Заварне тісто для імбирних пряників і пряниковий будиночок на меду - секрети приготування
Сьогодні я хочу поділитися секретами приготування і розповісти як зробити заварне тісто для імбирних пряників на меду, яке прекрасно підходить для випічки різдвяних пряникових будиночків, і самих пряників. Щоб правильно приготувати заварне пряникові тісто, слід знати маленькі секрети, якими я охоче з вами поділюся. А докладна інструкція і покроково зроблені фото вам допоможуть легко і швидко його приготувати.
зміст
- 1 Що потрібно знати:
- 2 Як приготувати заварне тісто для імбирних пряників правильно
Що потрібно знати:
- Нині заварне тісто готують на меду;
- розпушувач не додають в тісто. Замість цього використовують 4 столові ложки коньяку або горілки на 1 кг борошна;
- не можна замінювати вершкове масло рослинним або маргарином;
- для отримання ідеального пряникового тесту, потрібно використовувати борошно із зниженою сортностью;
- завжди додавайте «сухі духи» для пряників в тісто (1,5-2 чайні ложки на 1 кг борошна). Всі інгредієнти наведені нижче. Просто їх з'єднайте в кавомолці і подрібніть в пудру;
- готове пряникові тісто трохи прилипає до рук і повільно сповзає з долоньки, якщо його підняти і тримати 1,5-2 хвилини;
- дуже круте тісто не підніметься при випічці, а дуже рідке тісто не втримає вирізану форму пряників і потече при випічці;
- тісто виходить світлого кольору при використанні меду світлих сортів. Якщо потрібно тісто темного кольору, сміливо підфарбовуйте його какао-порошком;
- щоб пряники довго збереглися після приготування, покладіть поруч кілька шматочків свіжого яблука.
Складові:
Для пряникового тесту:
- 450 грам цукрового піску;
- 150 грам пшеничного борошна 1-го сорту (для заварювання);
- 150 грам житнього обдирного борошна;
- 500/600 грам пшеничного борошна 1-го сорту;
- 450 грам рідкого натурального меду;
- 160 грам вершкового масла 72,5% -82%;
- 1 ч.ложка сухих духів;
- 3 курячих яйця середнього розміру;
- 30 грам какао-порошок (не обов'язково)
- 250 мл., Води.
Сухі духи для пряників:
- 1/3 ч.ложки сухого імбиру;
- 2 штуки гвоздики;
- 1/3 ч.ложки насіння бадьяна;
- 4 штуки запашного перцю (горошок);
- 1 ч.ложка насіння коріандру;
- 1 ч.ложка меленої кориці;
- 1/3 ч.ложки меленого мускатного горіха;
- 1/2 ч.ложки насіння кардамону.
Як приготувати заварне тісто для імбирних пряників правильно
Почнемо з підготовки інгредієнтів. Працювати краще дерев'яною ложкою або лопаткою з довгою ручкою.
Закип'ятити воду, щоб вона була під рукою.
У кухлик / каструлю, бажано з товстим дном, всипаємо половину порції цукру, ставимо на вогонь (не сильний) і чекаємо, коли він почне плавитися. Можна періодично помішувати ложкою. Весь цукор розтанув і перетворився в карамель, витримуємо його на вогні до потемніння кольору, так званого ефекту паленого цукру. У мене на це йде близько 3 хвилин.
Тепер, треба погасити температуру карамелі, яка в два рази вища за температуру киплячої води. По одній столовій ложці починаємо вливати весь окріп. Тут є небезпечний момент: не можна нахилятися над каструлею в цей момент, так як виділяється велика кількість пари. Ось чому краще користуватися ложкою з довгою ручкою. На фото видно, яка кількість пара виділилося поле додавання 1 ст.ложки окропу.
Після процедури з водою, всипаємо другу половину цукру в каструлю. Чекаємо, коли він розчиниться і додаємо мед, перемішуємо. Потім додаємо шматочки вершкового масла. Прибираємо з вогню, ретельно заважаємо рідке тісто, щоб всі інгредієнти поєдналися між собою. Прийшла черга додати в тісто сухі духи для пряників.
Борошно для заварювання (150 гр) просіюємо прямо в каструльку з рідким тестом і заварюємо її там.
Потім, всипаємо соду і спостерігаємо, як йде взаємодія меду і соди. На поверхні почнуть з'являтися маленькі бульбашки, які добре видно на фото. Ми залишаємо тісто поки воно не досягне теплого стану.
В одній мисочки перемішуємо яйця за допомогою вилки. Не можна їх збивати міксером або блендером (!). Нам потрібно однорідна яєчна суміш і все. Ми її вводимо в тісто і ложкою перемішуємо.
До парі ложок борошна всипаємо какао і просіваємо разом. Додаємо в тісто, тим самим ми підфарбували його. Це робити не обов'язково, робиться за бажанням.
Решту борошна (пшеничне і житнє) просіюємо разом, частинами додаємо і замішуємо тісто.
Коли тісто стає важко перемішувати ложкою, викладаємо його на робочу поверхню з борошном. Продовжуємо замішувати заварне тісто для імбирних пряників, не пропускаючи його через пальці (!), Тільки методом складання. Розімніть тісто на борошні в пласт, присипте зверху борошном і складіть його в чотири рази. Повторюйте цю процедуру, поки тісто не почне майже легко відходити від рук. Правильно приготоване пряникові тісто має трохи приставати до долоньці. А якщо взяти і покласти його на долоню, то буде повільно повзти вниз. Фото на долоньці зроблено майже через 2 хвилини, як я взяла половину порції тесту в руки. Ось такий стан тесту говорить про те, що воно правильно приготоване.
Я розділила тісто на дві частини (цього можна і не робити) і щільно загорнула його в харчову плівку. Прибираємо тісто на ніч в холодильник. Воно повинно провести там не менше 12 годин. Після цього заварне тісто для імбирних пряників можна використовувати. Ось таке гарне і гладке воно у мене вийшло.
Ще один маленький рада: щоб заварне тісто для імбирних пряників легко розкочувалося, покладіть його на силіконовий килимок, розімніть руками, накрийте плівкою і розгортайте качалкою. Потім зніміть плівку і покатайте качалкою по поверхні тесту, щоб прибрати рельєф плівки, але не натискайте на тісто. Удачі вам в приготуванні!