Як приготувати товстолобика
У раціоні кожної людини обов'язково має бути присутня риба якщо не щодня, то кілька разів на тиждень. У ній міститься безліч корисних речовин, основна з яких - Омега 3. Товстолобик - чудова альтернатива дорогим видам риб. Готувати його можна по-різному - смажити, запікати. У приготуванні немає нічого особливо складного. З представлених рецептів кожен знайде для себе відповідний і зможе урізноманітнити раціон.
Як просто і швидко приготувати товстолобика - покроковий фото рецепт
Товстолобик велика річкова риба, яка користується великою популярністю у населення. Адже вона поєднує в собі смачне м'ясо, відсутність дрібних кісток і прийнятну вартість. Давайте приготуємо товстолобика в духовці.
Інгредієнти
- Товстолобик: 1 кг
- Сіль: 1 ч. л.
- Паприка: 1 ч. л.
- Чорний перець: 1/2 ч. л.
- Лимон: 1 шт.
- Часник: 6 зубчиків
Інструкція приготування
-
Як смачно приготувати товстолобика? Насамперед підготуємо рибну тушку - очистимо від луски, нутрощів, наріжемо невеликими шматочками.
-
Поллємо свіжовіджатим соком із лимона, щоб усунути можливий запах твані. Зверху присиплемо сіллю, паприкою.
-
Подрібнимо зубки часнику за допомогою ножа. Разом із перцем висиплемо до риби, перемішаємо для рівномірного розподілу спецій.
-
Деко застелимо пергаментом, злегка змастимо олією соняшниковою. Розкладемо рибні стейки і відправимо в духовку, розігріту до 180° хвилин на 40.
-
Можна тим часом приготувати гарнір. Дуже добре поєднується запечений у духовці товстолобик із пюре з картоплі з сиром і зеленню. Готову рибу можна ще додатково скропити соком лимона.
Соковитий стейк із товстолобика в духовці
Якщо використовувати наш фото-рецепт, жодних проблем із приготуванням товстолобика в духовці виникнути не повинно навіть у тих, хто не має кулінарного досвіду. Усе максимально просто і швидко.
Для приготування краще брати велику рибу, у ній немає дрібних кісток. Продається вона як цілком, так і вже розрізана на порційні стейки.
Інгредієнти:
- Товстолобик.
- Олія рослинна.
- Сіль.
- Улюблені спеції.
Як приготувати:
- Якщо риба ціла, її необхідно очистити, промити, нарізати. Якщо це вже нарізані стейки, промити і викласти на деко. Зверху полити олією рослинною, посипати сіллю, спеціями.
- Усе добре втерти в шматочки прямо руками і залишити на деякий час для маринування. Потім відправити в розігріту до 200° духовку на півгодини. Подавати запеченого товстолобика можна з будь-яким гарніром.
Смажений товстолобик на сковороді в клярі
Приготувати смачно «сріблястого коропа» можна і на пательні, обсмаживши в клярі. Виходить дуже апетитна страва з красивою золотистою скоринкою, чудовий варіант для повсякденного і навіть святкового меню.
Голову, хвіст і хребет риби в жодному разі не викидаємо, а використовуємо для приготування рибної юшки або основи для соусу.
Інгредієнти:
- Риба товстолобик.
- Борошно пшеничне - 8 ст. л.
- Яйце куряче - 3 шт.
- Молоко - 100 мл.
- Трави прованські.
- Спеції для риби.
- Сіль.
- Олія для смаження.
Як приготувати:
- Для початку філіруємо рибу. Для цього розрізаємо попередньо промиту, очищену тушку вздовж хребта. Використовуючи пінцет, виймаємо всі дрібні кісточки. Нарізаємо філе порційними шматочками, посипаємо спеціями, сіллю і залишаємо маринуватися. Хвилин 15 буде достатньо.
- Поки риба відпочиває, готуємо кляр. Молоко має бути кімнатної температури, тому дістаємо його з холодильника заздалегідь або підігріваємо трохи. Змішуємо з яйцями, додаємо сіль, спеції та по ложці всипаємо борошно. Можливо, знадобиться більша або менша кількість, ніж зазначено в рецепті. Консистенція має бути схожа на середньої густоти сметану.
- Розігріваємо добре сковороду з рослинною олією. Наколюємо шматочок філе на виделку, повністю занурюємо в кляр і викладаємо на сковороду. Смажимо на середньому вогні з кожного боку хвилини 4. Щоб позбутися зайвої олії, викладаємо рибу на паперові рушники.
- Філе товстолобика в клярі готове. Подавати його можна в гарячому вигляді з гарніром з овочів, картоплі або рису. Після охолодження це дуже смачна закуска на святковий стіл або суперфуд для перекусу на роботі, в дорозі.
Простий спосіб приготування товстолобика в духовці у фользі
Запікання у фользі - один із найкращих способів приготування риби в духовці, оскільки так вона максимально зберігає корисні властивості, не втрачає вологу і рівномірно пропікається. Отже, готуємо шалено смачного товстолоба у фользі!
Інгредієнти:
- Товстолобик - 2 стейки;
- Сметана - 1 ст. л.;
- Спеції для риби;
- Паприка мелена;
- Сіль.
Як приготувати:
- Стейки добре промиваємо, потім прибираємо зайву вологу за допомогою серветок або паперових рушників. Присолюємо шматки з обох боків.
- Приступаємо до приготування соусу. Для цього сметану просто змішуємо з приправами, спеціями. Наносимо соус на шматки товстолобика за допомогою пензлика з двох сторін.
- Загортаємо у фольгу і відправляємо на деко для запікання. Розігріваємо духовку до 200°, ставимо туди рибу на півгодини.
- Потім фольгу розгортаємо і ще залишаємо хвилин на 15-20, щоб зверху з'явилася рум'яна скоринка. Подаємо стейки товстолобика з овочами та зеленню.
Як смачно запекти товстолобика в духовці
Не просто так спеції та прянощі деякі кулінари називають чарівними. Вони можуть перетворити будь-яку страву на справжній шедевр. Яскравий тому приклад - товстолобик, запечений за цим рецептом. Виходить ну просто святкова страва.
Інгредієнти:
- Товстолобик - 2,5 кг;
- Оливкова олія - 80 мл;
- Прованські трави - 1 ст. л.;
- Сіль - 1,5 ст. л.;
- Червоний перець у пластівцях - 1 ч. л.;
- Коріандр - 1 ч. л.;
- Паприка - 1 ст. л.
Як приготувати:
- Рибну тушку чистимо та миємо. Потім вирізаємо хребет за допомогою гострого ножа, не розділяючи його на половинку. Філе розгортаємо як книжку і нарізаємо смужками, трохи не дорізаючи до середини.
- Перекладаємо товстолобика на деко, застелене пергаментом, шкурою вниз. Готуємо соус з оливкової олії і всіх зазначених спецій. Добре перемішуємо і наносимо на філе за допомогою пензлика. Потім перевертаємо рибу і змащуємо з іншого боку.
- У такому вигляді й залишаємо на кілька хвилин промаринуватися. Потім відправляємо в розігріту до 200° духовку на 10 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 180 і запікаємо ще півгодини. Подаємо на стіл у гарячому або холодному вигляді.
Як приготувати товстолобика на сковороді
Будь-який стіл прикрасить смажений товстолобик з апетитною золотистою скоринкою. Зусиль потрібно небагато, часу теж. А результат порадує всіх любителів смачної риби.
Для того щоб легко очистити луску, необхідно з двох боків обдати тушку окропом. Але це потрібно робити дуже швидко, щоб не облізла шкіра.
Інгредієнти:
- Товстолобик - 5 кг.
- Борошно пшеничне - 200 г.
- Кукурудзяне борошно - 50 г.
- Сіль-перець - за смаком.
- Олія рослинна.
Як приготувати:
- Насамперед очищаємо товстолобика від луски. Після того, як луску зчищено, ще раз промиваємо. Виймаємо нутрощі, видаляємо плавники, голову і знову-таки промиваємо, але вже всередині.
- Гострим ножем нарізаємо на однакові за товщиною стейки - приблизно 2 см завтовшки. Змішуємо сіль із перцем і цією сумішшю добре натираємо з двох боків шматки товстолоба.
- Два види борошна ретельно перемішуємо. Обвалюємо стейки, намагаючись, щоб панірування потрапляло і всередину. Надлишки борошна струшуємо, інакше вони почнуть горіти під час смаження. Обсмажуємо з одного боку на середньому вогні до появи скоринки золотистого кольору.
- Потім перевертаємо і під кришкою обсмажуємо ще хвилини 3-5. Надлишки олії, якщо є, можна прибрати паперовим рушником. Усе, смажена риба готова до подачі.
Товстолобик у духовці зі сметаною
Це дуже смачна і дуже швидка страва. Продукти всі прості, їх небагато. Відмінний варіант для тих, хто любить смачну, нехитру їжу. Необхідно тільки врахувати, що потрібен час для того, щоб товстолобик добре промаринувався. Оптимальний час - 2 години, але можна і менше.
Інгредієнти:
- Товстолобик без голови - 2 тушки;
- Сметана - 2 ст. л. л.;
- Сіль, перець, коріандр;
- Лимон.
Як приготувати:
- Промиваємо, очищаємо рибні тушки, робимо поперечні надрізи. Посипаємо сіллю, перцем. До сметани додаємо коріандр, можна використовувати й інші спеції, наприклад, суміш «Італійські трави». Обмазуємо товстолобика і залишаємо щонайменше на півгодини, краще довше.
- На тушку видавлюємо сік із лимона. У розрізи можна покласти часточки лимона, але це необов'язково. Загортаємо фольгу. Робити це потрібно ретельно, не залишаючи отворів, через які під час запікання зможе витікати сік.
- Розігріваємо духовку до 200° і відправляємо туди рибку хвилин на 30-40. Час залежить від розміру тушки. Потім краї фольги розгортаємо і ще хвилин на 10 залишаємо запікатися.
- Коли зверху з'явиться красива скоринка, приготування можна вважати завершеним. Подавати запечену у фользі рибу товстолобик цілком можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Котлети з товстолобика на сковороді
Обов'язково варто приготувати такі котлети. Вони виходять дуже смачні, ніжні - із задоволенням їх їдять навіть діти. І можна не побоюватися, що попадеться кісточка, достатньо фарш пропустити через м'ясорубку кілька разів.
Інгредієнти:
- Філе товстолобика - 800 г.
- Цибуля ріпчаста - 200 г.
- Манка крупа - 2 ст. л.;
- Яйце куряче - 1 шт.
- Батон - пару шматочків.
- Молоко.
- Олія рослинна.
- Сіль.
- Суміш перців.
- Панірувальні сухарі.
Як приготувати:
- Нарізаємо невеликими шматочками філе. Цибулю нарізаємо довільно й обсмажуємо. Поки цибуля на пательні, батон замочуємо в молоці - він має добре розмокнути.
- Через м'ясорубку пропускаємо товстолобика, батон, віджатий від молока, і добре остиглу смажену цибулю. Додаємо до фаршу манку з яйцем. Вимішуємо. Солимо, перчимо.
- Залишаємо хвилин на 20 для того, щоб манка розбухла. Формуємо котлети, обвалюємо в панірувальних сухарях. Смажимо на розігрітій сковороді з двох боків.
- Ось такі красиві виходять домашні котлети з товстолобика. А які смачні, словами не передати. Їх можна подати просто так тільки з овочами або ж із будь-яким гарніром.
Товстолобик насправді універсальна риба, її можна і в духовці запекти кількома способами, і на сковорідці посмажити і навіть котлет накрутити. Було б бажання! Наостанок ще один класний рецепт, як приготувати філе товстолобика під сметанно-сирним соусом.