Шпикачки в тесті - швидкі пиріжки з листкового тіста в духовці
У кожної господині є власні напрацювання на випадок, якщо раптово нагрянули голодні гості, а в будинку немає нічого готового смачненького. Потрібно терміново приготувати щось швидке, ситне, красиве, і щоб в магазин бігти не довелося. Саме для таких випадків в моїй морозилці завжди лежать кілька упаковок з готовим листковим тістом. Місця вони займають небагато, не псуються, і завжди готові виступити в ролі чарівні палички.
Отже, гості ось-ось нагрянуть, а у мене, крім листкового тіста, є тільки шпикачки. Готувати буду шпикачки в тесті - швидкі пиріжки з листкового тіста. Борошно на підсипку завжди знайдеться, як і сире яйце на підмазку. Готувати потрібно швидко, тому, беруся за справу. Мій детальний рецепт з покроково зробленим фото, до ваших послуг.
Як приготувати пиріжки з листкового тіста
Витягуємо тісто з упаковки, накриваємо харчовою плівкою (щоб не підсохли) і даємо йому кілька хвилин, щоб злегка розтануло. Тим часом, дістаємо дошку для розкочування, різак, качалку, включаємо духовку на 220-240 градусів, щоб розігрілася, і приступаємо до нарізки ковбасних виробів.
Дуже часто в тесті готують сосиски, але вони часто бувають несмачні - занадто багато жиру і сої в складі. Надійніше використовувати продукти, зроблені за ГОСТом - шпикачки, сільські сардельки або, наприклад, варену ковбасу типу Аматорської або Докторської. Ріжемо кожну Шпикачки на 8 частин, ковбасу - брусочками. Можна до кожного шматочка ковбаси додати тонкий пелюстка сиру. Сир в процесі спікання розплавиться, зробивши блюдо ще більш ефектним.
Розкачуємо пласт листкового тіста від центру до країв, намагаючись зберегти його прямокутну форму. Тепер нам потрібно його порізати на стрічки за кількістю шматочків ковбаси. Можна, звичайно, зробити це вручну, звичайним ножем, але набагато акуратніше це вийде за допомогою спеціального різака і такого незамінного кухонного приладу, як лінійка.
Тепер, потрібно звернути шматки шпікачек в стрічки тесту, щільно защіпнув вільний кінець. Розкладаємо листкові трубочки на деку, змащуємо збитим яйцем. Найкраще користуватися силіконовими килимками для випічки, але якщо їх немає, деко потрібно злегка змастити олією і припорошив борошном, тоді готові вироби будуть легко відходити.
Випікаємо пиріжки з листкового тіста спочатку 10 хвилин при температурі 220-240 градусів, потім, знижуємо до 180-190 і доводимо до готовності.
Готові шпикачки в тесті потрібно швидко зняти з дека, щоб вони знизу не отмокла, і покласти на серветку.
З трьох шпікачек і однієї упаковки (2 листа) листкового тіста у нас вийде 24 трубочки, а якщо взяти півкіло шпікачек (6 штук) і дві упаковки тесту, так вийде - о-го-го! - майже півсотні постряпушек, які можна подати і до чаю, і до компоту, і до чого погарячіше!
Десять хвилин роботи, півгодини очікування - і красиве, ситне частування, швидкі пиріжки з листкового тіста, для нежданих гостей вже на столі!