Як приготувати скумбрію
Скумбрія - в міру жирна, м'ясиста і дуже смачна риба. Але багато хто звик вживати її тільки в солоному і копченому вигляді. А тим часом із цієї риби можна приготувати багато цікавих страв, як закусочних, так і основних. Якщо вас цікавить питання, як приготувати скумбрію, ми з радістю на нього відповімо. Найкращі рецепти приготування цієї риби далі до вашої уваги.
Як смачно приготувати скумбрію - покроковий фото рецепт
Смачна, ніжна рибка з приємною апельсиновою ноткою займе почесне місце на вашому столі. У гарячому вигляді цю страву можна подати з гарніром, у холодному - як цікаву закуску на святковий стіл.
Інгредієнти
- Скумбрія: 2 шт.
- Апельсин: 1 шт.
- Часник: 3 зубчики
- Гіркий перець: 1 стручок
- Соєвий соус: 4 ст. л.
- Олія рослинна: 2 ст. л. л.
- Суміш перців: 0.5 ч. л.
- Сіль: за смаком
Інструкція приготування
У скумбрії відрізаємо голову і дістаємо хребет. Прибираємо всі кістки. У нас має вийти 4 філе.
Кожне філе розрізаємо вздовж ще на дві однакові частини.
Для маринаду змішуємо рослинну олію, соєвий соус і сік апельсина.
Гіркий перець дуже дрібно ріжемо і додаємо до маринаду.
Туди ж видавлюємо часник. Додаємо суміш перців і добре перемішуємо.
Поливаємо маринадом смужки риби з обох боків. Залишаємо на півгодини промаринуватися.
Шматочки скумбрії складаємо у дві трояндочки. Проколюємо їх навхрест шпажками.
Викладаємо на деко і поливаємо маринадом, що залишився. Ставимо в духовку за 200 градусів на 30 хвилин і через зазначений час насолоджуємося смачною рибкою.
Дуже простий рецепт приготування скумбрії
Ніжна, соковита і неймовірно швидка в приготуванні скумбрія виручить, якщо зовсім немає часу готувати вечерю. Головне, заздалегідь розморозити рибу. Тоді процес займе не більше чверті години.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Лавровий лист - 3 шт.;
- Запашний перець горошком - 7 шт.;
- Чорний перець горошком - 7 шт.;
- Сіль - 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Скумбрію миємо, відрізаємо голову. Тушку ріжемо порційними шматочками близько 3 см. Викладаємо в каструлю і додаємо спеції.
- Добре перемішуємо, заливаємо водою і ставимо на плиту. На великому вогні доводимо до кипіння, періодично знімаємо шумівкою піну.
- Буквально через 5 хвилин інтенсивного кипіння риба готова. Подати її можна з овочевим салатом і відвареним рисом. Це буде ідеальна вечеря!
Як приготувати запечену скумбрію
М'яка і ніжна скумбрія, запечена з паприкою наступна в черзі на приготування. Ви точно закохаєтесь у цей рецепт! А готується, як і раніше, майже моментально.
Рибу в цьому рецепті бажано промаринувати протягом декількох годин. Але якщо зовсім немає часу, вистачить і 15 хвилин.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Паприка - 1 ч. л.;
- Часник - 3 зубчики;
- Оливкова олія - 2 ст. л.;
- Сіль - 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Скумбрію обробляємо на філе. У тарілочці змішуємо сіль, рослинну олію, часник, пропущений через прес, і паприку. Перемішуємо.
- Маринадом змащуємо кожен шматочок з двох боків. Залишаємо маринуватися в холодильнику на кілька годин.
- Духовку розігріваємо до 220 градусів і ставимо на 15 хвилин. Така скумбрія з паприкою стане ідеальним доповненням до картоплі та овочів.
Як приготувати скумбрію з грибами
Ті, хто кажуть, що риба не поєднується з грибами, просто ніколи не куштували скумбрію, приготовану за таким рецептом. Так, виходить незвично і навіть незвично, але дуже смачно.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Печериці - 4 шт.;
- Соєвий соус - 3 ст. л.;
- Лимонний сік - 2 ст. л.;
- Майонез - 2 ст. л.;
- Часник - 1 зубчик;
- Чорний перець - 0.5 ч. л.
Спосіб приготування:
- У скумбрії виймаємо нутрощі, відрізати голову і хвіст не потрібно. До майонезу додаємо лимонний сік, соєвий соус, перець і натертий на дрібній тертці часник.
- Добре перемішуємо. Промазуємо рясно отриманим маринадом внутрішню частину скумбрії.
- По всій рибі робимо неглибокі надрізи. Дно скляної посудини змащуємо соусом, викладаємо рибу і заливаємо рівномірно зверху.
- Гриби нарізаємо не дуже тонко, промащуємо соусом і кладемо між рибою. Ставимо в духовку і розігріваємо її до 220 градусів.
- Через 30 хвилин страва готова. Подавати його можна відразу. Як гарнір ідеально підійде картопля пюре, спагеті або відварений рис.
Скумбрія з овочами в духовці
Ще один простий рецепт приготування скумбрії наступний у нашому списку. Цього разу приготуємо повноцінну страву з рибою та овочами. Рідні будуть у захваті.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Картопля - 1 кг
- Морква - 2 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Приправа для картоплі - 2 ч. л.;
- Приправа для риби - 1 ч. л.;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Картоплю чистимо і розрізаємо вздовж на 4 частини. Моркву чистимо і нарізаємо тонкими кільцями. Овочі зсипаємо разом, додаємо спеції та перемішуємо. Готуємо рибу.
- У скумбрії відрізаємо голову, хвіст і виймаємо нутрощі. Натираємо її сіллю та рибними спеціями. Надрізаємо тушку кожні 4 см і вставляємо в прорізи часточки лимона.
- Викладаємо на блюдо овочі, а поверх них рибу, накриваємо фольгою і ставимо в духовку за 180 градусів на 50 хвилин. Ось так легко і швидко готується скумбрія з овочами в духовці. Приємної вечері!
Рецепт скумбрії з цибулею, лимоном і помідорами
Можна приготувати скумбрію в духовці й у фользі. Тоді вона вийде ніжною з особливо соковитим м'ясом із приємною кислинкою. Таку страву можна подати просто з хлібом без гарніру.
За бажанням припустимо використовувати інші овочі, які можна нарізати кружечками, наприклад, картоплю, кабачки або моркву.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 3 шт.;
- Помідор - 3 шт.;
- Лимон - 1 шт.;
- Олія рослинна - 2 ст. л.;
- Сіль, спеції для риби за смаком.
Спосіб приготування:
- Скумбрію розрізаємо по животу, виймаємо нутрощі, промиваємо і ріжемо тушку на шматочки завширшки 4 см.
- Цибулю ріжемо кільцями близько 3 мм, лимон і помідори ріжемо кружечками. Фольгу змащуємо рослинною олією.
- Викладаємо рибу, овочі та лимон по черзі. Посипаємо сіллю та спеціями. Загортаємо фольгу.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів. Запікаємо 50 хвилин. За 10 хвилин до готовності відкриваємо фольгу, змащуємо скумбрію рослинною олією. Як вам така рибка, приготована з цибулею, лимоном і помідорами?
Як приготувати скумбрію з цибулею та морквою
Пропонуємо приготувати скумбрію з цибулею та морквою без духовки! Готова страва чимось нагадує рибні консерви в томатному соусі, але набагато смачніша. Так що готувати краще відразу побільше.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 300 г;
- Морква - 300 г;
- Томатна паста - 2 ст. л.;
- Рослинна олія для смаження;
- Сіль, спеції за смаком.
Спосіб приготування:
- Скумбрію розрізаємо, очищаємо від нутрощів, видаляємо плавники, миємо. Нарізаємо на порційні шматочки.
- Овочі чистимо і миємо. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву натираємо на крупній тертці. Обсмажуємо на рослинній олії до прозорості цибулі.
- Скумбрію, посолену і посипану спеціями, складаємо в каструлю з товстим дном. Висипаємо обсмажені овочі, перемішуємо, ставимо на вогонь.
- Тушкуємо із закритою кришкою 10 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо і тушкуємо ще 15 хвилин із відкритою кришкою. Готово, насолоджуємося смачною рибкою!
Готуємо скумбрію по-новому
Наступний рецепт приготування скумбрії напевно переверне ваше уявлення про цю рибу! А різні варіанти начинок дозволять урізноманітнити смак закусочної страви!
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.;
- Желатин - 30 г;
- Яйце куряче - 2 шт.;
- Огірки солоні - 2 шт.;
- Морква середня - 1 шт.;
- Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Зі скумбрії виймаємо нутрощі, вирізаємо плавники та голову. Відокремлюємо філе від хребта, не розрізаючи на дві частини, видаляємо дрібні кісточки, що залишилися.
- Огірки та відварені яйця нарізаємо кружечками. Моркву відварюємо, натираємо на крупній тертці.
- Одне філе кладемо на поверхню, застелену харчовою плівкою, солимо і перчимо, рясно посипаємо желатином, викладаємо шарами моркву, яйця, огірки. Накриваємо другим філе, посипаним желатином.
- Дуже щільно загортаємо фаршировану рибу в плівку, роблячи кілька мотків. Варимо в киплячій воді 20 хвилин. Виймаємо з каструлі й одразу ставимо під прес разом із плівкою. Коли охолоне, відправляємо в холодильник на 4 години.
- Знімаємо плівку і нарізаємо порційними шматочками. Насолоджуємося новим смаком скумбрії в колі рідних і близьких людей!
Як приготувати слабосолону скумбрію
Ніколи не солили скумбрію самостійно? Даремно. Виходить і смачніше, і набагато дешевше, адже цінник готової риби явно кусається. Скумбрія за таким рецептом виходить слабосолона і дуже смачна.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 3 шт.;
- Вода - 700 мл;
- Сіль - 3 ст. л.;
- Цукор - 2 ст. л.;
- Лавровий лист - 3 шт.;
- Коріандр - 1 ч. л.;
- Перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Для маринаду у воду додаємо сіль, цукор, лавровий лист, перець і коріандр. Варимо 3 хвилини, охолоджуємо.
- Скумбрію розморожуємо. Видаляємо голову, плавники, вичищаємо нутрощі, миємо. Укладаємо в довгу ємність.
- Заливаємо маринадом. Ставимо в прохолодне місце на 24 години. Перед подачею нарізаємо на порційні шматочки. Смачного!
Скумбрія з часником у духовці
Скумбрія, запечена в духовці зі спеціями. Що може бути краще для сімейної вечері? А головне дуже швидко. Можна замаринувати зранку, а ввечері просто запекти.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 1 кг;
- Часник - 3 зубчики;
- Паприка - 1 ст. л.;
- Петрушка - 1 ч. л.;
- Рослинна олія - 2 ст. л.;
- Сіль - 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Скумбрію розморожуємо, відрізаємо голову, плавники, очищаємо від нутрощів. Відокремлюємо від хребта філе, видаляємо дрібні кісточки, що залишилися.
- Готуємо маринад: змішуємо олію часник, паприку, сіль і суху петрушку. Змащуємо філе маринадом і залишаємо маринуватися 1 годину.
- Викладаємо рибу шкіркою догори на деко, застелене пергаментним папером. Запікаємо в духовці при температурі 220 градусів 15 хвилин. Така смачна скумбрія не залишить байдужим нікого!
На цьому наша невелика добірка завершена. Звичайно ж, це далеко не всі можливі варіанти. Ми підібрали лише найпростіші та найшвидші, щоб пробудити ваш апетит до кулінарних експериментів із цією чудовою рибкою. А який спосіб сподобався вам?