Фарширована курка без кісток в духовці
З раннього дитинства, з російських казок і билин ми знаємо, що «бенкет на весь світ», це коли «мед-пиво» повз рота по вусах проливають, а на закуску подають «гусей-лебедів». В наші дні лебеді оселилися в Червону книгу, але великий птах, начебто гусака або індички, як і раніше залишаються головним блюдом святкового столу, особливо новорічного, різдвяного або пасхального. Таку «банкетний» птицю перед запіканням неодмінно фарширують (хрестоматійний гусак з яблуками), причому, по повній програмі, тобто попередньо вийнявши практично всі кістки. Хто не знає як обробити курку без кісток перед запіканням, тому точно стане в нагоді мій детальний рецепт з покроково зробленими фото.
Сьогодні у нас в меню фарширована курка без кісток запечена в духовці. Перед тим як фарширувати курячу тушку, для початку, потрібно правильно обробити. У перший раз це може здатися досить складним, але при відомій навичці це робиться швидко і легко.
Охолоджену курку фарширувати будемо традиційної російської гречкою з грибами. Для засмажкою лука візьмемо вершкове масло, а для запікання замість пива сьогодні попалася якась слабоалкогольна «Елаха» на житньому солоді і з медом. І так, починаємо готувати.
зміст
- 1 Як приготувати фаршировану курку без кісток
- 1.1 Як обробити курку без кісток
- 1.2 Як фарширувати курку без кісток
Як приготувати фаршировану курку без кісток
Спочатку приготуємо начинку - їй ще належить остигати. Можна робити начинку на сковороді або в казані, але зручніше і більш технологічні скористатися мультиваркою.
Порізаний дрібними кубиками цибулю пасеруємо на вершковому маслі.
Свіжі печериці ріжемо пластиками. Можна взяти сушені і попередньо промити і замочити, або морожені - їх потрібно подрібнити в полуразмороженном стані.
За 10 хвилин смаження під кришкою цибуля стане прозорою. Викладаємо на нього гриби, закриваємо кришку, витримуємо хвилин п'ять, перемішуємо і дожаріваем ще 10 хвилин. Разом - приблизно 25 хвилин.
Гриби з цибулею практично готові, а в процесі гасіння виділилося досить багато ароматного грибного соку.
Всипаємо в чашу стакан гречки.
Всипаємо сіль, цукор, суміш сушених овочів і коріння, можна поперчити за бажанням. Вливаємо приблизно склянку окропу і тушкуємо до готовності гречки при закритій кришці.
Фаршу вийшло досить багато, в куряче черевце за звичайною методикою ми зможемо втрамбованного максимум чверті. Але якщо ми витягнемо з курки кістки, то фарш поміститься весь і після спікання у нас буде фарширована курка без кісток, але з гарніром всередині, як раз в правильній пропорції.
Як обробити курку без кісток
Перед початком розбирання курка не моєму, а промокаємо-обсушуємо паперовими рушниками. Кладемо її спинкою догори і гострим ножем робимо надріз вздовж хребта від шиї до хвоста.
Підрізаємо і знімаємо м'ясо з каркаса, відокремлюємо плечовий і стегновий суглоби.
Відскрібатися м'ясо з ніжки, рухаючись від стегнового суглоба вниз. При цьому, тягнемо за кісточку, щоб м'ясо з шкірою виверталися панчохою.
На гомілки м'ясо з кістки зскрібає до суглоба, який за допомогою міцного ножа і молотка або топірця для м'яса відрубуємо, а стегнову кістку з колінним суглобом витягуємо. Вивертаємо ніжку назад, шкірою назовні - і повне враження нормальної кінцівки, тільки всередині не кістка, а порожнину, в яку можна буде заштовхати фарш.
Якщо перед нами великий птах (гусак-лебідь, індичка або ще який-небудь фазан), має сенс витягнути кістки і з крил. Працюємо точно так же: тягнемо за кістку, вивертаємо кінцівку «панчохою» і зскрібає м'ясо. Тільки в разі крила нічого рубати не потрібно, достатньо перерізати останній суглоб, тому що самий кінчик крила завжди залишають для краси і форми.
Коли прибрані кістки з кінцівок, зішкребти м'ясо з кістяка вже зовсім просто. Єдино, потрібно дуже акуратно відокремлювати край кільової кістки там, де вона прилягає безпосередньо до шкіри.
В результаті у нас вийшов голий корпус, кістки зі стегон і гомілок, і досить місткий м'ясо-шкурний мішок з крильцями. Ось тепер птицю можна сполоснути холодною водою і обсушити серветками.
Нам залишилося вирішити - відрізати або залишати хвостик? У великих птахів хвіст прийнято залишати, у курей частіше видаляють. Після цього, озброївшись товстою голкою і бавовняної або лляної ниткою, займемося шиттям. Зашивати починаємо з черевного (фабричного) розрізу. Потім закриваємо отвір від віддаленого хвоста.
Перевертаємо птицю спинкою вгору. Підрізаємо мале філе, і цими пелюстками вистилає місця біля черевного шва, де на шкірі немає м'ясного шару.
Птицю зсередини солимо, перчимо, присмачуємо відповідними прянощами і починаємо фарширувати.
Як фарширувати курку без кісток
Спочатку фаршем набивають порожнини від кісток в кінцівках, потім рівномірно розподіляють його всередині тулуба. Насправді фаршу в цю птицю могло б влізти рази в 1,5 - 2 більше, еластичність пташиної шкіри це цілком дозволяє.
Зашиваємо птицю остаточно. Якщо у тушки була довга шия з неушкодженою шкірою, то фаршем можна наповнити і шию. Тепер пташка зовсім схожа на справжню, тільки розпливається, як медуза.
Обережно перекладаємо фаршировану курку на піддон і поливаємо крутим окропом, витримуємо пару хвилин, перевертаємо іншим боком і знову поливаємо.
Куряча шкура прямо на очах зменшується, підтягується, а сама птиця набуває чітку форму.
Далі, ставимо птицю в аерогриль (або в духовку), на дні якого вже налитий слабоалкогольний напій, посипаємо сіллю і прянощами і запікаємо, перевернувши в середині запікання на іншу сторону і час від часу поливаючи все тим же слабоалкогольних напоєм.
До речі, печеться фарширована курка без кісток швидше і рівномірніше, ніж «кістлява». На перший погляд, перед нами звичайнісінька печена в духовку пташка, рум'яна і ароматна.
Але перший же розріз приводить у захват: в якому б напрямку ми нашу пташка не ПЛАСТАЛ, кожен шматок неодмінно зовні покритий хрусткою рум'яною скоринкою, під якою шар ніжного м'яса, а всередині - хороша порція начинки-гарніру!
Залишається тільки розкласти порції фаршированої курки по тарілках, супроводити відповідним соусом, свіжою зеленню - і ні ніяких гусей-лебедів непотрібно!
Фарширована курка без кісток відмінний варіант самостійного другої страви або гарячої закуски на будь-яке свято. Готуйте швидко, їжте смачно! &# 128521;