Форель на сковороді
Форель соковита і досить жирна риба, готувати яку одне задоволення. Навіть на сковороді форель виходить ніжною і соковитою, смажиться дуже швидко і по суті її просто неможливо зіпсувати. Смажена форель на сковорідці чудово підійде як на повсякденний, так і на святковий стіл. Далі добірка рецептів, як посмажити на сковорідці форель просто так або з соусом.
Стейки форелі на сковороді - покроковий фото рецепт
Найпростіший і найсмачніший рецепт приготування стейків форелі на сковороді. Риба виходить дуже соковитою, ніжною і з мінімальною кількістю жиру.
Готову рибу рекомендується скропити соком лимона, лайма або граната. Лимон додасть рибі легкої кислинки, лайм більш вираженої. Особливо цікаво виходить із гранатовим соком. Він надає пікантної солодкості з ледь вловимою кислотою.
Інгредієнти
- Стейки форелі: 4 шт.
- Сіль, чорний перець: за смаком
- Борошно пшеничне: для панірування
- Олія соняшникова: для смаження
- Сік лимона, лайма, граната: 4 ч. л.
- Лимон, зелень: для подачі
Інструкція приготування
-
Як приготувати смачну форель на сковороді? Стейки форелі посипаємо сіллю і перцем, м'яко втираємо, щоб спеції проникли у волокна. Перевертаємо стейки і повторюємо те ж саме з другого боку.
-
Залишаємо форель на 10-15 хвилин просочитися спеціями. Потім рясно промиваємо стейки під проточною водою. Викладаємо на паперовий рушник і ретельно підсушуємо, щоб шматочки були повністю сухі.
-
Кожен шматочок паніруємо з двох боків у борошні. На сковороду наливаємо невелику кількість соняшникової олії, нагріваємо. На розпечену олію викладаємо стейки й обсмажуємо на невеликому вогні.
-
Приблизно через 3 хвилини, коли нижня сторона змінить трохи колір, перевертаємо шматочки форелі та обсмажуємо іншу сторону до утворення золотистої скоринки.
-
Ніжні та соковиті стейки форелі на сковороді готові. Готові стейки форелі викладаємо на тарілку, подаємо зі скибочками лимона і зеленню. Додатково рекомендується подавати з овочевим гарніром.
Форель на сковороді в томатному соусі
Форель у томатному соусі, приготована на сковорідці, - це дуже смачно і корисно. Така риба буде чудово поєднуватися з будь-яким гарніром.
Інгредієнти:
- Форель - 800 г;
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.;
- Морква - 1 шт.;
- Чебрець - 1 ч. л.;
- Чилі - за смаком;
- Біле вино - 100 мл;
- Вода - 100 мл;
- Сік половини лимона;
- Оливкова олія - 2 ст. л;
- Томатна паста - 3 ст. л.;
- Сіль - 0.5 ч. л.
Спосіб приготування:
- Готуємо необхідні інгредієнти. Рибу за необхідності чистимо, філіруємо. Філе форелі нарізаємо на скибочки.
- Для маринаду змішуємо чебрець, чилі, сіль, оливкову олію і сік лимона. Шматочки форелі перекладаємо в контейнер.
- Скибочки риби поливаємо маринадом, ретельно перемазуємо кожен шматочок і залишаємо на 15-20 хвилин. У цей час ріпчасту цибулю нарізаємо невеликим кубиком.
- Моркву очищаємо та нарізаємо середніми кубиками. На розігріту пательню наливаємо невелику кількість оливкової олії та викладаємо подрібнену цибулю. Обсмажуємо до напівготовності.
- На сковороду відправляємо моркву, смажимо до м'якості. Томатну пасту змішуємо з водою, заливаємо вміст сковороди. Через 5 хвилин додаємо біле вино, сіль і перемішуємо. Накриваємо кришкою і тушкуємо 5-7 хвилин.
- Соус ретельно подрібнюємо блендером, переливаємо на пательню і викладаємо замариновані шматочки форелі. Ставимо на невеликий вогонь.
- Рибу в соусі готуємо 5-7 хвилин, потім перевертаємо на інший бік і готуємо стільки ж. Готову рибку подаємо гарячою, як гарнір відмінно підійде рис, картопля і макарони.
Як швидко приготувати філе форелі на сковороді
Форель дуже смачна і ніжна риба, якщо її приготувати на пательні, вона матиме неймовірно красиву, хрустку скоринку і ніжну м'якоть.
Інгредієнти:
- Форель стейки - 200 г;
- Сіль, чорний мелений перець - за смаком;
- Рослинна олія - для смаження;
- Часник - 3 зубки;
- Чебрець - 1 ч. л.;
- Вершкове масло - 80 г;
- Лимон - 1 шт.;
- 10% вершки - 50 г;
- Кріп - пучок.
Спосіб приготування:
- Форель промиваємо під проточною водою, просушуємо паперовим рушником, зрізаємо з кістки і розрізаємо на дві рівні частини. На шкірці робимо неглибокі поздовжні надрізи.
- Скибочки риби солимо і перчимо з усіх боків, залишаємо на 10 хвилин. На розігріту пательню вливаємо олію, викладаємо скибочки форелі обов'язково шкірою вниз.
- Обсмажуємо 3 хвилини і перевертаємо на інший бік. Два зубчики часнику розплющуємо, а один пропускаємо через прес і додаємо на сковороду. Туди ж відправляємо 20 г вершкового масла і смажимо рибу ще 2-3 хвилини. Періодично поливаючи скибочки риби розпеченим ароматним маслом.
- На порожню сковороду вичавлюємо лимонний сік, додаємо вершкове масло, що залишилося, і вливаємо вершки. Перемішуємо, додаємо сіль і доводимо до кипіння. Наприкінці кладемо подрібнений кріп і знімаємо з вогню.
- Смажене філе форелі викладаємо на тарілку для подачі. Зверху поливаємо вершковим соусом і прикрашаємо гілочкою свіжого кропу.
Стейки форелі з лимоном і розмарином
Рецепт приготування найніжнішої та найароматнішої форелі на сковороді. Смажена рибка ідеальний варіант для легкої вечері, подати можна тільки з овочами.
Інгредієнти:
- Стейки форелі - 4 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Сіль, чорний мелений перець;
- Вершкове масло - для смаження;
- Розмарин - 2 гілочки.
Спосіб приготування:
- Стейки форелі промиваємо під проточною водою, викладаємо на паперовий рушник і ретельно просушуємо. Солимо, перчимо і збризкуємо соком лимона з двох боків.
- На розігріту сковорідку викладаємо вершкове масло і чекаємо, поки воно повністю розтопиться. Викладаємо гілочки розмарину, за бажанням можна додати зубчик часнику. Рибу кладемо на сковороду, смажимо 3-4 хвилини.
- Перевертаємо і обсмажуємо форель з іншого боку до утворення золотистої скоринки приблизно той самий час.
- Шикарні стейки форелі на сковороді - готові! За бажанням скроплюємо соком лимона або граната. Така риба буде чудовим варіантом для вечері або на святковий стіл.
Форель у вершковому соусі
Ще один цікавий рецепт. Форель у вершковому соусі зі шпинатом приготована на пательні - це дуже смачно. Подавати форель можна з будь-якими макаронними виробами, картопляним пюре або рисом.
Інгредієнти:
- Форель - 800 г;
- Вершки 10% - 200 мл;
- Біле сухе вино - 100 мл;
- Сир пармезан - 30 г;
- Часник - 65 г;
- Шпинат - 100 г;
- Цибуля-шалот - 2 шт.;
- Вершкове масло - 25 г;
- Лимон - 1 шт.;
- Лимонний сік - 1,5 ст. л.;
- Чебрець - 2-3 гілочки;
- Чорний мелений перець. сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
- Форель миємо, знімаємо шкіру, виймаємо кістки та нарізаємо на порційні шматки. Змішуємо сіль і чорний мелений перець, натираємо шматки риби, скроплюємо лимонним соком. Залишаємо на 20-25 хвилин.
- Цибулю і часник чистимо від лушпиння, нарізаємо цибулю дрібним кубиком, часник дуже дрібно рубаємо.
- Лимон нарізаємо кільцями. Миємо, підсушуємо і крупно нарізаємо листя шпинату.
- На великому вогні розігріваємо вершкове масло, на сковорідку викладаємо шматочки форелі стороною, де була шкіра. Прикручуємо вогонь і обсмажуємо 3 хвилини. Перевертаємо.
- Знімаємо рибу зі сковороди, замість неї кладемо цибулю, часник і обсмажуємо. Вливаємо сухе вино і залишаємо на 2-3 хвилини, щоб випарувався спирт. Додаємо вершки, доводимо до кипіння і тушкуємо на повільному вогні до загустіння, додаємо спеції, шпинат і лимонні часточки.
- Викладаємо обсмажену форель у вершковий соус і залишаємо буквально на 2-3 хвилини при мінімальному нагріванні. Подаємо в гарячому вигляді з гарніром. Смачного.
Немає нічого простішого, ніж приготувати форель на сковороді. Причому залежно від бажання її можна просто посмажити або ж потомити кілька хвилин у соусі, щоб потім подати з гарніром. Насамкінець, як правильно підготувати та посмажити ідеальне філе форелі за 6 хвилин.