Найсмачніша буряк по-корейськи - особливо ароматна
Буряк - один з найбільш корисних коренеплодів. Вона сприяє очищенню організму, оздоровлення печінки, при регулярному вживанні допомагає при неминучою взимку сезонної анемії і авітамінозу. Буряк по-корейськи - гостро-пряний салат з сирого коренеплоду прекрасно поєднується з, практично, будь-якими м'ясними, рибними та овочевими стравами, довго зберігається в холодильнику в закритому посуді. Якщо приготувати порцію салату раз в тиждень, а потім щодня з'їдати хоча б по одній столовій ложці - це буде справжня вітамінотерапія без відриву від «смачної і здорової їжі».
Технологія приготування цього ароматного салату не дуже відрізняється від звичної «буряка по-корейськи», різниця просто в інгредієнтах і їх підготовці.
Нам буде потрібно натерта на «корейської» тертці сирий буряк, ріпчасту цибулю і яке-небудь гарне рослинне масло - поки все, як завжди. Але замість готової магазинної приправи підготуємо:
- мелену корицю;
- цільну гвоздику;
- запашний перець горошком;
- перець чорний горошком і червоний пекучий (можна суміш в млинку);
- коріандр (цільні насіння);
- соєвий соус (краще класичний);
- оцет салатний - рисовий, виноградний або яблучний, але ні в якому разі не білий столовий;
- мед натуральний;
- часник;
- шматок свіжого кореня імбиру.
Як приготувати буряк по-корейськи в домашніх умовах
Буряк по-корейськи матиме насичений повноцінний аромат тільки якщо ви використовуєте свіжозмелені спеції (кориця - виняток). Тому, нам знадобиться ступка. Всипаємо туди по хорошій пучку гвоздики, запашного перцю, коріандру, і починаємо працювати товкачем. Зовсім не обов'язково розтирати спеції в дрібний пил - густий і насичений аромат ми отримаємо вже при середньому ступені дроблення.
Дрібно рубаємо пару зубчиків часнику і, приблизно, стільки ж за обсягом свіжого почищеного кореня імбиру. Важливо: імбир слід особливо ретельно нарізати проти волокон, інакше в готовій страві будуть абсолютно зайві і дуже неприємні деревовидні нитки. Імбир і часник відправляємо до меленим прянощів в ступку.
Ретельно все розтираємо, щоб часник і імбир віддали свої ароматні соки.
Додаємо до пряної суміші по столовій ложці меду, оцту і соєвого соусу, ретельно перемішуємо, даємо постояти пару хвилин, щоб водорозчинні ароматичні речовини встигли прокинутися і збагатити букет. Якщо потім здасться, що в готовому салаті не вистачає солі або кислоти, оцет і соєвий соус можна буде додати пізніше.
Викладаємо вміст ступки в натерту сирий буряк, всипаємо мелену корицю і пекучі чорний і червоний перець з млинки. Ретельно все перемішуємо (краще руками і краще в рукавичках!). При необхідності додаємо до смаку соєвого соусу і оцту. Утрамбовуємо і відставляємо в сторону, щоб буряк ввібрала аромати і дала сік.
Тим часом, на сковороді вже розжарений рослинне масло. Висипаємо туди нашатковану півкільцями ріпчасту цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.
Розпечене масло, що увібрало в себе аромат смаженої цибулі, виливаємо на буряк. Сам лук при цьому рекомендують викинути, але я занадто люблю смажену цибулю і не готова до такого блюзнірства. Так що, в моєму варіанті, буряк по-корейськи йде зі смаженою цибулею. Спробуйте і ви зробити так, може бути і вам сподобається такий варіант салату.
Швидко все перемішуємо і перекладаємо в контейнер під кришку. Тепер, наша буряк повинна постояти кілька годин в прохолодному місці, щоб остаточно дійти до смаку і аромату. При бажанні, її можна їсти і відразу, але буде не так смачно.
Буряк по-корейськи прекрасно підкреслить і доповнить, практично, будь-які м'ясні чи рибні страви.
Але особливо гармонійно вона поєднується зі стравами південно-східної кухні, наприклад, з китайськими м'ясними пельменями баоцзи або мантами.