Бездріжджове тісто на кефірі з содою для смажених пиріжків з начинкою
Багато з нас часто згадую бабусині рум'яні пиріжки. А адже бездріжджове кефіру тесту для пиріжків, які часто пекли наші бабусі, дуже просте і замісити його не представляє складності.
Продукти для нього завжди знайдуться в будинку. Завалявся і забутий пакет кефіру в надрах холодильника завжди знайдеться. Додамо ще трохи інгредієнтів - і швидке тісто на кефірі для смачних смажених на сковороді пиріжків у нас на столі. Мої покроково викладені фото полегшать вам завдання в освоєнні цього рецепта.
Викладаємо на стіл продукти:
- кефір 2,5% - 1 стакан;
- борошно - 400 гр;
- жовток одного яйця;
- сметана 20% - 2 стол.ложки;
- цукор - 1 стол.ложка;
- соняшникова олія - 2 стол.ложки;
- сода - 0,5 чайн. ложки;
- сіль - 1 чайн. ложка.
Як приготувати тісто на кефірі з содою для пиріжків
Відразу поділюся головною хитрістю цього бездріжджового тіста - беріть кефір з фінішним терміном придатності та з максимальною жирністю. На такому кефірі тісто максимально швидко підніметься і без дріжджів, і буде дуже легким пишним як пух. Отже, з кефіром ми визначилися. Наливаємо його в каструльку, додаємо сметану і трохи розігріваємо (не більше 40ºС).
Суміш перемішуємо, солимо і підсипає цукор. Тепер, збиваємо виделкою злегка жовток яйця і відправляємо його в майбутнє тісто.
Тепер, вливаємо в отриману суміш соняшникова олія, не забуваючи як слід перемішувати.
Далі, переливаємо нашу рідку суміш в ємність для приготування тіста і додаємо половину борошна повинна бути за рецептом (а це 200 гр). Борошно не забудьте просіяти для легкості. Розмішуємо її з рідкої складової.
Тепер, тісто на кефірі для пиріжків присипаємо содою і відразу, не перемішуючи, прямо на соду додаємо другу порцію просіяного борошна. І тільки тепер, візьмемося вимішувати тісто. Таким чином, содовий присмак зведеться нанівець, а пиріжки при смаженні будуть м'якими і пишними.
Змащуємо руки злегка рослинним маслом і беремося вимішувати бездріжджове тісто в мисці. Потім, домішуємо його вже безпосередньо на столі. Сформований шар-колобок накриваємо і даємо постояти хвилин 15.
Тепер наше бездріжджове тісто на кефірі з содою готове для приготування смачних, м'яких і пишних пиріжків.
Таке тісто на кефірі без дріжджів, легкої і ніжне як пух, годиться як для звичайних пиріжків з капустою, картоплею, морквою, так і для солодких: з повидлом, вишнею, смородиною або інший улюбленої вашої начинкою. Спробуйте здивувати своїх рідних пиріжками з далекого дитинства. Я їх називаю бабусиними пиріжками. Приємного вам апетиту!