Запечені баклажани фаршировані фаршем, з сиром і помідорами
Баклажани по-алжирських - це запечені баклажани фаршировані фаршем, з сиром, помідорами і горіхами. Такі фаршировані баклажани - нескладне за технологією, але дуже смачне і ефектне блюдо. Воно одночасно і ситне, і легке. Хоча всі його компоненти можна знайти на прилавках круглий рік, краще його готувати в сезон, коли всі овочі приходять на стіл прямо з грядки. Мій рецепт з покроково зробленими фото допоможе вам в приготуванні цієї смачної страви з баклажанів.
Для фарширування підберемо свіжі молоді синенькі середнього розміру. Ще нам буде потрібно м'ясний фарш (в автентичному рецепті - з баранини або телятини, але смачно буде і зі звичайним, змішаним з яловичини і свинини), твердий сир, жменя волоських горіхів, трохи рослинного масла, сіль і спеції. З овочів - ріпчаста цибуля (або шалот), морква, солодкий перець, міцні м'ясисті помідори, пряні трави (базилік, петрушка, селера).
Як приготувати баклажани фаршировані фаршем, помідорами і сиром в духовці
У синенькі видаляємо плодоніжки. Плоди моєму, обсушуємо, ріжемо навпіл уздовж і видаляємо серцевину, залишаючи шар м'якоті близько 1 см. Дуже зручно це робити за допомогою ножа і столової ложки. Спершу надрезаем м'якоть ножем по периметру, відступивши на потрібну товщину і намагаючись не пошкодити шкірку. Робимо ще кілька надрізів уздовж і поперек, а потім, ложкою акуратно вибираємо вийшли «кубики».
Отримані човники з баклажанів посипаємо крупною сіллю і відставляємо на деякий час, щоб пішов зайвий сік.
Переходимо до фаршу. Овочі шаткуємо дрібним кубиком, але можна скористатися блендером.
На толстодонной сковороді розігріваємо пару ложок рослинного масла і починаємо обсмажувати на середньому вогні всі компоненти фаршу. Першою закладкою йдуть цибулю і моркву.
Коли цибуля стане прозорою, а морква злегка розм'якне, викладаємо на сковороду солодкий перець і м'ясний фарш. Продовжуємо пасерувати при постійному помішуванні.
М'якоть баклажанів також подрібнюємо, викладаємо на сковороду, змішуємо з іншими компонентами фаршу, солимо, заправляємо перцем, прогріваємо ще кілька хвилин і відставляємо в сторону. За бажанням і власним смаком, можна додати в фарш свіжі або сушені ароматні трави, часник, тертий мускатний горіх або сушений імбир. Кожен вибирає ті спеції, які йому подобаються.
Ядра волоських горіхів потрібно ретельно перебрати, щоб не залишилося частинок шкарлупок або перегородок.
Горіхи подрібнюємо ножем або в ступці, але не занадто дрібно.
З «човників» баклажанів змиваємо або стираємо паперовими рушниками виділився сік і надлишки солі, посипаємо всередині подрібненими волоськими горіхами, злегка втискаючи їх у м'якоть. Укладаємо синенькі шкіркою вниз на злегка змащений олією лист і відправляємо в духовку в режимі Гриль на кілька хвилин. Сигналом готовності на цьому етапі стане яскравий аромат підсмажених горіхів.
Наповнюємо підпечені баклажани-човники м'ясо-овочевим фаршем і повертаємо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 220-240 градусів.
Практично готове запечене блюдо дістаємо з духовки, викладаємо поверх фаршу скибочки свіжих помідорів, можна посипати перцем або сушеними пряними травами.
Останній штрих - посипаємо шар помідорів крупно натертим твердим сиром і відправляємо деко ще на кілька хвилин в духовку на режимі Гриль.
Коли помідори дадуть сік, а сир розплавиться і зарум'яниться, фаршировані баклажани по-алжирських готові до подачі.
Як гарнір найкраще підійдуть свіжі овочі, салат, ароматні трави.
Це легке, малокалорійне, соковите, смачне і поживне запечене блюдо можна подати на обід або вечерю. А якщо не переборщити з гострими приправами, то такі фаршировані баклажани можуть бути включені до лікувального або дієтичне меню.