Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі
Шаньги або шанежки - блюдо першопрохідців. Народившись російською півночі, воно разом з переселенцями перетнуло Урал і завоювало весь Сибір, аж до Далекого Сходу. Це не пиріжки і не ватрушка, а абсолютно особливий вид великий або маленькою (від 30 до 10 см в діаметрі) коржі з дріжджового тіста, на яку зверху товстим шаром покладена або намазана густа, обов'язково несолодка, але ситна начинка. Шаньги можуть робити зі сметанно-борошняної намазуванням, з горохом або будь-який вузький кашею, але найпопулярнішими були і залишаються шаньги з картоплею.
Сьогодні ми будемо робити здобні дріжджові шаньги. Але, якщо не додавати в тісто яйце, а вершкове масло замінити рослинним, то ласувати цією ситної випічкою можна буде і в пост. Про те, як приготувати шаньги з картоплею в духовці я і розповім докладно в своєму рецепті, а крок за кроком зроблені фото проілюструють приготування.
Для тесту нам будуть потрібні:
- 125 мл молока або води;
- 25 гр свіжих дріжджів (або 1 ч.л. сухих);
- 1 ст.л. цукру;
- одне яйце;
- 100 гр вершкового масла;
- 1 ст.л. сметани;
- дрібка солі;
- близько 400 гр борошна.
Для пісних шанежек:
- вершкове масло замінюємо на 4 ст.л. рослинного;
- яйце і сметану з розкладки прибираємо;
- норму рідини збільшуємо до 200 мл.
Готувати почнемо з тесту. Оскільки начинки на шаньги багато, то тісто має бути дуже пружним, щоб тримати форму і не сплющуватися під її вагою. Саме тому, краще скористатися не сухими, а живими свіжими дріжджами і попередньо завести опару.
зміст
- 1 Як поставити опару для тіста
- 2 Як завести тісто на шаньги
- 3 Як приготувати начинку з картоплі
- 4 Як куховарити шаньги
- 5 Як спекти шаньги з картоплею
Як поставити опару для тіста
Приготувати її просто. З'єднуємо воду, цукор і дріжджі і вимішуємо до однорідності.
Чашку з опарою чимось накриваємо (хоча б харчовою плівкою) і поміщаємо хвилин на 15-30 хвилин (в залежності від якості дріжджів) в тепле місце.
Хороші дріжджі почнуть оживати прямо на очах.
Опара запузирілась і нестримно полізла з миски - пора замішувати тісто.
Як завести тісто на шаньги
Наші сибірські і уральські бабусі ставили тісто в діжі, але особисто я вважаю за краще користуватися послугами хлібопічки або кухонного комбайна. Поки підходила опара, ми розтопили вершкове масло, але не до рідкого стану, а до м'якої мажущейся маси. Опару виливаємо в ємність, туди ж відправляємо масло, яйце, сметану.
Просіваємо борошно, збагачуючи її киснем. Сіль кладемо в останню чергу, щоб не гальмувався розвиток дріжджів. При бажанні, тісто можна ароматизувати кардамоном, мускатним горіхом або меленим пажитника.
Поки тісто підходить, готуємо начинку.
Як приготувати начинку з картоплі
Картоплю відварюємо в підсоленій воді. Можна зробити звичайне картопляне пюре, але набагато смачніше воно буде з додаванням смаженого лука, грибів або шкварок. У нас буде цибулю, обсмажений на вершковому маслі.
Готову картоплю зливаємо і перетворюємо в пюре за допомогою толкушкой або блендера. Але після блендера виходить в'язка паста, а толкушкой залишає неразбітие шматочки. Якщо ж хочеться отримати ідеальне пюре абсолютно правильною консистенції, найкраще скористатися спеціальним пресом.
Втручаємося в картоплю смажену цибулю, солимо, перчимо, додаємо гаряче молоко і, перемішуючи, доводимо пюре до потрібного ступеня густоти.
Картопляна начинка готва, але, перш ніж формувати шаньги, потрібно дати їй охолонути до температури парного молока, не вище.
До цього часу, дріжджове тісто підросло. Воно вийшло сильне, дуже пишне, але при цьому пружне. Воно добре утримає на собі вагу картоплі і при цьому не осяде і не сплющиться.
Як куховарити шаньги
Тісто обминають, обробляв, на порційні шматки. У нашому випадку найзручніше зробити 24 шанежки, тобто по 12 штук на кожен лист.
Начинки беремо стільки ж, скільки і тесту, або трохи більше (за бажанням). Можна формувати шаньги руками: скачати колобки з тіста і з картоплі, сплюснути їх в коржики і покласти картопляний гурток на тісто.
Але швидше, зручніше і красивіше це можна зробити за допомогою сервірувальних кілець. Застеляємо деко силіконовим килимком, припудрюємо борошном, розставляємо на потрібній відстані кільця. Викладаємо в кільце порційний шматок тіста, розподіляємо кінчиками пальців. Потім таким же чином викладаємо начинку, розрівнюємо і знімаємо кільце.
Накриваємо деко серветкою і складаємо на 20-30 хвилин для вистоювання.
Як спекти шаньги з картоплею
Наше сильне тісто підійшло, так добре збільшилася в обсязі, що шанежки стали трохи схожими на ватрушки. Смажена їх збитим яйцем або яєчно-молочною сумішшю і відправимо в нагріту до 200-220 градусів духовку на 25-30 хвилин.
Пишні, рум'яні, сибірські дріжджові шаньги готові.
Їх можна їсти гарячими, теплими, холодними. Можна навіть заморозити, а в міру необхідності діставати, розморожувати, розігрівати в мікрохвильовці - і знову будуть вони свіжими і м'якими, ніби прямо з пилу - з жару!
Смачні шаньги з картоплею - страва самодостатнє, але при цьому цілком «компанейское», тобто добре поєднується з найрізноманітнішими продуктами. Якщо шаньги полити сметаною, або додати кілька скибочок чогось м'ясного, рибного, або просто посипати свіжою зеленню, то вийде вже не просто трапеза, а справжній бенкет!