Як приготувати скумбрію в духовці
Ніколи не пробували запечену в духовці скумбрію? Ви багато чого втратили. Ця риба ідеально підходить для запікання, бо за природою своєю досить жирна і зовсім не суха. Скумбрія, приготована в духовці, апріорі корисна і шалено смачна страва. Як можна приготувати скумбрію в духовці, та ще й одразу кількома способами, ви дізнаєтеся саме в цій добірці рецептів.
Як смачно приготувати скумбрію в духовці - покроковий фото рецепт
Ні, ми не будемо використовувати солону рибу, ми всього лише покриємо її перед запіканням особливим маринадом, через що, приготована в духовці, скумбрія вийде настільки ніжною, що просто танутиме в роті. Спробуйте!
Інгредієнти
- Скумбрія свіжа: 2 шт.
- Парікам суха: 1 ч. л.
- Імбир мелений: 0.5 ч. л.
- Суміш перців: 0.5 ч. л.
- Соєвий соус: 2 ст. л.
- Лимонний сік: 1 ст. л.
Інструкція приготування
-
Скумбрію розморожуємо, очищаємо від нутрощів, відрізаємо голову, плавники. Ретельно промиваємо і просушуємо паперовим рушником.
-
Розрізаємо рибу вздовж з боку живота, прибираємо хребет і розгортаємо філейною частиною вниз. Робимо надрізи, не доходячи до середини рибини.
-
У такому ж положенні перекладаємо скумбрію на деко, застелене пергаментним папером. Кожен шматочок розгортаємо, як на фото.
-
В окремій ємності змішуємо паприку з меленим імбиром, соєвим соусом, сумішшю перців і лимонним соком. Перемішуємо до однорідності.
-
Беремо силіконовий пензлик або інший зручний інструмент і рясно змащуємо рибу маринадом. За бажанням можна залишити на 5-10 хвилин, щоб м'ясо промаринувалося.
-
Відправляємо на 20 хвилин при 180 градусах у духовку. Все, ароматна, ніжна і соковита рибка готова! Подавати її найкраще з відвареною картоплею, рисом або макаронами. До речі, запечена за цим рецептом скумбрія має такий вигляд, що її можна ставити на святковий стіл. Гості просто ахнуть!
Соковита скумбрія в духовці фользі
Перевага фольги в тому, що вона прекрасно тримає вологу і дає змогу продуктам прогріватися рівномірно. Скумбрія у фользі готується дуже легко, а як же смачно виходить у результаті! Відмінний варіант для сімейної вечері.
Лимон і цибуля відіграють у рецепті особливу роль. Їхні соки надають рибному м'ясу ніжності та пікантності. За бажанням можна додати більше лимона, риба набуде більш кислого смаку.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Ріпчаста цибуля - 2 шт.;
- Лимон - 4 часточки;
- Сіль, перець;
- Приправа до риби;
- Лимонний сік.
Спосіб приготування:
- Готуємо скумбрію. Зрізаємо плавники, голову і промиваємо. Очищаємо від кісток і просушуємо всередині. Натираємо сіллю з перцем, а потім приправами.
- Цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і нарізаємо кільцями завтовшки в 1 см. Лимон ретельно промиваємо з содою і відрізаємо 4 кружечки завтовшки, як і цибулю.
- Перекладаємо рибу на фольгу і начиняємо її лимоном і цибулею. Загортаємо фольгу і відправляємо скумбрію запікатися в духовку приблизно на годину при 180 градусах.
- Даємо рибі трохи охолонути, розгортаємо фольгу і подаємо до столу. Доповнити запечену в духовці скумбрію можна салатом зі свіжих овочів, відвареним рисом або картоплею. А можна подати просто так без нічого.
Запечена скумбрія з картоплею в духовці
Потрібно приготувати повноцінну страву з риби? Не питання. Наступний рецепт легко впорається з цим завданням. Запечена скумбрія з картоплею допоможе нагодувати ситно і смачно всю сім'ю. Її навіть можна подати на свято.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.
- Картопля - 500 г;
- Моркву - 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- Сир м'який плавлений - 350 г;
- Соєвий соус - 3 ст. л.;
- Олія оливкова - 2 ст. л.;
- Сік лимона - 2-3 ст. л.;
- Коріандр - 0,5 ч. л.
Спосіб приготування:
- Очищаємо та миємо всі овочі. Цибулю шаткуємо кубиком маленького розміру. Сковороду з оливковою олією розігріваємо і відправляємо в неї цибулю.
- Моркву натираємо на крупній тертці. Коли цибуля підзолотилася, додаємо до неї моркву, обсмажуємо до м'якості. Картоплю шаткуємо невеликими слайсами.
- У скумбрії обрізаємо плавники, очищаємо від кісток і нутрощів. Миємо, кладемо на обробну дошку спинкою догори, розрізаємо уздовж, потім на шматочки поперек, але не до кінця. Вони повинні триматися на черевці.
- У форму для запікання викладаємо щільний шар картоплі. У зажарку додаємо плавлений сир і ретельно перемішуємо для рівномірного розподілу.
- Покриваємо картоплю сирно-морквяною масою, розрівнюємо поверхню. Зверху кладемо розгорнуту книжечкою скумбрію.
- Робимо маринад із соєвого соусу, олії, коріандру, соку лимона. Перемішуємо і змащуємо рибу. Запікаємо при 180-190 градусах 35-40 хвилин. Скумбрія на подушечці з картоплі стане вибухом смаку та захоплення.
Як приготувати скумбрію в духовці з грибами та картоплею
Ще одна повноцінна страва з риби та овочів. Скумбрія з грибами та картоплею чудово підійде для сімейної вечері. До речі, у скумбрії немає дрібних кісток, а отже, її не страшно буде дати дитині.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 1 шт.;
- Гриби свіжі - 150 г;
- Морква середня - 1-2 шт.;
- Цибуля дрібна - 2-3 шт.;
- Картопля невелика - 5 шт.
- Часник - 2 часточки;
- Лимон - 1 шт.;
- Спеції для риби;
- Сіль, перець чорний мелений;
- Зелень.
Спосіб приготування:
- Усі овочі очищаємо. Рибу промиваємо і витягуємо нутрощі. Рибними спеціями, сіллю та чорним меленим перцем натираємо скумбрію зовні та всередині. Залишаємо в холодильнику маринуватися.
- Цибулину шаткуємо півкільцями і відправляємо пасеруватися на розігрітій пательні з рослинною олією. Моркву натираємо на тертці і додаємо до цибулі. Смажимо до м'якості.
- Половину лимона нарізаємо невеликими шматочками. Картоплю нарізаємо пластинками завтовшки 3-4 мм. За бажанням картоплю можна відварити до напівготовності кілька хвилин у підсоленому окропі.
- Беремо досить великий лист фольги. Якщо вона тонка, краще скласти у два шари. Рибу укладаємо по центру і розкриваємо черевце. Викладаємо всередину половину засмажки.
- Кладемо часточки лимона, зверху овочі, що залишилися. Картоплю та цілі гриби викладаємо по краях риби. З половини лимона вичавлюємо весь сік і поливаємо продукти.
- Відправляємо запікатися при 180 градусах до повної готовності. Наприкінці перед самою подачею присипаємо страву подрібненим часником і зеленню. Коли трохи охолоне, подаємо.
Пікантна скумбрія в гірчично-соєвому соусі, запечена шматочками
Для любителів рибних страв ми підібрали ідеальний рецепт скумбрії в гірчично-соєвому соусі, приготувати яку можна вже сьогодні. Набір продуктів простий, а виходить по-справжньому вишукано.
За рахунок соєвого соусу вам не доведеться додавати сіль у маринад. Можете бути впевненими, готова скумбрія буде в міру солоною і в жодному разі не пересоленою.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
- Соус соєвий - 3-4 ст. л.;
- Гірчиця французька - 2-3 ст. л.;
- Майонез - 2-3 ст. л.
Спосіб приготування:
- Очищену і промиту скумбрію розрізаємо на невеликі шматочки. Цибулю нарізаємо кільцями.
- Для соусу змішуємо соєвий соус, майонез і гірчицю. Рясно змащуємо кожен шматочок риби. Залишаємо маринуватися на 20-25 хвилин.
- Форму для випікання змащуємо рослинною олією. На дно викладаємо шар нашаткованої цибулі, а зверху скумбрію.
- Соусом, що залишився, поливаємо зверху і відправляємо форму з рибою в духовку на 30-35 хвилин при 180 градусах. Подаємо з будь-яким гарніром.
Скумбрія в духовці, фарширована цибулею і морквою
Фаршировану рибу люблять усі. Готується нескладно, а смак залишиться в пам'яті ще надовго. Одним із прикладів такої страви є скумбрія, фарширована цибулею і морквою. Начебто зовсім проста начинка, але це так смачно!
Інгредієнти:
- Скумбрія - 1 шт.;
- Морква велика - 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
- Олія рослинна - 2 ст. л.;
- Сіль - 0,5 ч. л.;
- Чорний перець мелений;
- Лимон - 1 шт.;
- Зелень.
Спосіб приготування:
- Очищаємо скумбрію від усього зайвого: нутрощі, голова, плавники і хвіст. Гарненько миємо і протираємо паперовим рушником.
- Чорний перець змішуємо з сіллю і рясно натираємо рибу всередині і зовні. Залишаємо маринуватися.
- Очищену та промиту моркву натираємо на крупній тертці. Цибулю дрібно шаткуємо. На розігрітій сковороді обсмажуємо цибулю до м'якості, після чого додаємо до неї моркву і смажимо ще 5-7 хвилин.
- Викладаємо скумбрію на фольгу і фаршируємо черевце смаженими овочами. Загортаємо і відправляємо в духовку на 25 хвилин.
- Розкриваємо фольгу і запікаємо ще 5-10 хвилин до золотистої скоринки. Прикрашаємо рибу під час подачі часточками лимона і зеленню.
Як приготувати скумбрію в духовці з овочами
На закінчення унікальна страва, в якій кожен інгредієнт доповнює один одного. Соковитість помідора гармонує з ароматом солодкого перцю, що надає страві унікальності. Картопля забезпечує ситність, а риба легкість.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 600 г;
- Картопля - 250 г;
- Помідор - 100 г;
- Солодкий перець - 100 г;
- Сметана 20% - 50 г;
- Сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Вмикаємо духовку на 180 градусів і залишаємо прогріватися. Очищаємо овочі та промиваємо під проточною водою.
- Картоплю нарізаємо кружечками завтовшки не більше 2 см. Помідори нарізаємо точно так само, як і картоплю. Болгарський перець очищаємо від насіння і шаткуємо кільцями.
- У скумбрії видаляємо нутрощі, відрізаємо голову і хвіст. Нарізаємо тушку на невеликі стейки. Викладаємо їх на фольгу.
- Між шматочками риби кладемо по скибочці солодкого перцю, помідора і картоплі. Якщо овочі залишаться, то викладаємо їх поруч.
- Приправляємо спеціями та сіллю за смаком. Змащуємо сметаною і відправляємо запікатися на 30-40 хвилин до готовності. Така страва не потребує спеціальної подачі, адже й так має ефектний вигляд.