Хліб без дріжджів і закваски на кефірі, спечений в духовці - пшенично - житній, домашній простий рецепт з фото
НЕ буду говорити про користь або шкоду дріжджового хліба для нашого організму. Просто, я для себе вирішила, що хочу годувати свою сім'ю таким хлібом, в якому буду впевнена, що він нікому не зашкодить. Довго шукала такий смачний і простий рецепт, без закваски і дріжджів. І ось удача! Я почула на веда-радіо рецепт як спекти хліб без дріжджів на кефірі. Спекла. Сподобалося всім. Ділюся цим рецептом домашнього хліба з Вами.
Щоб замісити хліб нам буде потрібно:
борошно пшеничне - 800 гр,
борошно житнє - 70 гр можна замінити висівками,
сухе молоко 100 гр (у мене не було, я не поклала)
сіль - 2 чайні ложки,
сода - 1 чайна ложка,
цукор - 7 чайних ложок,
лимонна кислота - ½ чайної ложки
спеції: коріандр - 1 ч.л., кардамон - 1/3 ч.л., кориця - 1 ч.л., бадьян - 1/6 ч.л.
кефір - 600 мл.
Як приготувати хліб без дріжджів на кефірі
Борошно просіваємо через сито.
Додаємо всі сухі інгредієнти, перемішуємо.
І додаємо кефір.
Потрібно замісити густе тісто, після чого вимішуємо його на столі 10 хвилин.
Кладемо замішане пшенично-житнє тісто в змащену маслом форму і ставимо на батарею або інше тепле місце.
Замішана коржик повинна бути висотою 4 см. Якщо висота сирого тесту буде більше, то тісто буде довше пектися. Замішувати тісто потрібно на ніч і нехай воно підходить протягом ночі. Вранці тісто обминати не потрібно. Відразу ставимо в духовку, нагріту до 180⁰С. При такій температурі випікаємо 1-2 години.
Ще раз нагадуємо: наскільки довго буде пектися хліб, залежить від висоти сирого тесту.
Під кінець випікання температуру в духовці потрібно збільшити щоб хліб підрум'яниться і з нього вийшла зайва волога.
Спеції можна змінювати за смаком. Можна додавати родзинки, насіння, кунжут.
Ось так просто зробити хліб без дріжджів. Домашній хліб залишається свіжим і смачним цілий тиждень.
Бажаю щоб ваша випічка хліба була завжди легкої, смачної і корисної.