Весняне обрядове печиво тетерки на закликання весни - ласощі, забава, оберіг
За старих часів по всій Русі 21 березня повсюдно відзначали день весняного рівнодення - Спророки або день сорока мучеників севастийских. Особливо любили це свято діти, адже їм не тільки дозволяли порушити чинну серйозність Великого посту гучними іграми, забавами та піснями, але ще і спеціальне обрядову випічку готували. У центральних, південних і південно-західних губерніях Росії це були кумедні булочки у вигляді пташок - Жайворонки, а на півночі пригощалися тетерки - круглими фігурними печивом з прісного житнього тіста. Сьогодні, весняне обрядове печиво тетерки, це прекрасний привід зібратися всією сім'єю і дружно зайнятися хорошим доброю справою. Мій крок за кроком оформлений рецепт з фото стане в нагоді всім бажаючим спекти це цікаве і смачне медове обрядове печиво до 21 березня.
Як приготувати тетерки в духовці
Готувати ласощі почнемо з тесту. оскільки Спророки завжди припадають на Великий піст, для ритуальної випічки готується пісне житнє тісто. Нам знадобиться:
- 200 мл води;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2 ст.л. меду;
- дрібка солі;
- 400 гр житнього борошна.
Можна нашу випічку ароматизувати. Для цієї мети сюди добре підійдуть кориця або імбир.
Відміряємо воду кімнатної температури, додаємо масло, мед, сіль і ароматизатор. Якщо мед загуслий, ретельно перемішуємо до повного його розчинення.
Відважується норму борошна. Приблизно, половину пересипаємо в простору миску для початкового замісу. Можна було б, звичайно, доручити заміс кухонного комбайну або хлібопічці, але ми готуємо не просто печиво, а ритуальну їжу, яка обов'язково повинна перейнятися живим теплом рук.
У миску з борошном вливаємо рідину, перемішуємо лопаткою або рукою.
Залишок муки висипаємо на дошку, викладаємо вміст миски і продовжуємо місити, поки не піде вся мука.
Вийшло еластичне і абсолютно не липке тісто. За консистенцією схоже на пластилін і вже готове до подальшої роботи. Щоб воно в процесі формування НЕ підсихали, прибираємо в поліетиленовий пакет або харчову плівку.
Відщипуємо шматочки тіста, розгортає їх в довгі тонкі джгутики і починаємо викладати тетерок, по можливості, круглої форми, діаметром від 10 до 20 см (як більше подобається).
За старих часів це обрядове печиво ліпили всією сім'єю, особливо старалися діти. Не будемо порушувати традиції, покличемо на кухню своїх малюків. Можна заздалегідь приготувати шаблони з пекарської папери, намалювати візерунки, за якими дітям залишиться тільки викласти контур малюнка джгутами з тіста.
Кругла форма зазвичай заповнювалася древніми ритуальними знаками і символами: спіралі - Сонце; змійки - рух; плетінки - будинок, багатство. А ще - квітка, дерево, птах, кінь, хрест і т.п. Такі печива вважалися не просто ласощами, але ще й оберегом.
Щоб окремі джгутики з'єдналися в єдиний виріб, з легким натиском прокатати готову «тетерку» качалкою. Після цього, її можна буде обережно перенести на деко.
Деко застилає пекарської папером або силіконовим килимком, рівномірно розкладаємо сформовані вироби, змащуємо їх рослинною олією, ставимо в нагріту до 170-180 градусів духовку і випікаємо 25-30 хвилин.
Готове печиво тетерки легкі, тверді, дзвінкі, за смаком схожі на сушіння, тільки смачніше і корисніше.
Для більшої краси, можна злегка змастити остигнула випічку рослинним маслом. Вона стане яскравою і блискучою.
Така весняна обрядова випічка - печиво тетерки - дарують друзям і родичам в день рівнодення 21 березня. Дарують з побажаннями дружною весни, щедрого літа, здоров'я і удачі. Смачний, зроблений своїми руками і вручений від чистого серця подарунок можна з'їсти з чаєм, молоком і будь-яким іншим напоєм, але можна і довгі місяці зберігати як сувенір-оберіг.