10 страв із риби, які сподобаються всім
Легкі, корисні, вишукані та смачні рибні страви доречні завжди - як на столі, за яким зібралися тільки члени сім'ї, так і на святковій вечері, романтичному побаченні. Риба - унікальний продукт, який, на жаль, стоїть у багатьох далеко не на першому місці. Радимо брати приклад з японців, у яких цей продукт є одним з основних в раціоні. Можливо, саме тому серед них так багато довгожителів.
Приготувати з риби можна найрізноманітніші страви, починаючи від тушки, просто запеченої в духовці, закінчуючи салатами і дивовижними супами.
Страва з риби з овочами на сковороді - покроковий фото рецепт
Для приготування підійде будь-який вид риби, у нашому випадку - це палі, ціна на яку досить низька. При цьому смак у неї дуже ніжний, що поєднується з будь-яким гарніром. Вона легко чиститься, і не має яскраво вираженого рибного запаху, який може декому не подобатися.
Інгредієнти
- Риба сваї: 1 кг
- Морква: 1 шт.
- Солодкий перець: 1 шт.
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Кріп свіжий: 3 ст. л.
- Помідори: 3 шт.
- Сік лимона: 2 ч. л.
- Сіль, перець, спеції для морепродуктів: за смаком
- Олія рослинна: для смаження
Інструкція приготування
Цибулю ріжемо чверть кільцями, відправляємо на сковорідку, де вже розігрілася рослинна олія. Обсмажуємо буквально хвилину.
Морквину тремо на тертці та додаємо до цибулі. Перемішуємо і пару хвилин обсмажуємо разом до появи солодкуватого аромату. Перець очищаємо від серцевини, нарізаємо тонкою соломкою, відправляємо на сковороду до інших овочів.
Дрібним кубиком нарізаємо томати, відправляємо в сковороду, перемішуємо, додавши сіль, перець. Пасеруємо протягом трьох хвилин.
Рибу нарізаємо на невеликі шматочки, з двох боків посипаємо сіллю, спеціями для риби. Викладаємо рибні шматочки зверху на овочеву «подушку». Накриваємо сковорідку кришкою і готуємо протягом 12-15 хвилин.
Наприкінці приготування кожен шматочок збризкуємо соком лимона, посипаємо подрібненим кропом. Подаємо з гарніром.
Несподівано смачний рецепт риби в духовці
Ви здивуєтеся, яким яскравим може бути смак у звичайного хека, якщо приготувати його в приголомшливому маринаді. Просочений спеціями, він підкорить своїм дивовижним смаком і ніжною текстурою.
Інгредієнти:
- Хек - 3 тушки
- Цибуля, морквина - по 2 шт.
- Діжонська гірчиця - 2 ч. л.
- Майонез - 2 ст. л.
- Часник - часточка
- Коріандр - 1 ч. л.
- Сіль, перець - по 0,5 ч. л.
- Сметана - 2 ст. л.
- Соєвий соус - 50 мл
Як приготувати:
- Рибу очищаємо, обрізаємо плавники, нарізаємо на шматки, завширшки близько 5 см. Змішуємо сметану, гірчицю і майонез, додаємо всі спеції, подрібнений часник, доливаємо соєвий соус. Дуже ретельно все перемішуємо.
- Сумішшю, що вийшла, заливаємо хека, відправляємо на півгодини в холодне місце. Морквину крупно натираємо, цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо разом до напівготовності.
- Перекладаємо обсмажені овочі на дно форми для запікання. Зверху викладаємо рибу, що промаринувалася. Соус, що залишився, виливаємо зверху. Накриваємо форму кришкою або фольгою. Відправляємо в розігріту до 180С° духовку на 15 хвилин.
- Потім знімаємо кришку і ще 20 хвилин запікаємо.
Приготування червоної риби з картоплею у фользі
Червона риба завжди виходить дуже смачною. А якщо запекти її разом із картоплею, отримуємо не тільки смачну, красиву страву, а й ситну. Пікантної нотки страві надає сир. Така вечеря приємно здивує рідних або друзів.
Інгредієнти:
- Стейки червоної риби - 4 шт.
- Картопля - 700 г
- Сир - 200 г
- Цибуля - 1 шт.
- Морквина - 1 шт.
- Сіль, перець
- Рослинна олія
Як приготувати:
- Картоплю очищаємо, нарізаємо тонкою соломкою. Очищену морквину нарізаємо півкільцями. Цибулю - тонкими чверть кільцями. Змішуємо овочі в одній ємності, солимо, перчимо, перемішуємо, додавши 2 ст. л. томатної пасти. л. рослинної олії.
- Присолюємо з двох боків рибу. Вирізаємо з фольги прямокутники. Викладаємо овочі та рибний стейк, загортаємо фольгу, формуючи човник.
- Викладаємо «човники на деко, відправляємо в розігріту до 200С° духовку хвилин на 40. Потім дістаємо, посипаємо крупно натертим сиром і ще хвилин на 10 відправляємо в духовку.
- Смачного!
Гаряча страва з риби - запечені рулети з хека з овочами та сиром
У домашніх умовах можна приготувати оригінальну закуску, яка стане гідною прикрасою будь-якого столу. Приготування не складне, продукти всі доступні, а результат приємно дивує.
Інгредієнти:
- Хек - 3 тушки (вага приблизно 1,2 кг)
- Морквина - 1 середнього розміру
- Сир - 120 г твердого
- Цибуля - 3 шт.
- Часник - 3 часточки
- Свіжа зелень
- Лимон - половина
- Томатна паста - 1 ст. л.
- Сіль, перець
- Олія рослинна
Як приготувати:
- Рибу чистимо, відокремлюємо філе. Відбиваємо злегка молотком, але тільки з одного боку, там, де немає шкіри. Потім солимо, перчимо кожну філешку з двох боків, поливаємо соком із половини лимона. Залишаємо в такому вигляді на годину, накривши плівкою. Готуємо інгредієнти для начинки. Морквину і сир тремо на тертці з великою фракцією, цибулю дрібно нарізаємо.
- Обсмажуємо на рослинній олії цибулю. Коли він стане прозорим, додаємо морквину, обсмажуємо до її напівготовності, посоливши, поперчивши. Перекладаємо овочі в тарілку, намагаючись, щоб не потрапила велика кількість олії. Коли начинка охолоне, додаємо томатну пасту, видавлений часник, перемішуємо.
- На філешку викладаємо начинку, але не на всю довжину, а на половину, потім посипаємо сиром. Згортаємо рулет, закріплюємо його за допомогою зубочистки. Перекладаємо рулети в змащену рослинною олією форму. Зверху за допомогою силіконового пензлика наносимо олію, в якій обсмажували овочі.
- Відправляємо в розігріту до 200С° духовку на півгодини.
Сугудай - покроковий рецепт закусочної страви із сирої риби
Є безліч страв, у яких використовується сира риба. Одне з них - сугудай. Ця закуска дуже популярна на Крайній півночі. Головна умова - риба обов'язково має бути свіжою. Але це правило стосується всіх рибних страв.
Для приготування підійде скумбрія, товстолобик, судак і будь-яка інша.
Інгредієнти:
- Риба - півкіло без кісток
- Цибуля - 1 велика
- Чорний перець - 7 горошин
- Лаврушка - 2 шт.
- Оцет - 50 мл 9%
- Сіль - 0,5 ст. л. без верху
- Вода - 100 мл
- Олія рослинна - 4 ст. л.
Як приготувати:
- Очищаємо рибу від луски, виймаємо всі нутрощі, ретельно промиваємо з усіх боків. Відокремлюємо філе, використовуючи дуже гострий ніж, нарізаємо його на шматочки. Тонкими півкільцями нарізаємо очищену цибулину. Перекладаємо рибу і цибулю в одну глибоку ємність, додаємо сіль, перець, лаврушку, перемішуємо. Доливаємо воду з оцтом і олією, знову перемішуємо. Перекладаємо все в банку, чергуючи рибу з цибулею.
- Відправляємо в холодильник на годину, після закінчення якої можна пробувати.
Святкова страва з риби з апельсином, сиром і горіхами
Яскрава, з незвичайним смаком, страва стане справжньою окрасою святкової вечері. Поєднання на перший погляд може здатися дивним, але, приготувавши його один раз, ви обов'язково будете до нього повертатися.
Інгредієнти:
- Філе хека - 2 шт.
- Пармезан - 30 г
- Апельсин - 200 г
- Горіхи - 30 г волоських
- Свіжа петрушка
- Сіль, перець
Як приготувати:
- Промите, висушене паперовими рушниками, філе нарізаємо на шматочки завширшки близько 3 см. Посипаємо їх сіллю, перцем. За бажання можна додати інші спеції. Викладаємо хека на застелене фольгою деко, зверху посипаємо подрібненою зеленню.
- Апельсин нарізаємо часточками, попередньо ошпаривши окропом. Викладаємо часточки між або на рибні шматочки. Горіхи подрібнюємо ножем, але не дуже дрібно. Посипаємо ними рибу. Відправляємо в розігріту до 180С° духовку на півгодини. Потім дістаємо, посипаємо дрібно натертим пармезаном і ще хвилин на 5 відправляємо в духову шафу.
- Відразу подаємо до столу.
Севіче - проста страва з риби з овочами
Ще один рецепт, у якому риба не піддається термічній обробці. Севіче - незрівнянна освіжаюча та легка закуска, яка нікого не залишить байдужим.
Інгредієнти:
- Форель - 300 г охолодженої
- Лайм, лимон - по 1 шт.
- Томати - 2 шт.
- Оливки - 30 г
- Апельсин - 3 шт.
- Цибуля - 1 червона
- Перець - 1 шт.
- Трохи свіжої кінзи
- Гострий чилі
- Суміш перців
- Сіль
Як приготувати:
- Нарізаємо рибу на поздовжні шматочки, відправляємо в ємність і заливаємо соком із лайма. Через 5 хвилин додаємо сік лимона. Нарізаємо цибулю пір'ям, мнемо її руками, посоливши, потім промиваємо під водою. Томати нарізаємо кубиками, посипаємо сіллю, щоб виділився сік.
- Перець промиваємо, нарізаємо невеликими брусочками. Оливки нарізаємо кружечками.
- Перекладаємо всі підготовлені інгредієнти до форелі, додаємо спеції, ретельно перемішуємо. Видавлюємо сік з апельсинів, заливаємо ним рибу.
- Подавати можна відразу, але краще залишити на півгодини просочитися.
Рибне каррі - складна, але дуже смачна страва з риби
На приготування цієї страви доведеться витратити час і запастися необхідною кількістю продуктів. Але це того варте, особливо, якщо ви є шанувальником азіатської кухні. Риба для цієї страви має бути м'ясистою.
Інгредієнти:
- Риба - 600 г філе білої морської
- Томати - 4 великих
- Чилі червоний - 2 шт.
- Свіжий кокос - 200 г
- Цибуля - 2 білих великих
- Імбир - 3 см свіжого
- Кокосове молоко - 400 мл
- Рис басматі - склянка
- Часник - часточка
- Олія ГХІ - 6 ст. л
- Лимон - 1 шт.
- Кінза - пучок
- Гарам масала, куркума мелена, гірчиця в зернах - по чайній ложці
- Сіль морська дрібна
Як приготувати:
- Дуже ретельно миємо лимон і зрізаємо з нього цедру, не зачіпаючи білу частину. Подрібнюємо її. Каструлю з двома літрами води відправляємо на вогонь, додаємо трохи солі. Чекаємо, коли вода почне кипіти і висипаємо в каструлю рис. Після закипання відварюємо протягом 10 хвилин і відкидаємо на сито. Додаємо цедру та перемішуємо. Доводимо до кипіння 3 літри води, зменшуємо вогонь до мінімуму і встановлюємо зверху друшляк із басматі, накривши кришкою або фольгою. Готуємо так 15 хвилин, потім залишаємо під кришкою.
- Обсушену рибу нарізаємо середніми шматочками, видаляємо кістки, якщо є. Обвалюємо в суміші куркуми та чайної ложки солі. На сковороду відправляємо 3 ст. л. л. олії, обсмажуємо в ній рибу з двох боків по 2 хвилини. Перекладаємо на паперові рушники. Розжарюємо олію, що залишилася, висипаємо гірчицю і накриваємо кришкою - вона буде лопатися. Коли почне «стріляти» гірчиця, сковороду знімаємо, не відкриваючи кришку. Коли зерна заспокояться, додаємо тонко нарізану цибулю, перемішуємо і протягом 4 хвилин готуємо на середньому вогні. Подрібнюємо імбир, часник, очищений від насіння чилі, стебла (не листя) кінзи. Помідори нарізаємо кубиками. Відправляємо все на сковорідку, додамо гарам масала. На середньому вогні готуємо 4 хвилини, потім додаємо натертий кокос, перемішуємо. Через хвилину наливаємо кокосове молоко. Після закипання зменшуємо вогонь і варимо до загустіння. Відправляємо на сковороду рибу, акуратно перемішавши. Готуємо під кришкою пару хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи.
- При подачі посипаємо подрібненим листям кінзи.
Супер корисний салат із риби, морепродуктів і авокадо
Легкий свіжий салат, який не тільки подарує неймовірну насолоду смаковим рецепторам. Але й наповнить енергією, корисними речовинами.
Інгредієнти:
- Сьомга - 130 г слабосоленої
- Яйця перепелині - 10 шт.
- Креветки - 150 г
- Шпинат - пучок
- Авокадо - 1 шт.
- Рослинна олія
- Третину лимона
- Сіль
Як приготувати:
- Відварюємо в сильно киплячій воді креветки протягом 3 хвилин. До готовності відварюємо яйця - 5 хвилин, очищаємо їх. Тонкими однаковими слайсами нарізаємо рибу, викладаємо їх на тарілку.
- Промитий, сухий шпинат подрібнюємо, обсмажуємо на рослинній олії протягом кількох хвилин, перемішуючи, зробивши середній вогонь. Після того, як він охолоне, додаємо на тарілку з рибою та морепродуктами. Половину яєць розрізаємо вздовж на дві частини, половину, що залишилася, викладаємо на блюдо цілими. Тонкими пластинами нарізаємо авокадо, додаємо до салату. Поливаємо соком лимона, солимо, перемішуємо. За потреби додаємо трохи рослинної олії.
- Даємо салату трохи настоятися, потім подаємо з гарніром або без нього.
Як приготувати страву «Заливна риба» з палтуса
Чудова альтернатива м'ясному заливному. Виходить воно більш легким, дієтичним, з ніжним смаком і приємним ароматом.
Інгредієнти:
- Палтус - 400 г
- Желатин - 10 г
- Цибуля, морквина - по 1 шт.
- Лаврушка - 1 шт.
- Петрушка
- Сіль
- Вода - 700 мл
Як приготувати:
- Морквину та цибулю очищаємо. Цибулину залишаємо цілою, морквину розрізаємо на дві половини. Відварюємо протягом 20 хвилин у підсоленій воді з лаврушкою на середньому вогні. Знімаємо коду з риби, видаляємо кістки. Філе розрізаємо на шматочки, відправляємо до овочів, проварюємо 7 хвилин. Бульйон під час варіння не повинен сильно кипіти.
- Дістаємо рибу, овочі, проціджуємо бульйон, солимо його й охолоджуємо. Склянку бульйону додаємо до желатину. Залишаємо набухати. Потім розтоплюємо його на водяній бані та додаємо до бульйону, що залишився. На дно страви наливаємо трохи бульйону, викладаємо потім рибу, заливаємо її бульйоном, щоб він злегка її покрив. Прикрашаємо морквою, зеленню. На 30 хвилин відправляємо в холодильник.
- Потім додаємо бульйон, що залишився, і знову ставимо в холодильник, де залишаємо до застигання.