Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці
Кайнари - татарські коржі з м'ясом, як і всі страви татарської кухні, дуже ситні і смачні. Сьогодні я раджу наслідувати мій приклад і спекти шалено смачні коржі з бараниною в духовці для своїх домочадців. Ви переконаєтеся, що ці своєрідні пиріжки з м'ясом йдуть «на ура» і їдці обов'язково попросять добавки. За допомогою покроково оформленого рецепту з фото ви зможете без праці освоїти популярне татарське блюдо Кайнари.
Складові:
- фарш з баранини (або телятини) - 600 гр;
- цибуля - 200 гр;
- перець чорний мелений - 1 ч.л .;
- яйця - 2 шт .;
- вода - 250 мл;
- кефір - 250 мл;
- дріжджі сухі - 15 гр;
- цукровий пісок - 40 гр;
- сіль - 2 ч.л .;
- рослинне масло - 100 мл;
- борошно - 1 кг.
зміст
- 1 Як приготувати Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці
- 1.1 Як робити тісто на Кайнари
- 1.2 Як готувати м'ясний фарш для коржів
- 1.3 Як ліпити Кайнари по-татарськи
Як приготувати Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці
Традиційно, татарські господині готують Кайнари або з баранини, або з конини. Конина для нас дуже екзотичне м'ясо, а баранина не кожному подобається через специфічний аромату. Так що в коржі Ви можете, сміливо покласти телячий фарш. Він такий же смачний і соковитий як фарш з м'якоті молодого баранчика, який я використовувала в своєму рецепті. І так, починаємо працювати!
Як робити тісто на Кайнари
Воду змішуємо з кефіром, підігріваємо до кімнатної температури і розчиняємо в цій суміші цукор, пів чайної ложки солі і дріжджі.
Підготовлену опару накриваємо рушником і прибираємо в тепле місце на двадцять хвилин.
Ось так запузирілась наша опара з часом. Це означає, що дріжджі добре «працюють» і тісто у нас вийде вдалим.
Далі, одне яйце розбовтуватися виделкою і змішуємо з рослинним маслом.
Яєчно-масляну суміш додаємо в опару.
Борошно починаємо просівати через сито і поступово замішувати тісто для КАЙНАР в духовці.
Коли дріжджове тісто для коржів стане настільки густим, що його важко буде заважати ложкою, поверхня кухонного столу потрібно посипаємо борошном, викласти тісто з миски і продовжити вимішувати вже руками.
Після замісу тісто кладемо на велику тарілку, накриваємо його зверху харчовою плівкою і прибираємо в тепло на 50 хвилин.
Плівкою намагайтеся тісто саме накривати, а не щільно обертати, так як воно в процесі викісанія збільшується в два рази. І так, тісто для КАЙНАР відмінно піднялося, як я і обіцяла.
Потрібно його ще разок ретельно вимісити, що б тісто наситилося киснем.
Далі, колобок тесту нам потрібно зважити, щоб приблизно порахувати, скільки у нас вийде коржів.
Вийшов приблизно кілограм готового тіста, з якого ми можемо приготувати 13 коржів вагою, приблизно, 80 грам кожна.
Від великого шматка тесту відриваємо шматочки, які зважуємо на терезах і потім формуємо з них руками кульки.
Коли заготовки для татарських коржів готові, їх можна прикрити чистим рушником. А ми, тим часом, займемося приготуванням начинки для коржів.
Як готувати м'ясний фарш для коржів
Цибулю чистимо і подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна, дрібно, але не в кашку. Як варіант, цибулину можна потерти на крупній тертці.
Далі, м'ясний фарш, цибулю, перець чорний мелений і 1,5 ч. Ложки солі гарненько перемішуємо.
Начинка для татарських коржів готова і ми даємо їй настоятися протягом 10 хвилин. За цей час м'ясо просочиться соком цибулі і спеціями.
Як ліпити Кайнари по-татарськи
Починаємо формувати коржі. Для початку, беремо заготовлений маленький колобок тесту і розгортає коло за розміром, приблизно, 20 см в діаметрі. Товщина тесту повинна бути не більше 3-4 мм.
У центр розкатаної коржі викладаємо столову ложку фаршу і пальцями розподіляємо начинку так, що б вона була не гіркою, а тонким шаром висотою не більше сантиметра.
Потім, край тесту підводиться і навісу починаємо збирати, як би, в «гармошку». Процес формування Кайнар схожий на ліплення хінкалі, тільки в центрі коржі ми залишаємо невеликий отвір.
Ось така вийшла акуратна коржик з м'ясом. Тепер, потрібно тісто біля отвору (в центрі коржі) ще раз придавити пальцем.
Для випічки в духовці викладаємо сформовані Кайнари на деко застелене пергаментом. Намагайтеся, що б між коржами було відстань не менше 1-2 см.
Деко ставимо в тепле місце, щоб коржі підійшли. Розбовтуватися виделкою куряче яйце і за допомогою кулінарної кисті гарненько змащуємо їм коржі.
Випікати Кайнари ми будемо на середньому вогні протягом двадцяти хвилин. На цьому фото добре видно, що в готовому вигляді татарські коржі з баранячим фаршем повинні бути красивого золотистого кольору.
Перекладаємо готову випічку на блюдо, накриваємо рушником і даємо так постояти поки охолонуть. Ця маніпуляція потрібна, щоб коржі з м'ясом вийшли у нас м'які і ніжні.
А ось так виглядає це блюдо татарської кухні в розрізі. Видно, що всередині начинка пропеклась, але залишилася соковитою.
Ароматні, соковиті, ситні і апетитні Кайнари з бараниною подаємо швидше до столу.
Буде дуже смачно, якщо на додаток до такому м'ясним пиріжків запропонувати їдоках наваристий м'ясний бульйон. Приємного всім апетиту!