Наш рецепт » Випічка » Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Шаньги або шанежки - блюдо першопрохідців. Народившись російською півночі, воно разом з переселенцями перетнуло Урал і завоювало весь Сибір, аж до Далекого Сходу. Це не пиріжки і не ватрушка, а абсолютно особливий вид великий або маленькою (від 30 до 10 см в діаметрі) коржі з дріжджового тіста, на яку зверху товстим шаром покладена або намазана густа, обов'язково несолодка, але ситна начинка. Шаньги можуть робити зі сметанно-борошняної намазуванням, з горохом або будь-який вузький кашею, але найпопулярнішими були і залишаються шаньги з картоплею.

Сьогодні ми будемо робити здобні дріжджові шаньги. Але, якщо не додавати в тісто яйце, а вершкове масло замінити рослинним, то ласувати цією ситної випічкою можна буде і в пост. Про те, як приготувати шаньги з картоплею в духовці я і розповім докладно в своєму рецепті, а крок за кроком зроблені фото проілюструють приготування.

Для тесту нам будуть потрібні:

  • 125 мл молока або води;
  • 25 гр свіжих дріжджів (або 1 ч.л. сухих);
  • 1 ст.л. цукру;
  • одне яйце;
  • 100 гр вершкового масла;
  • 1 ст.л. сметани;
  • дрібка солі;
  • близько 400 гр борошна.

Для пісних шанежек:

  • вершкове масло замінюємо на 4 ст.л. рослинного;
  • яйце і сметану з розкладки прибираємо;
  • норму рідини збільшуємо до 200 мл.

Готувати почнемо з тесту. Оскільки начинки на шаньги багато, то тісто має бути дуже пружним, щоб тримати форму і не сплющуватися під її вагою. Саме тому, краще скористатися не сухими, а живими свіжими дріжджами і попередньо завести опару.

зміст

  • 1 Як поставити опару для тіста
  • 2 Як завести тісто на шаньги
  • 3 Як приготувати начинку з картоплі
  • 4 Як куховарити шаньги
  • 5 Як спекти шаньги з картоплею

Як поставити опару для тіста

Приготувати її просто. З'єднуємо воду, цукор і дріжджі і вимішуємо до однорідності.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Чашку з опарою чимось накриваємо (хоча б харчовою плівкою) і поміщаємо хвилин на 15-30 хвилин (в залежності від якості дріжджів) в тепле місце.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Хороші дріжджі почнуть оживати прямо на очах.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Опара запузирілась і нестримно полізла з миски - пора замішувати тісто.

Як завести тісто на шаньги

Наші сибірські і уральські бабусі ставили тісто в діжі, але особисто я вважаю за краще користуватися послугами хлібопічки або кухонного комбайна. Поки підходила опара, ми розтопили вершкове масло, але не до рідкого стану, а до м'якої мажущейся маси. Опару виливаємо в ємність, туди ж відправляємо масло, яйце, сметану.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Просіваємо борошно, збагачуючи її киснем. Сіль кладемо в останню чергу, щоб не гальмувався розвиток дріжджів. При бажанні, тісто можна ароматизувати кардамоном, мускатним горіхом або меленим пажитника.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Поки тісто підходить, готуємо начинку.

Як приготувати начинку з картоплі

Картоплю відварюємо в підсоленій воді. Можна зробити звичайне картопляне пюре, але набагато смачніше воно буде з додаванням смаженого лука, грибів або шкварок. У нас буде цибулю, обсмажений на вершковому маслі.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Готову картоплю зливаємо і перетворюємо в пюре за допомогою толкушкой або блендера. Але після блендера виходить в'язка паста, а толкушкой залишає неразбітие шматочки. Якщо ж хочеться отримати ідеальне пюре абсолютно правильною консистенції, найкраще скористатися спеціальним пресом.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Втручаємося в картоплю смажену цибулю, солимо, перчимо, додаємо гаряче молоко і, перемішуючи, доводимо пюре до потрібного ступеня густоти.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Картопляна начинка готва, але, перш ніж формувати шаньги, потрібно дати їй охолонути до температури парного молока, не вище.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

До цього часу, дріжджове тісто підросло. Воно вийшло сильне, дуже пишне, але при цьому пружне. Воно добре утримає на собі вагу картоплі і при цьому не осяде і не сплющиться.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Як куховарити шаньги

Тісто обминають, обробляв, на порційні шматки. У нашому випадку найзручніше зробити 24 шанежки, тобто по 12 штук на кожен лист.

Начинки беремо стільки ж, скільки і тесту, або трохи більше (за бажанням). Можна формувати шаньги руками: скачати колобки з тіста і з картоплі, сплюснути їх в коржики і покласти картопляний гурток на тісто.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Але швидше, зручніше і красивіше це можна зробити за допомогою сервірувальних кілець. Застеляємо деко силіконовим килимком, припудрюємо борошном, розставляємо на потрібній відстані кільця. Викладаємо в кільце порційний шматок тіста, розподіляємо кінчиками пальців. Потім таким же чином викладаємо начинку, розрівнюємо і знімаємо кільце.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Накриваємо деко серветкою і складаємо на 20-30 хвилин для вистоювання.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Як спекти шаньги з картоплею

Наше сильне тісто підійшло, так добре збільшилася в обсязі, що шанежки стали трохи схожими на ватрушки. Смажена їх збитим яйцем або яєчно-молочною сумішшю і відправимо в нагріту до 200-220 градусів духовку на 25-30 хвилин.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Пишні, рум'яні, сибірські дріжджові шаньги готові.

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Їх можна їсти гарячими, теплими, холодними. Можна навіть заморозити, а в міру необхідності діставати, розморожувати, розігрівати в мікрохвильовці - і знову будуть вони свіжими і м'якими, ніби прямо з пилу - з жару!

Сибірські шаньги з картоплею - як у бабусі

Смачні шаньги з картоплею - страва самодостатнє, але при цьому цілком «компанейское», тобто добре поєднується з найрізноманітнішими продуктами. Якщо шаньги полити сметаною, або додати кілька скибочок чогось м'ясного, рибного, або просто посипати свіжою зеленню, то вийде вже не просто трапеза, а справжній бенкет!

Шановн, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Рекомендуем

Дріжджові пиріжки з фаршем в духовці
Дріжджові пиріжки з фаршем в духовці
Домашня випічка, приготовлена ​​з використанням духовки, виходить і смачною, і ситної, і корисною. Вона має свої гастрономічні переваги, якими з успіхом користуються господині.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору