте цей оригінальний варіант!
Рибу можна взяти одну велику або кілька невеликих тушок до загальної ваги. Якщо не вдалося знайти соус шача, можна замінити його улюбленими азіатськими приправами або аджикою.
Інгредієнти
- Пеленгас свіжий: 1.2 кг
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Часник зубчики: 4 шт,
- Імбир корінь: шматочок
- Перець гострий: 1 шт.
- Сіль кам'яна: за смаком
- Цукровий пісок: 1 ч. л.
- Перець червоний мелений: 1/2 ч. л.
- Соус Шача: 1 ч. л.
- Рослинна олія: для смаження
Інструкція приготування
-
Приготувати смачно пеленгас просто. Тушки випатрати, прибрати чорну плівку (вона буде давати гіркоту в готовій страві), зрізати голови, хвости і плавники, ретельно вимити зсередини і зовні.
-
На сковороду налити трохи олії, розігріти її. Всипати цукор і швиденько перемішати.
-
Дочекатися його карамелізації, постійно помішуючи.
-
Обсмажити на карамелізованій олії нарізані дуже дрібно цибулю, часник, імбир і гострий перець.
-
Посолити. Додати соус Шача та червоний мелений перець, він додасть готовій страві помірної гостроти. Обсмажити хвилинку і злегка остудити.
-
Гострим ножем зробити на тушках досить глибокі надрізи через кожні 3-3,5 см.
-
Натерти рибу пряним соусом, ретельно пройшовшись усіма надрізами та внутрішньою частиною тушок.
-
Викласти кожну рибку на змащений олією шматочок фольги, ретельно замотати і зафіксувати краї.
-
Викласти на деко, на дно налити трохи води, щоб м'ясо в процесі приготування ще й пропарювалося, не було сухим.
-
Запікати 30 хвилин при 180°, потім перевернути пакети з рибою на другий бік і готувати ще 25 хвилин. Ось таку апетитну страву з рум'яною скоринкою та оригінальним смаком можна приготувати з простої та доступної рибки!
Рецепт пеленгаса на сковороді
Простий, але незвичайний спосіб приготування смаженого пеленгаса. Нічого складного, але використання приправ робить страву цікавою, ароматною і помірно пряною. Спробуйте і, можливо, будете в майбутньому готувати тільки так!
Інгредієнти:
- Пеленгас середнього розміру - 1 шт.;
- Приправа для риби - 0,5 ч. л.;
- Рослинна олія - 3-4 ст. л. л.;
- Борошно пшеничне - 3-4 ст. л.;
- Сіль - 1 ч. л.
Приготування:
- Тушки очистити від луски, зрізати плавники, хвіст і голову, випатрати, видалити усередині чорну плівку, вимити зсередини і зовні.
- Нарізати пеленгас на шматочки, скласти в глибоку ємність, посолити і приправити, ретельно вимішати для рівномірного розподілу спецій по поверхні рибних шматочків. Залишити маринуватися хвилин на 20-30.
- Кожен шматочок ретельно обваляти в борошні і викласти на сковороду з уже розігрітою олією, смажити до рум'яної скоринки, на це знадобиться близько 5 хвилин.
- Потім шматочки перевернути і готувати з другої сторони ще стільки ж, а потім обсмажити по хвилиночці з бічних сторін. Подавати до столу з улюбленими гарнірами та свіжими овочами.
Рецепт смачної юшки з пеленгаса
Ніколи не викидайте хвіст і голову пеленгаса. Адже з них виходить навариста та насичена за смаком юшка. А готується виключно з додаванням овочів - ніяких круп, тільки найосновніші продукти.
Інгредієнти:
- Пеленгас - 850 г;
- Цибуля середня - 1 шт.;
- Картопля - 3 шт.;
- Лист лавра - 1 шт.;
- Перець і сіль - за смаком;
- Свіжа зелень при подачі;
- Вода - 2 л.
Приготування:
- Почистити рибу, зняти чорні плівки в черевці, вирізати зябра з голови, нарізати тушку на шматочки. Очистити картоплю, промити зелень. Викласти рибу в каструлю, залити водою і проварити 20 хвилин після початку явного кипіння, знімаючи піну, що утворюється.
- Нарізати картоплю і цибулю, готовий бульйон процідити від кісточок через сито і додати до нього овочі, варити хвилин 15. Рибу, що злегка охолола, розібрати, викидаючи кістки і шкіру, а чисте м'ясо повернути в каструлю або залишити до подачі.
- Посолити, поперчити за смаком, приправити лавровим листом або іншими улюбленими спеціями, варити до готовності овочів. Подавати можна двома способами. Перший передбачає змішання всіх компонентів у каструлі, за другого - шматочки риби викладають у порційні тарілки і заливають бульйоном з овочами. Приємного!
Пеленгас, запечений цілком у духовці
Таке приготування риби просте у виконанні, а готова страва має досить ефектний вигляд, можна навіть подати до святкового столу. Усього-то й потрібно, що сам пеленгас, прості добавки і трохи часу на запікання!
Інгредієнти:
- Тушка пеленгаса - 2 кг;
- Лимон - 0,5 шт.;
- Майонез - 2-3 ст. л.;
- Соняшникова олія - 1 ст. л. л.;
- Петрушка зелень - кілька гілочок;
- Сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Прибрати з тушки луску, випатрати і обов'язково видалити чорну плівку всередині. Якщо попалися молочко або ікра - не викидати, а помити і поки що відкласти в сторону. Помити рибу зовні та зсередини.
- Натерти сіллю і перцем з усіх боків. Слідом змастити пеленгаса зсередини і з внутрішньої частини майонезом. Лимон нарізати на часточки, покласти їх усередину тушки разом із зеленню.
- Ікру або молоки посолити і поперчити, теж змастити майонезом. Укласти тушку та ікорку на застелене пергаментом деко для запікання, зверху злегка скропити рослинною олією. Запікати в уже розігрітій до 180° духовій шафі 35 хвилин, потім ікру вийняти, а тушку перевернути і готувати ще 20 хвилин. При подачі пеленгаса прикрасити зеленню, свіжими овочами і лимонними часточками.
Як правильно маринувати пеленгаса
Цю рибу можна не тільки варити, запікати або смажити, а й маринувати за типом оселедця. Виходить дуже смачна, ніжна і поживна закуска, ідеально з картоплею або салатом зі свіжих овочів.
Прянощі для соління пеленгаса можна додавати на свій смак. Любителям яскравого смаку можна використовувати більше оцту або гострі спеції, наприклад, пекучий перець.
Інгредієнти:
- Пеленгас без голови - від 1,2 кг;
- Сіль - 1 ст. л.;
- Цукор - 2 ст. л.;
- Цибуля велика - 2 шт.
Маринад:
- Вода - 3 ст. л.;
- Сіль - 1 ст. л.;
- Цукор - 0,5 ст. л.;
- Оцет 9% - 0,5 ст.;
- Коріандр - 1 ч. л.;
- Лист лавра - 2-4 шт.;
- Олія рослинна - 0,5 ст.
Приготування:
- Рибу почистити, випатрати, ретельно помити і нарізати порційними шматками. Скласти її в ємність відповідного розміру і додати перець із сіллю. Всипати нарізану пір'ям цибулю, все перемішати.
- У каструлі з'єднати воду з кристалами цукру і солі, іншими спеціями, прокип'ятити хвилини 3, наприкінці влити олію і оцет.
- Повністю остудити маринад і залити ним рибу, накрити кришкою і поставити в холодильник на 2 доби. Спробувати закуску і за бажання додати прянощів або солі, дати промаринуватися ще кілька годин.
Як приготувати пеленгаса в духовці з лимоном
Така страва підійде і як прикраса святкового столу, і на рядовий обід-вечерю, адже готується вона до неподобства просто, а має шикарний вигляд.
Приправу бажано вибирати з цедрою лимона і морською сіллю, якщо такої немає, то можна взяти іншу, але щедро скропити рибу соком лимона і посолити (якщо солі в складі приправи немає взагалі).
Інгредієнти:
- Пеленгас - 1,5-2 кг;
- Приправи для риби;
- Лимон - 1 шт.;
- Олія рослинна - 20 мл.
Приготування:
- Тушку почистити від луски і нутрощів, прибрати плавники і вимити. Промокнути з усіх боків паперовими рушниками від зайвої вологи і натерти приправою.
- Половину лимона нарізати дрібно і відправити всередину риби. Укласти її на змащену олією фольгу і перевернути вниз черевцем. Гострим ножем зробити косі надрізи з обох боків хребта через 3-4 см.
- Вкласти в ці прорізи другу половину лимона, нарізану часточками. Ретельно замотати тушку у фольгу і покласти в холодильник години на дві маринуватися.
- Запікати рибу за 180° близько 40 хвилин, за бажання наприкінці фольгу можна відкрити для формування хрусткої і рум'яної скоринки. Прикрасити пеленгаса перед подачею свіжою зеленню і лимоном. Приємного!
Як приготувати пеленгаса в соусі
Ніжний, соковитий і помірно жирний пеленгас є прекрасною основою для багатьох перших і других страв. Подавати цю рибу можна як на свято, так і в звичайний день. Готуйте із задоволенням!
Інгредієнти:
- риба пеленгас - 1.2 кг;
- перець гіркий мелений червоний: 1/2 ч. л.;
- цибуля зелена - для подачі;
- борошно пшеничне - 1 ст. л.;
- крохмаль кукурудзяний - 1/2 ч. л.;
- вода - 50 мл;
- сіль;
- рослинна олія.
Соус для риби:
- соус соєвий - 2 ст. л.;
- карамельний соус - 1 ст. л.;
- імбир - 2 г;
- часник - 3 зубчики;
- перець чорний мелений - 1/2 ч. л.
Приготування:
Рибу почистити, зрізати з хребта філе, нарізати шматочками, замаринувати, обсмажити і протушкувати з соусом.