Італійський хліб Чіабатта в духовці своїми руками
Італійський хліб Чіабатта - це дуже популярна випічка взята з італійської кухні, яку сьогодні часто можна зустріти на полицях в наших супермаркетах. Вона зовсім не складна в своєму приготуванні, але ось часом на її втілення потрібно запастися. Щоб приготувати чудовий, з незабутньою хрусткою скоринкою італійський хліб Чіабатта будинку, необхідно лише дотримуватися моєму покроково оформленим рецептом з фото.
Щоб приготувати чіабатту будинку нам знадобиться:
для опари:
- 1,5 ч. Ложки активних дріжджів;
- 1 стакан (250 мл) теплої води;
- 2 склянки (250 мл) борошна;
для основного тесту:
- 1 порція опари;
- 2 склянки (250 мл) теплої води;
- 3 склянки борошна + 1 ч. Ложка солі;
- 1 стакан льоду (для випікання).
Як спекти італійський хліб Чіабатта в домашніх умовах
Готувати тісто для чіабатти будемо на опарі. У високій мисці змішуємо дріжджі і воду. Розмішуємо отриману суміш, поки дріжджі повністю не розчиняться. Тепер, можна всипати просіяне борошно, перемішати ручним віночком. Маса виходить трохи густіше, ніж кефір. Повністю затягуємо миску харчовою плівкою і залишаємо на столі в кімнаті або на кухні на всю ніч.
На ранок опара вибродівшєє, вона повністю готова і виглядає так як на фото.
Тепер, вже можна зробити тісто для чіабатти. В міксер вставляємо насадку гак і змащуємо її оливковою олією.
У діжу міксера викладаємо готову опару, починаємо місити на повільній швидкості і поступово вливаємо воду. Потім, просіюємо борошно разом з сіллю і всипаємо її в тісто трьома порціями, даючи можливість міксери перемішувати кожну порцію грунтовно. Виходить нещільне тісто, яке трохи пристає до рук. Перекладаємо його в миску, закриваємо плівкою на 20 хвилин.
Потім, змочуємо пальці у воді і починаємо складати тісто з чотирьох сторін. Тобто, беремо за один кінець тісто, підтягуємо його вгору і покриваємо їм всю решту. Потім робимо цю ж маніпуляцію з інших трьох сторін. Традиційну обминання тіста проводити не потрібно.
Повторюємо складання тесту три рази, через кожні 20 хвилин. Потім, закриваємо його плівкою і залишаємо на 45 хвилин. У підсумку, виходить ось таке пишне дріжджове тісто з дірками.
Перш ніж спекти, правильно сформуємо чіабатту. На робочий килимок кладемо лляне рушник і присипаємо його борошном. Викладаємо на нього все тісто, так само, присипаємо його борошном і починаємо розтягувати тісто по поверхні рушники в прямокутний пласт, намагаючись не порвати його.
Ножем ділимо тісто на чотири частини, відсуваємо їх один від одного і робимо з рушника стулки між кожним шматочком тесту, як на фото. Зверху накриваємо всю конструкцію ще одним рушником і залишаємо на годину лежати і рости нашу домашню чіабатту при кімнатній температурі.
Увага, тепер, саме час включити духовку на 210 ° С.
Час минув і видно, як виріс наш італійський хліб.
Підставляємо довгу дошку впритул до підійшов тесту і обережно перекидаємо його на дошку верхом вниз. Потім, просто даємо йому з'їхати з дошки на папір, щоб спочатку верхня частина так і залишилася внизу. Так ми збережемо все пухирі, які утворюються всередині чіабатти.
Якщо у вас духовка має функцію пара, то включайте її обов'язково (!). Якщо немає, то ставимо сковороду на дно духовки і висипаємо весь лід в неї. На середній рівень встановлюємо деко з чіабатта і отпекаем 10 хвилин.
Потім, знижуємо температуру духовки до 175 ° С і продовжуємо випікати ще 10 хвилин. Готовність смачного італійського хліба перевіряємо по скоринці, а точніше, по глухому стуку по ній. Скоринка не повинна бути м'якою. Вона виходить хрусткою.
Виймаємо наш незвичайний домашній хліб і перекладаємо його на решітку.
Якби можна було передати той неповторний звук хрусткої скоринки, коли я розрізала чіабатту ...