Скумбрія у фользі
Скумбрія - дуже смачна риба, яку можна їсти не тільки в копченому, солоному або маринованому вигляді. Ще смачнішою та кориснішою виходить риба, запечена в духовці. А щоб під час запікання скумбрія зберегла свою соковитість, зробити це найкраще у фользі. Пропонуємо відразу 7 рецептів, як запекти скумбрію у фользі. Можна додати різні спеції та овочі на свій смак і рибка заграє новими барвами.
Скумбрія у фользі в духовці
Насамперед найпростіший і найсмачніший рецепт приготування запеченої скумбрії. Риба, приготована в духовці у фользі цим способом, має неймовірний аромат і соковитість.
Для рецепта підходить м'який плавлений сирок із баночки. Але можна взяти звичайний і просто натерти його на тертці.
Інгредієнти
- Скумбрія: 500 г
- Морква: 100 г
- Цибуля ріпчаста: 100 г
- Плавлений сир: 60 г
- Мелений коріандр: 1/3 ч. л.
- Чорний перець: 1/3 ч. л.
- Сіль кам'яна: 1 ч. л.
- Рослинна олія: 1 ст. л.
- Лимонний сік: 1 ч. л.
Інструкція приготування
Щоб приготувати скумбрію у фользі смачно і швидко, чистимо і миємо овочі. Готуємо скумбрію, для цього рибу ретельно миємо, видаляємо кишки та зябра.
Змішуємо сік лимона, мелений коріандр, рослинну олію, сіль і чорний мелений перець.
Густим маринадом рясно змащуємо тушку риби з усіх боків і всередині. Залишаємо маринуватися.
Цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву тремо на тертці. Овочі обсмажуємо до напівготовності. Перекладаємо в миску, додаємо плавлений сир і спеції, перемішуємо.
Кладемо рибу на досить великий шматок фольги. Всередину кладемо щедру порцію начинки. Щільно загортаємо.
Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин. Потім знімаємо фольгу і відправляємо запікатися ще на 10 хвилин для утворення золотистої скоринки. Готову рибку подаємо в гарячому вигляді як основну страву або в холодному як закуску.
Соковита скумбрія у фользі запечена в духовці
Скумбрія, яка запікається у фользі в духовці, завжди виходить дуже соковитою. Наступний рецепт справжня знахідка для зайнятої господині. Готувати таку рибку дуже просто, а результат перевершує всі очікування.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 500 г;
- Яйця курячі - 2 шт.;
- Твердий сир - 60 г;
- Сіль велика - 1 ч. л.;
- Чорний перець - 1/4 ч. л.;
- Куркума - 1/2 ч. л.;
- Зелень петрушки - пучок;
- Цедра лимона - 1 ч. л.;
- Часник - 2-3 зубки.
Спосіб приготування:
- Скумбрію миємо, відрізаємо голову, плавники і видаляємо кишки. На поверхні робимо надрізи до хребта через 2-3 см із двох боків. Рибу з усіх боків посипаємо сіллю, чорним меленим перцем і куркумою, розтираємо.
- Курячі яйця відварюємо, охолоджуємо і натираємо на тертці. Сир натираємо на тертці та відправляємо до яєць. Подрібнюємо петрушку, додаємо до решти продуктів. Туди ж кладемо цедру лимона і часник, все перемішуємо. Готовою масою фаршируємо рибу.
- Скумбрію перекладаємо на фольгу і щільно загортаємо. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Розгортаємо фольгу і ставимо в духовку ще на 5-10 хвилин, температуру збільшуємо до 200 градусів.
- Готову рибку подаємо в гарячому вигляді з картопляним пюре та свіжими помідорами. Коли скумбрія охолоне, вона залишиться такою ж смачною, тож запечену рибу можна подати і як закуску.
Скумбрія у фользі з цибулею та зеленню
Дуже смачна риба скумбрія, наповнена ароматами цибулі та зелені, присмачена крапелькою лимонного соку, печеться в духовці і віщує чудову вечерю. А готується простіше простого!
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- Лимон - 0.5 шт.;
- Сіль - за смаком;
- Зелень петрушки та кропу - пучок.
Спосіб приготування:
- У скумбрії видаляємо голову, хвіст і нутрощі, ретельно промиваємо. Цибулю очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями.
- Лимон добре миємо і разом зі шкіркою нарізаємо тонкими часточками. Зелень залишаємо цілою, видаляємо тільки грубі стебла.
- Рибу з усіх боків посипаємо великою сіллю. На фольгу викладаємо подушку з нарізаної цибулі.
- На цибулю кладемо рибу. Всередину закладаємо скибочки лимона, цибулю і зелень.
- Щільно загортаємо фольгу, щоб вона не пропускала сік, який буде виділятися з риби під час приготування. Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 20 хвилин. Відкриваємо фольгу і продовжуємо запікати ще 10 хвилин.
- Рибу з цибулею та зеленню подаємо до столу гарячою. На гарнір до неї можна використовувати картоплю або улюблену кашу, також відмінно підходять салати з овочів.
Скумбрія, запечена у фользі з помідорами
За наступним рецептом ніжна, ароматна і дуже соковита скумбрія готується у фользі зі скибочками помідорів. Спробуйте приготувати, і вона стане улюбленим доповненням до обіду або вечері.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Помідори - 3 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Цибуля середня - 1 шт.;
- Сметана - 2 ст. л.;
- Суміш спецій - 0,5 ч. л.;
- Мелений коріандр - 0,5 ч. л.;
- Паприка - 1 ч. л.;
- Чорний перець - ¼ ч. л.;
- Сіль - 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Скумбрію очищаємо від нутрощів, відрізаємо голову і хвіст. Помідори нарізаємо тонкими кільцями, лимон ретельно миємо і ріжемо півкільцями.
- Рибу нарізаємо на шматочки завтовшки 3 см, посипаємо спеціями. Форму застеляємо фольгою і викладаємо скумбрію. Між кожним шматочком поміщаємо скибочку помідора і лимона.
- Цибулю очищаємо та нарізаємо півкільцями. Укладаємо по кільцю цибулі в кожен розріз риби.
- Форму щільно закриваємо фольгою і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин. Виймаємо з духовки, знімаємо верхню фольгу і рясно змащуємо скумбрію сметаною.
- Знову відправляємо в духовку на 10 хвилин до утворення красивої скоринки на поверхні. Готову гарячу скумбрію з помідорами подаємо на стіл. Вона відмінно поєднується з будь-яким гарніром.
Проста скумбрія у фользі
Класичний і найпростіший рецепт приготування ароматної, соковитої скумбрії у фользі. Цей рецепт ідеально підійде для тих, хто не любить зайвого.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Цибуля велика - 1 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Сіль - 1 ч. л.;
- Куркума - 1/2 ч. л.;
- Лавровий лист - 1 шт.;
- Чорний мелений перець - 1/3 ч л. л.
Спосіб приготування:
- Скумбрію ретельно миємо, відрізаємо голову, хвіст, виймаємо нутрощі та хребет. Ще раз промиваємо. Цибулю очищаємо і нарізаємо тонкими кільцями.
- Рибу з усіх боків і всередині рясно натираємо спеціями. Всередину викладаємо скибочки цибулі.
- Фольгу змащуємо рослинною олією, кладемо рибу і поливаємо її соком лимона. Загортаємо у фольгу. Запікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці протягом 35-40 хвилин.
- Готову запечену скумбрію подаємо на стіл гарячою. Як гарнір можна використовувати свіжі овочі та відварну картоплю. Смачного.
Скумбрія у фользі зі спеціями
Соковита, ніжна й ароматна рибка - це все про скумбрію, запечену в духовці. І коли постає питання як саме її запекти, рішення приходить саме собою. Простий і доступний набір спецій - найкращий спосіб підкреслити неймовірний смак.
Скумбрія вирізняється унікальним і досить яскравим смаком, який велика кількість спецій може тільки перебити. Тому використовувати прянощі слід без фанатизму.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 1 шт.;
- Лимон - 2 часточки;
- Сіль велика - 1 г;
- Розмарин - 1 гілочка;
- Оливкова олія - 20 г;
- Вершкове масло - 10 г.
Спосіб приготування:
- У скумбрії видаляємо хвіст, голову та плавники. Виймаємо нутрощі, ретельно миємо. Рибу посипаємо сіллю і розтираємо її по поверхні. Лимон миємо і нарізаємо тонкими півкільцями, закладаємо всередину.
- У рибу кладемо скибочку вершкового масла. Фольгу змащуємо оливковою олією і викладаємо скумбрію. Зверху кладемо гілочку розмарину і щільно загортаємо у фольгу, щоб не було отворів, з яких може витікати сік.
- Рибу у фользі перекладаємо у форму для випікання і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 35 хвилин. Розкриваємо фольгу, прибираємо гілочку розмарину і запікаємо ще 5-10 хвилин.
- Готову страву прикрашаємо зеленню і часточкою лимона. Подавати таку рибу варто без гарніру тільки з овочами. Це буде ідеальний варіант легкої вечері.
Скумбрія на овочевій подушці
Насамкінець універсальний рецепт, у якому одночасно готується риба і гарнір. Це дає змогу заощадити час на готування і водночас здивувати рідних смачною і корисною вечерею.
Овочі для подушки можна брати будь-які, підійде капуста, як білокачанна, так і цвітна, броколі, кабачки, морква, гарбуз. Взимку це може бути заморозка.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.;
- Болгарський перець - 1 шт.;
- Сіль, перець - за смаком.
Спосіб приготування:
- Готуємо рибу, видаляємо нутрощі та голову. Болгарський перець нарізаємо тонкими слайсами.
- Ріпчасту цибулю чистимо і ріжемо тонкими півкільцями. На поверхні риби робимо надрізи (розрізаємо хребет, але не дорізаємо до кінця м'якоть і шкіру).
- Солимо і перчимо, в кожен розріз поміщаємо часточку лимона. Форму для запікання повністю покриваємо фольгою, на дно викладаємо нарізану цибулю.
- Зверху кладемо болгарський перець, потім рибу зі скибочками лимона. Форму накриваємо фольгою, при цьому з боків залишаємо отвори для виходу пари.
- Готуємо 30-35 хвилин при 190 градусах. Готову скумбрію подаємо разом із тушкованими у власному соку овочами. За бажання можна додати гарнір - картоплю або вермішель.