Наш рецепт » Другі страви » Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Банальна істина: найчастіше те, що для одних є немислимою екзотикою, у інших давно вже в печінках сидить. Це стосується і кулінарних питань: японці тисячоліттями звично давляться сирою рибою з рисом, а ми розтікається калюжею захоплення перед стали модними суші-ролами. Або, ось, мексиканські пастухи звалювали в котел все, що було під рукою - м'ясо, боби, овочі, - заливали водою і вішали над багаттям, щоб якраз до кінця їх скотарського робочого дня все до потрібного ступеня упріло. Нормальний щільний ковбойський вечеря з устатку - а у нас від однієї назви слинки капають: «Ах, чилі-кон-карне!».

Так, сьогодні ми будемо готувати майже класичний чилі кон карне, просту, ситну, але дуже смачну простонародну їжу мексиканських ковбоїв. Рецепт, практично, автентичний! Правда, через брак багаття і котла скористаємося мультиваркою, а неподсільний для російського шлунка пекучий чилі-перець частково замінимо солодкою паприкою.

Чилі кон карне або просто чилі - це густий суп або рагу з м'яса (carne - м'ясо), яких-небудь бобових і великої кількості овочів з обов'язковою присутністю перцю (чилі). М'ясо можна брати будь-який, хоч пташине, але класикою вважається яловичина.

Для нашого майже класичного чилі кон карне буде потрібно:

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

  • яловичина - м'якоть, близько 0,5 кг;
  • квасоля червона суха - 1 стакан;
  • цибуля ріпчаста;
  • морква;
  • селера черешковий;
  • селера кореневої;
  • перець болгарський (можна морожений);
  • баклажан (можна сушений);
  • квасоля спаржева (можна морожену);
  • масло рослинне;
  • крохмаль кукурудзяний;
  • коріандр, зіра, солодка паприка, пекучий перець - за смаком.

Як готувати чилі кон карне в домашніх умовах

Пропорції овочів досить довільні, свіжі овочі можна замінювати морозивом (відтавати не обов'язково) або сушеними (попередньо слід замочити).

Оскільки бобові готуються досить довго, почнемо з квасолі. Червону квасолю бажано замочити на кілька годин (краще на ніч), час від часу змінюючи воду. Можна обійтися без замочування, але тоді варити доведеться довше. У будь-якому випадку саме червону квасолю спочатку заливають гарячою водою, доводять до кипіння і варять 10-15 хвилин. Після відвар зливають, зерно ретельно промивають, знову заливають окропом і варять вже до готовності при слабкому кипінні досить довго. Час варіння залежить від сорту бобових, наприклад, чорні боби варять взагалі 8-12 годин, білу квасолю - годину-півтори, червону ми будемо готувати 2 години на мультиварці на режимі Боби.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Сушений баклажан замочуємо в теплій кип'яченій воді.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Яловичину, по можливості, звільняємо від сполучної тканини і нарізаємо досить крупно, шматочками завбільшки з невеликий волоський горіх.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

На розпеченому рослинному маслі обсмажуємо м'ясо до появи скоринки, щоб соки запечаталися всередині.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Обсмажене м'ясо виймаємо шумівкою або кухонними щипцями, щоб весь жир залишився в сковороді.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

М'ясо викладаємо до напівготової квасолі і продовжуємо варити ще близько години - до того моменту, коли яловичина стане м'якою і квасоля практично звариться.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Морква і кореневої селера шаткуємо брусочками. Замість селери можна взяти інші «білі коріння» - пастернак, петрушку, порей.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Черешкова селера і ріпчасту цибулю ріжемо дрібними кубиками. Замість ріпчастої можна взяти будь-який інший лук, аж до салатних сортів.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

На що залишився від смаження м'яса жирі обсмажуємо овочі, починаючи з більш твердих - моркви і кореневої селери.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Як тільки попередня партія овочів схопиться, відгрібали їх в сторону і закладаємо такі. Другий закладкою буде цибулю і стебловий селера.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Після того, як в сковорідку викладений свіжий або морожений болгарський перець, можна переключити плиту на середній вогонь і далі овочі не стільки обсмажуються, скільки припускаються у великій кількості виділяється соку.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Слідом за спаржевої квасолею додаємо томат або помідори. Заморожені черрі просто висипаємо в сковороду, а коли вони почнуть танути, розминаємо їх лопаткою.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Останніми викладаємо розмочені баклажани і вливаємо воду, в якій вони мокли.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Даємо овочам разом згасити декілька хвилин під кришкою і вимикаємо вогонь.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Коли квасоля і м'ясо уваряться до м'якості, пора викласти в каструлю овочі та продовжити гасіння на самому маленькому вогні. А ми поки збираємо заправку з спецій.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Крім суміші перців для ароматизації чилі використовують коріандр і насіння кумина (зиру).

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Подрібнюємо прянощі в ступці, додаємо суху солодку паприку і за смаком який-небудь з пекучих перців (гіркий, чилі, кайенский).

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Чилі кон карне відрізняється від інших різновидів рагу тим, що в ньому багато соусу, загущенного крохмалем, найкраще - кукурудзяним. Столову ложку крохмалю розмішуємо в невеликій кількості холодної кип'яченої води, щоб не залишилося грудок.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Всипаємо в каструлю суміш прянощів, солимо.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Вливаючи розведений крохмаль, обережно перемішуємо, щоб всі компоненти рагу по можливості зберегли свою структуру і форму.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Неодмінний компонент чилі кон карне - часник. Його бажано не тиснути, а порубати ножем або подрібнити спеціальної млинком досить крупно.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Викладаємо часник, перемішуємо, вимикаємо вогонь - наше блюдо готове.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Рагу або густий суп чилі кон карне їдять обжигающе гарячим, посипавши свіжою зеленню.

Чилі кон карне в мультиварці - мексиканське блюдо на російській кухні

Ця страва мексиканської кухні дуже ситне, багате білками м'яса і бобових, вітамінами і клітковиною, але при цьому, не надто калорійно і легко засвоюється. Прекрасний вибір для тих, хто веде активний спосіб життя і стежить за своєю вагою.

Шановн, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Рекомендуем

Як робити фарш для котлети, запіканок та інших страв з фаршу, м'ясний фарш, відео
Як робити фарш для котлети, запіканок та інших страв з фаршу, м'ясний фарш, відео
Як робити фарш? Таке питання виникає у багатьох господинь, які читають рецепти приготування пельменів, котлет, паштетів, мусака, чебуреків і безлічі інших улюблених багатьма страв з фаршу.
Як правильно варити гречку або як приготувати гречану кашу на гарнір - рецепт смачної розсипчастої каші без варіння, c фото
Як правильно варити гречку або як приготувати гречану кашу на гарнір - рецепт смачної розсипчастої каші без варіння, c фото
Здавалося б, таке просте завдання - приготувати гречку, але як багато відразу виникає питань у недосвідченої господині: як правильно варити гречку на воді на гарнір, як приготувати гречану кашу

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору