Дріжджові пиріжки - 10 рецептів "пишних як пух"
Домашні пиріжки асоціюються з радістю та затишком. Вони можуть бути найрізноманітнішими: з м'ясом, рибою, овочами чи солодкими начинками. Незалежно від вибору начинки, кожен шматочок дарує неповторний смак і задоволення. Насправді приготувати дріжджові пиріжки зовсім нескладно, просто дотримуйтесь пояснень у рецепті.
Дріжджові пиріжки в духовці - покроковий фото рецепт
Смачна випічка з пористим легким тістом і улюбленою багатьма начинкою з капусти. Використання якісних інгредієнтів і точне дотримання рецепта - запорука успіху в приготуванні.
Інгредієнти
- Борошно: 500 г
- Кефір: 250 мл
- Сухі дріжджі: 7 г (або 20 г пресованих)
- Яйце: 1 шт.
- Цукор: 40 г у тісто + 0,5 ч. л. у начинку
- Вершкове масло: 90 г
- Рослинна олія: 1 ст. л.
- Сіль: 1 ч л у тісто + 1 ч л. л. у начинку
- Капуста: 500 г
- Томат: 150 мл
- Морква: 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста: 2 шт.
Інструкція приготування
-
У глибокій мисці змішуємо нашатковану капусту з тертою морквою, сіллю та цукровим піском. На пательні з невеликою кількістю олії на сковорідці. олії пасеруємо цибулю, нарізану невеликими кубиками. Коли цибуля стане прозорою і золотистою, викладаємо капусту з морквою. 10 хвилин обсмажуємо разом.
-
Вливаємо томат, 15 хвилин тушкуємо, залишаємо остигати.
-
З'єднуємо кефір з 1 ч. л. цукрового піску, дріжджами, розмішуємо. Додаємо 4 ст. л. л. борошна, розмішуємо, залишаємо опару під харчовою плівкою на 15 хвилин у теплому місці.
-
Додаємо сіль, решту цукру, вбиваємо яйце, вливаємо вершкове масло (його необхідно попередньо розтопити). Розмішуємо, всипаємо половину борошна, замішуємо ложкою або за допомогою лопатки.
-
Поступово додаючи решту борошна, замішуємо тісто вручну. Вливаємо 1 стіл.л. рос. масла, вимішуємо в мисці. Перекладаємо на робочу поверхню, ще 7-8 хвилин замішуємо. Залишаємо в мисці під плівкою на 50 хвилин.
-
Обминаємо, ділимо на 14 частин, які формуємо в кульки. Залишаємо «відпочивати» 5-7 хвилин під плівкою. Злегка розкачуємо в коржі, укладаємо начинку (1,5-2 ч.л.), защипуємо, розтягуючи краї.
-
Розкладаємо заготовки на деку з пергаментом, залишаємо на 30 хвилин. Змащуємо сумішшю з 1 стіл.л. молока та 1 жовтка.
-
Коли підсохне (5 хвилин), ставимо в духовку на 20-22 хвилини при нагріванні 180 градусів.
Дріжджове тісто на молоці для пиріжків
Таке тісто можна вважати універсальним. Підходить для м'ясної начинки або з солодкого джему. А можна приготувати і кілька видів одночасно.
Порада: коли пиріжки сформовані, бажано верх промазати яйцем або сумішшю жовтка з молоком. Вироби матимуть апетитніший вигляд.
Список інгредієнтів:
- 0,6-0,8 кг борошна
- 2 ст. л.розтоплюємо. олії
- 1 ¼ - 1 ½ склянки молока
- 11 г сухих дріжджів
- 1 щіпка солі
- 2 яйця
Покрокове приготування:
- Насипаємо половину від усієї кількості борошна в миску, робимо заглиблення, вливаємо тепле молоко (приблизно 30-35 градусів). Додаємо дріжджі, замішуємо опару. Залишаємо в теплому місці підніматися (на одну годину).
- Розмішуємо вінчиком, кладемо сіль, вбиваємо яйця, наливаємо олію. Додаємо другу частину борошна, вимішуємо вручну. Місимо доти, доки маса не перестане прилипати до рук.
- Знову залишаємо для підйому десь на 1-1 ½ години. Масу, що збільшилася вдвічі, обминаємо. Чекаємо наступні 1-1 ½ години.
- Тепер із готового тіста можна робити пиріжки.
Смачні дріжджові пиріжки на сковороді з м'ясом і рисом
Перевірено смачна начинка, рис і м'ясо з цибулею чудово поєднуються. Яйця в тісто не використовуються, достатньо тільки молока.
Список інгредієнтів:
Для тіста:
- 0,45 кг борошна
- 0,3 л молока
- 8 г дріжджів
- 1 ч. л. солі
- 3 ст. л. раст. олії;
- 1 ст. л. цукрового піску
Для начинки:
- 0,3 кг фаршу
- за смаком сіль
- половина склянки рису
- 1 цибулина
- за смаком перець
- 1 склянка води
- свіжа зелень (підійдуть петрушка з кінзою)
Покрокове приготування:
- Змішуємо дріжджі з теплим молоком, цукровим піском, додаємо сіль. Всипаємо поступово борошно, розмішуємо ложкою. У міру додавання борошна починаємо вимішувати вручну. Вливаємо рослинну олію. масло, продовжуємо замішувати тісто. Коли маса стала еластичною, з гладкою поверхнею, накриваємо харчовою плівкою, одну годину чекаємо, коли підніметься.
- На олії пасеруємо цибулю, дрібно нашатковану. Викладаємо м'ясний фарш (можна використовувати будь-який), 5-10 хвилин смажимо разом. Всипаємо промитий рис, солимо, приправляємо чорним меленим перцем, наливаємо гарячу воду. Тушкуємо під кришкою 15 хвилин, вогонь середній. Кладемо рубану зелень, розмішуємо, охолоджуємо.
- Перекладаємо тісто на робочу поверхню (її необхідно промазати олією). маслом). Формуємо ковбаску, ділимо на 16 частин (розміром з куряче яйце). Вручну робимо коржі, кладемо начинку (1 ст. л. масла). л.), ретельно защипуємо. Обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії. олії.
- Для видалення зайвого жиру, пиріжки спочатку викладаємо на паперовий рушник або решітку. Злегка охолоджуємо, можна приступати до дегустації.
Дріжджове тісто для пиріжків на воді з сухими дріжджами
Швидкий та економний рецепт. Інгредієнтів небагато, і часу знадобиться мало, що дуже важливо для людей, які працюють.
Список інгредієнтів:
- 10 г сухих дріжджів
- 60 мл олії. олії
- 0,5 кг пшеничного борошна плюс окремо для опари 60 г
- 35 г цукрового піску
- 1 ч. л. солі
- 0,3 л води
Покрокове приготування:
- Змішуємо для опари борошно (60 г) з цукровим піском, дріжджами. Вливаємо підігріту воду, розмішуємо. Накриваємо рушником, 15 хвилин чекаємо.
- Опара збільшилася за об'ємом, додаємо сіль з олією, розмішуємо. Порційно додаємо борошно, вимішуємо тісто в ємності, потім на робочій поверхні. Маса повинна перестати прилипати до рук. Укладаємо тісто в змащену олією миску, 15-20 хвилин чекаємо.
- Отримали гладке тісто, яке легко розкочується. Залишилося тільки визначитися з начинкою і формувати пиріжки.
Рецепт смажених дріжджових пиріжків на молоці
Начинку можна приготувати будь-яку. Вибираємо за своїми уподобаннями. У цьому рецепті на вибір три варіанти.
Список інгредієнтів
Тісто:
- 1 кг борошна
- 1,5 ч. л. дріжджів
- 0,5 л молока
- 1 ч.л. солі
- 100 мл рослинної. масла
Начинка:
- 6-7 картоплин
- за смаком сіль
- половина качана капусти
- 6-7 яєць
- 1 пучок зеленої цибулі
- 2-3 ріпчасті цибулини
Покрокове приготування:
- Додаємо в молоко (його необхідно підігріти) сіль, рослинну олію. олію, розмішуємо. Окремо змішуємо 500 г борошна з сухими дріжджами. Просіюємо суміш у молоко, вимішуємо, залишаємо під харчовою плівкою і тканинним рушником для підйому (приблизно на 50-60 хвилин).
- Займаємося начинками. Шинкуємо капусту, солимо, перемішуємо. Пасеруємо на олії нарізану кубиками цибулю (частину смаженої цибулі залишаємо для картоплі), викладаємо капусту. Обсмажуємо разом помішуючи. Відварену картоплю солимо, розминаємо в пюре товкачем, вливаємо трохи молока, кладемо смажену цибулю, розмішуємо. Відварені круто яйця ріжемо на невеликі кубики, солимо, змішуємо з дрібно нарізаною зеленою цибулею.
- Обминаємо тісто, ріжемо на частини, що підходять за розміром пиріжкам. Формуємо кульки, залишаємо хвилин на 15 під харчовою плівкою. Розкачуємо в коржі, розкладаємо всі начинки, защипуємо пиріжки. Обсмажуємо на раст. олії до появи апетитної скоринки.
- Щоб пиріжки ще більше піднялися, після формування їх можна залишити на 15-20 хвилин. Готові пиріжки виходять пишними і просто тануть у роті.
Дуже смачні дріжджові пиріжки на кефірі з вишнею в духовці
Такі пиріжки виходять дуже смачними, якщо запікати в духовці. Вишня - просто ідеальна солодка начинка. За бажання в начинку можна додати крохмаль, щоб сік не витікав із пиріжків.
Список інгредієнтів:
Тісто:
- 2 склянки борошна
- 1 щіпка солі
- 50 г вершкового масла
- половина склянки кефіру
- половина ч. л. сухих дріжджів
- 2 ст. л. цукрового піску
- 1 яйце
Начинка:
- 100 г цукрового піску
- 0,2 кг вишні
Ще буде потрібно: 1 ч. л. розтоплюємо. олії, 2 ст. л. цукрового піску, 40 мл води.
Покрокове приготування:
- Теплий кефір змішуємо з дріжджами, цукровим піском, солимо. Кладемо просіяне борошно (2 стол.л.), розмішуємо. Яйце злегка збовтуємо виделкою, відправляємо в миску з іншими інгредієнтами. Вершкове масло розтоплюємо, вливаємо сюди ж. Насипаємо решту борошна, вимішуємо. 30-40 хвилин чекаємо.
- Ділимо тісто на частини, які скачуємо в кульки. Вручну формуємо товсті коржі. Викладаємо по центру вишні без кісточок, присипаємо цукровим піском, защипуємо.
- Розкладаємо заготовки на деку з пергаментом, кладемо так, щоб шов опинився внизу. 20-30 хвилин випікаємо в духовці, яку попередньо розігріли до 190 градусів.
- Ще гарячі пиріжки бажано змастити солодкою водичкою. На 40 мл води достатньо 2 столових.л.цукрового піску.
Печені пиріжки з капустою з дріжджового тіста - м'які, як пух
Перевірений рецепт. За ним готували ще наші бабусі, які все знають про приготування дріжджового тіста.
Список інгредієнтів:
- 0,25 л молока
- 3 ст. л. цукрового піску
- 3 яйця
- 25 г дріжджів
- 1 пучок зеленої цибулі
- половина ч. л. солі
- 150 г маргарину
- 50 г вершкового масла
- половина середнього качана капусти
- 3,5 склянки борошна
Покрокове приготування:
- Цукровий пісок і дріжджі кладемо в молоко (його необхідно підігріти). Солимо, додаємо м'який маргарин, всипаємо борошно. Вимішуємо тісто, чекаємо 2 години.
- Готуємо начинку. Капусту тонко шаткуємо, з'єднуємо з кубиками цибулі та подрібненими вареними яйцями. Тушкуємо на вершковому маслі до м'якості капусти, додаємо подрібнену зелену цибулю, розмішуємо, охолоджуємо.
- З тіста робимо коржі, на які по центру укладаємо остиглу начинку, що охолола. Защипуємо, змащуємо білком (злегка збитим). Готуємо в духовці від 15 до хвилин, температура при цьому - 180 градусів.
Як приготувати дріжджові пиріжки з яблучним джемом у духовці
Замість джему можна використовувати будь-яке варення. Якщо начинка здасться занадто рідкою, додаємо крохмаль для загущення.
Список інгредієнтів:
Тісто:
- 0,5 кг борошна
- 3 г солі
- 2 яйця
- 3 г ваніліну
- 2 жовтки
- 1 ст. л. цукрового піску
- 110 г вершкового масла плюс ще трішки, щоб змащувати пиріжки
Начинка:
- 380 г яблучного джему
Опара:
- 60 г борошна
- 30 г цукрового піску
- 260 мл молока
- 7 г сухих дріжджів
Покрокове приготування:
- Змішуємо інгредієнти для опари, не забуваючи злегка нагріти молоко. Чекаємо, коли підніметься й утворяться бульбашки. У просіяне борошно кладемо сіль, розмішуємо. Збиваємо яйця з цукровим піском, поки не з'явиться піна білого кольору. Розтоплюємо вершкове масло. олію (за допомогою водяної бані), охолоджуємо.
- В опару додаємо масло зі збитими яйцями, кладемо ванілін. Розмішуємо, порційно додаємо борошно, постійно вимішуючи тісто. Після 20 хвилинного замішування тісто перекладаємо в промазаний олією посуд, накриваємо, одну годину чекаємо.
- Виймаємо тісто на робочу поверхню, яку присипаємо борошном. Скачуємо ковбаску, розділяємо на шматочки, їх скачуємо в кульки. Розкачуємо з кульок коржі, на них викладаємо джем (1 ч. л.). л.). Краї тіста защипуємо, пиріжок формуємо довгастої форми.
- Розкладаємо пиріжки на деку вниз швом. Деко необхідно простелити пергаментом і змастити олією. 15 хвилин чекаємо, коли пиріжки піднімуться. Промащуємо сумішшю жовтка з водою (1 ч. л.). л.). Відправляємо на півгодини в духовку при нагріванні 200 градусів. Готові пиріжки промащуємо вершковим маслом. Заварюємо чай, подаємо цей чудовий десерт.
Рецепт приготування дріжджових пиріжків у духовці з м'ясною начинкою
Ці пиріжки смачно подавати з гарячим м'ясним бульйоном, виходить готовий обід. Чудово підходять для влаштування пікніка або для дитячого обіду з собою в школу.
Список інгредієнтів:
- 120 мл молока
- 0,45 кг яловичого фаршу
- 0,45 кг борошна
- 120 мл води
- 1 цибулина
- 45 г цукрового піску
- 1 ч. л. чорн. молот. перцю
- 50 г вершкового масла
- 40 мл раст. олії
- 8 г дріжджів
- 1 куряче яйце в тісто плюс 1 шт. для змащування пиріжків
- 1 ч. л. солі
Покрокове приготування:
- Змішуємо дріжджі з просіяним борошном, вливаємо рослинну олію. масло (дві третини від усієї кількості), кладемо розм'якшене вершкове масло. Вбиваємо яйце, додаємо цукровий пісок. Молоко розбавляємо з теплою водою, вливаємо до решти інгредієнтів. Вимішуємо пластичне тісто протягом 10 хвилин, загортаємо в поліетилен, залишаємо на час приготування начинки.
- Обсмажуємо на олії цибулю, нашатковану невеликими кубиками. Викладаємо фарш, готуємо разом 10 хвилин. Присолюємо, приправляємо чорним меленим перцем, охолоджуємо. За бажанням можна приправити часником або зеленню.
- Ділимо тісто на шматочки приблизно рівного розміру, розгортаємо їх у коржі. По центру укладаємо фарш, защипуємо краї коржа. Розкладаємо на деку з пергаментом, щоб шов був унизу. Промащуємо збитим із невеликою кількістю цукрового піску яйцем. Випікаємо 20 хвилин у духовці, температура - 180 градусів.
Класичні смажені дріжджові пиріжки з картоплею
Вдалі пропорції інгредієнтів. Такі пиріжки люблять усі, і дорослі, і діти.
Список інгредієнтів:
Тісто:
- 0,8 кг борошна
- 0,2 л води
- 1 ст. л. дріжджів
- 0,2 л молока
- 2 ч. л. солі
- 120 мл рослинної олії. олії
- 1 ст. л. цукрового піску
Начинка:
- 0,6-0,7 кг відвареної картоплі
- 80 г вершкового масла
- 2 ст. л. молока
- за смаком сіль
Покрокове приготування:
- Змішуємо тепле молоко з теплою водою, додаємо цукровий пісок, вливаємо розтоплювач. масло, солимо. Добре розмішуємо, всипаємо порційно борошно, замішуємо тісто. На 1-1 ½ години залишаємо «відпочивати». Ділимо на частини, скачуємо в кульки, змащуємо раст. олією, 30 хвилин чекаємо. Картоплю відварюємо без шкірки, товчемо в пюре, солимо, кладемо вершкове масло, вливаємо молоко. Перемішуємо, чекаємо, коли охолоне.
- Кульки з тіста вручну розминаємо, формуючи корж, кладемо начинку (приблизно 1 стіл.л.), ретельно защипуємо краї. Обсмажуємо на олії, підтримуючи маленький вогонь, щоб пиріжки не залишилися всередині сирими.