Смачний соус гуакамоле з авокадо - класичний рецепт
Серед усього розмаїття соусів, відомих кулінарії, зовсім небагато таких, які можна використовувати в низькокалорійному дієтичному харчуванні. Коли не можна використовувати майонез, жирні і висококалорійні масляні соуси, то паличкою-виручалочкою стане класичний мексиканський соус гуакомоле з авокадо. Він дуже простий у приготуванні, не вимагає термообробки, тобто в повній мірі зберігає всю поживну цінність входять до його складу продуктів. Добавки різних спецій і прянощів дозволяють кожен раз створити новий смак і аромат. А, головне, він прекрасно підходить і до м'яса, риби, птиці, морепродуктів, і до малокрахмалістим низькокалорійним гарнірів з овочів і зелені, які входять до складу більшості жиросжигающих дієт.
Базовий склад соусу гуакомоле простий до непристойності: плід авокадо, сіль і лимонний сік.
Головна принадність цього соусу в тому, що різними смако-ароматичними добавками можна «підлаштувати» його саме під ті продукти, які ми збираємося подати на стіл. До парової рибі підійдуть зелень кропу і чорний перець, до запеченої баранини - часник, червоний перець і киндза і т.п. Найбільш універсальний класичний набір добавок, який однаково добре підійде до найширшого спектру продуктів (від морепродуктів до дичини), це оливкова олія, зелень петрушки і суміш гострих і ароматних перців, суха або у вигляді пасти. На жаль, цей соус можна довго зберігати, тому, готувати його краще невеликими порціями, на 1-2 рази. Сьогодні ми почистимо від шкірки і кісточки тільки половинку плоду, а другу ретельно загорніть в плівку і відправимо назад в холодильник.
Як приготувати гуакамоле з авокадо
Авокадо ріжемо на шматочки і негайно рясно скроплюємо лимонним соком - інакше м'якоть дуже швидко окислиться і потемніє.
Зелень петрушки промиємо в холодній воді, обсушити серветкою, видалимо грубі стебла. Ніжні листочки петрушки відправляємо в миску до нарізання авокадо.
Можна зелень просто дрібно порубати, а м'якоть авокадо подрібнити виделкою або толкушкой. Але ми, щоб соус вийшов особливо ніжним і однорідним, скористаємося блендером.
Авокадо - дуже жирний плід, в ньому багато цінних ненасичених жирних кислот і жиророзчинних вітамінів. Щоб вони краще засвоїли, додамо трохи гарного рослинного масла. Гірчичне масло додасть пікантну гостроту, масло волоського горіха - м'якість, але найбільш універсальний смак і користь забезпечить добавка салатного оливкової олії холодного віджиму. За смаком додамо пасту чилі або суху суміш перців, злегка підсолити.
Ще трохи попрацюємо блендером, змішуючи і збиваючи ніжну ароматну масу. Готовий соус гуакомоле перекладаємо в скляний або фарфоровий соусник з кришкою. У такому вигляді його можна добу зберігати в холодильнику, але краще вжити негайно, тому що найцінніші омега-3 і омега-6 жирні кислоти розкладаються, буквально, за лічені години.
Яскравий і за кольором і за смаком соус гуакомоле здатний збагатити спочатку досить бідний смак пісного м'яса, риби або птиці, приготованих на пару, запечених або відварених.
Гуакамоле з авокадо підійде як добавка до гарячих дієтичних страв, але найкраще використовувати його до холодного м'яса з гарніром з сирих салатних овочів. Овочі, при цьому, не потрібно попередньо солити і сдабривать ще якимись заправками.