Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками
У слов'янського паски є італійський родич - святковий кекс Панеттоне. На відміну від нас, в Італії така випічка традиційно подається на Різдво і не покривається глазур'ю. Італійський паску панеттоне виходить повітряним, ніжним і неймовірно смачним. Давайте разом спечемо паску з родзинками по-італійськи, а мій детальний рецепт з покроково зробленими фото стане гарною підмогою для вашого експерименту в домашніх умовах.
Для приготування тіста для італійського паски нам знадобиться:
Для опари:
- 440 мл води;
- 50 гр пресованих дріжджів;
- 2 ст. л. цукру;
- 4 ст.л. борошна.
Для тіста:
- 4 жовтки;
- 240 мл натурального йогурту без добавок;
- 300 гр цукру;
- 100 гр вершкового масла;
- ½ ч.л. солі;
- 1 пакетик ваніліну;
- 1100 гр борошна;
- 200 гр родзинок.
Як спекти італійський паска панеттоне в домашніх умовах
Починаючи приготування, заллємо родзинки гарячою водою. Залишимо його на 20 хв. Потім, позбудемося рідини за допомогою сита.
Для приготування опари подогреем воду до теплого стану. Розчинний у воді цукор, покришимо дріжджі. На наступному етапі додамо борошно і інтенсивно попрацюємо віночком. Покриємо ємність з опарою харчовою плівкою. Залишимо опару в теплому місці на 15-20 хв.
На фот видно, що опара прекрасно піднялася. Тепер можна додавати інші інгредієнти.
Розмішуючи віночком, вливаю трохи збиті жовтки, йогурт кімнатної температури, завантажую цукор, сіль, ванілін, м'яке вершкове масло. Вимішую суміш до однорідності. Тепер прийшов час муки. Просівають її і додаю в тісто невеликими порціями. Вимішую тісто руками. Щоб воно не прилипало, руки протираю маслом.
Підготуємо велику ємність для тесту. Низ посуду притрусити борошном і переносимо в неї тісто. Верх знову присипаємо борошном.
Накривши рушником, залишимо тісто для паски підходити 1,5 години. На кухні повинне бути тепло, а вікна щільно закриті. Ось пройшло потрібний час і тісто значно збільшилася в розмірі.
Пора згадати про сухофруктах. Розпарені родзинки пересипаємо невеликою кількістю борошна і вводимо в тісто.
Ось що маю в результаті замісу.
Розкладемо на деку одноразові паперові форми. Заповнимо їх тестом на половину обсягу.
Тепер, накриємо рушником і дамо заготівлях піднятися. На цю процедуру потрібно виділити близько 30-40 хв. За цей час нагріємо духовку до 180-200 ° С. Потім, помістимо в неї деко з заготовками на другу полицю знизу. Щоб італійські паски не підгоріли, через 20 хв після початку випікання накриємо верхівки пергаментом або фольгою. Маленькі паски у мене випікалися 40 хв, а великі - 50 хв. Ми залишаємо нашу святкову випічку в спокої до повного охолодження.
Так як італійський паска панеттоне я печу на нашу православний Великдень, то зверху покриваю їх глазур'ю і прикрашу яскравими пасхальними посипаннями.
Ось наші паски з родзинками по-італійськи готові.
Пасхальна випічка за цим рецептом виходить ніжна, м'яка і дуже смачна. На розрізі м'якуш у паски повітряний і злегка вологий. Здобний паску, спечений за такою рецептурою, довго залишається м'яким, що важливо. Трохи терпіння і часу - і магазинні паски залишаться в минулому. Готуйте з задоволенням. Світлого Великодня!