Наш рецепт » Страви з риби » Оселедець під шубою

Оселедець під шубою

Який же Новий рік без шампанського, мандарин, «Олів'є», холодець і всіма улюбленого «Оселедця під шубою». Ось з останнім пунктом цього новорічного списку ми пропонуємо вам познайомитися ближче, але спочатку - трохи історії та цікаві факти.

Оселедець під шубою

Трохи історії

Основним інгредієнтом цього салату, прозваного народом жартома «Венера в хутрі», є оселедець. Ще кілька століть тому, до того як почався масовий промисел, ця риба була найпоширенішою у водах Світового океану.

Приблизно до XV століття оселедець через його неприємний запах і дещо гіркуватий смак вважався їжею, гідною тільки найбідніших верств населення або ченців, які привчали свою плоть до всіляких поневірянь.

Ситуація змінилася, коли простий рибалка Віллем Якоб Бойкельзоон визначив, що всі неприємні властивості цієї мешканки морських глибин зосереджені в зябрах, якщо їх видалити, то смак риби різко змінюється на краще. Пізніше цій в усіх відношеннях гідній людині навіть пам'ятник встановили.

У Росії ця риба поширена більше, ніж інші різновиди, ємність ринку оцінено більш ніж у 500 млн. тонн.

За легендою вперше була подана в мережі їдалень і трактирів московського купця Анастаса Богомилова. Основними відвідувачами його закладів була не найшикарніша публіка - робітники і селяни. А оскільки надворі був дуже неспокійний і багатий на події 1918 рік, то основною темою застіль була політична ситуація в країні.

Кожен з учасників цих бесід з підвищеним алкогольним градусом був готовий відстоювати свою точку зору до останнього. Останніми аргументами часто виступали куркулі, посуд і абсолютно аполітичні меблі питних закладів. Салат, що символізує ці суперечки, вперше був поданий напередодні Нового 1919 року.

Його складові: оселедець (улюблена їжа пролетарів), морква, цибуля і картопля (уособлювали селян), буряк (схожий за кольором на більшовицький стяг), а за заправку виступав французький соус провансаль... Успіх у нової страви, названої «Ш.У.Б.«А« (»Шовінізму і Занепаду Бій і Анафема), був просто оглушливий.

Завдяки багатому на овочі складу салат оселедець під шубою збагачує організм безліччю вітамінів і амінокислот, покращує перистальтику кишечника, сприяє виведенню токсинів і збільшує кількість гемоглобіну. А калорійність класичного варіанту «Шуби» - 193 ккал у 100 г (багато в чому калорійність салату залежить від майонезу).

Оселедець під шубою

Оселедець під шубою - фото рецепт покроковий

Пропонуємо класичний покроковий фото рецепт усіма улюбленої страви оселедець під шубою.

Інгредієнти

  • Картопля: 3 шт
  • Морква: 1 шт
  • Філе оселедця: 300 г
  • Яйця: 3 шт
  • Буряк: 2 шт
  • Цибуля: 1 шт
  • Майонез: за смаком
  • Цукор: 1 десертна ложка
  • Сік лимона: 1 десертна ложка
  • Сир для прикраси: за смаком

Інструкція приготування

  1. Оселедець під шубою готувати не складно. Усі овочі добре помити. Картоплю, яйця, буряк і моркву відварити в окремому посуді.  Готові продукти охолодити, почистити.

    Оселедець під шубою
  2. Оселедець розрізати на маленькі шматочки або смужки.

    Оселедець під шубою
  3. Після чого крупно натерти моркву.

    Оселедець під шубою
  4. Картопля.

    Оселедець під шубою
  5. Яйця.

    Оселедець під шубою
  6. Буряк.

    Оселедець під шубою
  7. Цибулю дрібно нарубати, додати до неї цукор і сік лимона, перемішати компоненти, залишити на чверть години в такому стані.

    Оселедець під шубою
  8. Далі слід оформити салат оселедець під шубою у вигляді своєрідного торта. Першим шаром розташувати рівний пласт із картоплі, потім ряд зі шматочків оселедця, ще вище - підготовлену цибулю, потім помістити моркву. Кожен овочевий пласт, зокрема й верхній, відокремити майонезом. Кількість соусу визначити на смак.

    Оселедець під шубою
  9. Завершити конструкцію натертим буряком. Розподілити його по всій кулінарній споруді, прикрасити сирною стружкою, зеленню. Класичний оселедець під шубою готовий!

    Оселедець під шубою

Яскраві фарби представленої страви оселедець під шубою здатні якнайкраще відтінити загальну пишність майбутнього торжества. Важливо вдумливо і правильно підготувати святкову трапезу.

  • Класичний оселедець під шубою: 5 варіацій у фото-рецептах
  • Оселедець під шубою з яйцем: 5 фото-рецептів покроково
  • Салат з оселедця та буряка: 7 смачних рецептів із фото
  • Салат із картоплею та оселедцем: гідна заміна «Оселедця під шубою»
  • Шари «Оселедця під шубою»
  • Салат з оселедцем - 10 рецептів для свят і буднів
  • І звичайно ж - Як посолити оселедець у домашніх умовах

Рол оселедець під шубою - модно, смачно, незвично

Здавалося б, поєднати ці дві такі різні страви просто неможливо, але польоту нашої з вами фантазії, оригінальності та кулінарних ідей просто немає меж. Для приготування однієї з найоригінальніших інтерпретацій класичного оселедця під шубою вам знадобляться такі інгредієнти:

  • відварені овочі: морква, картопля і буряк - по 1-2 шт. (залежно від розміру);
  • яйця - 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;
  • оселедець слабосолоний - 1 шт.;
  • майонез - близько 50 г;
  • водорості норії - 2 листи;
  • оцет, бажано бальзамічний;
  • твердий сир - 1 ст.л.

Етапи приготування прекрасної порційної закуски - рол «оселедець під шубою»:

  1. Відварюємо яйця і всі овочі, крім цибулі, очищаємо їх;
  2. Обробляємо оселедець, відокремлюємо філе, нутрощі та кістки викидаємо. За бажання можна спростити собі роботу і купити вже готове філе оселедця. Нарізаємо його на поздовжні смуги;
  3. Ріжемо очищену цибулину півкільцями, обдаємо її окропом, після чого воду зливаємо, а цибулю заливаємо оцтом;
  4. На бамбуковий килимок кладемо лист водоростей норії, так, щоб шорсткий бік опинився зверху;
  5. На норії кладемо натерті на тертці буряк, потім моркву, змащуємо майонезом;
  6. Зверху кладемо тертий сир і картоплю. Добре утрамбовуємо, потім знову змащуємо майонезом;
  7. Цибулю злегка віджимаємо, викладаємо її на картоплю;
  8. Приблизно на середину пласта кладемо смугу оселедця, з граничною акуратністю скручуємо рулет. Намагайтеся, щоб він вийшов тугим. Для цього використовуйте харчову плівку, а краще бамбуковий килимок.
  9. Прибираємо наш рулет у холодильник, приблизно на 1,5-2 години. За цей час норії трохи розм'якне, але форму продовжить тримати прекрасно.
  10. Перед подачею до столу нарізаємо рулет. Подаємо роли «оселедець під шубою» в холодному вигляді, отримуємо заслужене здивування і похвалу оточуючих.

Рецепт оселедця під шубою з яблуком

Варіацій знаменитого «Оселедця під шубою», напевно, не злічити. Злегка урізноманітнити смак звичної оселедцево-овочевої композиції допоможе додавання одного яблука, крім нього всі інгредієнти залишаються незмінними. Їхній перелік ви знайдете в першому рецепті нашої статті.

Порядок приготування оселедця під шубою з яблуком:

  1. Відварюємо всі інгредієнти, які потребують цього (буряк, картоплю, моркву і яйця). Овочі рекомендуємо варити окремо, інакше буряк забарвить своїх сусідів по каструлі, через що весь ваш салат стане фіолетового кольору. Даємо їм повністю охолонути.
  2. Оселедець, як і в попередніх варіантах салату, відокремлюємо від шкірки та кісток. Нарізаємо її невеликими кубиками.
  3. Цибулю чистимо, ріжемо, присипаємо сіллю і цукром, збризкуємо оцтом. Залишаємо на 15-20 хвилин, щоб він встиг промаринуватися.
  4. З підготовкою закінчили, приступаємо до збору нашої шуби. На дно страви викладаємо натерту на тертці картоплю, змащуємо майонезом.
  5. На картоплю кладемо шматочки оселедця і цибулю.
  6. Цибулю вкриваємо тертою відвареною морквою і знову змащуємо майонезом;
  7. Тепер настала черга «цвяха» нашого рецепта - кислого яблука. Якщо воно досить соковите, то можна трохи знизити калорійність салату і обійтися без змащування цього шару майонезом.
  8. Верхній шар у нашої «Шуби» традиційний - буряковий, ось його вже точно необхідно змастити майонезом.

Перед подачею до столу, дайте вашому творінню кілька годин на те, щоб просочитися і настоятися в холодильнику.

Оселедець під шубою

Як зробити оселедець під шубою з яйцем

Серед досить екзотичних варіантів, у яких нам пропонують урізноманітнити звичний смак авокадо, гранатом, ананасом, замінити оселедець на копчену курку, тощо, рецепт із яйцем має майже невинний та скромний вигляд... Але, тим не менш, такий «Оселедець під шубою» порадує своєю легкістю і приємним смаком.

Щодо інгредієнтів, залишаємо все той самий класичний еталонний склад із першого рецепта, доповнюємо його 2-3 курячими яйцями.

Порядок приготування оселедця під шубою, доповненого яйцями:

  1. Усі овочі, крім цибулі, миємо, заливаємо холодною водою і відварюємо до готовності. Оскільки великий буряк може варитися кілька годин, вибирайте дрібніші коренеплоди;
  2. Після того як овочі відварені, охололи і почищені, натираємо їх на тертці і складаємо окремо;
  3. Відварюємо яйця і чинимо з ними так само, як і з овочами, тобто чистимо і натираємо на дрібній тертці;
  4. Оселедець філіруємо, видаляючи кістки, шкуру і нутрощі, ріжемо на невеликі кубики.
  5. Тепер приступаємо до складання салату. Шари цілком стандартні: оселедець, цибуля, майонез, потім картопляний і морквяний прошарок і знову майонез. Нижні шари трохи утрамбовуємо, після чого можемо викладати нашу яєчну родзинку. Верхнім шаром «Шуби» традиційно йде буряк, политий майонезом.

За бажання можна розділити білки з жовтками, залишивши останні для прикрашання салату.

Оселедець під шубою

Оселедець під шубою без оселедця - неможливе можливо!

Якщо ви не належите до великої групи любителів оселедця з моральних, смакових або етичних міркувань, це ще не привід відмовлятися від смачного і поживного салату.

Овочевий набір вегетаріанської «Шуби» залишається все тим же, але збільшеним в об'ємі приблизно вдвічі - картопля (4 шт.), морква (2 шт.) і буряк (2 шт.), а ось інші інгредієнти можуть викликати здивування навіть у такого досвідченого кулінара:

  • морська капуста - 100 г;
  • сир «Здоров'я» або аналогічний йому - 150 г;
  • майонез - близько 100 г (майонез можна замінити якісною сметаною, бажано домашньою).

Етапи приготування «Вегетаріанської шуби»:

  1. Відварюємо окремо картоплю, буряк і моркву. Почати краще з буряка, оскільки час його приготування може сягати кількох годин;
  2. Остиглі овочі очищаємо і тремо на тертці в окремі ємності.
  3. Приступаємо до складання салату. Нижнім шаром викладаємо половину картоплі, а на неї промиту і подрібнену морську капусту, після неї - половину тертого сиру і моркви.
  4. Не шкодуючи, намазуємо моркву майонезом або сметаною;
  5. Тепер викладаємо шарами картоплю, що залишилася, сир і моркву, яку знову змащуємо.
  6. Покриваємо нашу вегетаріанську «Шубу» товстим шаром тертого відвареного буряка, змащеного сметаною.

Оселедець під шубою

Лінивий оселедець під шубою

Приготування традиційного оселедця під шубою забирає досить багато часу, саме тому ми пропонуємо вам спробувати більш простий, швидкий, але такий самий смачний варіант усіма улюбленого салату.

  • яйця - 8 шт.;
  • буряк - 1 шт.;
  • морква - 1 шт.;
  • майонез;
  • цибулина;
  • філе оселедця - 300-400 г.

Етапи приготування лінивого варіанта оселедця під шубою:

  1. Відварюємо буряк і моркву.
  2. Філіруємо оселедець, звільняючи його від кісток, шкури та нутрощів. Розрізаємо філе на поперечні шматочки шириною приблизно 2 см.
  3. Відварені круто яйця чистимо, ріжемо навпіл, витягуємо з них жовток і складаємо його окремо.
  4. Дочекавшись повного охолодження відварених овочів, очищаємо їх від шкірки і натираємо на тертці.
  5. Цибулю шаткуємо якомога дрібніше.
  6. Змішуємо в окремій ємності жовтки з підготовленими овочами, заправляємо майонезом за смаком.
  7. У яєчні білки викладаємо приготовлену в минулому пункті суміш, зверху кладемо по 1 шматочку оселедця.
  8. Прикрашаємо нашу закуску ледачий оселедець під шубою зеленню на свій розсуд.

Оселедець під шубою

Оригінальний оселедець під шубою - незвичайний рецепт

Усі ми звикли бачити на оселедці червону бурякову шубку, яка, як виявилося, за задумом творців, мала символізувати більшовицький прапор та їхню боротьбу... Ми вам пропонуємо одягнути улюблену рибу в біле хутро. Вийде не тільки оригінально, а й дуже смачно.

  • філе одного оселедця;
  • кисле яблуко (бажано «Семеренко») - 1 шт.;
  • яйця - 2 шт.;
  • 1 цибулина;
  • хліб - 2 скибочки;
  • ядра волоського горіха - 1 склянка;
  • майонез;
  • сіль, перець за смаком і за бажанням.

Порядок приготування оселедця в білій «шубі»:

  1. Філіруємо оселедець, позбавляємо його кісток, тельбуха і шкури. Розрізаємо на невеликі кубики.
  2. Очищаємо та шаткуємо цибулю.
  3. Скибочки хліба ріжемо квадратиками.
  4. Яблуко очищаємо від шкірки і тремо на тертці або ріжемо якомога дрібніше.
  5. Відварені яйця очищаємо від шкаралупи, натираємо на тертці;
  6. Приступаємо до складання салату. На блюдо викладаємо шарами оселедець, цибулю, хліб. Злегка утрамбовуємо і змащуємо хліб майонезом. Зверху на нього кладемо яблучні шматочки і яйця, знову рясно змащуємо майонезом.
  7. Посипаємо верхній шар салату меленими волоськими горіхами, прикрашаємо за бажанням зеленню.

Ще один дуже оригінальний рецепт оселедця під шубою в наступному відео.

Оселедець під шубою - шари. Правильний порядок, послідовність формування салату

Традиційно кожен з інгредієнтів салату «Оселедець під шубою» викладається шарами, їхній порядок не має суворої регламентації. Кожна з господинь укладає інгредієнти в зручному для неї порядку. Нижче наведена класична черговість шарів від низу до верху, прийнята в закладах громадського харчування і ресторанах:

  1. Найнижчим шаром традиційно виступає оселедець. У деяких варіантах салатів її кладуть на картопляну підкладку, але, на думку фахівців, у такій варіації смак риби може загубитися в овочах. Філе улюбленої практично риби нарізається невеликими кубиками зі сторонами 5*5 мм.
  2. На оселедець укладається дрібно нашаткована або нарізана тонкими півкільцями ріпчаста цибуля. За бажанням її можна злегка помаринувати, обдавши окропом і замочивши на 15-20 хвилин в оцті.
  3. Відварена картопля, натерта на тертці. Традиційно, вона відварюється, але якщо ви вирішите запекти картоплю, корисних для людського організму мікроелементів у ній залишиться набагато більше. З відвареного і остиглого коренеплоду знімається його шкірка-мундир, потім він натирається на крупній тертці.
  4. Відварені курячі або перепелині яйця після охолодження очищають від шкаралупи і натирають на тертці.
  5. Морквина. Картопляно-морквяний тандем пом'якшить солоність буряка. Її також відварюють або запікають, очищають від шкірки і натирають на тертці.
  6. Завершальним шаром класичної «Шуби» йде варений або запечений буряк, натертий на тертці.

Майонез використовується для додання салату соковитості, ним змащується кожен із шарів. Бажаючи зменшити кількість калорій в улюбленому салаті, кількість змащених шарів можна зменшити. Також допускається заміна майонезу на м'який вершковий сир (типу Філадельфії), який скоротить калорійність улюбленої закуски і збільшить її корисність.

Оселедець під шубою

Як прикрасити оселедець під шубою

Здивувати гостей можна не тільки незвичайними інгредієнтами, що змінюють і доповнюють класичний смак, а й оригінальною прикрасою страви, а також способом подачі.

Способи подачі оселедця під шубою при приготуванні в домашніх умовах:

  1. Викладається на кругле або овальне блюдо, а з шарів зводиться своєрідний купол.
  2. У прозорому глибокому салатнику, через стінки якого видно шари закуски;
  3. Порційна подача в невеликих піалах або широких склянках.

Для прикраси салату оселедець під шубою використовуються найпростіші та найдоступніші інгредієнти:

    1. Скибочки буряка.
    2. Бруски морквини.
    3. Цедра і скибочки лимона.
    4. Оливки.
    5. Зелень.
    6. Яєчний жовток.
    7. Гранатові зерна.
    8. Волоські горіхи.
    9. Шкірка свіжого огірка.
    10. Яєчний білок або жовток;
    11. Зелений горох або кукурудза.

Умільці декорують «Шубу» морквяним годинником, буряковими й огірковими трояндами, лимонними лебедями, яєчними квітами і берізками. Дорогий, апетитний і дуже красивий вигляд має прикраса традиційного салату червоною рибою та ікрою. Господині, поєднуючи ці продукти із зеленню, оформляють справжні шедеври, а також цілі акваріуми.

Способи красивої подачі «Шуби»

Модні зараз кулінарні кільця дають змогу сформувати оригінальні порційні башточки з улюбленої закуски. Якщо подібний аксесуар ще не з'явився на вашій кухні, надати оселедцю під шубою схожу форму можна за допомогою відрізаної середини пластикової пляшки.

Щоб ваша вежа не вийшла пізанською, не розсипалася і не нахилилася в один зі боків, всі інгредієнти у формі добре утрамбовують руками або товкачем для картопляного пюре.

Нижнім шаром при подібному способі подачі краще зробити картоплю. Прикрасити свою «башточку» можна креветками, ікрою, трояндочками зі свіжих огірків або ікри, яєчними скибочками.

Оригінальним, але досить клопітким способом подачі оселедця під шубою є приготування з його шарів рулету. На харчову плівку викладаємо шари салату в зворотному порядку, тобто, починаючи з буряка. Оселедцевий шар не розтягуємо по всій поверхні салатного пласта, а кладемо його тільки в центр по всій довжині. Після чого, з граничною акуратністю скачуємо рулет або просто з'єднуємо краї бурякового шару.

Якщо додати в майонез трохи желатину, то готувати салат можна в красивій силіконовій формі. Якщо на її дні є гарний малюнок, він відбивається на верхівці нашої «Шуби».

Сама закуска має при цьому вигляд як красивий і дуже апетитний торт. Для подібного способу подачі не обов'язково брати саме силіконову форму, вона може бути і звичайною округлою роз'ємною. Тільки не забудьте красиво прикрасити верхівку свого шедевра.

Цікавий спосіб порційної подачі оселедця під шубою - у склянках із прозорого скла. Їхній розмір може бути практично будь-яким, від коньячних келихів до звичайних стопочок.

Оскільки основним інгредієнтом нашого салату є риба-оселедець, досить часто його подають до столу, фігурно виклавши у формі риби. Її плавники і луску оформляють за допомогою цибулевих кілець, буряка, моркви, чорних маслин, червоної ікри.

Оселедець під шубою

Оселедець під шубою - поради та рекомендації

  1. Для більш насиченого смаку улюбленого салату, йому необхідно дати кілька годин на просочення, в ідеалі близько 6 годин. Тому подбайте про те, щоб «Шуба» була приготована не перед самим приходом гостей.
  2. Коли з вільним часом спостерігається дефіцит, кожен із шарів можна окремо змішати в мисці з майонезом. Так процес просочення піде набагато швидше.
  3. Дізнатися смак оселедця заздалегідь не представляється можливим, якщо вам попався надто солоний зразок, радимо вимочити його в молоці. А якщо навпаки, занадто малосольним, після оброблення і нарізання риби на шматочки, додатково посоліть і перемішайте її.
  4. Зазвичай у рецептах наведено досить невелику кількість інгредієнтів, але якщо ви очікуєте на прихід безлічі гостей, сміливо збільшуйте їх у два-три рази. Це дасть змогу приготувати «Шубу» на кількох стравах.
  5. Зменшити жирність і, відповідно, калорійність салату можна, змащуючи майонезом не всі шари, або використовуючи його мінімальну кількість.
  6. Надати деякої пікантності оселедцю під шубою допоможуть дрібно нашатковані солоні огірки. Розташовують їх між шаром морквини і яйця.
  7. Смак шуби значно поліпшується, якщо замаринувати не тільки дрібно нашатковану цибулю, а й натертий на тертці буряк.
  8. Додати ситності салату оселедець під шубою допоможе дрібно посічене відварне м'ясо, покладене на цибулевий шар.
  9. Використовувати наші поради щодо прикрашання оселедця під шубою краще безпосередньо перед подачею на стіл, інакше буряк пофарбує в яскравий фіолетовий колір усі інші продукти та їстівні декоративні елементи.
  10. Помінявши оселедець на слабосолону сьомгу, ви отримаєте преміум-варіант улюбленого салату, який називається «Царська шуба».

Попереду новорічні свята, можна експериментувати. Сподіваємося, що зібрані нами смачні та оригінальні рецепти цього салату припадуть вам до душі.

Відкриті секрети незвичайного приготування та оформлення салату дадуть змогу зробити страву досконалою, а гості будуть просто в захваті від ваших кулінарних знань і здібностей. Чекаємо ваших вражень, думок і фотографій у коментарях!

А наостанок, ще один дуже незвичайний відео-рецепт на тему оселедця під шубою.

Рекомендуем

Смачна оселедець під шубою класичний рецепт c фото: які верстви та як приготувати оселедець під шубою з яйцем
Смачна оселедець під шубою класичний рецепт c фото: які верстви та як приготувати оселедець під шубою з яйцем
Наближається головне торжество року, і багато хто вже від початку осені замислюються про святковому вбранні, про місце проведення і складають новорічне меню.
Салат Олів'є: рецепт класичний, історія, склад олів'є, приготування, інгредієнти салату.
Салат Олів'є: рецепт класичний, історія, склад олів'є, приготування, інгредієнти салату.
Перед тим як дати класичний рецепт і розповісти, як приготувати і прикрасити знаменитий і дуже смачний французький салату, який ми всі давно вважаємо своїм, дозволимо собі нагадати вам яка ж історія
Салат Мімоза - покроковий класичний рецепт з сиром, з маслом, консервами та картоплею (фото, відео)
Салат Мімоза - покроковий класичний рецепт з сиром, з маслом, консервами та картоплею (фото, відео)
Цей смачний святковий салат прийшов до нас з минулого століття. Популярний він став за часів СРСР. Якщо Олів'є і оселедець під шубою було прийнято вважати більше новорічними салатами, то мімоза

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору