Узбецькі коржі в духовці або патир узбецький з кунжутом
Смачні коржі печуть вдома господині в усьому світі. В італійській кухні такий домашній хліб називають по різному фокаччею або піца, якщо тісто з начинкою. Народи Близького Сходу і на Кавказі печуть лаваш, в індійській кухні такі коржі відомі під назвою чапати. Коржі з начинкою на Кавказі називають хачапурі. Перебирати кухні народів світу можна довго, але сьогодні я розповім як роблять узбецькі коржики, які називаються патир. Такий смачний домашній хліб і такий простий рецепт - ось таку формулу я для себе вивела, поки готувала коржі в духовці. Правда, справжні узбецькі коржики патир отпекают не в духовці, а на свіжому повітрі і використовують тандир. Мій, покроково оформлений рецепт з фото, адаптований до домашніх умов і допоможе вам легко і просто спекти узбецький патир будинку.
Нам буде потрібно:
- 2 ч. Ложки гранульованих сухих дріжджів;
- 390-410 грам пшеничного борошна;
- ¾ ч. Ложки дрібної солі;
- 2 ст. ложки бавовняного масла (можна замінити кунжутним);
- 250 мл (1 склянка) гарячої води;
- ½ ч. Ложки чорного кмину;
- 1 ст. ложки чорного кунжуту;
- бавовняне або кунжутне масло для змазування коржиків.
Як спекти узбецьку коржик в домашніх умовах
У теплу каструлю всипаємо дріжджі і вливаємо воду, з температурою 38 ° С. Чекаємо, поки дріжджі повністю не розійдуться у воді, потім просіваємо близько 250 грам борошна і перемішуємо. Каструлю потрібно покрити щільним рушником або накрити кришкою. Чекаємо, щоб маса виросла і з'явилися пухирі.
Тепер додаємо сіль, чорний кмин і замішуємо тісто залишком борошна. Точно так же накриваємо його і залишаємо на 40 хвилин в теплі.
Саме час розігріти духовку до 200 ° С.
Робимо обминку тесту і ділимо його на порції. Чим більше порції ви зробите, тим більшою коржик вийде після випічки.
Кожну порцію скочується в кулю і даємо відлежатися близько десяти хвилин під плівкою (щільно закривати не потрібно). Потім, розминаємо кожну порцію тесту руками і надаємо їй форму коржі. Викладаємо на пергамент.
Коржі злегка збільшилися в розмірі, тепер беремо тендерайзери і, відступивши від краю по 2 см, проколюємо тісто. Змащуємо кожен коржик теплим бавовняним або кунжутним маслом, по краю посипаємо кунжутним чорними насінням і відправляємо на 7 хвилин в духовку.
Поки отпекалась перша партія коржів, готуємо другий лист з заготовками. Гарячі коржі-патир охолоджуємо на решітці. Їх можна ще раз змастити теплим маслом після випічки.
У мене вийшло вісім штучок з замішаного тіста.
Правда, поки мої узбецькі коржики патир холоднішими, мої дегустатори не втрималися і встигли поцупити три.