Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки
Ми все точно знаємо, що зрази - це щось типу котлет із захованою всередині начинкою. Але великі витівники французи придумали такі зрази а-ля Нельсон, в яких ні котлет, ні начинки годі й шукати. Найбільше це схоже на дуже смачне і ситне листкове печеня з м'ясом, грибами і картоплею, хоча, як в цьому виявився замішаним легендарний британський флотоводець - історія про це замовчує. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам швидко приготувати таке ж смачне блюдо у себе на кухні.
Склад страви не простий, а дуже простий. Нам знадобиться:
- м'ясо (м'якоть) - близько 400 гр;
- печериці свіжі - 300 гр;
- цибуля ріпчаста - парочка середніх або одна велика цибулина;
- картопля сирої - 600-800 гр в залежності від апетиту;
- борошно для панірування - 2 ст.л .;
- рослинне масло - 2 ст.л .;
- сіль, перець і інші приправи - за смаком і бажанням.
Як готувати печеня з м'ясом, грибами і картоплею
В автентичному рецепті покладається використовувати парну мармурову яловичину, але, як показує досвід, її легко і, практично, без шкоди для смаку замінює свинина, в тому числі і свинячі реберця, індичка або, як в нашому випадку, темне куряче м'ясо (стегенця). Ми не будемо шматочки попередньо відбивати, як вчинили б з яловичиною, а просто приберемо кісточки, сполосніть курятину в холодній воді, відкинемо на друшляк і розкладемо на паперових рушниках, щоб вбрався надлишок води. Залежно від розмірів, з кожного курячого стегна у нас вийде 2-3 порційних шматочка. Кістки і інші обрізки прибираємо для прийдешніх бульйонів.
Підсушені шматочки м'яса паніруємо в борошні, солити і перчити не потрібно!
У толстодонную сковорідку вливаємо пару столових ложок рослинного масла і як слід його розпалює.
Паніровані шматочки м'яса просторо розподіляємо на сковороді, злегка обсмажуємо з обох боків до рум'яної. У нас немає завдання приготувати м'ясо - тільки запечатати всередині нього соки. Тому, обсмажуємо порційно, щоб масло не встигало охолонути, і жарка не перетворилася в гасіння з втратою продуктом вологи.
Поки готується м'ясо, шаткуємо цибулю (великими півкільцями) і печериці (теж досить великими шматками). Зрази а-ля Нельсон - той досить рідкісний випадок, коли небажано замінювати печериці більш ароматними лісовими грибами, в крайньому випадку, допустимо взяти гливи, теж досить нейтральні за смаком.
Обсмажене м'ясо поки прибираємо в сторону, а в жирі, що залишився, який увібрав в себе м'ясні аромати, починаємо пасерувати цибулю.
Коли цибуля стане злегка прозорим, відсуває його, і на місце, що звільнилося викладаємо печериці.
При обережному помішуванні пасеруємо цибулю і гриби кілька хвилин. Ми не прагнемо довести їх до готовності, потрібно, щоб вони лише злегка «схопилися» і ввібрали в себе весь ароматний жир зі сковороди.
Чистимо картоплю і нарізаємо її великими шматками - прийшла пора «збирати» блюдо.
Доводити до готовності зрази а-ля Нельсон можна в духовці, в товстостінній казані на малому вогні, але легше і раціональніше скористатися мультиваркою. Першим шаром в каструлю мультиварки викладаємо картоплю. Кожен новий шар перчимо і злегка присаливаем.
Підбираючи приправи, бажано уникати занадто яскравих і характерних східних прянощів, віддаючи перевагу більш делікатним і вишуканим європейським.
Другий шар - м'ясо, і не забуваємо приправити сіллю і прянощами.
М'ясо накриваємо сумішшю грибів і цибулі. Якщо ми готуємо для великої компанії в просторій посуді або, навпаки, збираємося запікати зрази в порційних горщиках, шари можна чергувати кілька разів, головне, щоб внизу завжди була картопля, а зверху - гриби з цибулею.
Вливаємо склянку (більше або менше - визначаємо на око і на смак) води або бульйону. Дуже зручно користуватися заздалегідь звареним, пропареною і замороженим концентрованим домашнім бульйоном. Його можна нашкребти з контейнера ложкою і покласти прямо в замороженому вигляді, при бажанні розбавити окропом.
Заповнену каструлю відправляємо в мультиварку і готуємо в режимі Випічка близько години. Якщо процес піде занадто активно, можна знизити температуру і доводити до готовності на якомусь з більш сприятливих режимів (Гасіння, Суп або Плов, наприклад). В духовці або казані ловлення буде тривати довше, години 2-3, в залежності від обсягу.
Подавати готові зрази по-французьки можна зі свіжою зеленню, консервованими овочами і легкими овочевими салатами.
Ситне, з багатим і дуже традиційним смаком печеня з м'ясом, грибами і картоплею може стати основним пригощанням сімейної святкової трапези.