Як смачно посмажити мойву на сковороді
Мойва - риба, яка багатьма не оцінена по достоїнству. Оскільки під час її приготування часто виникає неприємний запах, то дехто відмовляється від додавання її до свого раціону. Пропонуємо прості рецепти, які дадуть змогу швидко приготувати смажену мойву і при цьому звести до мінімуму непотрібні аромати на кухні. Тільки приємний процес, смачна та хрустка рибка. Сьогодні добірка рецептів, як смачно посмажити рибу мойву на сковороді.
Як смачно і швидко посмажити мойву на сковороді - покроковий фото рецепт
Якщо любите рибу, але не готові витрачати свій час і сили, щоб очистити її та інше, то варто приготувати смажену мойву. Пропонований спосіб полягає в максимально простих діях, але при цьому страва виходить неймовірно смачною.
Інгредієнти
- Мойва: 1 кг
- Сіль, перець: за смаком
- Борошно пшеничне: 100 г
Інструкція приготування
Як смачно посмажити мойву на сковороді? Розморозьте попередньо рибу, ретельно помийте під проточною водою. Можна підсушити паперовими рушниками.
Візьміть целофановий пакет, додайте туди борошно, сіль і перець. Закрийте пакет і ретельно перемішайте суху суміш - просто струсіть його.
Викладіть рибку в пакет і також акуратно струшуйте, щоб панірування рівномірно розподілилося.
Розігрійте пательню, додайте трохи рослинної олії та смажте з кожного боку мойву до утворення золотистої скоринки.
Усе, смачна рибка готова: справді швидко та легко. Подавайте мойву гарячою або холодною. І зважайте, що чудово вона смакує зі свіжим чорним хлібом і різноманітними овочами, а також картопляним пюре та відвареним рисом.
Як смачно посмажити мойву на шпажці на сковороді
Якщо не знаєте, як приготувати дрібну рибу, то варто точно спробувати цей рецепт. Пропонуємо це зробити за допомогою шпажок, з якими і смажити простіше, і подача красивіша.
Патрати рибу чи ні, видаляти голову чи не варто - на ваш розсуд. Але, звісно ж, зручніше буде їсти без голови, а з головою матиме прикольніший вигляд.
Інгредієнти:
- мойва - 2 кг;
- борошно - 200 г;
- сіль - 1 ч. л;
- гострий перець - 0.5 ч. л;
- рослинна олія.
Етапи приготування:
- Змішайте борошно, сіль і перець. Ретельно все перемішайте. Злегка розморозьте рибу, помийте та обсушіть на паперовому рушнику. Відріжте голови.
- Нанизуйте рибу на шпажки по 7-8 штук. Частину панірування висипте на досить велику плоску тарілку й обваляйте рибу з обох боків.
- Розігрійте пательню і налийте рослинну олію. Акуратно опустіть рибу на шпажці і з двох боків обсмажте до золотистого кольору. Після смаження викладіть акуратно на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
- Для подачі використовуйте велику красиву тарілку, краще квадратної форми. Накрийте її соковитим листям салату. Після акуратно викладіть рибку. Щоб надати трохи пікантності, мойву варто злегка скропити лимонним соком.
Як смажити мойву на сковороді без бризок і запаху
Любите смажену рибу, але не готові миритися з неприємними запахами та бризками олії? Та й загалом не хочете їсти смажене в олії? Тоді обов'язково спробуйте цей рецепт. Впевнені, він приємно вас здивує.
Інгредієнти:
- борошно - 100 г;
- сіль - 1 ч. л;
- паприка - 1 ч. л;
- чорний мелений перець - 0.5 ч. л;
- мойва.
Етапи приготування:
- Мойву розморозьте та добре помийте. Змішайте у великій плоскій тарілці пшеничне борошно і спеції.
- Акуратно кожну рибку посипте паніруванням. Візьміть папір для випічки та змастіть його рослинною олією. Викладіть на неї рибку. З'єднайте кінці паперу таким чином, щоб вийшов конверт і риба в ньому.
- Розігрійте пательню і, не додаючи рослинної олії, покладіть на неї пергамент із рибою. Смажте з кожного боку по 5 хвилин. Дайте рибі трохи охолонути і тільки після цього розгортайте папір.
- Для цього рецепта необхідно брати сковороду з антипригарним покриттям. Рибка вийде того ж приємного золотистого відтінку і навіть зі скоринкою, як під час стандартного обсмажування на олії, але не такою жирною, як зазвичай. І при приготуванні таким способом точно не буде неприємного запаху і бризок жиру по всій кухні.
Смажена мойва з цибулею на сковороді
Мойва не тільки неймовірно смачна, а й корисна риба завдяки вмісту в ній великої кількості мінералів і білка. Щоб поласувати смачною рибкою і відновити в організмі баланс корисних речовин, пропонуємо посмажити її на сковороді з цибулею.
Якщо любите лавровий лист і не маєте нічого проти злегка гоструватого смаку меленого чорного перцю, то перед тим, як почати смажити рибу, можна додати і ці спеції.
Інгредієнти:
- мойва;
- цибулина;
- сіль;
- олія.
Етапи приготування:
- Дайте мойві трохи розморозитися, потім вимийте, випатрайте - приберіть нутрощі та голову. Очистіть цибулину, наріжте її півкільцями.
- Візьміть сковорідку з гарним антипригарним покриттям, розігрійте, попередньо змастивши олією. Рівномірно викладіть рибу. Краще викладати щільно в один шар, але якщо не влізе - то в два шари. Зверху рівномірно розподіліть кільця цибулі, посоліть.
- Налийте в сковороду 50 мл води, накрийте кришкою і тушкуйте рибу 10-15 хвилин. Після того як мойва приготується, просто красиво викладіть її на блюдо разом зі свіжими овочами. Оскільки рибка тушкується на сковорідці, а не смажиться, то буде м'якшою на смак, але не менш апетитною.
Хрустка мойва в борошні на сковороді
Мойва насправді дуже смачна риба. Але багато господинь відмовляються від приготування, не бажаючи витрачати час на її очищення. Та й запах, який вона утворює в процесі смаження, не всім подобається. Ми відкриємо кілька секретів, які допоможуть уникнути цього.
Секрет перший. Пропонуємо в процесі чищення риби використовувати спеціальні гумові рукавички, тоді на руках не збережеться специфічний аромат рибки.
Інгредієнти:
- мойва - 400 г;
- борошно - 3 ст. л.;
- сіль - 1 ч. л;
- перець чорний мелений - 0.5 ч. л;
- рослинна олія - півсклянки.
Етапи приготування:
- Дайте рибі трохи розморозитися. Одягніть гумові рукавички, витягніть кишки, зріжте голову. Посоліть і трохи поперчіть. Кожну рибку з двох боків запаніруйте в борошні.
- Розігрійте сковорідку, наливши трохи рослинної олії. Викладіть рівномірно рибку і смажте на середньому нагріванні протягом 5 хвилин з кожного боку.
- Постарайтеся не пересмажити рибу, щоб усередині вона залишилася м'якою. І тут відкриваємо другий секрет - оскільки мойва смажиться лише 10 хвилин, то неприємний запах не буде надто турбувати.
Смачна мойва на цибулевій подушці на сковороді
Пропонуємо вам приготувати всім добре знайому мойву дещо незвичним чином - на цибулевій подушці. Рибка вийде в результаті соковитою і пікантною за смаком.
Інгредієнти:
- мойва;
- цибуля ріпчаста;
- сік свіжовичавленого лимона;
- приправа для риби, сіль і перець за смаком.
Етапи приготування:
- Почистіть цибулю і наріжте її півкільцями. Томіть на середньому вогні 10-15 хвилин, постійно помішуючи. Слідкуйте за тим, щоб цибуля саме тушкувалася, а не смажилася - це дуже важливо для підсумкового смаку страви. Рибу злегка розморозьте, видаліть нутрощі.
- Рибу посоліть, поперчіть, додайте до неї улюблені спеції та збризніть лимонним соком. Перемішайте ретельно і дайте їй постояти в такому маринаді 10-15 хвилин. Викладіть рибку на цибулеву подушку, накрийте кришкою і смажте 15-20 хвилин.
- Перевага такого способу приготування полягає в тому, що не поширюється неприємний запах, та й риба під час приготування не утворює бризки та інше. Оскільки рецепт передбачає лимонний сік, то мойва втрачає свій специфічний запах. Тоді як цибуля дарує їй неймовірну соковитість, рибка точно не вийде надмірно сухою.
Мойва, смажена в клярі на сковороді
Хочеться поласувати мойвою, та такою, як у найкращих одеських ресторанах? Тоді пропонуємо обсмажити її в клярі. Звісно, цю страву не можна назвати дієтичною, але вона точно неймовірно смачна. Тому однозначно варте витраченого часу.
Інгредієнти:
- мойва - 500 г;
- яйце - 2 шт.;
- молоко - по 150 мл;
- борошно - 150 г;
- сіль, перець і приправи - за смаком.
Етапи приготування:
- Ретельно промийте рибу, почистіть від нутрощів, відріжте голови. Розбийте в миску яйця, трохи збийте і влийте молоко. Частинами додайте борошно, постійно помішуючи. Посоліть і поперчіть. Щоб передбачити утворення грудочок, краще використовувати блендер або міксер.
- Розігрієте сковорідку з рослинною олією. Кожну рибку занурте в підготовлений кляр і обсмажуйте на сковорідці з двох боків до рум'яної скоринки. Готову мойву в клярі знімайте на паперовий рушник, щоб увібралася зайва олія.
- І перед вами готова повноцінна друга страва або ситна гаряча закуска. Зверху можна навіть посипати улюбленими спеціями, щоб вийшло ще смачніше.
Мойва в незвичайному клярі - відео-рецепт
Обов'язково включіть до сімейного раціону смажену мойву, адже це так смачно і корисно. А щоб завжди було дійсно апетитно, а ще й просто в приготуванні, експериментуйте. Наприклад, у цьому відео-рецепті використовується не зовсім звичайний кляр. Тому виходить особливо смачно.
Інгредієнти:
- мойва - 1 кг;
- борошно - 7 ст. л.;
- олія соняшникова - 3 ст. л. + для смаження;
- сіль - 1/2 ч. л.;
- вода (тепла) - 1/2 ст.;
- яйця - 2 шт.
Приготування: