Лимонний кекс на сметані і майонезі в духовці
Сьогодні пропоную господарочкам разом зі мною приготувати шалено смачний, легкий, розсипчастий і ароматний лимонний кекс на сметані і майонезі, без масла і без маргарину. Мої домочадці люблять його не тільки за прекрасні смакові якості, а й за приємний сонячно-жовтий колір, який дає випічці натерта цедра лимона і домашні яйця, додані в тісто. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе без праці спекти простий і дуже смачний лимонний кекс легко, навіть початківцям кулінаркою.
продукти:
- яйця-2 шт .;
- майонез (67%) - 150 гр;
- сметана (20%) - 100 гр;
- борошно - 1 склянка;
- цукровий пісок - 170 гр;
- пекарський порошок - 2 ч.л .;
- лимон - 1 шт.
Перед тим як почнемо готувати, я хочу дати корисні рекомендації по вибору продуктів.
У моєму рецепті лимонного кексу відсутня маргарин або вершкове масло, функція жирів тут відводиться майонезу і сметани. Тому, низькокалорійний (легкий) майонез і нежирна сметана для приготування кексу не підійдуть. Чим жирніше майонез і сметана, тим більш розсипчастим буде готова випічка.
Яйця я додавала домашні і завдяки яскравим красивим жовтків у нас вийшло симпатичне тісто жовтого кольору. Магазинні яйця на смак кексу не вплинуть, але вигляд у нього буде більш блідий.
Як приготувати лимонний кекс на сметані і майонезі
Насамперед нам потрібно лимон обшпарити окропом, що б видалити з шкірки гіркуваті ефірні масла. Потім, на дрібній тертці натираємо верхню жовту шкірку лимона.
Далі, лимончик перерізуємо навпіл, вилочкою вибираємо з нього кісточки і видавлюємо сік руками або за допомогою спеціальних пристосувань.
На наступному етапі в блендері збиваємо цукор, сметану, сік лимона, майонез і яйця.
Борошно я просіяла заздалегідь, пекарський порошок (розпушувач) змішуємо з борошном.
Рідку частину тесту починаємо невеликими порціями додавати в миску з борошном і перемішуємо ложкою.
Коли тісто для кексу стане однорідним без грудочок, кладемо в нього натерту цедру лимона і перемішуємо ще раз.
Я пекла свій кекс у великій силіконовій формі і в маленьких одноразових паперових формочках.
Силіконову і паперові форми додатково годі й змащувати, просто заповнюємо їх тестом на одну третину і ставимо випікати в прогріту духовку на середній вогонь.
Великий кекс у мене був готовий за сорок хвилин, а маленькі кексики зарум'янилися вже через двадцять хвилин випікання.
Ось таку рум'яну випічку я дістала з духовки і тепер вона остигає.
Простий і смачний розсипчастий кекс з лимонним смаком і ароматом можна подавати до столу просто посипавши цукровою пудрою, але я вирішила на цей раз на випічку нанести цукрову глазур з желатином.
Маленькі кексики з білосніжними верхівками ну дуже симпатичні вийшли.
Якщо хочете додатково прикрасити випічку, поки глазур не застигла можна посипати її кондитерської посипкою, прикрасити ягодами, сухофруктами або топінгом, як це зробила я.
Дивлячись на фото кексу в розрізі ну просто слинки біжать.
Спробуйте і ви спекти лимонний кекс на майонезі і сметані по запропонованим рецептом. Впевнена, що ваші домочадці гідно оцінять ніжну і смачну домашню випічку.