Наш рецепт » Другі страви » Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Лазанья - це знаменита італійська листкова запіканка, де каркас складають шари тесту (пасти), що перемежовувалися м'ясних, овочевих, грибних або вершковим соусом. В якості зв'язки використаний тертий сир, який цементує всі верстви в єдине блюдо. Як і багато інших, простих людей за фактом народження, страви (піца, різні види пасти і заправок до неї і т.п.), лазіння відповідала завданню з мінімальними витратами праці, часу і коштів приготувати максимально сприятливе, корисну і, звичайно ж, смачну їжу. Це багато пізніше в рецепті з'явилися вершкове масло, вершковий соус бешамель, дорогі зрілі сири та інші інгредієнти, які, нічого особливо не додавши смаку, серйозно збільшували вартість і жирність страви, одночасно кратно зменшуючи його поживну цінність і корисність. Сьогодні ми будемо готувати дуже легкий (у всіх сенсах), здоровий, смачний і дуже недорогий варіант цього популярного страви - легка дієтична лазіння без соусу бешамель «два гроша за щастя» або по-італійськи «Da due soldi di felicità».

Нам буде потрібно:

Для тіста філо:

  • вода кімнатної температури - 200 мл;
  • яйце - 1 шт .;
  • сіль - 0,5 ч.л .;
  • масло рослинне - 1 ст.л .;
  • горілка - 1 ст.л .;
  • борошно в / с - 500 гр.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Для м'ясної начинки:

  • змішаний м'ясний фарш (яловичина + свинина) - 600 гр;
  • масло рослинне - 1 ст.л .;
  • вино біле столове - 70 мл;
  • часник - 3 зубчики або 20 гр;
  • сіль, суміш перців, сушений базилік, тертий мускатний горіх, інші прянощі - за смаком.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Для овочевого соусу:

  • масло рослинне - 1 ст.л .;
  • цибуля ріпчаста - 160 гр;
  • морква - 150 рг;
  • селера черешковий - 100 гр;
  • томат-пюре - 50 гр;
  • помідори - 150 гр;
  • перець болгарський - 120 гр.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

зміст

  • 1 Як приготувати лазанью без соусу бешамель Da due soldi
  • 1.1 Як зробити листи для лазаньї
  • 1.2 Начинка для лазаньї з фаршу
  • 1.3 Начинка для лазаньї з овочів
  • 1.4 Як збирати лазанью без соусу бешамель
  • 1.5 Як спекти лазанью в домашніх умовах

Як приготувати лазанью без соусу бешамель Da due soldi

Ми в нашій легкій лазіння «Da due soldi» будемо керуватися «правилом тарілки», згідно з яким у страві має бути не більше чверті вуглеводних продуктів (паста), чверть білкових (м'ясний фарш) і половина, а то й більше - овочів (клітковина, вітаміни). І бажано в процесі приготування вживати якомога менше жирів, тобто використовувати більш здорові види кулінарної обробки - припускание, пассерование, запікання.

Замість готової пасти використовуємо тісто філо, яке можна економно розкачати дуже тонкими, майже прозорими соковиті. Соус бешамель виключимо з рецепта як явище, залишивши від нього тільки запах мускатного горіха.

У сонячній Італії помідори, перці і інші якісні овочі для соусу доступні круглий рік і коштують копійки, ми не в сезон будемо змушені користуватися заморожуванням, але, повірте, смак і користь від цього не зменшаться. Вже краще взяти надійні і доброякісні заготовки, ніж ризикувати з купівлею невідомо де і як вирощених заморських овочів, які не псуються місяцями, тому що їх навіть бактерії з грибками є побоюються.

І пару слів про олію. У всіх італійських рецептах оливкова олія використано зовсім не через його невимовних смакових, дієтичних та інших цілющих властивостей, просто воно там поширене ширше і коштує дешевше, приблизно, як у нас соняшникова. Так що спокійно замінюйте дорогі імпортні розкручені бренди вітчизняним продуктом - буде і дешевше, і корисніше!

Може здатися, що приготування численних інгредієнтів лазаньї - справа невиправдано довгий. Насправді все відбувається практично одночасно: поки в холодильнику дозріває тісто, ми на двох сковородах одночасно приготуємо м'ясний і овочевий соуси.

Як зробити листи для лазаньї

Починаємо з замішування тіста. Можна замішувати руками, можна - в тістомісильн, але найпростіше звернутися до хлібопічці. Вливаємо в ємність воду, рослинне масло, яйце і горілку (можна замінити салатним оцтом або лимонним соком), всипаємо сіль і борошно, і через 15-20 хвилин, не забруднивши рук, отримуємо колобок прекрасного, відмінно промісити тесту. Нам залишиться тільки загорнути його в харчову плівку і відправити на відпочинок в холодильник для дозрівання клітковини.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Начинка для лазаньї з фаршу

Гарненько розпалює толстодонную сковорідку, злегка змащуємо її олією і викладаємо фарш. При таких умовах свинина з фаршу досить швидко почне виплавляти жир, в якому м'ясо і буде обсмажувати.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Коли фарш схопиться, тобто змінить колір і перестане виділяти сік, заправимо його. Спочатку додамо дрібно порубаний часник. Потім вміст сковорідки посолимо, приправити мускатним горіхом, сушеним (або дрібно посічений свіжим) базиліком і сумішшю перців.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Вливаємо вино, перемішуємо, прогріваємо буквально пару хвилин, щоб алкоголь встиг випаруватися, залишивши смак і аромат. Якби ми готували лазанью з листів сухого тесту, в цей момент слід було б додати в м'ясний соус бульйон для соковитості.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Начинка для лазаньї з овочів

Поки нагрівається сковорода зі столовою ложкою рослинного масла, шаткуємо цибулю полуколечкамі, висипаємо його в масло і пасеруємо до легкого «засклення».

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Додаємо до цибулі натерту на крупній тертці (можна на «корейської») морква і порізаний дрібними кубиками стебловий селера. Тут бажано зазначити, що набір можливих складових овочевого соусу для лазаньї аж ніяк не вичерпується нашим сьогоднішнім списком. Ми можемо використовувати всі, що підвернеться під руку і здасться «підходящою компанією»: баклажан, мангольд, спаржеву квасолю, молоду кукурудзу, цукіні, порей і т.д. і т.п. Треба тільки дотримуватися черговість закладки, щоб спочатку в теплову обробку йшли ті овочі, які довше готуються.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Коли перша порція овочів розтушуйте до напівм'якості, в сковороду відправляються томат, помідори і солодкий перець - в нашому випадку все це в замороженому вигляді. Перемішаємо майбутній соус, накриємо кришкою і дамо кілька хвилин потомитися на середньому вогні. Коли черрі розм'якнуть, розплющуємо їх лопаткою, соус солимо, доводимо до смаку цукром і неодмінно присмачуємо сухим або свіжим базиліком. В італійській кухні помідори і базилік практично нероздільні, як сіамські близнюки.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Натираємо сир (твердий, краще злегка зачерствілий) на крупній тертці або середньої.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Як збирати лазанью без соусу бешамель

Обидва види начинки для лазаньї і тісто готові. Залишилося включити на прогрів духовку - і ми готові до збірці лазаньї. До речі, тесту в нашій лазіння ми використовуємо тільки половину від приготованого. А з останків можете спекти штрудель. Тісто філо відмінно підходить і для такої випічки.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Наша легка лазіння буде триповерховою, тобто 3-го листка тесту, поверх яких теж йде начинка. Перший лист розкачати великим, щоб вистачило застелити дно форми і бортики, і ще залишалося трохи «припуску на формування». Такий підхід характерний, скоріше, для традиційних російських листкових пирогів типу курника або кулеб'як, але акуратною формуванням лазанью не зіпсуєш. Дуже еластичне тісто філо дозволило розкачати сочень настільки тонким, що крізь нього майже просвічує візерунок обробної дошки.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Форму злегка змащуємо олією, щоб готову лазанью було легше витягувати.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Застеляємо лоток великим листом тесту філо, акуратно розподіляємо складочки по кутах, залишаємо надлишки тесту звисати назовні.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Викладаємо третину м'ясної начинки.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Поверх м'ясного фаршу викладаємо вологий і соковитий овочевий соус.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Шар овочевого соусу злегка припорошує тертим сиром - не надто багато, тільки для склеювання.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Застеляємо сформований «перший поверх» другим соковитим, меншого розміру. Розправляємо тісто, злегка приминає і починаємо викладати начинку в уже відомої послідовності. Цю операцію нам належить виконати ще двічі.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Надлишок тесту можна просто зрізати ножем або кухонними ножицями, а можна акуратно загнути всередину, тоді наша начинка вже гарантовано нікуди не розповзеться і не розтечеться. Щоб ці тестяние пелюстки при випічці не пересохло, можна їх злегка змастити молоком або нежирної сметаною, а незадовго до готовності теж злегка присипати тертим сиром - це вже просто для краси.

Спосіб формування лазаньї «а-ля напіввідкритий пиріг» з високими бортиками не дає розтектися начинці, зберігає вологу всередині вироби і дозволяє тесту добре пропектися при меншій кількості жирного соку - це ще один напрямок зниження калорійності.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Як спекти лазанью в домашніх умовах

Висаджуємо форму з майбутньою лазаньєю в прогріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин. Цього буде цілком достатньо, адже у нас в основі тонке свіже тісто, а в начинці - повністю готові до вживання продукти.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Коли готова рум'яна лазіння без соусу бешамель обережно вийняли з духовки, то залишається її просто нарізати на порції. Робимо це прямо в формі.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

Викладаємо порційні шматки на тарілки і гарячими подаємо до столу.

Легка лазіння без соусу бешамель Da due soldi або Два гроша

І неодмінно посиплемо блюдо зеленню, і наллємо келих легкого білого вина, такого ж смачного, легкого і недорогого, як наша чудова лазіння «Da due soldi» - «За два гроша».

Може бути вам стане в нагоді відео-рецепт лазаньї без соусу бешамель.

Шановн, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Рекомендуем

Паста зіті в духовці - італійська запіканка з макаронів з сиром, томатом і шинкою
Паста зіті в духовці - італійська запіканка з макаронів з сиром, томатом і шинкою
Пропонована італійська паста зіті, по суті, макарони запечені в духовці з сиром, томатом і шинкою. Ця страва з італійської кухні відноситься до тих, які швидко готувати і смачно поїсти.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

Нагору