Наш рецепт » Страви з риби » Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка

Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка

Приготувавши скумбрію на мангалі, ви не тільки зможете насолодитися приголомшливим смаком, а ще й отримаєте величезну користь для свого здоров'я. Адже ця морська риба - справжнє джерело корисних речовин, до того ж це відносно бюджетний продукт. Калорійність страви становитиме приблизно 180 ккал.

Щоб тушка рівномірно проготувалася і не згоріла, необхідно ретельно стежити за багаттям. Вугілля має бути дуже гарячим, але не можна допускати появи на ньому вогню, оскільки він може швидко пошкодити структуру, зіпсувати смак і вигляд готової страви.

Скумбрія на мангалі на решітці - фото рецепт

Ароматна соковита з легкою кислинкою скумбрія прикрасить перебування на природі, зробить його не тільки захопливим, а й ситним. Завдяки невеликій кількості кісток і своїй жирності, така рибка відмінно підходить для приготування на вугіллі.

Скумбрію, запечену на грилі, можна подавати «соло», з будь-яким салатним листям і свіжими плодами, а також із молодою картоплею та іншими продуктами, приготованими на багатті.

Інгредієнти

  • Скумбрія: 500-600 г
  • Лимон: половина
  • Петрушка: 0.5 пучків
  • Сіль: 0.5 ч. л.
  • Чорний перець: щіпка

Інструкція приготування

  1. Ретельно промиваємо тушку під проточною (прохолодною) водою і видаляємо з неї нутрощі. Робимо на боках невеликі поздовжні розрізи. Щедро посипаємо зовні та всередині сіллю, спеціями.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  2. Шинкуємо цитрусовий плід тонкими часточками, кожну викладаємо в «кишеньку» на риб'ячій тушці.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  3. На наступному етапі вкладаємо в живіт гілочки петрушки. Залишаємо рибину на 3-4 години. За цей період вона насититься ароматом і смаком цитрусових, спецій, і буде готова до подальшої теплової обробки.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  4. А в цей час розпалюємо багаття і чекаємо, коли колоди значно прогорять і перетворяться на гаряче вугілля.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  5. Акуратно викладаємо тушку на решітку. Намагаємося помістити її так, щоб не пошкодити цілісність.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  6. Змикаємо краї решітки та кладемо на гаряче вугілля. Чекаємо 6-7 хвилин.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  7. Після того, як рибка набуде золотистого відтінку, перевертаємо решітку і чекаємо ще хвилин 5-7.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  8. Акуратно витягуємо скумбрію і подаємо негайно.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка
  9. Насолоджуємося поживною та корисною стравою з овочевим салатом, лавашем або печеною картоплею.

    Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка

Рецепт скумбрії у фользі на мангалі

Скумбрія, приготована у фользі на мангалі, вразить своїм неймовірним смаком. Завдяки такому способу приготування риба зберігає всі свої вітаміни та смакові властивості.

Інгредієнти:

  • Скумбрія - 1 тушка (400-600 г).
  • Рослинна олія - кілька столових ложок.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Сіль, перець, паприка - за смаком.
  • Кріп - 4-5 гілочок.
  • Сік одного лимона.
  • Соєвий соус.
  • Біле вино.
  • Інші спеції - за бажанням.

Вино можна використовувати за бажанням, без нього теж вийде дуже смачно. Сіль не потрібна, її замінює соєвий соус. Можна зовсім трішки додати будь-які спеції, які подобаються найбільше. Важливо не переборщити з ними, інакше можна зіпсувати всю страву.

Як готувати:

  1. Насамперед слід добре очистити рибу від усіх нутрощів, особливо ретельно прибрати плівку всередині.
  2. Голову можна видалити або залишити, на смаку це ніяк не позначиться, але зовнішній вигляд страви в останньому випадку буде дуже оригінальним.
  3. Очищену рибу гарненько промокнути паперовими рушниками.
  4. Залити скумбрію вином і залишити на 10-15 хвилин промаринуватися, щоб вона змогла увібрати в себе всі тонкі нотки і прянощі напою.
  5. Потім скропити соком одного лимона, а також абсолютно з усіх боків (особливо ретельно всередині) змастити перцем і паприкою.
  6. Особливо пікантних ноток рибі додасть покладена всередину зелень, а саме стрілки цибулі та кріп.
  7. Полити зверху соєвим соусом, рослинною олією і залишити маринуватися на півгодини.
  8. Тим часом підготувати фольгу для запікання: її потрібно ретельно змастити олією.
  9. Коли риба гарненько настоялася в маринаді та увібрала в себе всі смаки й аромати доданих прянощів, перекласти її у фольгу і ретельно загорнути.
  10. Тепер скумбрію можна поміщати на решітку мангала. Дуже важливо, щоб у багатті вже не було вогню, але вуглинки були гарячими. Це забезпечить ідеальне приготування риби, її смак буде неперевершеним.
  11. Щоб рибка пропеклася рівномірно, необхідно перевернути її кілька разів за весь період приготування.
  12. Готувати потрібно десь близько півгодини, а перевірити готовність можна за допомогою сірника або зубочистки.

Таку легку і шалено смачну рибну страву краще їсти гарячою, запиваючи ніжним білим вином. Це поєднання подарує справжній вибух смакових відчуттів.

Шашлик зі скумбрії на багатті


Скумбрія на мангалі: рецепт найкращої страви для пікніка


Приготувавши рибний шашлик зі скумбрії, ви здивуєтеся, наскільки він оригінальний і водночас простий. Це справжній делікатес, адже риба виходить дуже ніжною і смачною.

Продукти:

  • Скумбрія - 1 тушка.
  • Спеції - за смаком.
  • Олія рослинна - за смаком.
  • Часник - 2 зубці.
  • Петрушка, кріп - пучок.
  • Лимон - половинка.

Шашлик зі скумбрії найкраще готувати на решітці цілою тушкою. Але за бажання рибку можна нарізати на шматочки та нанизати на шампури, тоді час маринування та запікання буде трохи меншим.

Що робити:

  1. Перед початком маринування риби необхідно бездоганно очистити її від нутрощів і плівок.
  2. Далі нарізати лимон скибочками, часник пропустити через часничницю, зелень дрібно нашаткувати.
  3. З'єднати в одній ємності, сюди ж додати улюблені спеції та рослинну олію.
  4. Помістити рибу в отриманий маринад на 40-50 хвилин.
  5. Потім перекласти її на решітку і відправити на розпечене вугілля на півгодини.
  6. У процесі приготування потрібно стежити за станом скумбрії та перевертати її кожні 7-10 хвилин.

Маринад для скумбрії на мангалі - поради та рекомендації для ідеальної страви

Маринад для скумбрії на мангалі - один із головних аспектів у приготуванні риби. Саме він найбільше впливає на смак готової страви, тому важливо дотримуватися деяких правил:

  • Обов'язково використовувати лимон, адже він найкраще підкреслює смак риби та надає їй особливої пікантності.
  • Добре підійде для маринаду біле вино, соєвий соус, а ось від оцту слід відмовитися категорично.
  • Можна використовувати будь-які спеції, але важливо не перестаратися, інакше вони переб'ють ніжний рибний смак.
  • Припустимо додавати в невеликих кількостях імбир, зіру, часник, лавровий лист, кінзу, чорний перець.

Маринувати рибу необхідно не довше години, а якщо вона порізана шматочками - достатньо буде й півгодини. Рибне м'ясо дуже ніжне саме по собі, довге маринування тільки зіпсує його.

Рекомендуем

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору